تراژدی غمانگیز سقط عمدی جنین؛
این فرشتهها ناخواسته محکوم به مرگ میشوند
در دنیای عجیبی زندگی میکنیم. هستند زوجینی که با وجود گذشت سالها چشمانتظاری همچنان با صرف هزینههای هنگفت در رویای پدر و مادر شدن شبهایشان را به روز میرسانند و از سوی دیگر مادرانی را میبینیم که با هزار بهانه به دنبال راهی برای از بین بردن جنین در شکم خود هستند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، به راستی در دنیای عجیبی زندگی میکنیم، یکی در حسرت شنیدن صدای گریه و خنده نوزادی در خانه، از سوز غم شب و روز ندارد و دیگری با آوردن اسم فرزند جدید، میخواهد خودش را به در و دیوار بکوبد و به زمین و زمان ناسزا بگوید.
هستند زوجینی که با هزار و یک آرزو برای صاحب فرزند شدن، هر روزنه امیدی که میبینند یا به آنان نشان میدهند نه با پا، که با سر و جان به سویش میدوند و با وجود گذشت سالها چشمانتظاری همچنان با صرف هزینههای هنگفت در رویای پدر و مادر شدن شبهایشان را به روز میرسانند، از سوی دیگر مادرانی را میبینیم که با هزار بهانه به دنبال راهی برای از بین بردن جنین در شکم خود هستند.
زهرا نجاری یکی از فعالین مجموعه مردمی نفس است که با هدف نجات کودکان از سقط فعالیت دارند.
تپش قلب جنینهایی که با کمک مجموعه نفس قطع نمیشود
وی که در طول سالها حضورش در این مجموعه با موارد مختلفی مواجه شده که قصد سقط جنین داشتند در گفتگو با خبرنگار اجتماعی صبح قزوین بیان کرد: در بین بانوان بارداری که قصد سقط جنین داشتند، بانوی جوانی را به یاد میآورم که با وجود داشتن یک دختر ۸ ساله، دوقلو باردار شده بود.
وی افزود: وقتی از این مادر باردار در مورد چرایی تصمیم به سقط جنین سوال کردیم مشکلات اقتصادی و عدم توانایی مالی برای اداره زندگی را دلیل اصلی کارش عنوان کرد.
نجاری خاطرنشان کرد: پس از انجام چندین دوره مشاوره، این بانوی قزوینی در نهایت اعلام کرد که دلایل مطرح شده توسط او همه بهانه بوده و دلیل مهم او که منجر به تصمیم نهایی برای سقط فرزندان دوقلویش شده، ترس از عدم همراهی و کمک همسرش در نگهداری فرزندان است.
وی در تشریح جزئیات جزئیات ماجرا گفت: این خانم باردار به ما گفت که همسرم به هیج عنوان در کارهای منزل با من همکاری و مشارکت ندارد و با آمدن دو فرزند دیگر، بالطبع فشار کارهای روزمره و نگهداری از سه فرزند دشوارتر خواهد شد، میترسم از عهده این همه کار برنیایم.
این فعال اجتماعی عنوان کرد: خوشبختانه با چند جلسه مشاوره با این خانم و همسرش در نهایت ایشان راضی به حفظ فرزندان خود شد و اکنون پس از به دنیا آمدن فرزندانش میگوید که زندگیام ما با آمدن فرزندان جدیدم و دیدن لبخند آنان صفای دیگری پیدا کرده و دختر و همسرم و حتی اعضای خانواده همسر و خودم هم بسیار خوشحال بوده و در نگهداری نوزادان کمک حالم هستند.
وی در پایان گفت: این بانوی جوان به ما گفت که هرگز تصور نمیکردم با آمدن دو فرزند دیگر خیر و برکات خداوند و شادی و نشاط تا این اندازه روزی ما شود، خوشبختانه از وام فرزندآوری هم بهرهمند شده و گشایشی در زندگی ما حاصل شد و خدا را بسیار شاکرم که از تصمیم اشتباه خود منصرف شدم.
سقط جنین تجربهای تلخ و پراسترس برای بانوان
به گزارش صبح قزوین، سقط جنین یک تجربه پراسترس و ناراحتکننده و تلخ برای بانوان مطرح شده که علاوه بر مشکلات جسمی میتواند هر فردی را به شیوههای مختلفی تحت تاثیر قرار دهد. براساس مطالعات انجام شده عوارض روحی و احساسی پس از سقط جنین در بانوان، نسبت به عوارض فیزیکی آن شیوع بیشتری دارد به طوریکه میتواند در برخی از خانمها بسیار خفیف و در برخی دیگر منجر به مشکلاتی از قبیل افسردگی شود.
سمیه صمدی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی صبح قزوین با اشاره به مبحث سقط جنین و عوارض روحی و روانی ناشی از آن اظهار کرد: سقط جنین به معنای از دست دادن حاملگی قبل از ۲۰ هفتگی محسوب میشود که ۱۲ هفته اول را سقط جنین زودرس و بعد از آن را سقط جنین دیررس نامگذاری کردهاند.
وی با بیان اینکه سقط جنین عوارض بسیار زیادی به همراه دارد، افزود: البته مواردی هم وجود دارد که سقط به صورت خود به خودی شکل میگیرد یعنی زمانی که جنین رشد کافی نداشته یا مشکلات کروموزومی داشته باشد که در این صورت بدن به صورت طبیعی از خو دفاع کرده و سقط به صورت خودکار شکل میگیرد.
به گفته کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، جدا از موضوع علت سقط جنین، پاسخ احساسی هر خانمی به این موضوع بستگی به شرایط و موقعیتی دارد که در آن زندگی میکند و در واقع این شرایط میتواند باعث تشدید یا کمرنگ کردن علائم سقط در فرد شود.
صمدی یادآور شد: معمولا یک سری از مشکلات روحی و روانی پس از سقط جنین وجود دارد که برخی بانوان با آن درگیر میشوند که در این خصوص میتوانیم به ایجاد احساسات منفی در فرد اشاره کنیم که شامل احساس گناه، عصبانیت و خشم، حس پشیمانی، از دست دادن عزت نفس، اعتماد به نفس پایین، احساس تنهایی و انزوای آزاردهنده، اختلال در خوابهای شبانه و دیدن کابوسهای شبانه است.
وی ادامه داد: اختلال در رابطه با اطرافیان مخصوصاً اختلال در روابط عاطفی با همسر و تغییر در میل و علایق جنسی، اختلال در اشتها، افسردگی، اختلالهای اضطرابی و انواع فوبیا و در نهایت افکار خودکشی معمولاً از مشکلات شایعی است که پس از سقط جنین از لحاظ روحی و روانی در بانوان به صورت بارز خود را نشان میدهد.
کارشناسی ارشد مشاوره خانواده اذعان کرد: تحقیقات انجام شده نشان میدهد که عوارض آسیبهای روحی و روانی پس از سقط جنین در بانوان در قیاس با عوارض فیزیکی آن شیوع بیشتری دارد و این در حالی است که میزان آسیبهای روحی ناشی از سقط جنین تا حد زیادی به باور اشخاص مربوط میشود.
میزان آسیبهای روحی ناشی از سقط جنین در همه بانوان یکسان نیست
وی در ادامه توضیح داد: میزان آسیبهای روحی و روانی ناشی از سقط جنین در همه بانوان به صورت یکسان و با یک شدت و مدت زمان معینی تجربه نمیشود، در واقع این آسیبها از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده، ضمن اینکه میتوانیم شدت این تجربه تلخ را به شیوه و سبک زندگی انسانها هم ربط دهیم.
وی خاطرنشان کرد: بانوانی که دارای نگرانیهای روحی قبل از سقط بوده یا سقط اجباری داشتند و خانمهایی که عقاید مذهبی محکم و مخالف با سقط جنین دارند همچنین مواردی که سقط جنین در مراحل پایانی بارداری رخ میدهد معمولا این دسته از خانمها با آسیبهای بیشتری مواجه میشوند.
کارشناسی ارشد مشاوره خانواده افزود: همچنین خانمهایی که پس از سقط جنین از طرف خانواده و همسر خود مورد حمایت قرار نمیگیرند و بانوانی که علت سقط آنها مشکلات ژنتیکی و نواقص جنینی بوده، شدت آسیب روحی و روانی بیشتری را تجربه میکنند.
علائم افسردگی در دوره بعد از سقط جنین در بانوان چشمگیر است
وی تاکید کرد: علائم افسردگی معمولاً در دورههای بعد از سقط جنین به صورت چشمگیری در بانوان قابل مشاهده است. افرادی که دچار افسردگی بعد از سقط جنین میشوند دچار خواب کم یا زیاد و کاهش میل جنسی شده همچنین از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلاً برای آنان لذت بخش بوده، احساس گناه و احساس عزت نفس پایین به وفور در آنان دیده میشود.
صمدی تصریح کرد: اگر علائم افسردگی در فرد بیشتر از دو هفته به طول انجامد در این صورت باید به یک رفتار درمانگر و متخصص مراجعه کند زیرا افسردگی بعد از سقط جنین، شرایطی است که نیاز به رسیدگی و توجه دارد.
وی بیان کرد: خانمهایی که به آسیب روانی بعد از سقط مبتلا میشوند، میتوانند با انجام یک سری فعالیتها، افسردگی را تحت کنترل و مدیریت خود درآورند.
کارشناسی ارشد مشاوره خانواده در ادامه گفت: این دسته از بانوان باید به روانپزشک مراجعه کرده و با استفاده از دارو درمانی موجب بهبود روند درمان خود شوند یا اینکه با مراجعه به رفتار درمانگر و با استفاده از تکنیکهای شناختی رفتاری سی بی تی به کنترل افسردگی خود کمک کنند.
وی در پایان گفت: یک سری تکنیکهای دیگر مثل تغییر در سبک زندگی از قبیل رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، کاهش استرس تا حد ممکن، یادگیری تکنیکهای آرامبخش مثل یوگا یا مدیتیشن در رفع مشکل افسردگی تاثیرگذار است اما مهمتر از همه این موارد، تقویت سیستم حمایتی خانواده فرد است که میتواند به فرد کمک کند تا از این دوره بحرانی، سریعتر و با تنش کمتری گذر کند.
به گزارش صبح قزوین، برآورد شیوع سالانه حدود حداقل ۵۰۰ هزار سقط عمدی جنین در کشور بسیار قابل توجه است. تحقیقات نشان میدهد که بیش از ۹۳ درصد آن در بستر خانواده رخ میدهد و این در حالی است که از نظر احکام فقهی، جنین قطعاً یک انسان کامل به حساب میآید و در شمول مفهوم نفس در آیه ۳۲ سوره مائده میگنجد و قتل او مانند قتل یک انسان کامل قبیح است و از گناهان کبیره محسوب شده و بر آن دیه تعلق میگیرد.
ناهید یزدی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین» اظهار کرد: سقط عمدی جنین بر اساس نظر مراجع تقلید، در هر هفته و یا ماه حاملگی که اتفاق افتد حرام بوده و تصور بدون اشکال بودن سقط جنین پیش از چهار ماهگی کاملا اشتباه است.
اهمیت آگاهسازی آحاد جامعه در موضوع سقط جنین
وی در ادامه مهمترین اقدام در راستای کاهش سقط عمدی جنین و همچنین مراقبت از مادران در برابر سقط عمدی را آگاهسازی و تبیین در جامعه عنوان کرد. معاون فنی مرکز بهداشت استان قزوین گفت: از دلایل زمینهساز سقط عمدی جنین میتوان به مواردی چون ناآگاهی نسبت به ابعاد اخلاقی، تصور سادگی روند سقط عمدی جنین و جدی نبودن عوارض آن، بیتوجهی به فرصتهای فرزنددار شدن، فقدان نگرشهای دینی راهگشا در شرایط دشوار، ضعف در فرایند حل مساله و بیاطلاعی از ظرفیتهای نجات جنین اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: نگاههای منفی نسبت به فرزند همچون مصرفکننده مطلق تصور کردن فرزندان و تلقی نمودن فرزند به عنوان بار اضافی از دیگر دلایل نادیده گرفتن اهمیت حفظ حیات جنین است، در صورتی که فرزند زمینهساز رشد پدر و مادر میباشد.
یزدی در ادامه، کافی دانستن تعداد فرزندان، بارداری پیشبینی نشده، ناپایداری شغلی سرپرست خانواده، امکان بدرفتاری و خشونت نسبت به فرزندان و مشکلات اقتصادی را از دیگر دلایل اقدام خانوادهها به انجام سقط جنین عنوان کرد.
سقط عمدی جنین عوارض جسمی و روحی فراوانی دارد
وی خاطرنشان کرد: تصور بیعارضه بودن سقط جنین از دلایل دیگر اقدام به سقط جنین است، در صورتی که سقط عمدی جنین عوارض فراوانی دارد. ناباروری، خونریزی، از دست دادن رحم به دلیل خونریزی، عفونت و پارگی، عفونت به دلیل بقایای بارداری و حتی مرگ مادر از جمله عوارض پزشکی سقط محسوب میشود.
این مسئول درخصوص جرمانگاری و پیگیری قضایی از متخلفان حوزه سقط جنین گفت: برخی اقدامات قانونی برای سقط جنین در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت لحاظ شده است که نهادهای اجرایی و امنیتی را به مقابله با این موضوع موظف میکند از جمله میتوان به تبصره ۴ ماده ۵۶ این قانون اشاره کرد.
وی در پایان به اقدامات واحدهای بهداشتی قزوین در زمینه پیشگیری از سقط غیرقانونی جنین اشاره کرد و گفت: اطلاع رسانی و افزایش آگاهی مردم در خصوص تبیین قبح سقط جنین و عوارض پزشکی و روانپزشکی آن به صورت مستمر، انجام مشاورههای انصراف از سقط جنین به مادرانی که تصمیم به سقط جنین به هر علتی که دارند از اقدامات مهم واحدهای بهداشتی در پیشگیری از سقط غیرقانونی جنین است.
و کلام آخر اینکه؛ متولیان امر و مسئولان همیشه بر فرهنگسازی و پیشگیری تاکید فراوان دارند. در زمینه سقط عمدی جنین هم ضرورت دارد تا اقدام جدی صورت بگیرد و علاوه بر سازمانها و نهادهای مربوطه، خانوادهها به عنوان عناصر مهم و تاثیرگذار در این امر آگاه شوند و از سوی دیگر دغدغهمندان حوزه جمعیت با جدیت و همت مضاعفی پای کار آیند و نسبت به تبیین حرام و قبح بودن این موضوع تلاش کنند.
ارسال دیدگاه