زیباکلام: روحانی بدنبال رابطه با آمریکاست
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا، دکتر صادق زیباکلام یکی از معدود اساتید علوم سیاسی است که شهرت و آوازه اش به دلیل اظهار نظرهای خاص و بعضاً تابو شکنانه اش به فراتر از کلاس های درس در دانشگاه تهران و دیگر مراکز آکادمیک سرایت کرده است. او سالهاست چهره ای شناخته شده در نزد مردم و حتی رسانه های بین المللی می باشد. اما شاید بتوان یکی از فعالانه ترین دوران حضور رسانه ای این استاد دانشگاه را ماهها و روزهای پیش از انتخابات 24 خرداد دانست در زمانی که وی ابتدا بیشترین تلاش را برای ایجاد اجماعی از سوی اصلاح طلبان و گوشزد خطر پیروزی اصولگرایان صرف کرد سپس با کاندیداتوری آیت الله هاشمی رفسنجانی به پشتیبانی جدی از ایشان دست زد و آنگاه که وی صلاحیتش رد شد به ناچار به حمایت از حسن روحانی پرداخت کسی که پیش از آن در موردش گفته بود: «او قابلیت رای آوردن ندارد!» اما نظرش را چند روز مانده به 24 خرداد تغییر داد و اینک حسن روحانی که کلیدی نمادین در دست داشت رئیس جمهور منتخب ایرانیان محسوب می شود.

, شبکه اطلاع رسانی دانا,

از سوی دیگر در جریان مناظره های انتخاباتی بحث تنش زدایی با جهان خارج و تغییر رفتار و رویه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با دیگر کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا یکی از مهمترین مباحث میان کاندیداها بود. در این بین دکتر روحانی یکی از کسانی بود که بر تنش زدایی با جهان خارج از مرزهای ایران اصرار و تاکید بیشتری داشت حال آنچه که بدنبال می آید گفتگوی اختصاصی مرکز مطالعات راهبردی ایالات متحده (دیدبان آمریکا) با د.زیباکلام حول محور روابط ایران و آمریکا با این سئوال محوری می باشد که آیا کلیدی که در دستان روحانی است گشاینده قفل رابطه میان ایران و آمریکا خواهد بود یا خیر؟

,

 

,

س: اخیراً انتخابات ریاست جمهوری در ایران برگزار شد انتخاباتی که نهایتاً در آن شش کاندیدا (شامل روحانی، قالیباف، جلیلی، ولایتی، رضایی و غرضی) به رقابت با هم پرداختند در میان 6 گزینه مذکور به نظر شما روی کار آمدن کدام یک می توانست بیشترین تاثیر مثبت یا منفی را بر رابطه ایران و آمریکا بگذارد؟

, س: اخیراً انتخابات ریاست جمهوری در ایران برگزار شد انتخاباتی که نهایتاً در آن شش کاندیدا (شامل روحانی، قالیباف، جلیلی، ولایتی، رضایی و غرضی) به رقابت با هم پرداختند در میان 6 گزینه مذکور به نظر شما روی کار آمدن کدام یک می توانست بیشترین تاثیر مثبت یا منفی را بر رابطه ایران و آمریکا بگذارد؟,

قطعا روی کار آمدن آقای روحانی بیشترین تاثیر مثبت را بر رابطه ایران و امریکا گذاشته و عکس این در مورد آقای سعید جلیلی صادق است یعنی اگر ایشان سرکار می آمد این رابطه تنش آلودتر می شد.

,

س: واکنش آمریکایی ها نسبت به حضور گسترده مردم و انتخاب دکتر روحانی چه بوده است؟ آیا آمریکایی ها حضور وی را مثبت ارزیابی می کنند؟

, س: واکنش آمریکایی ها نسبت به حضور گسترده مردم و انتخاب دکتر روحانی چه بوده است؟ آیا آمریکایی ها حضور وی را مثبت ارزیابی می کنند؟,

همین طور است به هر حال آمریکایی ها تحولات ایران را خیلی با علاقه و کنجکاوی دنبال می کنند و به دلیل پرونده هسته ای ایران و مسائل استراتژیکی مثل مساله حزب الله لبنان، مساله حماس، بحران سوریه، مشکلات افغانستان و مساله اعراب برای آنها خیلی مهم بود چه کسی در ایران به عنوان رئیس جمهور انتخاب می شود.

,

س: به نظر شما روابط میان ایران و آمریکا در دوران ریاست جمهوری دکتر روحانی دچار تغییرات مثبتی خواهد شد؟

, س: به نظر شما روابط میان ایران و آمریکا در دوران ریاست جمهوری دکتر روحانی دچار تغییرات مثبتی خواهد شد؟,

باید همین طور شود وگرنه اسباب تاسف خواهد بود چرا که آقای روحانی و افرادی که با ایشان هستند دنبال بهبود رابطه دوجانبه ایران و آمریکا هستند و اصلا یکی از وعده های مهم آنها بهبود روابط با دنیای خارج است.

,

س: اما برخی افراد، اعمال تحریم های یکجانبه جدید از سوی دولت آمریکا را که روز دوشنبه 10 تیرماه عملی شد را نوعی موضع گیری دو گانه و سنگ اندازی دولتمردان آمریکایی بر افق بهبود این رابطه غیردوستانه ارزیابی می کنند.

, س: اما برخی افراد، اعمال تحریم های یکجانبه جدید از سوی دولت آمریکا را که روز دوشنبه 10 تیرماه عملی شد را نوعی موضع گیری دو گانه و سنگ اندازی دولتمردان آمریکایی بر افق بهبود این رابطه غیردوستانه ارزیابی می کنند.,

ببینید موضع گیری دوگانه ای در کار نیست. متاسفانه افرادی که دلشان نمی خواهد تغییری در دشمنی بین ایران و آمریکا به وجود آید می گویند آمریکا هنوز آقای روحانی روی کار نیامده می خواهد همان داستان تکراری محور شرارت را درباره ایران مطرح کرده و از این رو دور جدید تحریم ها را آغاز کرده است. اما آنچه اصولگرایان در این باره نمی دانند یا خود را به ندانستن آن می زنند این است تحریم هایی که از دهم تیرماه اعمال شده متعلق به بعد از روی کار آمدن جناب روحانی نیست بلکه مصوبه های سنای آمریکاست که 6 ماه پیش علیه ایران رای آورده است. چرا که بر حسب قوانین آمریکا  شش ماه زمان لازم است تا مصوبات سنا به صورت قانون درآمده و شکل اجرایی به خود گیرد. معنی این سخن این است که این تحریم ها راس 6 ماه عملی می شد حال چه روحانی سرکار می آمد چه جلیلی یا قالیباف و ...

,

س: به نظر می رسد دکتر روحانی راه پر و پیچ و خم و موانع جدی را بر سر زمینه سازی برای بهبود رابطه با دولت آمریکا داشته باشد از دید شما چه موانع داخلی و خارجی بر سر راه دولت یازدهم سبز خواهد شد؟

, س: به نظر می رسد دکتر روحانی راه پر و پیچ و خم و موانع جدی را بر سر زمینه سازی برای بهبود رابطه با دولت آمریکا داشته باشد از دید شما چه موانع داخلی و خارجی بر سر راه دولت یازدهم سبز خواهد شد؟,

ببینید مهمترین مانع اصلاح رابطه ایران و آمریکا  تندروهایی هستند که در داخل ایران یا آمریکا و اسرائیل نشسته اند و منافع خود را در تنش بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا دنبال می کنند. کاملا هم دیدیم که پیروزی آقای روحانی اصلا با استقبال این گروهها روبرو نشد و شما اگر به مواضع رادیکال های ایران و آمریکا و افرادی چون نتانیاهو در اسرائیل نگاه کنید این مساله قابل رویت است. چرا که افراطی های آمریکا و اسرائیل اصلا به چیزی جز تغییر نظام جمهوری اسلامی رضایت نمی دهند. آنها خواهان روی کار آمدن سعید جلیلی بودند چرا که نمی خواهند جمهوری اسلامی ایران بقا پیدا کرده و به سمت بالندگی و کسب جایگاه بسیار ارزنده و در خور خود در جهان و منطقه حرکت کنند. این رادیکال ها خدا خدا می کردند فردی تندرو مثل جلیلی روی کار بیاید همانطور که از روی کار آمدن آقای احمدی نژاد خوشحال شده بودند. باید دانست که روی کار آمدن امثال آقایان جلیلی و احمدی نژاد عروسی تندروهایی مثل نتانیاهو است همانطور که دیدیم یکی از مقامات تندروی اسرائیلی به صراحت از پایان دوره احمدی نژاد اظهار تاسف کرد. تندروها به خوبی واقف هستند که روی کارآمدن یک رئیس جمهور تندرو در ایران دست آنها را برای ادامه محاصره ایران و وضع تحریم های جدید و حتی بردن پرونده ایران به سمت جنگ را باز می گذارد در حالی که به قدرت رسیدن رئیس جمهوری واقع بین و میانه رو، کار را برای آنها بسیار سخت می کند که خدا را شکر تیرشان به سنگ خورد و دیپلماتی کارکشته به نام روحانی به قدرت رسید. این تندروهای داخلی و خارجی بزرگترین مانع سر راه دولت یازدهم برای این بهبود رابطه هستند.

,

س: گفته می شود اوباما اینک در داخل آمریکا تحت فشار است تا برخی از تحریم ها علیه ایران را وضع کند تا از کاهش تخاصم جلوگیری شود ...

, س: گفته می شود اوباما اینک در داخل آمریکا تحت فشار است تا برخی از تحریم ها علیه ایران را وضع کند تا از کاهش تخاصم جلوگیری شود ...,

متاسفانه تندروهای ایرانی طوری راجع به آمریکا حرف می زنند که انگار دارند درباره یک گونی سیب زمینی صحبت می کنند که حالا یک تعدادی از آن درشت است و مابقی شان کوچک ولی در نهایت همه شان سیب زمینی اند. این در حالی است که آمریکا یک جامعه پویاست و تفکرات مختلفی در آن وجود دارد. در این کشور از یک سو تفکراتی وجود دارد که می خواهد سر به تن جمهوری اسلامی نباشد و از صفحه روزگار محو شود اما در مقابل تفکراتی هست که می گوید باید نقش پررنگ منطقه ای و بین المللی ایران را پذیرفت و با این کشور به گفت و گو نشسته و کنار آمد. یعنی درست مثل ایران که عده ای اصلا دوست ندارند تنش زدایی با آمریکا و حتی اروپا صورت گیرد چرا که منافعشان به طور کلی به خطر می افند حال اینکه گروه های زیادی هستند که می گویند ادامه بغض و کینه بی جهت نسبت به آمریکا و اتحادیه اروپا هیچ سودی ندارد که هیچ، بلکه باعث تضعیف مملکت است. این دیدگاهی که شما فرمودید ناشی از روی کارآمدن فردی معتدل در ایران است که تندروهای آمریکایی را که اکنون مواضعشان در حال تضعیف شدن است را به واکنش واداشته است. اما نقش میانه روها هم در آمریکا بسیار جدی است. آنها به دولت اوباما فشار آورده و می گویند حال که فردی میانه رو و دنیا دیده مثل آقای روحانی سرکار آمده که مورد حمایت آقایان هاشمی و خاتمی که وجهه بین المللی خوبی هم دارند است و 18 میلیون رای هم دارد باید دولت آمریکا به صورت سمبلیک دسته ای از تحریم ها را حذف کرده یا دست به اظهاراتی مثبت به نفع ایران زده تا ایران نیز تشویق شده و گامهای محکمی به جلو بردارد.

,

س: به تجربیات آقای روحانی در زمینه پرونده هسته ای اشاره کردید، پرونده ای که چندین قطعنامه تحریمی به بهانه آن به ایران تحمیل شده است با این اوصاف و نیز توجه به واقعیات موجود به نظر شما تجربیات آقای روحانی در رابطه با پرونده مذکور تا چه میزان می تواند در رابطه با کاهش  فشارهای غرب به رهبری آمریکا کارگر افتد؟

, س: به تجربیات آقای روحانی در زمینه پرونده هسته ای اشاره کردید، پرونده ای که چندین قطعنامه تحریمی به بهانه آن به ایران تحمیل شده است با این اوصاف و نیز توجه به واقعیات موجود به نظر شما تجربیات آقای روحانی در رابطه با پرونده مذکور تا چه میزان می تواند در رابطه با کاهش  فشارهای غرب به رهبری آمریکا کارگر افتد؟,

آقای روحانی با تجربه ای که قریب به دو دهه حضور و دبیری در شورای عالی امنیت ملی چه در دوره های آقایان هاشمی و خاتمی که به عنوان دبیر این شورا فعالیت می کردند و چه در دوره اخیر که نماینده عالی ترین مقام نظام در این ارگان بودند خواهند  توانست نه تنها در جهت گشودن گره پرونده هسته ای ایران بلکه در جهت گشایش گره بزرگ تر یعنی دشمنی کورکورانه دو کشور ایران و آمریکا گام های مهمی بردارند که تا کنون جز ضرر و زیان چیزی را  عاید ما نکرده است.

,

س: تاکید دکتر روحانی بر تنش زدایی با کشورهای همسایه و منطقه و استقبال کشوری نظیر عربستان سعودی از انتخاب وی، به نظر شما تا چه میزان بر روابط و مسائل میان ایران و آمریکا در منطقه خاورمیانه (از جمله بحران سوریه و ...) تاثیر مثبت و یا منفی خواهد گذاشت؟ ویژگی های شخصیتی ایشان تا چه حد به وی در این خصوص کمک خواهد کرد؟

, س: تاکید دکتر روحانی بر تنش زدایی با کشورهای همسایه و منطقه و استقبال کشوری نظیر عربستان سعودی از انتخاب وی، به نظر شما تا چه میزان بر روابط و مسائل میان ایران و آمریکا در منطقه خاورمیانه (از جمله بحران سوریه و ...) تاثیر مثبت و یا منفی خواهد گذاشت؟ ویژگی های شخصیتی ایشان تا چه حد به وی در این خصوص کمک خواهد کرد؟,

روحانی شخصیتی دارد مثل هاشمی و خاتمی. وی با زبان درست و با متانت با جهان صحبت می کند. طرف مقابل را مورد تحقیر و توهین قرار نمی دهد و جنس دیالوگش عزت و احترام آفرین است. بازخورد روی کار آمدن وی تا کنون همین پیام های تبریکی بوده است که تا کنون دریافت کرده ایم و نوعا مثبت بوده است. به نظر من وی می تواند بهبود چشمگیری در رابطه با کشورهای منطقه ایجاد کند.

,

س: توصیه شما به دولت تدبیر و امید در سیاست خارجی برای چهار سال آینده و به خصوص در رابطه با مسائل و روابط ایران با آمریکا چیست؟

, س: توصیه شما به دولت تدبیر و امید در سیاست خارجی برای چهار سال آینده و به خصوص در رابطه با مسائل و روابط ایران با آمریکا چیست؟,

بالاترین توصیه ای که من به آقای روحانی می توانم بکنم این است که از ایشان استدعا کنم اجازه دهند مقداری آزادی رسانه در ایران به وجود آید. یعنی اینکه تابوی این بحث ها در مطبوعات و سایت ها و دیگر رسانه های کشور شکسته شود و مشخص شود چه گروههایی از دشمنی با آمریکا سود می برند این بزرگترین خدمت دولت یازدهم در بهبود این رابطه خواهد بود. همین که روشن شود که طی این 34 سال تخاصم چقدر منافع ملی جمهوری اسلامی ایران و اقتصاد کشور برای این دشمنی کور ضربه خورده خود می تواند بزرگترین نیرو دهنده و  تقویت کننده آقای روحانی شود برای برداشتن گام های محکم رو به جلو.

,

س: با توجه به  اینکه در گذشته نیز دولت آقای خاتمی و تا حدی هم دولت آقای احمدی نژاد خواهان مذاکره مستقیم با آمریکا بود اما هیچ کدام موفق به این کار نشدند شما چه چشم اندازی را در این رابطه برای دولت یازدهم به تصویر می کشید؟

, س: با توجه به  اینکه در گذشته نیز دولت آقای خاتمی و تا حدی هم دولت آقای احمدی نژاد خواهان مذاکره مستقیم با آمریکا بود اما هیچ کدام موفق به این کار نشدند شما چه چشم اندازی را در این رابطه برای دولت یازدهم به تصویر می کشید؟,

من فکر می کنم آقای خاتمی آن طور که باید و شاید در جهت کاهش تنش بین ایران و آمریکا قرص و محکم نایستاد. ایشان اگر به پشتوانه رای 20 میلیونی خود با قاطعیت و استقامت بیشتری این داستان را دنبال می کرد می توانست یخ هایی را آب کند. اما درباره آقای احمدی نژاد باید بگویم ایشان اعتقاد بنیادی به تنش زدایی بین دو کشور نداشتند و به باور من می خواستند بهره برداری سیاسی خاصی را برای خود و تیمشان کنند. اما خود آقای روحانی و افرادی که اطراف وی هستند می دانند که ادامه این دشمنی چه هزینه ای بی خود و بی جهتی را روی دست کشور و منافع ملی می گذارد پس گام های جدی تری برای رفع این تخاصم برخواهند داشت. 

,

س: گفت وگو با آمریکا باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

, س: گفت وگو با آمریکا باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟,

ما همانطور که می گوئیم طرف مقابل  نباید از سر گردن کلفتی  پای میز مذاکره بیاید خودمان نیز نباید این کار را بکنیم. باید نگاه طلبکارانه را کنار بگذاریم و خود را حق و آمریکا را باطل ندانیم. این حرفهایی است که سالهاست خودمان گفته ایم و خودمان هم شنیده ایم و خریداری در عرصه بین الملل ندارد. آن وقت قرص و محکم برویم پای میز مذاکره  و با جدیت و واقع بینی تنش های طرفین را کاهش داده و به این دشمنی بی فرجام که سد راه قدرت منطقه ای و جهانی جمهوری اسلامی است پایان دهیم. البته تندروها با این کار مخالفت های جدی خواهند کرد اما آنها باید بپذیرند که 18 میلیون نفر در این کشور به کاهش تنش رای داده اند و اگر دنبال تنش بیشتر بودند به آقای جلیلی رای می دادند.

,

منبع: دیده بان آمریکا

,

انتهای پیام/

]
آقای روحانی و افرادی که با ایشان هستند دنبال بهبود رابطه دوجانبه ایران و آمریکا هستند و اصلا یکی از وعده های مهم آنها بهبود روابط با دنیای خارج است.