جاذبه های گردشگری شهرستان سمنان;
کاروانسرای سنگی آهوان بنای به جا مانده از قرن پنجم هجری قمری در سمنان

آهوان نام گردنهای است میان سمنان و دامغان که یک منطقه ییلاقی و سرد محسوب میشود. راههای این منطقه در زمستان به دلیل سرما و باد و کولاک بسته میشدند و عبور و مرور مسافران را غیرممکن مینمودند به همین جهت مسافران تا مساعد شدن هوا در کاروانسراها اتراق میکردند.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از قومس ،کاروانسرای سنگی آهوان در منطقه سردسیر آهوان در ۴۲ کیلومتری شهر سمنان قرار گرفته است. ساختمان این کاروانسرا از سنگ و ملات ساروج است. این کاروانسرا در قرن پنجم هجری ساخته شده و در زمان خود از اهمیت فوق العاده ای برخوردار بوده و شکل ساختمان این موضوع را تایید می کند. اکنون از ساختمان آهوان فقط دیوارهای اطراف و قسمتی از دالان ورودی بزرگ جلو آن بجا مانده و بقیه به صورت تلی از سنگ های کوچک و بزرگ درآمده است. حیاط مرکزی کاروانسرا مستطیل شکل است و ۲6 اتاق دارد. نویسنده مطلع الشمس درباره این کاروانسرا چنین می گوید: «رباط ( کاروانسرا) انوشیروانی که بسیار قدیم و به قدمت آن رباطی در ایاب و ذهاب سفر خراسان دیده نشده و بر نهج غریبی آن را ساخته اند تمام این بنا از سنگ و گچ و آجر است و چهار ایوان بلند در چهار سمت دارد…»
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, قومس,
آهوان نام گردنهای است میان سمنان و دامغان که یک منطقه ییلاقی و سرد محسوب میشود. راههای این منطقه در زمستان به دلیل سرما و باد و کولاک بسته میشدند و عبور و مرور مسافران را غیرممکن مینمودند به همین جهت مسافران تا مساعد شدن هوا در کاروانسراها اتراق میکردند.
,این ساختمان در دوره ایلخانی و صفویه تعمیر و بازسازی شده به طوری که قسمتی از آن بازسازی در دروازه ورودی و دالان ساختمان دیده میشود. درباره احداث بنای رباط انوشیروانی آهوان مطالب گوناگونی نوشتهاند از جمله ویلیام جکسون آن را از بناهای دوره ساسانی و خسرو انوشیروان میداند. اما پروفسور هرتسفلد وشرودر این کاروانسرا را منسوب به شرفالمعالی انوشیروان پسر فلکالمعالی منوچهر؛ فرمانروای آل زیار (زیاریان) میداند که در سالهای ۴۴۱-۴۲۰ هجری قمری در جرجان (گرگان) و قسمتی از ایالت کومش (قومس) یعنی سمنان و دامغان و بسطام حکومت داشته است.
,

تدابیری که گذشتگان برای تامین امنیت کاروانیان اتخاذ می کردند بسیار جالب بوده است. به عنوان مثال در امتداد مسیر شاهراه اصفهان – ساری، کاروانیان بعد از گذشتن از کاروانسرای قصر بهرام به باتلاق ها و نمکزارهای جنوب گرمسار برخورد می کردند که با احداث جاده سنگفرش به طول ۳5 کیلومتر و عرض پنج متر کاروانیان با سهولت و سرعت بیشتر خود را به منازل بعدی می رساندند. از گذشته در مسیر جاده های استان سمنان به فاصله هر ۳5 کیلومتر کاروانسراهایی برای استراحت و اقامت تجار، مسافران و زائران حرم امام رضا (ع) بنا شده است. در این مسیر تنها دو کاروانسرای «شاه سلیمان و سنگی» آهوان در کنار یکدیگر واقع شده اند. این کاروانسراها که دارای جاذبه های تاریخی و گردشگری فراوانی هستند در حال حاضر در حاشیه مسیر جاده های این استان قرار دارند.
,

انتهای پیام/ش
]
ارسال دیدگاه