دوره جنگ و جهش دلار منقضی شد/ دلار غیررسمی طی جنگ اخیر یک درصد نوسان داشت

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه‌دانا، پس از دوازده روز نوسان در بازارهای ارز و طلا، با آتش‌بس نسبی میان ایران و رژیم صهیونیستی، فشارها کاهش یافت. دلار که در اوج تنش به مرز ۹۳ هزار تومان رسیده بود، اکنون در حدود ۸۲ هزار تومان معامله می‌شود. همین رویکرد برای بازار طلا و دلار و ارزهای غیررسمی نیز مشهود است؛ قیمت‌ها به سطوح قبل از بحران بازگشته و فعالیت‌های اقتصادی در حال آغاز مجدد هستند.

جنگ ۱۲روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی نه تنها تأثیر عمیقی بر احساسات عمومی داشت، بلکه لرزه‌های آن به بازارهای داخلی اقتصادی هم منتقل شد. دلار در روزهای اولیه تحولات منطقه‌ای تا ۱۲ درصد رشد کرد و به بالای ۹۰ هزار تومان رسید. اما با شدت گرفتن تحولات و اعلام آتش‌بس، فشارهای روانی کاهش یافت و بازار ارز وارد فاز اصلاحی شد.

در این دوران، حضور فعال بازارساز و مدیریت هوشمندانه بانک مرکزی نقش مهمی در جلوگیری از نوسانات بیش از حد داشت. افزایش عرضه ارز در مواقع ضروری، به همراه سیگنال‌های سیاسی مبنی بر کاهش تنش، باعث شد تا دلار بدون سقوط افسارگسیخته به سطح قبلی بازگردد.

هم‌اکنون، دلار در بازار غیررسمی در حدود ۸۲ هزار تومان معامله می‌شود و فعالان انتظار دارند با ثبات بیشتر، این رقم به سطح تعادلی پایدارتری برسد.

بازار طلا و سکه: آرامش نسبی پس از رکود

بازار طلا نیز در روزهای اوج تنش تحت تأثیر دو عامل عمده قرار گرفت: افت ناگهانی تقاضا و نوسان شدید قیمت. بسیاری از واحدهای خرده‌فروشی طلا در بازارهای بزرگ مانند سبزه‌میدان تعطیل شدند و فعالیت معاملاتی متوقف گردید.

اما با آغاز آتش‌بس و کاهش تنش‌های ژئوپلیتیکی، شاهد بازگشت تدریجی فعالیت‌ها هستیم. ایوب اکبری‌پور، نایب‌رئیس اتحادیه طلا، در این باره گفت: «بیشتر مغازه‌های طلا فعالیت خود را از سر گرفته‌اند و قیمت‌ها به سطوح قبل از بحران بازگشته است.» او همچنین پیش‌بینی کرد که تمامی واحدهای صنفی طی روزهای آینده فعالیت خود را به‌صورت کامل آغاز کنند.

در حال حاضر:

  • طلای ۱۸ عیار : هر گرم ۶ میلیون و ۶۴۸ هزار تومان
  • سکه بهار آزادی (طرح قدیم) : ۶۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
  • سکه بهار آزادی (طرح جدید) : ۷۴ میلیون تومان
  • هر مثقال طلا : ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان

همچنین، قیمت جهانی هر اونس طلا در بازارهای بین‌المللی حدود ۳۳۲۳ دلار گزارش شده است.

تحلیل بازار: آیا اصلاح قیمت‌ها ادامه دارد؟

فعالان بازار معتقدند با بازگشت واحدهای صنفی و ثبات نسبی ارز، احتمال ادامه اصلاح قیمت‌ها در کوتاه‌مدت وجود دارد. البته این موضوع به دوام آتش‌بس و ثبات سایر متغیرهای اقتصادی مانند نرخ تورم، وضعیت صادرات و واردات وابسته است.

همچنین، توصیه‌هایی به خریداران هیجانی در بخش سکه و طلای آب‌شده مبنی بر اقدام با احتیاط مطرح شده است. این گروه تأکید دارند که در شرایط فعلی، حرکت‌های قیمتی می‌توانند ناگهانی باشند و لذا برنامه‌ریزی دقیق ضروری است.

نقش بانک مرکزی: مدیریت هوشمندانه و تداوم سیاست‌های احتیاطی

مجید شاکری، کارشناس اقتصادی، در گفتگو با راه دانا، در تحلیلی اظهار کرد: «با وجود تنش‌های سیاسی، رشد قابل توجهی در نرخ دلار شاهد نبودیم. این موفقیت عمدتاً به مدیریت بانک مرکزی و راه‌اندازی بازار ارز تجاری برمی‌گردد.»

وی افزود: «بانک مرکزی در طول ماه‌های پایانی سال گذشته شاهد حجم بی‌سابقه‌ای از واردات بود که حدود ۱۶ میلیارد دلار برآورد شد. مدیریت موازنه بین واردات و حفظ ذخایر ارزی، کار بسیار دشواری است؛ اما در این شرایط، بانک مرکزی عملکرد خوبی داشته است.»

شاکری همچنین تأکید کرد که سیاست ارز ترجیحی باید ادامه یابد. «حذف ارز ترجیحی در شرایط کنونی می‌تواند به قیمت کالاهای اساسی فشار وارد کند و معیشت مردم را تحت تأثیر قرار دهد. البته می‌توان حجم این سیاست را محدود کرد و موارد غیرضروری را کنار گذاشت.»

وی همچنین به ضرورت حذف مکانیزم‌های غیررسمی و تسریع در فرآیندهای رسمی تسویه ارزی اشاره کرد و گفت: «این امر به بانک مرکزی کمک می‌کند تا نظارت بیشتری داشته باشد و ذخایر ارزی را به‌خوبی مدیریت کند.»

راهبرد آینده: تأمین مالی زنجیره‌ای و کاهش نرخ بهره

یکی از پیشنهادات مهم شاکری درباره راهبرد آینده، تامین مالی زنجیره‌ای است. وی توضیح داد: «این روش می‌تواند به کاهش نرخ بهره و تسریع در فعالیت‌های اقتصادی کمک کند. همچنین باعث احیای بنگاه‌های کوچک و متوسط می‌شود که نقش مهمی در اشتغال و رونق اقتصادی دارند.»

او همچنین بر لزوم کنترل مقداری ترازنامه توسط بانک مرکزی تأکید کرد و گفت: «تمرکز بر رفع نابرابری‌های میان‌فصلی و احیای ظرفیت‌های اقتصادی، می‌تواند به بازیابی تعادل کمک کند.»

ثبات نسبی با دستمزد انعطاف

به گزارش راه دانا؛ در مجموع، بازارهای ارز و طلا پس از یک دوره مضطربانه و بحرانی، به دنبال بازگشت به شرایط عادی هستند. این بازگشت با مدیریت هوشمندانه بانک مرکزی، سیگنال‌های سیاسی مثبت و واکنش مناسب فعالان بازار محقق شده است.

اما همان‌طور که تحلیلگران هشدار می‌دهند، ثبات کامل واقعی فقط زمانی اتفاق می‌افتد که آتش‌بس به توافق دائمی تبدیل شود و متغیرهای بنیادی اقتصادی نیز در سطح مطلوبی قرار گیرند. تا آن زمان، انعطاف‌پذیری در سیاست‌ها و پیش‌بینی برای شرایط اضطراری، ضرورتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

دلار معاملاتی که در اوج تنش به مرز ۹۳ هزار تومان رسیده بود، اکنون در حدود ۸۲ هزار تومان معامله می‌شود. همین رویکرد برای طلا و دلار غیررسمی نیز مشهود است.