اخبار داغ

گونه نادر در حال انقراض؛

"جبیر" زیباترین آهوی بومی ایران/ نیکشهر زیستگاه اصلی جبیر است

"جبیر" زیباترین آهوی بومی ایران/ نیکشهر زیستگاه اصلی جبیر است
"جبیر" زیباترین و ظریفترین آهوی بومی کویر ایران است که در حال حاضر سه گونه آهو، با نام‌های آهوی ایرانی، جبیر و آهوی کوهی در حیات وحش ایران زیست می‌کنند.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصرهامون، "جبیر" گونه زیبای آهوی بومی کویر ایران است، و به دلیل نادر بودن اهمیت خاصی دارد، عمده‌ترین تفاوت جبیر با آهو شاخ‌های نازک و بلند آن است، این گونه جانوری بسیار خجالتی است و از حضور انسان‌ها در زیستگاهش ناراحت و عصبی می‌شود و به شدت از انسان‌ها می‌ترسد.
 
جبیرها می‌توانند برای مدت طولانی بدون آب زنده بمانند و مایعات کافی از گیاهان و شبنم دریافت کنند؛ بنابراین آن‌ها برای زندگی در مناطق بسیار خشک سازگار هستند.
 
جبیر برخلاف آهو که فقط جنس نر آن شاخ دارد، هر دو جنس نر و ماده دارای شاخ هستند و گوش‌ها و دم آن‌ها نیز معمولاً از آهو بلندتر است.
 
در حال حاضر سه گونه آهو، با نام‌های آهوی ایرانی، جبیر و آهوی کوهی در حیات وحش ایران زیست می‌کنند، جمعیت جبیرها در مناطق بیابانی و نیمه استپی حاشیه مرکزی و کویر لوت از منطقه حفاظت شده توران تا پارک ملی کویر، استان یزد، جنوب فارس، کرمان و هرمزگان، سراسر مناطق ساحلی جنوب تا سیستان و بلوچستان پراکندگی دارند.
 
داود میرشکار، مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگارما بیان کرد: زیستگاه این گونه جانوری در استان در منطقه حفاظت شده پوزک در مسیر نیکشهر به چابهار است.
 
وی افزود: این حیوان روز گرد است و گاهی شب‌ها نیز به چرا می‌رود، غالباً به صورت جفت یا دسته‌های کوچک (پنج تا ۲۵ رأس) دیده می‌شوند.
 
میرشکار ادامه داد: جبیر حیوان پر طاقتی است و شرایط سخت مناطق کویری را به خوبی تحمل می‌کند، به آب کمی احتیاج دارد و در بعضی از مناطق آب مورد نیاز بدن خود را از گیاهان تأمین و از علوفه بوته‌ها و برگ درختان تغذیه‌ می‌کند.
 
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان تصریح کرد: این حیوان در مناطق گرمسیر اوایل پاییز و در مناطق سردسیر اواخر پاییز جفت‌گیری می‌کند که مدت آبستنی حدود ۱۷۰ روز است و یک یا دو بچه می‌زاید، نوزادان در دو روز اول کاملاً بی‌حرکت و به اصطلاح افراد محلی خواب هستند.
 
به گفته کارشناسان محیط زیست طول سر و تنه این گونه جانوری ۹۰ تا ۱۱۰ سانتی ‌متر، دم ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر، ارتفاع ۵۵ تا ۶۵ سانتی‌متر و وزن آن ۱۵ تا ۲۵ کیلوگرم است و موهای بدن این حیوان کوتاه به رنگ زرد تیره متمایل به قرمز، زیر بدن و کفل‌ها سفید و موهای دم نسبتاً بلند و سیاه رنگ است.
 
گفتنی است: شهرستان نیکشهر در جنوب سیستان و بلوچستان به دلیل تنوع آب و هوایی یکی از زیستگاه‌های مهم گونه جانوری در خطر انقراض آهوی "جبیر" است.
 
انتهای پیام/

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, عصرهامون,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه