هشدار: مسئول بسته شدن کامل هرمز و شوک ۱۶۰ دلاری نفت آمریکا است

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ بامداد امروز، تحرکات مشکوکی در آب‌های تنگه هرمز گزارش شد. چهار فروند نفتکش که بعداً مشخص شد با تحریک و هدایت مستقیم ارتش آمریکا اقدام می‌کردند، بدون هماهنگی و با بی‌توجهی به اخطارهای مکرر نیروی دریایی سپاه پاسداران، قصد خروج غیرقانونی از تنگه را داشتند. اما حضور قدرتمندانه شناورهای سپاه، نقشه آن‌ها را نقش بر آب کرد. پس از اخطارهای لازم، یک فروند نفتکش به طور مستقیم هدف قرار گرفته و متوقف شد. دیگر نفتکش‌های متخلف نیز با وحشت به عقب بازگشتند.

ساعت ۲:۳۰ بامداد بود که دشمن دست به اقدام تلافی‌جویانه زد. پهپادهای نظامی آمریکا، یک دکل مخابراتی در جزیره قشم و یک دکل دیگر را در منطقه سیریک مورد اصابت دو پرتابه قرار دادند.

اما پاسخ ایران کوبنده و بی‌درنگ بود. ساعاتی پس از این تجاوز، موشک‌های بالستیک نیروی هوافضای سپاه به پرواز درآمدند. گزارش‌های میدانی حاکی از اصابت مستقیم این موشک‌ها به دو پایگاه راهبردی آمریکا در منطقه است: پایگاه هوایی علی‌السالم در کویت و تأسیسات باقی‌مانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین. منابع محلی از انفجارهای مهیب در این پایگاه‌ها خبر می‌دهند.

سپاه پاسداران در بیانیه‌ای ضمن تأیید این حملات، خطاب به ارتش آمریکا هشدار داد: «به دشمن متجاوز و کودک‌کش اعلام می‌داریم در صورت تکرار این شرارت‌ها به پاسخ محدود اکتفا نخواهد شد. شما مسئول عواقب بسته شدن کامل تنگه هرمز بر روی خروج نفت و گاز خواهید بود.»

«منطقه قرمز»؛ زمزمه شوک ۱۶۰ دلاری در بازار نفت

این درگیری جدید در حالی رخ می‌دهد که ذخایر استراتژیک نفت جهان به پایین‌ترین سطح ممکن رسیده و بازارهای مالی با وحشتی بی‌سابقه دست و پنجه نرم می‌کنند.

رویترز در گزارشی فوری به نقل از تحلیلگران ارشد صنعت نفت نوشت: «ما به سطوح بی‌سابقه‌ای از کاهش ذخایر نفت نزدیک می‌شویم و زمانی که به آن نقطه برسیم، شاهد افزایش شدید قیمت‌ها خواهیم بود.» نیل چپمن، معاون ارشد شرکت اکسون موبیل، در کنفرانسی در نیویورک صراحتاً اعلام کرد: «اگر سطح ذخایر باز هم پایین‌تر برود، قیمت نفت برنت می‌تواند تا ۱۵۰ یا ۱۶۰ دلار در هر بشکه جهش کند.»

بر اساس گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA)، از آغاز جنگ تا هفته منتهی به ۲۹ مه (۸ خرداد)، ذخایر نفت خام این کشور (شامل ذخیره استراتژیک) با کاهش ۶۴ میلیون بشکه‌ای به ۷۹۱ میلیون بشکه رسیده است. این کاهش برای هشت هفته متوالی ادامه داشته و پایگاه‌های ذخیره‌سازی آمریکا به پایین‌ترین سطح خود از سال ۱۹۸۳ نزدیک می‌شوند.

فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بین‌المللی انرژی (IEA)، نیز پیش از این هشدار داده بود که در صورت ادامه روند کنونی، بازار نفت تا ماه جولای یا آگوست وارد «منطقه قرمز» خواهد شد. بیرول تأکید کرده است: «ما اکنون در حال بهره‌برداری از ذخیره‌سازی‌ها هستیم اما این راه‌حل پایدار نیست. مشکل اینجاست که در پایان ژوئن و اوایل ژوئیه، فصل مسافرت‌ها آغاز می‌شود و مصرف نفت به اوج خود می‌رسد.»

جی‌پی‌مورگان: ذخایر تا نیمه ژوئن تمام می‌شود

اما نگران‌کننده‌ترین تحلیل را بانک سرمایه‌گذاری آمریکایی جی‌پی‌مورگان ارائه کرده است. این بانک هشدار می‌دهد که اگر تردد نفتکش‌ها در تنگه هرمز به سطح قبل از جنگ بازنگردد، احتمال افزایش سریع و شدید قیمت نفت از نیمه دوم ژوئن (اواخر خرداد) وجود دارد.

گزارش‌های جدید بانک‌های سرمایه‌گذاری حاکی از آن است که حتی سناریوی بازگشایی تنگه هرمز در ماه ژوئن، دیگر نمی‌تواند از وقوع یک شوک غیرخطی قیمتی جلوگیری کند. ذخایر تجاری و استراتژیک به سطوح عملکردی بحرانی رسیده‌اند و بازارهای جهانی در آستانه یک «سوپر اسکوییز» (Super Squeeze) تاریخی قرار دارند. در چنین شرایطی، حتی «حباب‌های ۱۵۰ دلاری نفت» نیز قابل پیش‌بینی و محتمل ارزیابی می‌شوند.

نکته تأسف‌بار این است که قیمت نفت پیش از این تجاوز نظامی، زیر ۷۰ دلار در هر بشکه بود. رویترز در پایان گزارش خود تأکید کرده است که تنگه هرمز اکنون به عنوان یک «گلوگاه ژئوپلیتیک پایدار» تثبیت شده است و حتی در صورت کاهش تنش‌ها، بعید است نفت به قیمت‌های قبل از جنگ بازگردد.

به گزارش راه دانا؛ درگیری جدید در تنگه هرمز یک بار دیگر ثابت کرد که این آبراه، خط قرمز راهبردی ایران است و هرگونه اقدام تحریک‌آمیز با پاسخ کوبنده و سریع مواجه خواهد شد. پاسخ موشکی سپاه به پایگاه‌های آمریکا در کویت و بحرین، نشان‌دهنده توان بالای بازدارندگی و قدرت موشکی ایران است. پیام ایران روشن است: «امنیت خلیج فارس خط قرمز است و عبور از آن، پایان امنیت انرژی جهان را به دنبال خواهد داشت.»

با اتمام ذخایر استراتژیک غرب و نزدیک شدن به فصل اوج مصرف تابستان، بازارهای جهانی باید خود را برای یک شوک قیمتی عظیم آماده کنند. هشدار متخصصان اکسون موبیل، جی‌پی‌مورگان و آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) همگی بر یک نکته تأکید دارند: زمان طلایی برای بازیابی تعادل در بازار نفت به سرعت در حال اتمام است و جهان با «فاجعه‌ای انسانی و اقتصادی» مواجه خواهد شد که مسئولیت مستقیم آن بر عهده ماجراجویی‌های نظامی واشنگتن است.

به دنبال ماجراجویی جدید آمریکا در هرمز، تهران به واشنگتن هشدار داد: «در صورت تکرار شرارت‌ها، پاسخ محدود نخواهد بود و شما مسئول عواقب بسته شدن کامل تنگه هرمز خواهید بود.»