به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حیدر مستخدمین حسینی کارشناس مسائل پولی و بانکی در گفتگو با خبرنگار نیزوا در خصوص بانکداری بدون ربا و رسیدن به بانکداری اسلامی، اظهار کرد: بانکداری بدون ربا یکی از زیر بخش های بانکداری اسلامی است و قدمی است که ما را به بانکداری اسلامی نزدیک می کند.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, نیزوا ,وی با بیان اینکه بانکداری بدون ربای ما هنوز کامل نشده است بنابراین با بانکداری اسلامی فاصله زیادی داریم، افزود: درست است که نظام ما جمهوری اسلامی است ولی نظام بانکی ما با اجرای قوانین اسلامی و هدف روشن و اصلی که برای بانکداری اسلامی دیده شده است، فاصله زیادی دارد.
,معاون سابق بانک مرکزی با اشاره به تفاوت نظام بانکداری بدون ربا با نظام بانکداری اسلامی، بیان کرد: در بانکداری بدون ربا تاکید بر رعایت عقود اسلامی در پرداخت و دریافت وجوهات دارد و در بانکداری اسلامی تاکید بر نفع جامعه و مردم در ارائه تسهیلات و رعایت سلامت بنیان های اقتصادی و اجتماعی است.
,مستخدمین حسینی با بیان اینکه ما در بانکداری بدون ربا موفق نبودیم، اضافه کرد: یکی از چالش های بانکداری بدون ربا این است که بانک ها در زیان متقاضیان دریافت تسهیلات شریک نیستند و فقط سود را می پذریند و زیان را به گردن دریافت کننده تسهیلات می اندازند.
,وی بیان کرد: در حال حاضر اگر یک بنگاه اقتصادی یا شرکتی از بانک تسهیلات می گیرد این تسهیلات براساس نرخی است که از قبل بانک تعیین کرده و آنها باید بپردازد و اگر فعالیت اقتصادی آنها با شکست مواجه شد متاسفانه این شکست را نظام بانکی نمی پذیرد که از نظر شرعی این رویکرد نظام بانکی ما با اشکالات کلیدی مواجه است.
,معاون سابق بانک مرکزی ادامه داد: از لحاظ اجرایی نیز نرخ هایی که الان بانک ها به تسهیلات گیرندگان و به تجهیز کنندگان و سپرده گذاران می دهند هیچ تناسبی با نرخ تورم ندارد یعنی اگر دولت نرخ تورم را که اخیرا 8.6 اعلام کرده نباید نرخ تسهیلات 18 درصد اعلام شود.
,کارشناس مسائل پولی و بانکی اضافه کرد: این نوع تعیین نرخ 10 درصد اختلاف دارد که این صحیح و پذیرفته نیست و با قواعد علم اقتصاد و قواعد شرع ما مغایرت دارد.
,مستخدمین حسینی تصریح کرد: سودی که تعیین می شود باید متناسب با تورم باشد که بتواند فعالیت های مختلف اقتصادی در کشور انجام شود و اگر این نرخ سود با نرخ تورم مغایرتی داشته باشد قطع یقین یک انحراف از وضعیت اقتصادی خواهد بود که قطعا می تواند آسیب های جدی را به اقتصاد بزند.
,وی با بیان اینکه در بانکداری ربوی نظارت و کنترل در نحوه مصرف وجود ندارد، گفت: در بانکداری ربوی تسهیلاتی داده می شود و تسهیلات گیرندگان نظارت نمی شوند که این وجوه را در کجا به مصرف می رسانند اما در نظام بانکی بدون ربا بانک با نحوه مصرف آن کار دارد و پیگیری و نظارت می کند.
,معاون سابق بانک مرکزی ادامه داد: اگر در کشور ما نظام بانکی نظارت نمی کنند تخلف و اشتباه است اما اصل قانون که صراحت دارد و اصل آن نظامی که در بانکداری بدون ربا یا بانکداری اسلامی متمرکز است بحث اصلی آن نظارت بر مصرف آن مبلغی است که به عنوان تسهیلات دریافت می شود.
,مستخدمین حسینی تاکید کرد: در نظام بانکی ما این نظارت به درستی صورت نمی گیرد که بحث دیگری است اما اصل قانوننظام بانکداری بدون ربا که در سال 1362 تصویب شد تاکید اصلی بر روی نظارت است.
,وی با بیان اینکه اگر می خواهیم اقتصاد ما اقتصادی سالم و شفاف باشد باید نظارت بر مصرف هم صورت بگیرد، افزود: بانک ها باید بر وجوهی که تحت عنوان وام یا تسهیلات چه به شرکت ها یا اشخاص داده می شود نظارت دقیق داشته باشند و اگر آن مبلغ در جای خود مصرف نشود تخلف حساب می شود.
,معاون سابق بانک مرکزی این را یکی از اشکالات کلیدی و اساسی در عدم اجرای بانکداری بدون ربا دانست که در حال حاضر در کشور ما جاری است.
,مستخدمین حسینی با بیان اینکه سالهاست بحث تغییر در قوانین بانکی مطرح است، گفت: در ماه گذشته بانک مرکزی ماحصل کار چندین دولت قبل را تحت عنوان پیش نویس اولیه لایحه بانک مرکزی و نظام بانکداری را ارائه و در سایت خود قرار داده است تا کارشناسان و مردم متخصص اظهار نظر کنند.
,وی با تاکید بر اینکه قانون بانکداری دارای اشکالات زیاد است و باید در جای خود بررسی شود، اظهار کرد: همین پیشنهاد اولیه بانک مرکزی برای لایحه نیز مشکلات عدیده ای دارد و ما را به بانکداری اسلامی نخواهد رساند.
,انتهای پیام/رض
,]