روزنامههای امروز در سرمقالههای خود چه نوشتند؟
با مرور سرمقاله و یادداشتهای روز روزنامههای کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله بازدارندگی در دست ماست، ترکیه بعد از انتخابات، فرهنگ و سیاستزدگی به چشم میخورد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با مرور سرمقاله و یادداشتهای روز روزنامههای کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله بازدارندگی در دست ماست، ترکیه بعد از انتخابات، فرهنگ و سیاستزدگی به چشم میخورد.
کیهان: در یادداشت روز خود با عنوان «بازدارندگی در دست ماست» نوشت: فرمانده اطلاعات نظامی رژیم صهیونیســتی در اواسط هفته گذشته به طور ضمنی مقاومت منطقه را به جنگ گسترده تهدید کرد و بعضی از رسانه ها هم از توافق آمریکا و این رژیم در اقدام نظامی علیه ایران خبر دادند و بعضی هم در داخل ایران به تجزیه و تحلیل این خبر پرداخته و آن را مهم شمردند. اندکی بعد مقامات صهیونیستی اعلام کردند شرایط را زیر نظر دارند تا اگر مورد حمله قرار گرفتند، پاسخ قاطع بدهند. این موضع جدید، عقب نشینی از موضع قبلی تلقی شد. ایزرائیل نیوز، پایگاه خبری رژیم صهیونیستی پس از سخنرانی دبیرکل حزب الله لبنان که روز پنجشنبه به مناسبت سالگرد فرار ارتش اسرائیل از جنوب لبنان ایراد شد، نوشت دبیرکل حزب الله لبنان پاسخ سرلشکر آهارون هالیوا را داد. در این خصوص نکاتی وجود دارد: رژیم صهیونیســتی از لحاظ داخلی در وضعیتی است که برای خروج از آن به تهدید علیه مقاومت روی آورده است. تهدیدات رژیم طی هفته های اخیر به دو شکل ظهور و بروز پیدا کرده است؛ حمله به غزه و به شهادت رساندن تعدادی از فرماندهان جنبش جهاد اسلامی و تهدید اخیر مبنی بر انجام جنگ بزرگ علیه حزب الله. جنگ رژیم صهیونیستی در غزه پس از پنج روز به آتش بس تبدیل شد. نتانیاهو در روز سه شنبه 1۹ اردیبهشت - دو هفته پیش - بلافاصله پس از ترور سه فرمانده جهاد اسلامی در غزه، اعلام کرد مأموریت ارتش اسرائیل در حمله به غزه پایان یافته است. با این وجود، اسرائیل طی پنج روز در معرض شلیک حدود 2001 موشک و راکت قرار گرفت و در شرایطی موفق به دریافت آتش بس از طرف فلسطینی شــد که نشانه ای از ضعف در جهاد اسلامی و جنبش حماس مشاهده نشد. در عین حال از آنجا که شروط اصلی طرف فلسطینی هم برای تحقق آتش بس محقق نشده بود، توانســت به اقدام تجاوزکارانه خود رنگ پیروزی بزند و وضع او را در جامعه یهودی بهبود ببخشــد. از این رو رهبران احزاب مخالف نتانیاهو - که در حین جنگ از اقدام ارتش حمایت کرده بودند - درگیری های سه شنبه تا شنبه را جنگ سیاسی نتانیاهو با غزه لقب دادند.
اطلاعات: در یادداشتی با عنوان «ترکیه بعد از انتخابات» چنین نوشت: امروز يكشــنبه هفتم خرداد 1402 دور دوم انتخابات رياســت جمهــوري در تركيه پايان مي پذيرد تا رأي دهندگان يكي از دو نامزد رياست جمهوري، رجب طيب اردوغان يا قليچدار اوغلو را انتخاب كنند. آخرين نظرسنجي ها در داخل و خارج تركيه نشان مي دهد كه برگزاري رقابت در دور دوم انتخابات رياست جمهوري بسيار نزديك به هم و شــانه به شانه است. اين شرايط، تنور رقابت و شركت مردم تركيه در اين انتخابات را چنان داغ كرده كه رسانه ها چه در داخل يا خارج تركيه آن را يكي از مهم ترين رويدادهاي سياسي اجتماعي و نزديك ترين رقابت سياسي ـ اجتماعي در تاريخ مدرن اين كشور ارزيابي كرده اند. براساس نظرســنجي ها 40 درصد از رأي دهندگان به اردوغان و 39 درصد به قليچــدار اوغلو رأي مي دهند در حالي كه 15 درصد از شــركت كنندگان در انتخابات هنوز بلاتكليف هستند؛ آن هم در حالي كه اردوغــان و حزب او برتري تبليغاتي ـ رســانه اي و اقبال اكثريت افكار عمومي رأي دهندگان را دارند. در دور اول، اردوغان و قليچدار اوغلو به ترتيب 49/52 درصد و 44/88 درصد آرا را كسب كردند، همين نسبت آماري از نتيجه انتخابات دور اول نشان مي دهد كه اردوغان سياستمداري زيرك و بسيار هوشمند است كه اصل رقابت آزاد و سالم را در حراست از آراء مردم و حضور تعيين كننده ملت در سكانداري از قدرت سياسي حاكم را اجرا مي كند. در حالي كه در كشورها و دولت هاي منطقه ما، دست كاري درصدي در انتخابات و آراء مردم چندان غيرطبيعي نبوده و نيست!
جوان: عبدالله گنجی در سرمقاله ای با عنوان «مشارکت و استصواب» این گونه نوشت: انتخابات ترکیه –که شرکت در آن اجباری است- موجب شد دوباره تحقیر خودی از سوی کسانی که احساس می کنند راهی به قدرت ندارند داغ شود و علت مشارکت بالا را در ترکیه نبود نظارت استصوابی بدانند. همین دسته افت مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی در سال 13۹8 و ریاست جمهوری 14۰۰ را به علت وجود نظارت استصوابی شورای نگهبان می دانند. عنوان نظارت شورای نگهبان سال هاست محل مناقشه است و همان هایی که می خواهند سر به تن جمهوری اسلامی نماند بار ها هشدار داده اند که این نظارت به نابودی نظام و دور شدن مردم از آن منجر می شود. در این نوشته به ماهیت نظارت استصوابی و حسن و عیب آن وارد نمی شویم و موضوع ما نیست، اما با دو سؤال به این منطق می پردازیم که قبل از نظارت استصوابی که در سال 1374 در مجلس پنجم به تصویب رسیده است و محل مناقشه است طور دیگری عمل می شده است؟ و سؤال دوم اینکه بعد از مصوبه مذکور مشارکت مردم در انتخابات افت کرده است؟ راستی تاکنون کسی قبل و بعد اجرای این قانون را مقایسه کرده است، آیا تفاوتی مشاهده شده است؟
خراسان: سعید برند در یادداشتی با عنوان «به سراغ دزداگر می آییم...» نوشت: در روزهای گذشته دو ویدئو از آقای اژه ای در فضای مجازی بیشتر دیده شد، ویدئوی اول مربوط به بازدیدشان از زندان بود. جایی که سارق سابقه داری از رئیس قوه قضاییه می خواهد در حقش پدری کند، کمی چک و چانه می زند تا به نوعی ضمانتش را بکنند، اما آقای اژه ای می گوید: شما به دلیل سرقت در زندان بودی اما بعد از آن که آزاد شدی دوباره دزدی کردی! حالا چه تضمینی هست که اگر آزاد شوی دوباره به سمت سرقت نروی؟ ویدئوی دوم مربوط به نشست قاضی القضات با مسئولان دستگاه قضاست. جمله طالیی آن جاست که آقای اژه ای می گوید:... متاسفانه اقتصاد ما بانک محور است. من به این نتیجه رسیدم که ما قبل از این که برویم سراغ مشتری بدهکار بانکی باید برویم سراغ مدیر عامل و هیئت مدیره بانک، باید برویم سراغ واحد نظارتی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد بر بانک ها. تا این بخش را اصلاح نکنیم اصل مشکل رفع نمی شود حالا شما بگویید چرا فلانی معوقات بانکی را نمی دهد، خب تو چرا نمی گیری؟ چرا اصلا وام را دادید وقتی دیدید در جای دیگری مصرف می کند؟ چرا وقتی قسط اول را نداد اقدامی نکردید، چرا تصمیمی نگرفتید که بتوانید وام را وصول کنید .
عصر ایرانیان: مصطفی طاهری در سرمقاله ای با عنوان «عقب ماندگی جدی در حوزه ماشین آلات معدنی» چنین نوشت: دهه نسبتا بدی را در اقتصاد با رشد اقتصادی صفر و رشد منفی در بخش معدن پشت سر گذاشتیم. در برنامه توسعه رشد هشت درصدی اقتصاد در آن پیش بینی شده است، در بین این بخش ها، بخش معدن بیشترین وزن را برای دستیابی به این رشد با رقم حدود ۱۲ درصدی دارد و باید همه دست به دست بدهیم تا به این رشد دست یابیم. تدوین سند استراتژی معدنی کشور از اهمیت برخوردار است، فرصت های خوبی برای قانون گذاری و سیاستگذاری در این سند حداقل برای یک دهه وجود خواهد داشت و در این زمینه باید فعالان معدنی به کمک ما بشتابند فصل ششم قانون برنامه هفتم توسعه مربوط به بخش معدن و زنجیره معدن است که ۱۱ ماده قانونی دارد و از این ظرفیت نیز می توانیم یک برنامه پنج ساله برای بخش معدن ایجاد کنیم. در موضوع اکتشافات، بخش دولتی باید دخیل باشد؛ زیرا این فعالیت ضمن حاکمیتی بودن، هزینه بر است و بر این اساس ایمیدرو و سازمان زمین شناسی باید به کمک بخش خصوصی بشتابند. در موضوع ماشین آلات معدنی یک عقب ماندگی جدی و فرسودگی داریم، ضمن اینکه نیاز به ماشین آلات جدید برای توسعه بخش وجود دارد. به دلیل فرسودگی ماشین آلات سالیانه ۱۲۰ هزار میلیارد تومان یارانه گازوئیل به بخش معدن و صنایع معدنی داده می شود.
قدس: محمدجواد استادی در یادداشتی با عنوان «فرهنگ و سیاست زدگی» این گونه نوشت: با هزاران افسوس باید اعتراف کرد امروز فرهنگ به کلیشه ای ترین، پربسامدترین از منظر تـکـرار و عمومی ترین اصـطـلاح در ادبیات روزمره بخش های گوناگون جامعه بدل شــده اســـت. ولــی حقیقت آن اســت کـه این حضور پررنگ واژه فرهنگ در ادبیات رسمی و غیررسمی بیش از آنکه ژرفا و کارکردی داشته بـاشـد، بیشتر بـه یـک روبـنـای زیـبـای ظاهری تبدیل شده است. فرهنگ در وقت عمل و ایفای نقش واقعی هیچ سهم و اعتباری نـدارد و در حکم یک زینت المجالس ظاهر می شود. بررسی و پرداختن به بسیاری از مشکلات کنونی جامعه ایرانی نشان می دهد که بی توجهی و یا به حاشیه راندن فرهنگ نقشی غیرقابل انکار در پدید آمــدن ایـن مسائل دارد. کنش های اجتماعی و پدیده هایی کـه امــروز در جامعه بروزیافته و با اصول و آرمان های اصیل انقلاب فاصله دارد، حاصل ضعف عنصر فرهنگ در فـضـای اجتماعی اســـت. آنـچـه امــــروز در آسیب های پهنه سبک زنـدگـی می بینیم به دلیل قطع ارتباط بنیادهای معرفت دینی با رویکردهای مصرفی جامعه و انحراف مصرف فرهنگ بنیاد جامعه اسـت. درواقـع زمانی که رفـع نیازهای جامعه در همه حـوزه هـا از مدار فرهنگ اسـلامـی خــارج شـود و آبشخور رفع نیاز اصول و مبانی فرهنگ منحط غربی شود بـه طـور مشخص شاهد تغییر سبک زندگی خواهیم بود.
ارسال دیدگاه