پاسخ هنر به روزگار سخت/ ما به دنبال هنر متعهد هستیم، نه صرفاً جشنواره‌پروری

آیدین مهدی‌زاده، رئیس شورای سیاستگذاری هجدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا، تأکید کرد: واژه «جشنواره» در روزگار کنونی قرابتی با واقعیت ندارد و رویکرد این دوره، تغییر پارادایم از رقابت به هم‌نشینی و فرآیند محوری است.

مدیرکل هنرهای تجسمی، هجدهمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی فجر را نه یک رویداد سنتی داوری و اهدای جوایز، بلکه یک گردهمایی با هدفی والا توصیف کرد.

مهدی‌زاده با اشاره به اینکه «مسئله ما این است که مردم کنار یکدیگر بنشینند و بدانند که وجود یکدیگر را در کنار هم دارند و ما نیز خدمت‌گزارشان هستیم»، هدف اصلی را برقراری ارتباط عمیق‌تر اجتماعی از طریق هنر دانست.

مهدی‌زاده با تأکید بر اینکه با رویکرد انتظار برای استقبال وارد میدان نشدیم، دلیل این تغییر را ناکارآمدی شیوه‌های پیشین، از جمله تکیه بر افزایش مبالغ جوایز به عنوان روش تبلیغاتی، دانست.

وی معتقد است که در این برهه، هنر باید روحیه انتقادی و دگراندیشی خود را حفظ کرده و به «هنر متعهد» تبدیل شود؛ هنری که پاسخ‌گوی مسائل روز مردم باشد.

مهدی زاده افزود: محور اصلی دوره هجدهم، مفهوم «آب» به عنوان یک مسئله تمدنی و ملی انتخاب شده است تا هنرمندان و مردم در حول این محور کنار هم قرار گیرند.

وی بر ساختار چند فازی و رویکرد مردمی این دوره از جشنواره تجسمی فجر تأکید و تصریح کرد: برگزاری این دوره از جشنواره، برخلاف روال معمول، دارای ساختاری چندمرحله‌ای است فاز اول، شامل حدود ۱۲۰ رویداد هنری در ۳۲ استان کشور است. افتتاحیه نمادین آن همزمان با روز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی در شوشتر و اختتامیه نمادین در موزه هنرهای معاصر برگزار می‌شود. این فاز شامل نمایشگاه‌هایی چون بابا آب داد و جشنواره جشنواره‌ها (مروری بر منتخب دوسالانه‌های گذشته) است.

مهدی زاده خاطرنشان کرد: ادامه فرآیند با رویدادهای شهری و انتقال دستاوردهای هنری به فضای عمومی شهر تحت عنوان گالری به وسعت یک شهر خواهد بود.

وی عنوان کرد: از جمله ویژگی‌های تحولی این دوره، می‌توان به هنر برای مردم با محوریت فعالیت مردمی به‌ویژه در خارج از پایتخت، یکپارچه‌سازی هنرها، و فرابخشی با همکاری کامل نهادهایی چون شهرداری‌ها و استانداری‌ها اشاره کرد. در این رویکرد، هنرمندان بیشتر در نقش «مربی-تسهیلگر» در کنار مردم به گفت‌وگو خواهند پرداخت.

رئیس شورای سیاست گذاری این دوره از جشنواره هنر های تجسمی در پایان به دشواری گردهم آوردن مردم در شرایط فعلی جامعه اشاره و تأکید کرد که هدف، تحمیل فشار مضاعف نیست، بلکه ایجاد فضایی برای هم‌نشینی و یادآوری یگانگی است

 وی ابراز امیدواری کرد:امیدواریم بتوانیم با یاری خداوند این فصل را هم در کشورمان ورق بزنیم و از آن عبور کنیم. امید ما این است که زبان هنر، شاید بتواند از تلخی‌ها و سختی‌های این روزگار بکاهد.

مدیرکل هنرهای تجسمی ارشاد اعلام کرد: این دوره با یک برنامه‌ریزی فازی سه‌گانه، قصد دارد مرزهای هنر را درهم شکسته و با نگاهی واقع‌بینانه به مسائل روز، هم‌افزایی اجتماعی را از طریق هنر تقویت کند.