جوانان منتظر وسنت های غلط
وقتی کمر ازدواج زیر تکلف های فرصت سوز قد خم می کند
تکلّف، فرصت سوز است، عمر را بر باد میدهد؛ امکان موفقیّت را کاهش میدهد، دلسردی و افسردگی را دامن میزند، سرمایهها را نابود میکند و زندگی را به کام آدم تلخ میسازد.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از آناخبر، ازدواج و گزینش همسر، انتخاب مطلوب ترین همراه و ترسیم روشن ترین طریق سعادت و پاسخی مناسب به عالی ترین نیاز فطری انسان یعنی وصول به کمال و سعادت است و به این معنا حضرت علی (علیه السلام) اشاره فرمود: هیچ یک از یاران رسول خدا (صلی الله علیه وآله) ازدواج نکرد مگر اینکه ایشان پس از ازدواج آنان فرمود: ایمانش کامل شد.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, آناخبر,
ازدواج در منطق قرآن کریم، به وجود آورندۀ مطمئن ترین و آرام بخش ترینِ رابطه ها و آغازگر زندگی همراه با طراوت، مودّت و ایثار است. از آیات و نشانه های قدرت خداوند این است که برای انسان، از جنس خود همسرانی آفرید تا در کنار آنان به آرامش و سکون نایل شوند و بین آنان دوستی و رحمت قرار داد؛ این پیوند مقدّس، روان پرالتهاب و مضطرب جوان را به ساحل آرامش نزدیک می کند و او را در دریایی از صفا و مودّت غوطه ور می سازد و موجب می شود تا این دو همسر جوان در کنار همدیگر، با نشاط زندگی مشترک را آغاز کنند.
,
ازدواج علاوه بر آرامش روانی و ارضای غریزه جنسی، تعهّد و تکامل اجتماعی را در پی داشته و زمینه ساز بروز استعدادها و توانمندی های نهفتۀ درونی می گردد.
,
ویل دورانت، مورخ و محقق معروف، دربارۀ ترغیب به ازدواج و فواید آن می گوید: «اگر راهی پیدا شود که ازدواج در سال های طبیعی خود انجام گیرد، فحشا، امراض روانی، تنهایی بی ثمر، عزلت ناپسند و انحرافات جنسی که زندگی را لکّه دار کرده است، تا نصف تقلیل خواهد یافت… عشق جنسی جوانان، زودتر از توانایی اقتصادی شان فرامی رسد. ما نباید از این پیشامد رم کنیم و بگذاریم آن عشق افسرده شود و بمیرد. ازدواجی که بر پایۀ عشق تازه و زندۀ دختر و پسر انجام می شود، در طی سال های درازی، زندگی آنها را معطّر و خوش بو می کند، وگرنه عمیق و طبیعی و آرمانی نخواهد بود».
, علّامه محمّدتقی جعفری در پاسخ این سؤال برتراند راسل که چرا اسلام این قدر به ازدواج بها داده و آن را قانون قرار داده است، گفت: «اسلام با ازدواج می خواهد انسان واقعی به وجود آورد و مسئلۀ انسان و انسانیت مطرح است».
,
بسیاری از مشکلات روانی حاصل از تنش های زندگی روزمره، توسط یک خانواده سالم و بهنجار التیام یافته و جبران میشود. به همین دلیل, تحقیقات انجام شده در زمینۀ مسائل خانواده، در مجموع نشان میدهد که افراد ازدواج کرده به طور متوسط سالم تر و خوشحال تر از کسانی هستند که ازدواج نکرده اند.
,
همسر موجب آرامش خاطر و امنیت دل است و انسان را که در اوایل جوانی با احساس تنهایی، بیهودگی و نداشتن پناهگاه عاطفی، دست به گریبان است، به جایگاه امن رهنمون می شود و موجب می گردد تا همسران با اتّکا به همدیگر در مقابل امواج و گرفتاری های زندگی مقاومت کنند و با امید بخشیدن به همدیگر، به زندگی محبّت آمیز خود ادامه دهند.
,
یکی از الگوهایی که ماهواره برای مخاطبان خویش در نظر می گیرد، تبلیغ آزادی های نامحدود و زندگی مشترک بدون ازدواج یا وصلت آزاد است که عملأ نوعی ازدواج بدون پیوندهای قانونی یا شرعی است. ترس از آسیب دیدن، آرزوی قابل قبول بودن و بخصوص میل به آزادی جنسی و فرار از مسئولیت چیزهایی است که از نارسایی بلوغ عاطفی سرچشمه می گیرد.
,
تاخیر در ازدواج موجب بروز انحرافات اخلاقی در دختر و پسر می شود. پژوهش ها نشان می دهد که روابط آزاد بین دختر و پسر، امکان تمتع و ارضای جنسی بی قید و بند، نیاز به ازدواج قانونی در جوانان را کم رنگ و نابود می کند. متاسفانه برخی از جوانان برای ارضای غرائض طبیعی خود به ارتباط با جنس مخالف بسنده می کنند و در نتیجه وجود زمینه های انحرافی و روابط آزاد دختر و پسر به عنوان عامل مهم و مؤثر در کاهش تمایل به ازدواج است.
,
اسلام با تأکید فراوان به پدر و مادر و اجتماع، امر می کند که دختران و پسرانتان را تزویج کنید و نباید فقر سدّ راه ازدواج شود که این وسوسۀ شیطانی است. اگر از این وعدۀ شیطانی بترسیم، در واقع به خداوند بخشنده سوءظن داریم. پروردگار عالم وعده داده است که گره از کار کسانی که فقیرند و ازدواج می کنند بگشاید. خداوند از لطف خود، آنان را بی نیاز خواهد فرمود.
,
ازدواج رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و به خانه شوهر رفتن دخترش حضرت فاطمه ی زهرا (سلام الله علیها)، نشان دهنده ی این امر است که اسلام با خرافات و جاهلیت مبارزه کرده است.
,
این موانع ازدواج را که ما پیش آورده ایم، بدعتی است که در اسلام گذاشته ایم و روز قیامت باید پاسخگوی آن باشیم و هر کس که در ابداع این خرافات و تشدید بدعت ها سهیم باشد گناهکار است. رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) همه ی موانع ازدواج را از میان برداشتند و به مسلمین در امر مهم ازدواج تأکید فراوان کردند و از آن طرف مجرد بودن را مکروه شمرده اند.
,
حضرت آیتالله خامنهای در سخنرانیها و مناسبتهای مختلف به آسیبشناسی مشکلات فراروی جوانان برای ازدواج پرداختهاند. ایشان معتقدند موانع «فرهنگی»، بخش قابل توجهی از این مشکل اجتماعی را به خود اختصاص داده است و جوانان، خانوادهها و مسئولان مربوطه باید در جهت رفع این موانع تلاش کنند.
,
ایشان در آخرین اظهار نظر رسمی دربارهی این موضوع در دیدار دانشجویی ماه رمضان امسال فرمودند: بعضى از تصورات و سنتهاى غلط در مورد ازدواج وجود دارد که اینها دستوپا گیر است، مانع از رواج ازدواج جوانها است؛ این سنتها را باید عملاً نقض کرد. شما که جوانید، مطالبهگرید، پرنشاطید، پیشنهادکنندهى نقض خیلى از عادتها و سنتها هستید، به نظر من این سنتهاى غلطى را هم که در زمینهى ازدواج وجود دارد، بایستى شماها نقض کنید.
,
ایشان درباره ی آسان گیری در موضوع ازدواج می فرمایند: از آفات بزرگی که در زندگی ما انسانها فراوان دیده میشود، آفت تکلّف است. وقتی کاری را که میتوان به راحتی و آسانی انجام داد، با مشقّت و کُلفَت همراه میکنیم، در حقیقت خود و دیگران را به سختی انداختهایم. تولید شرط های خیالی و وَهمی و کش دادن عرض و طول کارها، یعنی افتادن به دام خطرناک تکلُّف!.
,
تکلّف، فرصت سوز است، عمر را بر باد میدهد؛ امکان موفقیّت را کاهش میدهد، دلسردی و افسردگی را دامن میزند، سرمایهها را نابود میکند و زندگی را به کام آدم تلخ میسازد.
,
از جمله اموری که در جامعهی ما، در میان بسیاری از خانوادهها، به این آفت خطرناک ( تکلّف) مبتلا شده است، مسألهی مهم و سرنوشت ساز ازدواج است. به بهانهی انجام آداب و رسوم، آبروداری، حفظ حیثیّت و ارزش نهادن بر دختر و پسر و… این شیرینترین حادثهی زندگی جوانان را به کابوسی وحشتناک تبدیل کردهایم. نتایج تلخ این نگاه بیمار آن است که تعداد زیادی از جوانان را از تشکیل زندگی ناامید کرده است و تعداد فراوان دیگری را با مشکلات فراوانی در آغاز راه روبهرو کرده است.
,
آسیب های فرهنگی، تربیتی و اخلاقیِ ناشی از تجرّدِ طولانی مدّت و تأخیر در ازدواج، غیر قابل محاسبه است. نتایج شوم یک شروع پُر مشقّت و پُردردسر، چه بسیار کام جوانان را در آغاز زندگی تلخ میکند. در این آفتِ بزرگِ اجتماعی، همه مقصّریم و البته از همه بیشتر خانوادههای متکلّف باید در پیشگاه خداوند پاسخگو باشند! و در رفع این معضل خانمان سوز، همه باید به میدان بیایند و این سنّت الهی و آسمانی را از قید و بند زنجیرهای جاهلی نجات بخشند و میدان زندگی را برای خوشبختی جوانان هموار سازند.
,
رهبر معظم انقلاب به هشت سنت غلط در ازدواج اشاره می کنند: مهریه سنگین، جهیزیه سنگین، تجملات زیاد، اسراف، خرید از مکانهای معروف به گرانی، هتلها و سالنهای پرخرج، لباس عروس گرانقیمت و به رخ کشیدن ثروتها، از مواردی هست که سر راه ازدواج جوانان مانع می شوند.
, همسر برای یک انسان حکم پوشاک را دارد
,
حجت الاسلام قرائتی درباره ی ازدواج جوانان می گوید: در عصر حاضر وظیفه ما سنگینتر شده است؛ قبل از این شیطان و شهوت وجود داشت و اکنون با وجود شبکههای ماهوارهای بچهها در اختیار ما نیستند و تنها راه هدایت آنها ازدواج و نماز است.
,
قرائتی اظهار می کند: ازدواج از نیازهای اولیه انسان همچون اکسیژن، خوراک و پوشاک است که طبق تعابیر قرآن کریم همسر برای یک انسان حکم پوشاک را دارد لذا بعد از اکسیژن و خوراک به همسر نیاز داریم نه به مدارک تحصیلی بلکه این مدرک گرایی باعث شده است که تشکیل زندگی به تعویق بیفتد.
,
مولاوردی مشاور رئیس جمهور در امور بانوان می گوید: مطالعات و بررسی های انجام شده در مورد موقعیت ایده آل ازدواج بیانگر آن است که حدود ۹۰ درصد جوانان معتقدند موقعیت ایده آل ازدواج برای پسران بعد از اشتغال به کار و دارا بودن شرایط مالی مناسب می باشد. همچنین نیمی از پاسخگویان مناسب ترین موقعیت ازدواج را بعد از اتمام تحصیلات دانشگاهی و کسب استقلال اقتصادی بیان نموده اند.
, کانون ارزیابی رفتارهایمان را در دید دیگران و قضاوت آنها قرار داده ایم
,
دکتر منصور بیرامی، روان شناس و کارشناس مسائل خانواده درباره ی دلایل تاخیر در ازدواج جوانها و تشریفاتی که در مراسمات ازدواج وجود دارد گفت: ازدواج از پدیده های چند عاملی است و فاکتورهای بسیاری در آن مداخله دارد. یکی از عواملی که در سال های اخیر تمایل به ازدواج را کم کرده و سبب بالا رفتن سن ازدواج شده پیچیده شدن فرآیند زندگی و آسیب های اجتماعی مانند بیکاری و اعتیاد است.
,
این استاد دانشگاه در رابطه با بحث تشریفات اظهار کرد: ما یک سری عوامل را ساخته ایم مانند تشریفات و جهیزیه ی بالا، اینها میتوانند در ازدواج موثر باشند ولی نمی توانند عامل تعیین کننده برای یک ازدواج موفق باشند.
,
بیرامی ادامه داد: مشکل اصلی در ازدواج ها، مشکل هویتی است اگر این مشکل حل شود خیلی از ازدواج های ما سرانجام خوبی خواهند داشت.
,
این روان شناس خاطر نشان کرد: چیزی که موجب شکل گیری تشریفات کاذب در ازدواج و به تبع آن سبب آسیب دیدن ازدواج می گردد کنترل بیرونی مردم است به این معنا که ما کانون ارزیابی رفتارهای خودمان را در دید دیگران و قضاوت آنها قرار داده ایم.
,
وی ادامه داد: برای اینکه این مشکل در زندگی جوانان حل شود ما باید کانون کنترل را در جوانان درونی کنیم و همگرایی بین زوجین را بالا ببریم در این صورت کانون قدرت تصمیم گیری به سمت خانواده برمیگردد و دو نفر بدون مداخله دیگران در بارۀ زندگی خود تصمیم می گیرند.
,
این کارشناس مسائل خانواده، افزود: برای پیشگیری از تشریفات باید روی ظرفیت های شناختی جوانان کار بشود. دانشگاه، صدا وسیما، آموزش وپرورش و خانواده ها باید روی باورهای جوانان کار کنند. باورهای جوانان ما توسط فاکتورهای ارائه شده ماهواره و موبایل کنترل می شود. بدیهی است که آنها به نفع خودشان کار خواهند کرد. آن ها برای فروش مواد مخدرشان جوانان را به اعتیاد می کشانند و با انواع آسیب های اجتماعی مانند طلاق سعی میکنند جوانان را از مسیر درست بازدارند.
,
بیرامی در ادامه یاد آور شد باید افراد را به خودشان بر گردانیم و برای ازدواج، یک فرد منطقی تربیت کنیم.
,
انتهای پیام/م
]
ارسال دیدگاه