تناقض در اظهارات کارگردان "رستاخیز"/حکم به تصویر کشیدن چهره ‌قدیسان تشیع چیست؟
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانابه نقل از  مرصاد؛ اظهارات وزیر ارشاد در تعارض و در مقابل فتاوای مراجع عظام تقلید نگرانی متدینین جامعه را به شدت برانگیخته است.

, شبکه اطلاع رسانی دانا, مرصاد,

اظهارات وزیر ارشاد در خصوص عضویت در شبکه های اجتماعی که مخالفت صریح با نظر بسیاری از مراجع تقلید بود در روزهای گذشته توسط برخی از رسانه ها بررسی شد اما این بار و در اختتامیه جشنواره فیلم فجر علی جنتی با صراحت بیشتری در مقابل فتوای روشن مراجع تقلید اظهار نظر کرد.

,

پاسخ عجیب به فتاوای مراجع عظام تقلید/ تکذیب تأیید آیت الله سیستانی توسط وزارت ارشاد

,

او با اشاره به نشان دادن چهره معصومین (ع) و یا اهل بیت پیامبر (ص) در فیلمهایی مثل رستاخیز به کارگردانی احمد رضا درویشدر پاسخ به ابراز نگرانی برخی از علما به جهت نشان دادن چهره معصومین گفت: ابتکار برخی از هنرمندان در نمایش چهره اصحاب و ائمه پیام دینی را صد چندان می‌کند و از این‌رو در عین درک برخی حساسیت‌های برخاسته از روحیه انقلابی و اسلامی ابتکار اینگونه از هنرمندان را ارزشمند می‌دانم که در رساندن پیام دین مؤثرتر است.

,

جنتی البته حاشیه جلسه هیئت دولت نیز درباره فیلم رستاخیز گفت: "بسیاری از علماء فیلم‌نامه‌ی آن را تأیید کردند و برخی از مراجع همچون آیت‌الله العظمی سیستانی متن آن را مورد تأیید قرار دادند و نمایندگانش بخشی از هزینه‌های این فیلم را تامین کردند. در واقع هیچ تحریفی در فیلم صورت نگرفته است".

,

گرچه با وجود فایل صوتی سخنان وزیر در مورد تأیید فیلم رستاخیز توسط برخی از مراجع این مطلب بلافاصله تکذیب شد.

,

, , ,

متن اطلاعیه مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که ساعت ۱۹:۳۲ امشب در سایت رسمی این وزارتخانه منتشر شد به شرح زیر است:

,

مطالبی از قول وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی، جناب آقای جنتی، توسط خبرگزاری‏ها نقل شده که از آن سخنان، سرمایه گذاری مستقیم تعدادی از مراجع عظیم الشأن تقلید در ساخت فیلم رستاخیز و نظارت بر مراحل تحقیق و نگارش فیلم نامه برداشت شده است. بدین وسیله خبر فوق تصحیح و نقش مراجع عظیم الشأن به شیوه یاد شده تکذیب می گردد.

,

بابک دربیکی

,

مشاور وزیر و رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی

,

تهیه کننده فیلم رستاخیز نیز در پاسخ به چرایی نشان دادن چهره حضرت عباس(ع)، اعلام کرده است: "اعتقادی به عدم نمایش چهره ایشان و یا نورانی کردن آن ندارم!".

,

اهل تسنن هم به تصویر کشیدن چهره اهل بین و صحابه پیامبر را تحریم کرده اند

,

اما اظهارات متناقض احمدرضا درویش در خصوص این فیلم نیز قابل تأمل است. در این زمینه باید به نکات زیر توجه کرد.

,

. کارگردان این فیلم دو سال پیش در پاسخ به این سؤال که چرا در نظر دارد چهره مقدسان را نمایش ‏دهد گفته بود: "این فیلم، بانی کویتی دارد و من آن را برای پخش در داخل کشور نمی‏سازم!". اما گویا با عوض شدن شرایط سیاسی کشور، ایشان حساس کرده است که می‏تواند اکنون آن را در داخل ایران هم نمایش دهد.

,

۲٫ بازیگران اصلی این فیلم اهل کشورهای سوریه، عراق، کویت و لبنان هستند؛ لذا یکی از نگرانی هایی که درباره سریال مختار وجود داشت (اینکه بازیگر نقش چهره‏های مقدس، در گذشته و آینده نقش‏های نامناسب و سخیف بازی کرده یا کند) درباره این فیلم بسیار جدی‏تر است. اتفاقی که درباره بازیگر نقش مریم مقدس افتاده است.

,

۳٫ کارگردان سریال مختار علیرغم مقاومت بسیار، سرانجام در برابر فتاوای مراجع تسلیم شد و بخش‏هایی از صحنه مربوط به حضرت عباس(ع) را حذف و بقیه را هم با استفاده از افکت نور اصلاح کرد. اما اینک با پخش آشکار چهره های حضرت عباس(ع)، حضرت علی اکبر(ع) و حضرت علی اصغر(ع)، افکار عمومی جامعه هنری با این علامت سؤال مواجه شده است که این تبعیض به چه معناست؟!

,

۴٫ رسانه‏ها و علمای وهابی که دائماً در حال رصد جریان‏های شیعی هستند بهانه و مستمسک خوبی برای تبلیغ علیه تشیع و علمای ما پیدا خواهند کرد و آن اینکه: علمای اهل سنت ـ از الازهر گرفته تا حجاز ـ نشان دادن چهره انبیاء و مقدسان را تحریم می‏کنند اما شیعیان که ادعای پیروی از اهل بیت(ع) را دارند به این امر اهتمام ندارند.

,

۵٫ یکی دیگر از نکات عجیب دیگر درباره این فیلم، نشان دادن چهره‏ای زیبا و جذاب از «معاویه» در این فیلم است که با انتقاد شدید ناظران روبرو شده است.

,

۶٫ پروژه گرانقیمت «رستاخیز» در شانزدهم بهمن ۱۳۸۸ آغاز و در چهاردهم شهریور ۱۳۹۰ به اتمام رسید. اما با توجه به مخالفت مراجع، کارگردان آن از شرکت دادن فیلم در جشنواره ها و اکران آن خودداری کرد. اینک به نظر می رسد وی احساس کرده است که شرایط کشور موافق بی توجهی به نظر مراجع و احساسات مذهبی است؛ غافل از اینکه موضوع امام حسین(ع) و نیز پیروی از مرجعیت در بین مردم ولایتمدار ایران، امری نیست که پیرو انتقال قدرت بین جناح‏های سیاسی باشد.

,

۷٫ در صورت اکران عمومی این فیلم به شکل فعلی، بدون شک احساسات بخش بزرگی از جامعه محب اهل‏بیت(ع) و متدین ایران جریحه‏دار خواهد گردید.

,

• نظر مراجع عظام تقلید درباره نشان دادن چهره مقدسان

,

سه سال پیش و در زمان ماجرای فیلم مختار، مراجع عظام نظرات زیر را درباره نشان دادن چهره حضرت عباس(ع) و دیگران اعلام کردند:

,

ـ آیت‌ا… العظمی مکارم شیرازی: در مورد حضرت قمر بنی‏هاشم علیه السلام نشان دادن چهره آشکار به مصلحت نیست و بهترین راه حل این است که مانند معصومین علیهم السلام چهره ایشان را به صورت مبهم و در هاله‏ای از نور نشان دهند تا مشکلی پیش نیاید.

,

ـ آیت‌ا… العظمی مظاهری اصفهانی: این کار حرام است و باید نباشد.

,

ـ آیت‌ا… العظمی علوی گرگانی: شخصیت حضرت ابوالفضل(ع) در میان عموم مردم و شیعیان مخصوصا متدینین ممتاز است؛ و لذا برای جلوگیری از هتک حرمت و وهن به مقام عظمای آن بزرگوار لازم است از نشان‏دادن چهره ایشان اجتناب ‏شود.

,

ـ آیت‌ا… العظمی موسوی اردبیلی: به طور کلی هرگونه عملی که موجب وهن و بی‏حرمتی به ساحت مقدس اهل‏بیت علیهم السلام و از آن جمله حضرت ابافاضل عباس بن امیرالمومنین علیهما السلام شود و یا مستلزم مفسده‏ای باشد جایز نیست. بر مسئولین ذی‏ربط است که رعایت نمایند.

,

ـ آیت‌ا… العظمی ملکوتی تبریزی: بهتر، بلکه لازم است به نحوی از هاله نور از نشان دادن استفاده شود.

,

ـ آیت ا… العظمی محمدصادق روحانی: یکی از اولیاء بزرگ حضرت ابوالفضل سلام الله علیه است که دارای مقامات عالیه می باشند و هیچ فیلم و نمایش و تصویری ممکن نیست بتواند اندکی از  مقام عالی آن حضرت را نشان دهد بنابراین به نظر من صورت حضرت را نشان ندهند زیرا این کار نه تنها در بیان فضائل و برجستگیهای شخصیت ایشان موثر نیست  بلکه ممکن است به دلایل مختلف حتی در دراز مدت تاثیر منفی نیز در ذهن افراد بگذارد.

,

 

,

ـ آیت‌ا… العظمی حسینی شاهرودی: چون احتمال می‏رود که نشان ‏دادن چهره مبارک قمر بنی هاشم علیه ‏السلام در فیلم، مستلزم وهن به ساحت مقدس ایشان شود، لذا نباید نشان داده شود.

,

ـ آیت‏ ا… العظمی وحید خراسانی: شنیده‏ام می‏خواهند قمر بنی هاشم را به نقش هنرپیشه‏ها درآورند. قمر بنی هاشم کسی است که حجت خدا مقابل قبر او می‏ایستد و می‏گوید: "سلام خدا، سلام تمام انبیاء، سلام تمام اوصیاء، سلام تمام شهداء بر تو یا بن امیرالمؤمنین". قمر بنی هاشم کسی است که صد و بیست و چهار هزار پیغمبر، هر صبح و شب به او سلام می‏کنند. حال این شخصیت را می‏خواهند به نقش هنرپیشه‏ها درآورند… خدا نکند که چنین کاری را انجام دهند، که اگر بکنند، آن وقت هر چه پیش‏آید و هر چه ما بگوییم ،معذوریم.

]
اظهار نظر های وزیر ارشاد درباره مخالفت با فتوای صریح مراجع عظام تقلید در خصوص به تصویر کشیدن چهره قدیسان مذهب تشیع نگرانی های مومنین و متدینین جامعه را برانگیخته است.