به مناسبت روز بانکداری اسلامی؛
نظام بانکداری ایران؛ اسلامی یا ربایی!
![نظام بانکداری ایران؛ اسلامی یا ربایی!](https://s3.dana.ir/dana/uploads/10/06/1395/882451.jpg)
در بانکداری اسلامی آنچه که شاکله اصلی است، بانکداری بدون ربا و ایجاد شرایطی برای عدالت اجتماعی است؛ اما آیا به راستی بانکداری در ایران اسلامی است؟[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک؛ امروز دهم شهریور، روز بانکداری اسلامی است؛ روزی که برای پاسداشت نظام بانکی کشورمان در تقویم ملی در نظر گرفته شده است.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, سفیرافلاک؛,,
در بانکداری اسلامی آنچه که شاکله اصلی است، بانکداری بدون ربا و ایجاد شرایطی برای عدالت اجتماعی است؛ اما آیا به راستی بانکداری در ایران اسلامی است؟
,,
برای پاسخ به این سوال به جمله ای از آیت الله مصباح یزدی می توان اشاره کرد که فرموده اند:
,,
«چگونه میتوان مردم را از رباخواری نهی کرد، در حالی که سیستم بانکداری ما بر اساس رباست.»
, «چگونه میتوان مردم را از رباخواری نهی کرد، در حالی که سیستم بانکداری ما بر اساس رباست.», «چگونه میتوان مردم را از رباخواری نهی کرد، در حالی که سیستم بانکداری ما بر اساس رباست.»,,
بله باید گفت: نظام بانکی کشور نه تنها اسلامی نیست بلکه عکس آن عمل می کند؛ این در حالی است که وقتی نظام بانکی کشور را با سایر کشورهای غیر مسلمان! دیگر بررسی می کنیم حتی از نظام بانکداری جهانی هم تبعیت نمی کند چرا که در بسیاری از کشورها افرادی که سپرده های خود را در بانک قرار می دهند سود بسیار ناچیزی را از بانک دریافت می کنند.
,,
در حالی که در کشور ما، یانک ها هر کدام با سیستم های سوددهی و سود افزایی متفاوت دست تمام بانک ها جهانی را از پشت بسته اند و به نام بانکداری اسلامی، بانکداری ربایی را به معنای واقعی اجرا می کنند.
,,
پرداخت تسهیلات با سودهای بالای 25 درصد که به زعم بسیاری از کارشنان اقتصاد این رقم واقعی نیست و در عمل به بیش از 30 درصد هم می رسد، دریافت جریمه های دیرکرد پرداخت، بلوکه کردن درصدی از وام تا زمان تسویه ؛ تنظیم قراردادهای پرداخت تسهیلات به نفع بانک، دریافت کارمزدهای سالیانه، عدم به موقع پرداخت تسهیلات به فرد مراجعه کننده و... همگی از مشکلات نظام بانکی کشور است که تاکنون هم حل نشده است.
,,
درحالی این اتفاقات در سیستم بانکداری کشورمان رخ می دهد که همواره آموزه های دینیِ دین مبین اسلام نهی به عمل رباخواری می کند و هر دو شخص رباگیرنده و ربادهنده را مشمول عمل حرام می داند و تاکید دارد که برکت برای هر دو طرف از بین می رود؛ اما با این وجود وقتی این آموزه ها را با سیستم بانکداری کشورمان مقایسه می کنیم متوجه می شویم که به جای بانکداری اسلامی با سیستمی به نام بانکداری ربوی مواجه هستیم چرا که بانک زمانی که تسهیلاتی را اعطا می کند؛ بدون اینکه در ضرر و زیان کار شریک باشد تنها اصل پول و سود خود را دریافت می کند.
,,
متاسفانه اوضاع پرداخت سود به سپرده ها و نیز پرداخت وام های با درصد سود بالا در موسسات اعتباری غیربانکی وخیمتر است و با وجود تاکیدات بسیار بانک مرکزی در اصلاح وضعیت اما همچنان رویه های غیر اسلامی ادامه دارد.
,,
بانک مرکزی در تاریخ 12/03/94 در بخشنامه ای که برای چندمین بار ابلاغ کرده است به صراحت عنوان کرده است که: «پیرو بخشنامه های شماره ۳۴۲۱۵/۹۴ مورخ 14/02/1394و شماره ۳۶۵۷۳/۹۴ مورخ 16/02/94 در رابطه با سیاستهای پولی و اعتباری نظام بانکی کشور و علیرغم تأکیدات مکرر این بانک مبنی بر اجرای صحیح و دقیق ضوابط یاد شده، بررسیهای به عمل آمده و نیز اطلاعات واصله از عملکرد شبکه بانکی کشور حاکی از آن است که متأسفانه برخی از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی از مفاد ضوابط ابلاغی این بانک تخطی و تمکین نکرده و در بعضی موارد، رقابت ناسالم را مبنای تجهیز و تخصیص منابع خود قرار دادهاند.
,,
از آنجایی که تسهیلات اعطایی در قالب عقود اسلامی باید در موضوع تسهیلات صرف شود، این اقدام مغایر با روح قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره) بوده و ضمن وارد بودن اشکال شرعی به این نحوه عمل، اقدام فوق موجب بالا رفتن نرخ مؤثر سود تسهیلات و مآلاً تخطی از نرخهای مقرر توسط شورای پول و اعتبار میشود. از این رو مقتضی است؛ بانکها و سایر مؤسسات اعتباری ضمن توقف اقدامات مزبور، در اسرع وقت نسبت به آزادسازی و استرداد وجوه مزبور به تسهیلات گیرندگان اقدام نمایند منبع: بخشنامه بانک مرکزی ایران»
,,
رضا سپهوند عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد لرستان در این خصوص نیز به سفیرافلاک گفت: سیستم بانکداری ایران یک سیستم دولتی است که در دنیا منسوخ شده است؛ در تمام دنیا بانکداری منطق اقتصادی دارد اما در ایران به دلیل دخالت های سیاسی و الزام بانک ها به پرداخت تسهیلات تکلیفی و خارج از منطق اقتصادی موجب شده است که بیش از 50 درصد از منابع بانک ها در ایران منجمد شود و عملا بانک ها قدرتی برای تاثیر گذاری بر اقتصاد نداشته باشند.
, سفیرافلاک ,,
وی گفت: پرداخت سود تسهیلات و سپرده در بانک های ایران در دنیا بی نظیر و کشورمان در این رابطه رتبه اول دنیا را کسب کرده است؛ در حالی که در بانکداری اسلامی باید پرداخت سود با نرخ معقول انجام شود.
,,
سپهوند با بیان اینکه بانکداری در کشور ایران ربوی است گفت: زمانی که کارآفرینی به بانک مراجعه می کند و وامی با سود 20 درصد دریافت می کند؛ با این تسهیلات نه تنها نمی تواند کاری انجام دهد بلکه ورشکسته هم می شود چرا که توانایی پرداخت وام را با این درصد سود ندارد.
,,
این عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد لرستان با بیان اینکه بانکداری در خارج از ایران بر مبنای ریسک است افزود: هر کسی ریسک بیشتری بپذیرد سود بیشتری را می برد یعنی فردی که پول خود را در بانک قرار می دهد نهایتا 2 درصد سود می برد و اگر همان پول را در کار اقتصادی قرار دهد سود بیشتری را می برد؛ اما در کشور ما فرد بدون اینکه ریسکی را بپذیرند پول های خود را با درصد سود بالا در بانک قرار می دهند.
,,
وی ادامه داد: در نظام بانکداری ما برای بانک مهم نیست که کارآفرینی که تسهیلاتی را دریافت کرده است در نهایت سود یا ضرر کرده است و تنها اصل پول و سود خود را می خواهد برای همین است که هیچ کاری در کشور ما سود 20 درصد ندارد و همین امر باعث ورشکستی فرد می شود اما در نظام بانکی کشورهای دیگر بانک در سود و زیان فرد دریافت کننده تسهیلات کارآفرینی شریک است.
,,
در حالی برخی از بانک ها و موسسات غیردولتی به صورت آشکارا به بخشنامه های بانک مرکزی کشور عمل نمی کنند که این عمل خود را با دلایلی مانند فرد وام گیرنده خود شرایط را قبول کرده است سر سوال مسئله را پاک می کنند.
,,
حال انتظار می رود بانک مرکزی علاوه بر بخشنامه ها از اهرم های دیگری مانند استفاده از بستر رسانه برای آگاهی مردم از تخلفات برخی از بانک ها استفاده کنند تا مراجعه کنندگان بانکی نسبت به تخلفات بانکی و حقوق خود آگاهی بیشتری داشته باشد تا اسیر مشکلات بیشتری نشود.
,,
فرزانه صادقی فرد
,انتهای پیام/
]
ارسال دیدگاه