سیمان و فولاد با مبنای عدم تکرار رانت، باید از بورس کالا خارج شوند

اسماعیل حسین زهی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ در خصوص لزوم اصلاح چرخه قیمت‌گذاری مصالحی همچون سیمان محصولات فولاد محور در راستای سامان‌دهی موضوع مسکن، به‌خصوص تسریع روند ساخت مسکن ملی اظهار کرد: پیش از مطرح‌شدن مشکلات کنونی چند بار در جلساتی با حضور فعالان این حوزه به‌خصوص در حضور وزیر راه و شهرسازی و وزیر صنعت و معدن و تجارت صحبت‌هایی درباره قیمت تمام شده سیمان و پروفیل و... شده بود.

تدارک مبنای مناسب برای اجرای طرح تخصیص مصالح ساختمانی

وی ادامه داد: البته تمام این موارد هنوز در حد جلسه باقی‌مانده و نتایج اجرایی از آن گرفته نشده؛ ولی به توافقاتی در جلسات رسیدیم که راهکاری ایجاد شود تا سیمان و محصولات فولادی مثل میل‌گرد و پروفیل آهن و سیمان، با قیمت تمام شده تولید، در مرحله اول به انبوه‌سازانی که در پروژه‌های مسکن ملی مشغول به فعالیت هستند و در مرحله دوم به سایر سازندگان در بافت فرسوده نیز اختصاص یابد.

بیشتر بخوانید:

خروج سیمان و فولاد از بورس کالا بر کاهش قیمت مسکن مؤثر است

عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: مشکل اجرای این طرح، نخست این است که برای اجرایی‌شدن این طرح اول باید این محصولات از بورس کالا خارج شوند و از سوی دیگر باید مبنا این موضوع قرار گیرد که خدای‌نکرده رانت و واگذاری‌های بی‌حساب‌وکتاب شروع نشود.

پیشنهاد ایجاد کانال جانبی برای توزیع سیمان و فولاد

حسین زهی در ادامه گفت: راهکاری که مدنظر حاضران در جلسه بود این موضوع بود که با استناد به پروانه ساختی که از سوی شهرداری صادر می‌شود و زیر بنایی که در پروانه ساخت ذکر شده است تخمینی از مصالح موردنیاز به دست آید و این میزان مصالح به سازنده این پروژه تخصیص پیدا کند و در پروسه محاسبه نهایی قیمت نیز این تخصیص در نظر گرفته شود تا سود این روند در نهایت به مصرف‌کننده نهایی که از قشر ضعیف جامعه است برسد.

وی تصریح کرد: نظر نمایندگان در کمیسیون عمران این بود که اگر قرار باشد از کانال بورس این اقدام انجام شود احتمالاً رویه جاری ادامه خواهد داشت و مشکلی مرتفع نخواهد شد و پیشنهاداتی برای ایجاد کانال جانبی برای اجرای این طرح داده شد.

با روال جاری، سازندگان نمی‌توانند از بورس خرید کنند

این نماینده مجلس با اشاره به این موضوع که در حال حاضر و با روال جاری، سازندگان نمی‌توانند از بورس خرید کنند توضیح داد: برای مثال اگر امروز شما به‌عنوان یک سازنده بخواهید یک شمش پروفیل را از فولادسازان دریافت کنید این امکان را ندارید؛ زیرا این تولید‌کنندگان به‌نوعی در قالب هلدینگ‌های مختلف شرکت‌های اقماری را به ثبت رساندند که در مرحله اول این شرکت‌ها نیاز‌های خودشان را مرتفع می‌کنند و بعد الباقی تولید را به بخش خصوصی برون‌سپاری می‌کنند.

وی افزود: رویه توزیع کنونی این محصولات خودش به‌تنهایی مبدل به یک ابر چالش در اقتصاد کشور شده که راهکار اصلاح آن افزایش یک نظارت عالیه بر این موضوع است تا سود واسطه‌ها کاسته شود و در کنار آن ابتدا نیاز‌های داخلی تأمین شود و سپس در صورت امکان صادرات افزایش یابد تا محصولاتی که با مواد اولیه داخلی و یارانه‌ای تولید می‌شود با قیمت صادراتی به دست مصرف‌کننده داخلی نرسد.

بیشتر بخوانید:

تأثیر قیمت فولاد و سیمان بر قیمت مسکن و راهکارهای تعادل بازار مسکن

 

عضو کمیسیون عمران با اشاره به چالش‌ موجود در صنعت ساختمان گفت: مبنای مناسب برای اجرای طرح تخصیص مصالح ساختمانی باید عدم تکرار رانت واگذاری‌های بی‌حساب باشد.