به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از رفتار نیوز ؛ درختکاری برخلاف کشت گندم و جو و لوبیا و نخود و امثالهم در سال اول اثرات محیطی خود را نشان نمی دهد، بلکه حداقل در میان مدت واکنش آن نمایان می گردد که بدون شک از نظر زیست محیطی این مدت بسیار دیر است. بدیهی است اثرات منفی بدون مطالعه کاشت در مناطقی مانند بندرعباس که با خشکسالی دست و پنجه نرم می کند شدت بیشتری دارد.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, رفتار نیوز,,
حال به بررسی جایگزینی برخی درختان غیر بومی به جای درختان بومی مثمر ثمر در سطح شهر بندرعباس که اقدامی غیر کارشناسانه است ، می پردازیم.
,,
روزانه شاهدیم که سازمان فضای سبز شهرداری در سطح شهر بندرعباس اقدام به کاشت نهال یا درختانی می کند که به هیچ وجه با آب و هوای این شهر سازگاری ندارند و یا اندک زمانی پس از کاشت، خشک می شوند.
,,
در این جا به نکاتی در خصوص ناکارآمدی کاشت این گونه درختان غیر بومی و لزوم توجه به کشت گونه های بومی اشاره می کنم.
,,
متاسفانه چند سالی است که درختان جدیدی که سازگاری آنها بیشتر با آب و هوای گرم و خشک است و بیشتر برای بیابان زدایی مورد استفاده قرار میگیرند ، توسط برخی کارشناسان فضای سبز شهرداری علاوه بر خیابانها در محوطه برخی سازمانها و ادارات نیز کاشته می شوند که عموما نه تنها هیچ سودی ندارند بلکه به مرور زمان خشک می شوند که انتظار می رود دست اندرکاران سازمان فضای سبز مطالعات بیشتری در این زمینه داشته باشند.
,,
در این میان می توان به کاشت کهور آمریکا... Prosopis Joliflora در بندرعباس و دیگر مناطق اشاره نمود که با هجوم وحشتناک خود تقریباً تمامی گونه های بومی را از بین برده و یا در حال عقب راندن آنهاست.
,,
نکته دیگری که از چشم مسئولان دور مانده است اینکه کشت برخی درختان بومی باعث می شود خاک زمین از حالت شوره زدگی به خاک برگ تبدیل شود و درختان غیر بومی نه تنها قادر به تبدیل خاک برگ نیستند بلکه برگهای آنها موجب شوره زارتر شدن زمین می شوند به طوری که هیچ گونه چمن یا گیاه دیگری در کنار آن رشد نمی کند و در طولانی مدت ، شهرداری هزینه های گزافی را از جیب مردم جهت تعویض خاک متحمل خواهد شد.
,,
لذا پیشنهاد می شود از آنجا که شهر بندرعباس آب و هوای بخصوصی دارد ،کاشت درختان گرمسیری مانند انبه ، گارمزنگی ، کنار ، لیموترش، نارنج ، زیتون(هم روغنی و هم میوه ای)و خرما در دستور کار قرار گیرد چرا که رشد بهتری دارند و زودتر به بار می نشینند و اکثر این محصولات از قابلیت ارز آوری و صادرات نیز برخوردار هستند و حتی میتوانند شرایط اشتغال تعداد اندکی را فراهم کنند.
,,
ممکن است در ذهن بسیاری از مردم این سوال مطرح شود که با توجه به خشکسالی های اخیر ، آبیاری این گونه درختان بسیار مشکل خواهد بود! اما با توجه به اینکه شرکت آب و فاضلاب شهری تصفیه خانه بزرگی در مسیر بزرگراه شهید رجایی راه اندازی کرده ، از آب آن می توان برای آبیاری فضای سبز شهری استفاده کرد که متاسفانه این مهم تا کنون اتفاق نیافتاده است و روزانه حجم بزرگی از آب تصفیه خانه راهی دریا می شود.
,,
حتی در اطراف تصفیه خانه نیز خبری از احداث فضای سبز و درخت نیست و جز بیابانی خشک و بی آب و علف و محل تخلیه نخاله هیچ چیز دیگری به چشم نمی خورد. ظاهرا ایجاد فضای سبز هیچ اعرابی در برنامه های سال اقصاد مقاومتی شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان ندارد ، در صورتی که در سایر استانهای کشور با استفاده از آب تصفیه شده فاضلاب ، در ورودی شهرها، پارکهای بزرگ و درختان سرسبز تنومند به وجود آمده که علاوه بر زیبایی شهر، مکانی مناسب برای تفریح و پر کردن اوقات فراغت مردم فراهم شده است.
,,
با توجه به سال (اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل) در حالی که از منابع آب جهت کشت درخت های کم فایده استفاده می شود، می توانیم با کشت درختان بومی مثمر ثمر مانند خرما ، نارنج ، انبه و ... علاوه بر زیبایی شهر، تولید داخلی محصولات گرمسیری بیشتری نیز داشته باشیم و با برنامه ریزی منظم حتی شرایط اشتغال هر چند اندک بوجود آوریم.
,,
در پایان به ذکر یک نکته بسنده می کنم که چون بیشتر درختان غیر بومی ، سمی هستند ، زنبور عسل نیز هیچ تمایلی برای بستن کندو بر روی آنها ندارد و حتی اغلب پرندگان نیز از لانه سازی بر روی این گونه درختان واهمه دارند، در صورتی که درختان بومی مانند خرما و لیموترش علاوه بر اینکه محل مناسبی برای لانه سازی پرندگان و کندو های عسل می باشند ، همواره به عنوان یک منبع تامین غذای مناسب برای جانداران ، پرندگان وحشی و حتی انسانها مورد توجه بوده و به زیبا سازی شهر نیز کمک می کنند.
,,
انتهای پیام/
]