اخبار داغ
  1. منابع تامین شده برای تسویه بدهی‌های دارویی / حمایت از صنعت داروسازی از اولویت‌های دولت
  2. مسایل شهر مشهد برای تامین شرایط مناسب‌تر زیارت بررسی می‌شود
  3. پروژه تبدیل ایران به هاب ترانزیتی در سال 1404 چگونه باید دنبال شود؟
  4. برچسب نیابتی بودن گروه های مقاومت ابزار تنظیم استراتژی آمریکایی/ چرا رژیم صهیونیستی تنها نیروی نیابتی در منطقه است؟
  5. ۱۸ فروردین؛ فرصتی برای بازاندیشی در سلامت جسم و روان
  6. لزوم برخورد جدی فدراسیون فوتبال با عوامل درگیری جنون‌آمیز در استادیوم پاس
  7. هرگونه تهدید را با تمام قوا پاسخ خواهیم داد
  8. مذاکره مستقیم با تهدیدکنندگان بی‌معناست/ در دفاع از منافع و حاکمیت ملی خود قاطع و جدی هستیم
  9. کلید حل مشکلات معیشتی سرمایه گذاری در کارهای مولد است
  10. بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴ به کدام مسیر خواهد رفت؟
  11. قاچاق روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت از مرزها/ هشدار مجلس برای جلوگیری از قاچاق سازمان یافته
  12. انتشار خبر دروغ درباره سفر عضو سابق کابینه به نفع چه کسانی بود؟/ هزینه تراشی برای دولت و شخص رئیس جمهور!
  13. «قول مردونه»؛ سفری نوستالژیک به دهه شصت یا تکرار کلیشه‌ها؟
  14. انقلاب ربات‌های جراح؛ نبرد انسان و ماشین بر سر تیغ نجات!
  15. شهداب در اندیشه طلسم شکنی و عطایی به‌فکر پوکر؛ آغاز ماراتن طلایی والیبال
  16. دولت برنامه‌های ویژه‌ای برای رفع مشکلات معیشتی مردم دارد/ ایران خواهان گفت‌وگو از موضع برابر است
  17. خبر شهادت نیروهای ایرانی در یمن صحت ندارد
  18. رئیس‌جمهور با هیچ‌کس پیمان برادری نبسته است
  19. برکناری معاون پارلمانی دولت پس از تایید خبر سفر به قطب جنوب
  20. رکوردشکنی گیشه در نوروز ۱۴۰۴؛ تحول در سینمای ایران یا تکرار چالش‌های گذشته؟

نگاهی به اهمیت و آداب و رسوم دهم ماه ذی الحجه؛

عید قربان جشن رهایی از اسارت نفس است/ تسلیم و عبودیت در برابر خدا؛ مهمترین پیام

عید قربان جشن رهایی از اسارت نفس است/ تسلیم و عبودیت در برابر خدا؛ مهمترین پیام
عید قربان در حالی یکی از اصلی ترین عیدها در سیستان و بلوچستان به شمار می رود، که مهمترین پیام آن تسلیم و عبودیت در برابر خدا، قربانی و صله رحم است.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصرهامون، عید قربان یا دهم ماه ذی الحجه از گرامی‌ترین عید‌های مسلمانان است و پیروان آخرین و کاملترین دین الهی به یاد حضرت ابراهیم (ع) و فرزند ایشان حضرت اسماعیل (ع) این روز را در سراسر جهان جشن می‌گیرند.

عید سعید قربان در سرزمین وحدت و برادری "سیستان و بلوچستان" بسیار پررنگ و زیبا با جلوه‌های مذهبی و سنتی است که هر ۲ قوم بلوچ و فارس این استان به بهترین نحو در این یوم مبارک از آن بهره می‌برند.

حجت الاسلام میثم درانی یکی از کارشناسان مذهبی با بیان اینکه قربانی کردن از زمان حضرت ابراهیم مرسوم شد، بیان کرد: دهمین روز از ماه قمری ذ‌ی‌الحجه مصادف است با عید سعید قربان که به یاد حضرت ابراهیم(ع) و فرزندش اسماعیل(ع) جشن گرفته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه عید قربان از بزرگترین اعیاد مسلمانان است، افزود: مسلمانان در این عید با پوشیدن لباس‌های نو، پس از انجام عبادات، به دید و بازدید و جشن و سرور می‌پردازند. و قربانی خریداری شده" گوسفند، گاو" را بین فقرا و نیازمندان و همسایگان پخش می کنند.

این کارشناس مذهبی اضافه کرد: اگر کسی توانایی خرید یک گوسفند و قربانی کردن را ندارد، می‌تواند برای خرید قربانی با چندین نفر به صورت شراکتی مبلغی را در نظر بگیرند و یک گوسفند خریداری کرده؛ سپس در راه خدا آن را قربانی کنند.

وی گفت: در چنین روزی حجاج در سرزمین منا به قربانگاه رفته و حیوانی را برای قربانی ذبح می‌کنند، و این عمل نمادی از سر بریدن نفس انسان بوده و به نوعی جشنی برای رهایی از اسارت و گذشتن از تعلقات دنیوی و وسوسه‌های شیطانی به شمار می رود.

درانی با تاکید بر این مطلب که عید قربان جشن رهایی از اسارت و گذشتن از تعلقات دنیوی و وسوسه‌های شیطانی است، ادامه داد: عید قربان نماد بندگی و تسلیم شدن در برابر خداست؛ در این روز حضرت ابراهیم علیهم السلام سه بار مورد امتحان الهی قرار گرفت، به گونه ای که بار اول به جان، دوم به مال و سوم اولادش مورد آزمون واقع شد و توانست از هر سه امتحان موفق بیرون آید.

وی با بیان اینکه قربانی و صله رحم از جمله سنت های خاص و پسندیده درعید قربان است، اظهار کرد: ایثار، فداکاری، اطاعت فرزند از والدین و تسلیم و عبودیت در برابر پروردگار جهانیان مهمترین پیام عیدقربان به شمار می رود.

آداب و رسوم عید قربان در سیستان و بلوچستان

یکی از زیباترین رسومی که در میان آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان از گذشته تاکنون پابرجا مانده، آیین حنابندان شب قبل از عید است؛ به گونه‌ای که در این شب زنان و دختران با بستن حنا نقش‌های مختلفی به وسیله حنا بر دست‌ و پای خود پیاده می‌کنند.

در روز عید قربان مردم این دیار با پوشیدن لباس نو این روز را آغاز کرده و همچون آیین استقبال از بهار و نوروز، همه اعضای خانواده پس از استحمام و پوشیدن لباس نو دوش به دوش هم به سوی مساجد و عیدگاه‌ها حرکت می‌کنند تا فریضه نماز عید را به جا بیاورند.

بانوان بلوچ که از روزها و حتی هفته‌های قبل از فرا رسیدن عید نسبت به دوخت لباس‌های نو و خرید زیور آلات جدید اقدام کرده و خانه تکانی عید را نیز انجام داده‌اند، با پیرایش خود و کودکان و همچنین دود کردن عود، فضای منزل را برای برپایی این جشن بزرگ آماده می‌کنند.

پس از اقامه نماز عید قربان، نمازگزاران در محل عیدگاه با در آغوش گرفتن یکدیگر و تبریک عید از هم طلب حلالیت می‌کنند واین عید بزرگ را فرصت بسیار مناسبی می‌دانند تا کدورت و اختلاف‌های گذشته را به فراموشی بسپارند و با در آغوش کشیدن هم باری دیگر پیمان صلح، دوستی، برابری و برادری ببندند.

قربانی حیوانات را می‌توان رسمی دانست که با فرهنگ مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت‌های مذهبی و غیرمذهبی عجین گشته و در ادوار مختلف تاریخی در این استان رایج بوده است ولی در روز عید قربان به صورت ویژه و گسترده مردم این منطقه با تاسی از اقدام حضرت ابراهیم(ع) این سنت پسندیده را به جای می‌آورند.

قربانی کردن یک سنت حسنه‌ الزامی و مؤکد در بین مردمان این دیار است و تنها به حاجیان اختصاص نداشته و تمامی افرادی که بضاعت مالی دارند، در اندازه توان خود بز، گوسفند، گاو یا شتر ذبح کرده را در میان خانواده‌های کم بضاعت و همسایگان و نزدیکان توزیع می‌کنند.

انتهای پیام/

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, عصرهامون,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
, آداب و رسوم عید قربان در سیستان و بلوچستان, آداب و رسوم عید قربان در سیستان و بلوچستان,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه