به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از کُردتودی، توسعه دین و مذهب و رشد افکار دینی در گرو فعال بودن اماکن مربوط به دین و مذهب است و در این میان خوشبختانه استان کردستان سهم قابل توجهی از مساجد را داشته بطوریکه وجود مساجد فراوان از ویژگی های اصلی استان است.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, کُردتودی,,
استان کردستان دو هزار و 100 مسجد دارد که از این تعداد 386 مورد در سنندج، 192 مورد دیواندره ، 364 در سقز، 235مورد در بانه، 96 مورد در سروآباد، 185 مورد در مریوان، در شهرستان بیجار 202، دهگلان 134، کامیاران 161 و در شهرستان قروه 141 مسجد وجود دارد.
, 192 , .,,
مساجد به عنوان مکانی برای آرامش روحی و ارتقای ابعاد معنوی انسان از دیرباز جایگاه ویژه ای در فرهنگ اسلامی داشته است بطوریکه در دوره های مختلف و در جریان های سیاسی و اجتماعی تاریخی نقش مهم و استراتژیکی را داشته است.
,,
با نگاهی به تاریخ اسلام، دیده می شود که مسجد به جز محل عبادت و راز و نیاز، مکان مناسبی برای انجام فعالیت های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، دینی، سیاسی و نظامی و برگزاری گردهمایی و جلسات مهم بوده است.
,,
بطوریکه مساجد مهم ترین پایگاه انسجام و یکپارچگی مسلمانان به عنوان مقابله با جنگ نرم علیه دشمن، به شمار می رود.
,,
جایگاه ارزشمند مساجد در بین مردمان کردستان تا حدی است که بیشتر هزینه های خیریه مردم استان به ساخت و تجهیز مساجد اختصاص می یابد.
,,
مردم استان کردستان بجز عبادت و راز و نیاز به منظور برگزاری مناسبات مختلف اعم از ایاد مذهبی، کلاس های آموزشی مذهبی و قرآن در مساجد حاضر می شوند.
,,
استان کردستان از لحاظ دارا بودن مسجد، مقام اول کشور را دارد و از طرفی معماری های خاص و قدمت تاریخی مساجد، زمینه را برای شکوفایی گردشگری در این استان فراهم نموده است.
,,
در این میان سنندج به عنوان مرکز استان کردستان، یکی از تاریخی ترین سکونت گاه های ایران می باشد که مملوء از آثار تاریخی و بناهای زیبا علی الخصوص مساجد، بر اساس سبک معماری اصیل ایرانی و اسلامی است.
,,
از جمله مساجد در شهر سنندج می توان به موارد زیر اشاره کرد:
,مسجد رشید قلعه بیگى سنندج
, مسجد رشید قلعه بیگى سنندج,این بنا در مجموعه بازار سنندج واقع گردیده و از آثار دوره قاجاریه است که احتمالا به جاى مسجدى از دوره صفویه بناگردیده است. این مسجد مشتمل برسر در ورودى، صحن نسبتا وسیع و مشجر، شبستان زمستانى و تابستانى مىباشد.
,
,
مسجد حاج على
,این مسجد در بازارچه مسجد والى قرار دارد و مشهور به مسجد ملااحمد قیامتى نیز مىباشد وى از جمله اشخاص فاضل و دانشمند بود که از علماى بزرگ سنندج به حساب مىآمد.
, . ,,
مسجد ملاشمس الدین
,در نزدیکى خانقاه شیخ معتصم بود. این مسجد در سال 1317 تا 1325 ویران و جز دیوار خراب آن آثارى باقى نمانده بود. در سال 1325 توسط حاج حسین رزدارى که از دراویش قادرى بود، بازسازى شد.
, .,,
مسجد حاج شیخ محمد بخارائى
,واقع در کوچه دباغ زاده و پایینتر از امامزاده پیر عزیز الله در سال 1360، به همت اوقاف و افراد خیّر بطور زیبایى بازسازى شد.
, .,,
مسجد شیخ بابا
,این مسجد در قدیم تکیه و خانقاه شیخ بابا بوده و حضرت شیخ عبدالله کوسه نخستین بار که به این شهر نقل مکان نمودند. در این مسجدو خانقاه رحل اقامت افکندند.
, . ,,
مسجد جامع سنندج
, مسجد جامع سنندج,این مسجد را مسجد دارالاحسان مىگویند که یکى از زیباترین هنر معمارى ایران محسوب مىشود. مسجد جامع سنندج در سال 1227 ه .ق با همت امان الله خان اردلان والى بزرگ و حاکم کردستان و معمارى مهندسان اصفهان ساخته شده است.
, . ,
,
مسجد ملا ویسى یا آقا حبیب الله شعبانى
,بانى مسجد ملا ویسى بوده و این مسجد به علت داشتن چشمهاى پر آب و مصفا همیشه آباد و معمور بود.
, . ,,
مسجد وزیر
,در قلعه چهارلان واقع گردیده این مسجد هم قدیمى و به سبک قدیم باقى مانده که چند تن از وزیرىها در آن مدفونند.
, . ,,
مسجد مولانا
,این مسجد بنام مسجد معتمد نیز خوانده میشود که در قلعه چهارلان این مسجد در جوار مسجد حاج سید ابراهیم قرار دارد.
, . ,,
مسجد وکیل السلطان
,این مسجد در انتهاى بازارچه وارسته است که به سبک مساجد قدیم ساخته شده و بانى آن آقاى وکیل السلطان بودهاند.
, . ,,
مسجد حاج شیخ محمد باقر
,در محله قطار چیان داراى شبستان و حجرههاى متعدد است این مسجد به علت موقعیت خوب عمومى آن و رعایت نظافت از مساجد پر رفت و آمد محسوب مىشود.
, . ,,
مسجد شریعت مدار
,در سرازیرى پیر عمر کوچه بن بست حاج محمد صلاصى بازرگان واقع است. این مسجد حدود سال 1330 بنا شده است. بانى آن شیخ محمد امین شریعت مدار بوده که از بزرگان این دیار محسوب مىشده است.
, . , . ,,
مسجد قوله یا علا مؤمن
,این مسجد در کوچه داروغه و در ابتداى محله قطار چیان قرار دارد.
, . ,,
مسجد پیر عمر
, مسجد پیر عمر,در این محل امامزاده پیر عمر مدفون است. پیر عمر فرزند یحیى از فرزندان منتسب به حضرت على علیهالسلام است.
, . ,
,
مسجد دو درب میان قلعه
,در کوى میان قلعه و نخستین محل از ایجاد شهر سنندج است. این مسجد به مسجد حسنى خانم و مسجد در وزیر و مسجد میان قلعه مشهور است.
, .,,
انتهای پیام / ل.ع
,]