به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در حالی که قیمت مصوب نان سنگک ۶۰۰ گرمی در تهران ۷ هزار و ۶۰۰ تومان تعیین شده، بسیاری از نانوایان شهر با بیبهرهگی کامل از قانون، این نان را از ۲۳ هزار تومان و گاها با مشتی کنجد تا ۳۰ هزار تومان به فروش میرسانند. در حالی که سامانه ۱۲۴ وزارت صمت، تنها یک شماره بیپاسخ برای اعتراض مردم است!
جدول قیمت مصوب نان با 60 درصد افزایش قیمت؛ هنوز یک سوم قیمتی است که نانوا ها نان را ارائه میکنند
محاسبه عادلانه: نانوا چقدر باید بگیرد و چقدر میگیرد؟
مشاهدات میدانی نشان می دهد، فرض کنیم یک نانوا روزانه:۱۴ تنور و هر تنور از قرار متوسط ۴۰ عدد نان که مجموعاً میشود ۵۶۰ عدد نان پخت نماید. حال اگر نان را به نرخ مصوب (مثلاً ۵ هزار و ۳۰۰ تومان) بفروشد درآمد روزانه حاصل از این فروش می شود ۵۶۰ × ۵,۳۰۰ = حدود ۲.۹۷ میلیون تومان
طبق اعلام اتحادیه، با آرد یارانهای نوع ۲ که سود بیشتری از آرد یارانه ای نوع 1 دارد حاشیه سود ۲۰ درصدی دارد. یعنی سود واقعی او: حدود ۶۰۰ هزار تومان در روز است، اما در عمل: بر اساس مشاهدات ما کمتر از 5 درصد نانوایان نان را به نرخ زیر 12 هزار هزار تومان می فروشند و الباقی! بسیاری نان را به جای ۵,۳۰۰ تومان، ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان میفروشند. بدین ترتیب درآمد روزانه آنها با محاسبه پیش رو ۵۶۰ × ۱۵,۰۰۰ = ۸.۴ میلیون تومان می شود. یعنی عملا سود غیرقانونی ۸.۴ میلیون – ۲.۹۷ میلیون = بیش از ۵.۴ میلیون تومان!
نتیجه اینکه نانوا در روز بین ۴.۸ میلیون ۵.۴ میلیون تومان بیشتر از حقش به جیب میزند!
تهران پر از نان گران؛ هر کجا که رفتیم، قیمت بالاتر بود
خبرنگار راه دانا در بازدیدهای میدانی دید به شهرک رضویه (خیابان اسکندرلو) کوچه کریمی پلاک 6 سری زد و در این مشاهده میدانی نان بربری که قبلا به جای 5 هزارو 300 تومان، ۷ هزار تومان می فروخت و سپس ۸ هزار،حالا فراتر رفته و امروز همان نان را ۱۰ هزار تومان! می فروشد. جالب اینجاست که وقتی مردم گلایه می کردند، نانوا در جواب گفت: «خدا را شکر کنید؛ این نان رو جای دیگه زیر ۱۲ هزار نمیدن!»
-
کد رهگیری شکایت از این نانوا
در مشاهده عینی دیگری در آدرس میدان فردوسی کوچه پارس (جنب بیمارستان دادگستری) پلاک 8 : نان بربری ۱۶ هزار و ۵۰ تومان! در پاسخ به سؤال «آیا نظارت نمیآید؟» گفت: «دولت هیچ غلطی نمیتونه بکنه!» و وقتی متوجه ضبط صوت شد، گفت: «قیمت ما ۱۶ تومانه!»
صوت این نانوا
رسید خرید از این نانوایی ببری بابت یک نان
شکایت از این نانوا در سامانه 124
بر آن شدیم برای تکمیل تر شدن گزارش به آدرس دیگری نیز سر بزنیم به همین دلیل خیابان نجاتالهی را برای مشاهده و بررسی نانوایی دیگر انتخاب نمودیم. نان سنگک ۷ هزار و ۶۰۰ تومانی مصوب، ۲۳ هزار تومان فروخته میشد! پاسخ: «همینه که هست.»
تصویر این نانوایی
-
رسید خرید از این نانوایی بابت 3 نان و رسید شکایت 124
-
-
صوت این نانوا: که نان را 23 و کنجدی را 31 اعلام می کند
-
نانوای دیگری نرسیده به میدان فردوسی پلاک 597 که در نیمه مهر ماه نیز پلمب شده بود، حالا و دوباره پس از چند روز شروع به کار، باز هم نان 5 هزار و 300 تومانی را ۱۵ هزار تومان می فروخت و هیچ عبرتی نگرفته بود. که رسید شکایت از این نانوا را هم در بالا مشاهده می کنید و صوت او که می گوید آن قیمت ساده است که ما نان ساده نداریم.
صوت این نانواعکس نانوایی
-
کنجد، سلاح مخفی نانوایان برای گرانفروشی!
طبق قوانین: حداکثر سود مجاز از کنجد در نان بربری: ۳ هزار تومان در نان سنگک: ۴ هزار و ۵۰۰ تومان و قیمت واحد کنجد: ۱,۵۰۰ تومان، حداکثر ۲ واحد بربری، ۳ واحد سنگک است.
اما در عمل در خیابان سهروردی شمالی: نان سنگک یک رو کنجد: ۱۵ هزار تومان دو رو کنجد: ۳۰ هزار تومان! یعنی چهار برابر بیش از سود مجاز! آزادپزها هم سهمیه دولتی میگیرند و نان را گرانتر میفروشند.
بسیاری از نانوایان با عنوان «آزادپز»: از سهمیه آرد یارانهای دولتی استفاده میکنند؛ اما نان را از تمام قیمتهای مصوب گرانتر به فروش میرسانند و برخلاف قانون، اجازه استفاده از کارتخوان را نمیدهند.
حتی یکی از نانوایان گفت: «کارتخوان بخشنامه من درآوردی دولت است و برای ما مهم نیست»
قیمت نان نباید به بازی تبدیل شود
به گزارش راه دانا؛ «وقتی نان، کالای اساسی مردم، به ابزار سودجویی تبدیل میشود و سامانه ۱۲۴ فقط یک خط تلفن بیپاسخ است، یعنی نظام نظارتی فلج شده است یا کارایی لازم را ندارد که نانوا حاضر است پلمب شود و جریمه نیز بپردازد، ولی باز هم گران فروشی کند.»