به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از بسیج جامعه پزشکی، در دوران سالمندی تغییراتی در بدن ایجاد میشود که شما هیچگونه دخالتی در آن ندارید. برخی از عوامل میتوانند بروز سالمندی را به تعویق بیندازند و یا از شدت تغییرات ایجاد شده در بدن بکاهند. تحقیقات تغذیهای نشان داده است افرادی که از عمر طولانیتری برخوردارند دارای خصوصیات زیر هستند:
هر روز به طور مرتب صبحانه میخورند
در هر وعده حجم غذای کمی مصرف میکنند
همواره وزن ثابتی دارند (تغییر وزنشان کمتر است(
میوه و سبزی در برنامه غذایی روزانه آنها وجود دارد
چربی و مواد غذایی چرب کمتر استفاده میکنند
از مصرف نمک و مواد غذایی شور به مقدار زیاد، خودداری میکنند
تغذیه یکی از عوامل مهم در حفظ سلامت است
نوع تغذیه در دوران سالمندی بسیار مهم است زیرا:
۱- سو تغذیه و عدم توجه به نوع تغذیه در دوران کهولت، منجر به کم اشتهایی میشود و این خود باعث بروز عوارضی مانند خستگی، کاهش تحرک یا عدم تحرک بدنی، ضعف، فراموشی و ناراحتیهای عصبی میشود.
۲- اضافه وزن، پوکی استخوان، فشار خون بالا، چربی خون بالا و قند خون بالا از مشکلات شایعی هستند که تغذیه صحیح یکی از راههای کنترل آنها است. در صورت کنترل نکردن این مشکلات، میزان ابتلا به بیماریهایی مانند سکته قلبی و مغزی و سرطانها بیشتر است.
با یک برنامه غذایی صحیح، میتوان خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را کاهش داد. به مثالهایی در این باره توجه کنید:
۱- مصرف کمتر چربی، ابتلا به سرطان روده، پانکراس، پستان، پروستات و رحم را کم میکند.
۲- مصرف کمتر روغنها و نمک، باعث کاهش فشار خون بالا و کلسترول شده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کمتر میکند.
۳- مصرف ۲الی۳ وعده ماهی در هفته ترجیحا به صورت آب پز یا بخار پز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و آلزایمر را کاهش میدهد.
۴- مصرف یک یا دو وعده در روز از میوهها و سبزیهای تازه، خطر بروز بیماری قلبی را کمتر میکند و همچنین خطر ابتلا به سرطانها را نیز کاهش میدهد.
چگونه میتوانید یک برنامه غذایی مناسب داشته باشید؟
برنامهریزی غذایی برای سالمندان با توجه به شرایط خاص این دوره، تفاوتهایی با سایر گروهها دارد. برای این منظور ابتدا باید بدانید که بدن به چه مواد غذایی نیاز دارد و بعد از آن باید بدانید که از چه مواد غذایی و به چه مقدار بخورید تا سلامتی خود را حفظ کنید.
با افزایش سن، میزان جذب برخی ویتامینها کاهش مییابد بنابراین نیاز به ویتامینها افزایش مییابد. جوانه غلات و حبوبات مانند جوانه گندم، جوانه عدس و جوانه ماش، سرشار از ویتامینها هستند.
ویتامین b۱۲: یکی از ویتامینهای ضروری و مورد نیاز بدن است که با بالا رفتن سن میزان دریافت آن کاهش مییابد.
ویتامین د: با افزایش سن، میزان دریافت ویتامین د کاهش مییابد و از طرف دیگر میزان ساخت ویتامین د در پوست سالمندان کمتر میشود. این ویتامین باعث افزایش جذب کلسیم شده، از بروز پوکی استخوان جلوگیری میکند. برای تامین ویتامین د مورد نیاز بدن باید هر روز در مقابل نور مستقیم خورشید قرار بگیرید. قرار گرفتن در نور آفتاب در نواحی دستها، بازوها و صورت به مدت ۵-۱۵ دقیقه در روز حداقل دو تا سه بار در هفته سبب تولید ویتامین د کافی در پوست میشود. منابع خوب غذایی حاوی ویتامین د شامل: روغن ماهی، انواع ماهی (خصوصا ماهی آزاد و ماهی تن)، جگر گوساله است.
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
, د,
انتهای پیام/خ
]