به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا به نقل از یزد رسا، چند دهه است وقتی کم کم خورشید ۲۶ رمضان پایین می رود و صدای اذان شب ۲۷ رمضان که به روایتی شب قدر است در فضای شهر طنین انداز می شود. کودکان و نوجوانان روستاها و شهر یزد با فرهنگ یزدی، خود را برای برگزاری آیین دوست دوست آماده می کنند.
, شبکه اطلاع رسانی دانا,سفره افطار که جمع می شود اکثر خانواده های علاقه مند برای شرکت در این آیین سنتی یا منتظر شنیدن زنگ درب منزل خود هستند و یا کودکانشان با هماهنگی سایر کودکان محله به صورت دسته جمعی در قالب گروه های پنج یا شش نفره به درب منازل مردم و اهالی محل می روند.
, ,در دهه گذشته افراد بزرگسال با پوشاندن صورت خود که اکثرا از بانوان بودند جدای از کودکان در این آیین شرکت می کردند ولی چند سالی است که کودکان هر محله این سنت را به جا می آورند.
,زنان یزدی در این شب رسم دیگری هم دارند و برخی با مراجعه به درب منازل زنان سادات آشنا در محل و یا فامیل مقداری پول برای تبرک طلب می کنند تا فردا همزمان با ۲۷ رمضان از این پول پارچه ای را برای خود و یا اعضای خانواده تهیه کنند و به مسجد جامع یزد ببرند.
,البته همه پول پیراهن از افراد سادات دریافت نمی شود بلکه به مقدار چند تک تومانی روی پول پارچه فردی که قرار است فردا در این آیین شرکت کند گذاشته می شود چون امکان دارد افراد زیادی برای دریافت پول تبرکی به منزل سادات محله بروند و زنان سادات نیز با علاقه در این طرح شرکت می کنند و مبلغی را روز قبل کنار می گذارند.
,صبح ۲۷ رمضان خیابان منتهی به مسجد تاریخی شهر یزد واقع در خیابان امام، مملو از حضور بانوانی است که برای دوخت پیراهن مراد به سمت مسجد سرازیر هستند.
, ,در طول مسیر خیابان مسجد جامع که انواع مغازه های پارچه فروشی وجود دارد در این روز زودتر درب مغازه های خود را برای حضور مشتریان احتمالی برای خرید پارچه پیراهن مراد می گشایند و برخی تخفیف ویژه ای نیز برای مشتریان در نظر می گیرند.
,برخی از اذان صبح تا اذان ظهر در مسجد می مانند و حتی با آوردن چرخ خیاطی پیراهن مراد خود را کامل می کنند و برخی ساعتی مانده به اذان ظهر به مسجد جامع می آیند.
,مقارن با اذان ظهر وقتی صدای دلنشین اذان در مسجد جامع پیچیده بود خود را به مسجد رساندم.هیاهوی جمعیت برای شرکت در نماز جماعت از هر طرف مشاهده می شد.
, ,جمعیت بانوان بشتر از روزهای قبل مشاهده می شد و علت را می شد از وجود پارچه های رنگارنگی که بانوان در صفوف نماز کنار خود گذاشته بودند مشاهده کرد.
,نماز جماعت در فصل گرم تابستان اکثرا در قسمت تابستانه مسجد که دارای محراب جداگانه ای هم هست و زیر یک ایوان بلند و بدون درب است خوانده می شود.
,برخی که بر اساس رسم دیرین می خواستند ما بین نماز ظهر و عصر پارچه خود را برش بزنند زودتر وسایل خود را آماده کرده بودند و قبل از شروع نماز عصر برش کوچکی با قیچی روی پارچه می زدند تا مراحل بعدی را بعد از نماز عصر انجام دهند.
, ,نماز عصر که پایان یافت بانوان در زیر طاق بلند مسجد پارچه های خود را رونمایی کردند و بساط قیچی و نخ و سوزن مهیا شد.
,گویا همه نمازگزاران در این آیین شرکت می کردند و دلیل آن هم این بود که از جمعیت بانوا ن کمتر کسی از مسجد خارج می شد و هر بانویی پارچه خود را پهن کرده بود و در حال برش زدن بود.
, ,حضور کمرنگ میراث فرهنگی یزد در آیین دوخت پیراهن مراد
, حضور کمرنگ میراث فرهنگی یزد در آیین دوخت پیراهن مراد,چیزی که احساس می شد و می توانست برای تبلیغات و معرفی این آیین به گردشگران داخلی و خارجی استفاده شود حضور میراث فرهنگی بود که در این مراسم حضور نداشت .
,چند تن از گردشگران را دیدم که بی تفاوت از کنار جمعیت در حال دوخت و دوز می گذشتند و در گفتگوی کوتاهی که با آنان داشتم متوجه شدم که اطلاعی از این موضوع ندارند. وقتی در مورد این آیین با آنان صحبت کردم برایشان خیلی جالب بود و استقبال کردند.
,گفتگو با بانوان شرکت کننده در آیین دوخت پیراهن مراد
, گفتگو با بانوان شرکت کننده در آیین دوخت پیراهن مراد,خانم حمیدنژاد معلم بازنشسته ای بود که برای شرکت در آیین سنتی دوخت پیراهن مراد به همراه دختر و برخی اعضای فامیل در مسجد جامع یزد مشغول برش و دوخت لباس مراد بودند که در این باره به خبرنگار یزد رسا گفت:مردم یزد اعتقاد دارند روز ۲۷ رمضان روز خوش یمنی است و چون در روزهای پایانی رمضان قرار دارد و مردم به ویژه بانوان یزدی که از ابتدای ماه با راز و نیاز و عبادت و قرائت قرآن قلوب خود را شستشو داده اند می خواهند با استفاده از برکت معنوی ماه رمضان برای دوخت پیراهن و یا البسه نو از خدا بخواهند همانطور که قلوب آنان نو و از گناه پاک شده است با دوخت لباس نو حاجات انان را نیز برآورده سازد.
, خانم حمیدنژاد معلم بازنشسته ای بود که برای شرکت در آیین سنتی دوخت پیراهن مراد به همراه دختر و برخی اعضای فامیل در مسجد جامع یزد مشغول برش و دوخت لباس مراد بودند که در این باره به خبرنگار یزد رسا , یزد رسا, گفت:مردم یزد اعتقاد دارند روز ۲۷ رمضان روز خوش یمنی است و چون در روزهای پایانی رمضان قرار دارد و مردم به ویژه بانوان یزدی که از ابتدای ماه با راز و نیاز و عبادت و قرائت قرآن قلوب خود را شستشو داده اند می خواهند با استفاده از برکت معنوی ماه رمضان برای دوخت پیراهن و یا البسه نو از خدا بخواهند همانطور که قلوب آنان نو و از گناه پاک شده است با دوخت لباس نو حاجات انان را نیز برآورده سازد., ,وی افزود: اهم نیت هایی که زنان یزدی برای دوخت پیراهن مراد در نظر دارند شامل: شفای مریض، زیارت اهل بیت(ع)، سلامتی خود و اعضای خانواده، ازدواج دختر و پسر، خرید خانه، کسب و کار و بچه دار شدن زنانی که صاحب فرزند نشده اند می باشد.
,خانم دهقان نیز که در این آیین شرکت کرده بود گفت: تمام این سرقیچی هایی که از پارچه های برش زده شده در صحن مسجد باقی می ماند توسط افرادی که صاحب فرزند نیستند جمع اوری می شود و اعتقاد دارند که ۴۰ تکه پارچه را که متبرک به فضای مسجد شده و همه با نیت مراد دوخته برش زده شده است ؛در کیسه ای قرار می دهند و به خانمی که صاحب فرزند نیست هدیه می کنند.
,بانویی دیگر هم در این باره گفت: برخی کیسه مراد می دوزند و پولی را برای تبرک در آن قرار می دهند تا کسب و کار آنان در آن سال زیاد شود و به زیارت بروند.
, ,خانم برزگر نیز یکی دیگر از رسوم قدیمی مختص شب و روز ۲۷ رمضان را پخت نان سوروک یزدی عنوان کرد که برخی آن را تا شب یلدا نگه می دارند و به عنوان برکت از آن استفاده می کنند.
,وی افزود: برخی از صبح زود اینجا می آیند و لباس خود را که اکثرا چادر مشکی، چادر نماز، چادر عقد برای دخترها، چادرهای رنگی، لباس نوزاد در راه،لباس نوزادی برای بانوانی که می خواند صاحب فرزند شوند، لباس برای کودکان مریض، مقنعه نماز، شلوار برای مردها و بیشتر پیراهن برای مریض است که بعد از برش زدن کوک می زنند و مقارن با نماز ظهر و عصر با آن لباس نماز می خوانند و از خداوند می خواهند که حاجت آنان را برآورده کند و برخی نیز فقط لباس را برش می زنند و برای دوخت به منزل می برند و عده ای هم هستند که با آوردن چرخ خیاطی دوخت خود را کامل می کنند.
,هرچه هوا گرمتر می شد از جمعیت داخل مسجد هم کاسته می شد و برخی که دیرتر آمده بودند تا غروب آفتاب برای شرکت در نماز جماعت حضور داشتند و برخی دیگر که کار دوخت پیراهن را از صبح زود آغاز کرده بودند و تا نماز ظهر و عصر تمام کرده بودند بعد از نماز مشغول قرائت قرآن و ادعیه بودند.
,رسوم دیگر زنان یزدی در ماه رمضان
, رسوم دیگر زنان یزدی در ماه رمضان,از رسوم دیگر بانوان یزدی غیر از افطاری دادن در مساجد و منزل که در همه جای ایران برگزار می شود؛ برگزاری جلسات جزء خوانی قرآن کریم به صورت روزانه در ماه مبارک رمضان در هر محله و حتی هر کوچه است که بانوان یزدی مصمم هستند تا قران را به صورت دسته جمعی قرائت کنند تا اگر اشکالی در قرائت آنان وجوددارد توسط افرادی که تجوید آنان بهتر است رفع شود و در پایان با تقسیم بندی که در آخرین روز ماه رمضان انجام می شود هر بانویی که در نوبت بندی جزئ سی ام به سوره توحید برسد بعد از ماه رمضان اعضای جلسه قرآن را برای خوردن شیرینی به منزل خود دعوت می کنند و اعتقاددارند که در آن سال یا به زیارت می روند و یا کسب و کارشان عالی می شود.
,همچنین سوره “انا انزلنا” نیز به هر بانویی در نوبت بندی جزء سی ام اختصاص پیدا کند همه بانوان را برای خوردن آش رشته دعوت می کند.
,گفتنی است برای برگزاری جلسه جزءخوانی یکی از همسایه های محله از یکسال قبل و یا چند سال قبل برای برگزاری این مراسم در منزل خود نوبت می گیرند و آن را مایه برکت و نورانیت منزل خود می دانند.
, ,انتهای پیام/خ
]