اخبار داغ

گنجی نهفته در دل زمین‌های جنوب کشور؛

سیستان و بلوچستان قطب تولید "چای ترش" در ایران/ نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی مهمترین چالش‌

سیستان و بلوچستان قطب تولید "چای ترش" در ایران/ نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی مهمترین چالش‌
سیستان و بلوچستان در حالی قطب تولید "چای ترش" در ایران است که اگر صنایع تبدیلی و تکمیلی این محصول در استان ایجاد شود بحث بازاریابی و ارزش افزوده این صنعت نصیب کشاورزان و بهره‌برداران می‌شود.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون، طرح توسعه گیاهان دارویی در مراتع و مزارع و حتی گلخانه‌ها علاوه بر اهمیت آن در حفظ مراتع و محیط زیست پایدار فعالیتی سودآور برای کشاورزان و بهره برداران به شمار می رود.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, عصرهامون,
استان چهار فصل سیستان وبلوچستان با دارا بودن بیش از ٢٠٠ گونه گیاهی زراعی، باغی، جنگلی و مرتعی یکی از متنوع‌ترین استان‌های کشور در زمینه تولید و رشد گیاهان دارویی است.

عمده گیاهان دارویی این استان گز روغن، پنیرباد، آنغوزه، بنه، سنا، کُنار، وشاء، بادام کوهی، آلوئه ورا، مریم گلی، برازمبل، کلپوره، گون، پونه، ایشوِرک، استبرق، درخت مسواک، خرزهره، علف مار، مارموتک، ریواس، درمنه، موسیر، زیره سیاه، گُلدِر، هندوانه ابوجهل، خارمریم، خارشتر، گل گندم، خاکشیر، خارخَسَک، گزنه، شاه‌تره، بید، مورد، پنیرک، داتوره، بنگدانه، پونه سا، مشکک، سه پستان، بومادران، پنج انگشت و بارهنگ از جمله گیاهان دارویی خودروی این منطقه هستند.
 
,
,
,
,
, ,

 

این در حالی است که گیاهان ارزشمندی همچون حنا، نیل، چای ترش، ارقام مختلف کُنار، سیر، زیره سبز، شنبلیله، پاپایا(خربزه درختی)، جَم، چریش، گلرنگ، زعفران، گل محمدی، عناب، کارلا، رازیانه، زنیان، پنیرک، فلوس، کرچک، اکالیپتوس، به لیمو، استویا و آلوئه ورا به صورت زراعی در مناطق مختلف استان مورد کشت قرار می‌گیرند.

,

 

,

 

,

 

,
,

این در حالی است که گیاهان ارزشمندی همچون حنا، نیل، چای ترش، ارقام مختلف کُنار، سیر، زیره سبز، شنبلیله، پاپایا(خربزه درختی)، جَم، چریش، گلرنگ، زعفران، گل محمدی، عناب، کارلا، رازیانه، زنیان، پنیرک، فلوس، کرچک، اکالیپتوس، به لیمو، استویا و آلوئه ورا به صورت زراعی در مناطق مختلف استان مورد کشت قرار می‌گیرند.

,
 به گفته مصیب پهلوانی، رئیس اسبق بنیاد نخبگان سیستان و بلوچستان؛ داروهای گیاهی استان نه تنها در سطح ملی بلکه در سطح بین المللی جایگاه عمده‌ای را می‌توانند به خود اختصاص دهند چرا که در این خطه حدود هزار و ۲۰۰ گونه گیاهی متعلق به ۸۳ جنس و ۳۵ خانواده وجود دارد که برخی از آنها آندمیک (بومی) ایران و یا به طور خاص آندمیک استان محسوب می‌شوند.

در این بین اما نبودن بازار مناسب برای گیاهان دارویی و عدم فرآوری گیاهان دارویی از مشکلات توسعه صنعت گیاهان دارویی به شمار می رود که باید به دنبال راهکار برای حل مسائل و مشکلات در حوزه گیاهان دارویی باشیم و برای تشکیل و توسعه شرکت‌های دانش بنیان در حوزه‌های تولید و فرآوری و بازاریابی گیاهان دارویی استان تلاش کرد.

بیان این مطلب بدان جهت است که وجود بیش از ۳۰۰ گونه با ارزش دارویی در این خطه از سرزمین در صورت سرمایه گذاری بخش خصوصی در زمینه توسعه کشت و ایجاد صنایع تبدیلی و بدست آوردن بازار منسجم فروش و صادرات، می‌تواند نسخه شفا بخشی برای درمان بیماری‌ها، اقتصاد و اشتغال در این استان شود.

سیستان و بلوچستان قطب چای ترش کشور

در بین گونه های گیاهی این خطه اما کشت "چای ترش" توانسته سیستان وبلوچستان را به عنوان قطب تولید این محصول در کشور معرفی کند.
 
,
,
,
,
,
,
, سیستان و بلوچستان قطب چای ترش کشور, سیستان و بلوچستان قطب چای ترش کشور,
,
,
,
, ,

امان اله طوقی، معاون‌بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه چای ترش از سطح ۸۲۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی این استان برداشت شده است، گفت: شهرستان‌های دلگان، نیکشهر، ایرانشهر، فنوج عمده مناطق کشت چای محسوب می‌شوند، که دراین بین بیش‌از ۹۰ درصد چای ترش استان در شهرستان دلگان تولید می‌شود.

,

امان اله طوقی، معاون‌بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه چای ترش از سطح ۸۲۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی این استان برداشت شده است، گفت: شهرستان‌های دلگان، نیکشهر، ایرانشهر، فنوج عمده مناطق کشت چای محسوب می‌شوند، که دراین بین بیش‌از ۹۰ درصد چای ترش استان در شهرستان دلگان تولید می‌شود.

,

وی با بیان اینکه از هر هکتار مزارع چای ترش سیستان و بلوچستان ۸۰۰ کیلوگرم محصول برداشت می‌شود، افزود: افزون بر  ۶۴۰ تن چای ترش در این استان تولید و به بازار عرضه شده است.

این مسئول با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان رتبه نخست تولید چای ترش را در کشور به خود اختصاص داده است، ادامه داد: چای ترش یا چای مالمیر خواص بی‌نظیر دارد که باعث شده که همواره این گیاه مورد توجه واقع شود.

وی نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی را از مهمترین چالش‌های فرآروی کشت این گیاه دارویی در استان برشمرد و گفت: اگر صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان ایجاد شود بحث بازاریابی و ارزش افزوده این صنعت نصیب استان و بهره‌برداران می‌شود و کشاورزان انگیزه بیشتری برای کشت این محصولات پیدا می‌کنند؛ در همین راستا سازمان جهاد کشاورزی به دنبال دستگاهی است که کار کشاورز راحت تر شود که لازمه تحقق این امر استفاده از ظرفیت موسسات دانش بنیان می باشد.

به گفته وی؛ ترشی موجود در چای ترش به دلیل وجود ویتامین C است و همین موضوع سبب می‌شود تا خاصیت ضد سرماخوردگی پیدا کند.

معاون‌بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اظهار کرد: چای ترش دارای خواص داروئی است؛ این گیاه حاوی مقادیر آنتوسیانین در کاسبرگ های خود است که موجب کاهش فشار خون می‌شود، این ماده خاصیت ضدسرطانی نیز دارد و آنتی اکسیدان‌های موجود در چای ترش ضد چربی خون هستند.

انتهای پیام/
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه