توافق فلسطین و فرانسه بر تدوین قانون اساسی گامی به سوی تشکیل دولت مستقل فلسطینی

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پس از دیدار اخیر محمود عباس، رئیس‌جمهور تشکیلات خودگردان فلسطین، با امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در تاریخ 11 نوامبر 2025، تحولات جدیدی در عرصه سیاسی فلسطین و تهدیدات ناشی از اقدامات اسرائیل در کرانه باختری مطرح شد. ماکرون در این دیدار تأکید کرد که هرگونه اقدام اسرائیل در راستای الحاق مناطق کرانه باختری به اراضی تحت کنترل آن، چه به‌طور رسمی و چه غیررسمی، از سوی اتحادیه اروپا به‌عنوان یک "خط قرمز" تلقی خواهد شد و پاسخ‌های جدی و قوی در پی خواهد داشت. این هشدار در زمانی مطرح شد که پس از دو سال درگیری و جنگ میان اسرائیل و حماس، آتش‌بس شکننده‌ای در این ماه برقرار شده است
رئیس‌جمهور فرانسه در ادامه به شدت از افزایش خشونت‌ها و تجاوزات اسرائیلی‌ها علیه فلسطینی‌ها در کرانه باختری انتقاد کرد. وی اقدامات شهرک‌سازی اسرائیل و حملات روزافزون مهاجمان اسرائیلی به روستاهای فلسطینی را به‌عنوان تهدیدی جدی برای صلح و امنیت منطقه معرفی کرد و آن را نقض آشکار قوانین بین‌المللی دانست. ماکرون تصریح کرد که این اقدامات نه تنها به تشدید بی‌ثباتی در کرانه باختری می‌انجامد بلکه روند صلح را نیز به خطر می‌اندازد.
در این شرایط، گزارش‌های مربوط به افزایش خشونت‌ها در کرانه باختری نیز شدت یافته است. بر اساس آمارهای رسمی، از آغاز جنگ در غزه در اکتبر 2023 تاکنون، بیش از 1,000 فلسطینی، از جمله غیرنظامیان و نیروهای مسلح، توسط نیروهای اسرائیلی یا مهاجمان اسرائیلی در کرانه باختری کشته شده‌اند. در مقابل، تعداد قربانیان اسرائیلی در حملات فلسطینی‌ها به 43 نفر رسیده است. این وضعیت، نشانه‌ای از بحرانی شدن شرایط و نیاز مبرم به اقدامات بین‌المللی برای حمایت از حقوق فلسطینی‌ها و توقف خشونت‌ها در این منطقه است.
در همین حال، محمود عباس و امانوئل ماکرون در دیدار خود از تشکیل یک کمیته مشترک برای کمک به تدوین قانون اساسی فلسطین خبر دادند. عباس در این باره گفت که پیش‌نویس قانون اساسی فلسطین به ماکرون ارائه شده و این کمیته به‌منظور تکمیل فرآیند تدوین آن و بررسی قوانین مربوط به انتخابات و احزاب سیاسی فلسطین فعالیت خواهد کرد. او همچنین تأکید کرد که پس از پایان جنگ، اصلاحات سیاسی و برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی در اولویت قرار خواهد داشت.
این تحولات در حالی رخ می‌دهد که پیشنهاداتی برای آینده غزه و کرانه باختری از سوی جامعه بین‌المللی مطرح است. یکی از این پیشنهادات مربوط به طرح صلح 20 ماده‌ای دونالد ترامپ است که بر اساس آن، قرار است نیروهای بین‌المللی از کشورهای عربی و مسلمان به غزه اعزام شوند تا به‌عنوان نیروی ناظر آتش‌بس عمل کنند و شرایط را برای انتقال مدیریت غزه از حماس به تشکیلات خودگردان فلسطین آماده کنند در این میان، توجه به منافع ملی و حقوق مشروع فلسطینی‌ها، از جمله حق تعیین سرنوشت و ایجاد دولت مستقل فلسطینی، باید در اولویت تمامی مذاکرات و اقدامات بین‌المللی قرار گیرد. حقوق ملت فلسطین در راستای تحقق صلح پایدار و عادلانه باید به رسمیت شناخته شود و هر گونه اقدام یکجانبه از سوی اسرائیل در تغییر وضعیت موجود، چه در کرانه باختری و چه در غزه، باید با واکنش قوی و یکپارچه جامعه جهانی مواجه شود همچنان که وضعیت امنیتی و انسانی در کرانه باختری و غزه پیچیده‌تر می‌شود، ضرورت حمایت از حقوق فلسطینی‌ها و تلاش برای دستیابی به راه‌حل‌های مبتنی بر عدالت و حقوق بشر بیش از پیش احساس می‌شود.

امیرحسین مقیمی

پس از دیدار اخیر محمود عباس، رئیس‌جمهور تشکیلات خودگردان فلسطین، با امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در تاریخ 11 نوامبر 2025، تحولات جدیدی در عرصه سیاسی فلسطین و تهدیدات ناشی از اقدامات اسرائیل در کرانه باختری مطرح شد.