به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ مشوقهای مالیاتی، ابزارهای هدفمندی هستند که بهمنظور تشویق سرمایهگذاری در بخشهای پربازده اقتصادی از جمله تحقیق و توسعه بنگاههای دانش بنیان استفاده میشوند. دولتها این ابزارها را باهدف تحریک فعالیتهای اقتصادی و جذب سرمایهگذاری در حوزههای خاصی نظیر تحقیق و توسعه، انرژیهای تجدیدپذیر و توسعه زیرساختها طراحی میکنند.
تأثیر حذف مشوقهای مالیاتی در بخش اقتصاد دانش بنیان
این مشوقها ممکن است شامل تسهیلات مالیاتی، معافیتهای مالیاتی، تخفیفات مالیاتی یا استهلاک سریع باشند. هدف اصلی از استفاده از این مشوقها، تحریک رشد و توسعه در بخشهای مذکور است که از طریق آن میتوان اشتغال، بهبود بهرهوری و رشد اقتصادی را ایجاد کرد.
بیشتر بخوانید:
اعتبار مالیاتی مشوق تحقیق و توسعه بنگاههای دانش بنیان است
در کشور ما هم از سالهای قبل با هدف توسعه رفاه اجتماعی، کاهش نابرابریهای اجتماعی و تکمیل توسعه صنعتی کشور، اقدامات مالیاتی مختلفی به عنوان مشوقها تعریف شده است و نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا کردهاند.
بااینحال، حذف این مشوقهای مالیاتی در برنامه هفتم توسعه ایران، نگرانیهایی را در میان سرمایهگذاران و مدیران تجاری، بهخصوص در بخشهای دانشبنیان، به وجود آورده است.
محمدصادق سالم کارشناس حوزه علم و فناوری، درباره این موضوع به خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا، اظهار کرد: مشوقهای مالیاتی برای ترغیب سرمایهگذاری در بخشهای مولد اقتصاد، اهمیت بالایی در تشویق سرمایهگذاری و رشد اقتصادی دارند.
وی معتقد است که ارائه مشوقهای مالیاتی هدفمند به کسبوکارها میتواند آنها را ترغیب کند تا در بخشهای خاصی سرمایهگذاری کنند که میتواند رشد اقتصادی را بهبود بخشد.
تشویق سرمایهگذاری در فناوریهای پاک با استفاده از مشوقهای مالیاتی
سالم افزود: مشوقهای مالیاتی میتوانند کسبوکارها را به سمت سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه، فناوریهای جدید و نوآوریها هدایت کند که میتواند بهرهوری را افزایش داده و ایجاد شغل جدید را تسهیل کند. همچنین، مشوقهای مالیاتی برای انرژیهای تجدیدپذیر میتوانند سرمایهگذاری در فناوریهای انرژی پاک را تشویق کنند که به کاهش انتشار گازهای گلخانهای و بهبود پایداری زیستمحیطی منجر خواهد شد.
وی با اشاره به اهمیت مشوقهای مالیاتی هدفمند برای جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی گفت: سرمایهگذاری مستقیم خارجی میتواند سرمایه، فناوری و تخصص جدیدی را به یک کشور وارد کند و به تحریک رشد اقتصادی کمک کند.
وی توضیح داد: ارائه مشوقهای مالیاتی هدفمند برای بخشهای خاص میتواند سرمایهگذاری مستقیم خارجی را در آن بخشها جذب کند و میتواند به ایجاد یک اقتصاد قوی و متنوع کمک کند.
این کارشناس اقتصادی در مورد تصمیمات برنامه هفتم توسعه ایران که به حذف مشوقهای مالیاتی هدفمند در حوزه اقتصاد دانش بنیان میپردازد، ابراز نگرانی کرد.
اثربخشی مشوقهای مالیاتی برای سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه و نوآوری
وی معتقد است که حذف مشوقهای مالیاتی بدون برنامهریزی قبلی و با عدم رعایت اسناد بالادستی و حکم یکسان برای حذف معافیتها و اعتبارات مالیاتی کمک میکند، ممکن است تأثیر منفی بر رشد اقتصادی و جذب سرمایهگذاری داشته باشد.
وی تأکید کرد: برای موفقیت در حذف مشوقهای مالیاتی هدفمند، نیاز به بررسی دقیق و تحلیل اثرات آن بر رشد اقتصادی و جذب سرمایهگذاری داریم و باید از روشهای جایگزینی مشوقهای مالیاتی استفاده کنیم تا تأثیرات منفی را کاهش دهیم.
وی در جمعبندی گفت: بهطورکلی، مشوقهای مالیاتی میتوانند نقش مهمی در ترغیب سرمایهگذاری و رشد اقتصادی ایفا کنند. اما برای دستیابی به نتایج مطلوب، باید این مشوقها به طور هدفمند و با برنامهریزی دقیق ارائه شوند و اثرات مالی و اقتصادی آنها مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
بیشتر بخوانید:
کنترل تورم بازار اجاره مسکن با استفاده از مشوقهای مالیاتی
اعتبار مالیاتی، ابزار مشوق عدم خامفروشی و توسعه زنجیره ارزش
تأثیر حذف مشوقهای مالیاتی تولید بر سیاستهای اقتصاد مقاومتی