افزایش ۷۰ درصدی قیمت مواد اولیه با وعده یک میلیون تومانی جبران نمی‌شود/ سیاست ارزی دولت، بازار لوازم خانگی را گران کرد

مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه‌دانا با اشاره به جهش بی‌سابقه قیمت لوازم خانگی و مشکلات جدی مردم، به ریشه‌یابی این معضل پرداخته و گفت: «ما یک سیاست‌هایی را پیش می‌گیریم و نقاط قوت آنها را برای مردم بیان می‌کنیم، اما در خصوص ایراداتی که دارند شفاف‌سازی نمی‌کنیم که یکی از آنها سیاست ارزی است. یک بخشی از افزایش قیمت لوازم خانگی ناشی از سیاست‌های غلط دولت مخصوصا در حوزه ارز است.»

طاهری با اشاره به تصمیم دولت در سه ماه قبل از عید برای سپردن تعیین قیمت ارز به بازار، افزود: «دولت تاکید کرد با پرداخت یک میلیون تومان به هر نفر، افزایش قیمت کالاهای اساسی را جبران خواهد کرد. ما همان زمان تاکید کردیم که این نوع سیاست‌گذاری تنها بر قیمت کالاهای اساسی اثرگذار نیست. کمااینکه بلافاصله بعد از اعلام آن، به طور میانگین قیمت مواد اولیه مورد نیاز برای تولید لوازم خانگی تا ۷۰ درصد افزایش پیدا کرد.»

افزایش روزانه قیمت ارز و تأثیر آن بر لوازم خانگی

این نماینده مردم در مجلس با اشاره به تداوم روند افزایش قیمت ارز، خاطرنشان کرد: «هم اکنون افزایش روزانه قیمت ارز بر قیمت لوازم خانگی نیز اثرگذار است. برخی مواد اولیه مورد نیاز این بخش وارداتی است که قیمت آنها در بورس کالا براساس نرخ جهانی ارز تعیین می‌شود، بنابراین به شدت گران شده‌اند.»

گزارش‌های میدانی نیز این موضوع را تأیید می‌کند. بر اساس داده‌های منتشر شده، قیمت یخچال ساید بای ساید از حدود ۸۵ میلیون تومان در یک ماه قبل به ۱۲۵ میلیون تومان رسیده و ماشین لباسشویی از ۱۸ میلیون تومان به حدود ۴۱ میلیون تومان افزایش یافته است . قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه نیز در تاریخ ۱۴ خرداد ۱۴۰۵ به بیش از ۱۱۰ هزار تومان رسیده است .

جنگ روانی و سوداگری؛ عامل تشدید بحران

طاهری با اشاره به عوامل غیرواقعی افزایش قیمت‌ها، تصریح کرد: «یکی دیگر از عوامل موثر بر افزایش قیمت لوازم خانگی بحث‌های روانی بود که در این جنگ به وجود آمد. واقعاً برخی از کالاها و مواد اولیه پتروشیمی و فولاد نبایستی تا این اندازه افزایش قیمت پیدا می‌کرد. در مورد ورق فولادی، قیمت تا حدی تعدیل شد اما همچنان حباب و افزایش قیمت در آن وجود دارد و متاسفانه افزایش قیمت در تولیدات پتروشیمی شدیدتر است.»

کارشناسان نیز معتقدند بخش بزرگی از این افزایش‌های قیمت، ریشه در فضای روانی و نبود نظارت شفاف دارد که فرصت سوءاستفاده را برای برخی تولیدکنندگان و واسطه‌ها فراهم کرده است .

دولت نباید بازار را رها کند

این نماینده مجلس با انتقاد از رها شدن بازار، خاطرنشان کرد: «هم اکنون دولت نباید بازار را رها کند و ضمن شفاف‌سازی برای مردم، تا حد امکان قیمت این کالاها را کاهش دهد. از سوی دیگر، عرضه را هر هفته با اولویت کالاهایی که تاثیر بیشتری بر زندگی مردم دارند اعم از تامین مواد اولیه، برق و گاز مورد نیاز صنایع پتروشیمی انجام دهد تا قیمت تولیدات این بخش کاهش پیدا کند.»

نیاز به برخورد قاطع با سوداگران

طاهری در پایان با اشاره به نقش سوداگری در تشدید بحران، تأکید کرد: «یک بخشی از افزایش قیمت‌ها نیز نیاز به ورود سخت دارد. متاسفانه ناشی از سوداگری و سوءاستفاده از این شرایط جنگی و رهاشدگی بازار است که باعث شده هر فردی هر قیمتی که تمایل دارد برای عرضه کالاها اعلام کند. این وضعیت می‌طلبد سازمان بازرگانی و تنظیم بازار، معاون اول رییس جمهور و وزارت صمت برای ساماندهی این وضعیت ورود کرده و از تداوم این روند جلوگیری کنند.»

مصطفی طاهری در این گفت‌گو با اشاره به نقش پررنگ سیاست‌های ارزی دولت، افزایش‌های روانی و سوءاستفاده سوداگران از شرایط جنگی، جهش بی‌سابقه قیمت لوازم خانگی را تحلیل کرد. با افزایش ۵۰ تا ۷۰ درصدی قیمت مواد اولیه و رشد ۴۰ تا ۵۰ درصدی قیمت کالاهای نهایی در یک ماه، بازار لوازم خانگی به رکود سنگینی رسیده و بسیاری از خانواده‌ها توان خرید یا حتی تعمیر وسایل خود را از دست داده‌اند . طاهری تأکید کرد که دولت باید با ورود فعالانه به بازار و برخورد قاطع با متخلفان، از تداوم این روند جلوگیری کند.

 

طاهری گفت: بخشی از افزایش قیمت‌ها ناشی از سیاست‌های حوزه ارز است. دولت پیش از عید تصمیم گرفت قیمت ارز را به بازار بسپارد تا تک‌نرخی شود، اما این سیاست تنها بر کالاهای اساسی اثر نگذاشت. بلافاصله، قیمت مواد اولیه مورد نیاز تولید لوازم خانگی را تا ۷۰ درصد افزایش داد.»