سردرگمی اصلاحطلبان در واکنش به کاهش نرخ ارز
کاهش قیمت دلار در یکی دو هفته اخیر، رسانههای اصلاحطلب را دچار سردرگمی کرده است و مشخص نیست چرا آنها از ارزان شدن دلار، ناراضیاند؟[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا انتخاب حسن روحانی به عنوان یازدهمین رئیسجمهور ایران، امید مردم نسبت به رفع سوءمدیریت اقتصادی دولت فعلی و بهبود شرایط اقتصادی کشور را به همراه داشته است؛ چرا که روحانی منتقدترین نامزد نسبت به مدیریت اقتصادی دولت احمدینژاد بود و کلیدیترین وعدهها را نیز برای سروسامان دادن اقتصاد کشور سر داده بود.
همین امیدواری و اعتماد، تبعاتی -هرچند گذرا- چون کاهش محسوس قیمت دلار را در یکی دو هفته اخیر به همراه داشته است. گسترش انتشار خبر کاهش نرخ ارز که با افت قیمت جهانی طلا نیز توأم شده است، در میان عامه مردم به عنوان نخستین جرقههای مثبت روی کار آمدن دولت حسن روحانی، مطرح شده است.
کاهش نرخ ارز، انتظار مردم برای کاهش قیمتها در سایر بازارها را هم به دنبال داشته است؛ چرا که در دو سال اخیر قیمت بسیاری از کالاها به بهانه گرانی دلار، بالا رفته بود.
با این حال، به رغم استقبال عامه مردم و همینطور فعالان اقتصادی از کاهش اخیر نرخ ارز، جریانهای اصلاحطلب که همواره منتقد مدیریت اقتصادی دولت دهم و خصوصا افزایش قیمت دلار در دو سال اخیر بودهاند، واکنشهای متناقضی نسبت به این پدیده از خود بروز دادهاند و حتی با عصبانیت از کاهش قیمت دلار، انتقاد کردهاند.
مروری بر نشریات اصلاحطلب طی روزهای اخیر از ناخرسندی آنها از کاهش قیمت دلار، حکایت دارد.
به عنوان مثال، سهشنبه هفته گذشته روزنامه شرق از کاهش نرخ ارز انتقاد کرد و به نقل از سعید لیلاز (فعال اصلاحطلب) نوشت: «دولت در این برهه از زمان دلار را رها کرده و حتی با عرضه ارز بیشتر سعی دارد دولت را در وضعیت بهتری از نظر شاخصهای کلان اقتصادی به روحانی تحویل دهد. در گام نخست، دولت با تزریق دلارهای نفتی به بازار سعی دارد بدهی خود را به پیمانکاران و شرکتها و دستگاههای مختلف پرداخت کند. در گام دوم دولت از جو روانی بهوجودآمده در جامعه استفاده کرده و با تزریق دلارهای بیشتر به بازار، قیمت این ارز عمده را در شیب نزولیتری قرار دهد. در واقع دولت دهم از این طریق میخواهد دولت را با همان ارز دوهزارو400 تومانی که در بودجه پیشبینی شده به روحانی تحویل دهد.»
لیلاز همچنین مدعی شد که در صورت کاهش نرخ ارز، دولت روحانی مجبور به استقراض خواهد شد: «دولت فعلی از این طریق میخواهد فشار کسری بودجه را به دولت بعدی منتقل کند و در نتیجه دولت یازدهم چارهای جز استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول نخواهد داشت و همگان میدانند افزایش نقدینگی و تورم و بیکاری از مهمترین تبعات استقراض از بانک مرکزی است. در واقع با کسری 60 تا 70هزارمیلیارد تومانی بودجه سالجاری، دلار باید چهار هزار تومان باشد تا از پس آن براید.»
لیلاز افزود: «افت قیمت دلار به زیر سههزارتومان به هیچوجه بهصلاح نیست و نباید از این اتفاق اظهار خوشحالی کرد. حتی اگر تحریمها هم برداشته شوند، دلیلی ندارد که قیمت دلار به کمتر از سههزارتومان کاهش یابد.»
هادی حقشناس، دیگر فعال اصلاحطلب نیز در گفتگو با روزنامه شرق، پا را فراتر گذاشته و خواستار جلوگیری دولت از کاهش نرخ دلار شد: «همانگونه که شوکهای صعودی دلار مخرب هستند، شوکهای نزولی این ارز نیز میتواند تبعات منفی برای اقتصاد داشته باشد. بنابراین عقلانی است که بانک مرکزی وارد عمل شده و مانع سقوط آزاد قیمت دلار شود.»
سعید شیرکوند معاون وزارت اقتصاد دولت خاتمی نیز به روزنامه شرق گفته است: «از مجموع متغیرهای موثر، روی نرخ ارز، به نظر میآید نرخ 3100 تا 3400تومان برای دلار، طبیعی است. در این شرایط حتی اگر درآمدهای نفتی کشور به وضعیت پیشین بازگردد، کاهش دوباره قیمت ارز، معقول و منطقی به نظر نمیآید.»
البته شیرکوند، تمامی تحلیلهای پیشین روزنامه شرق را نیز رد کرده و گفته است: «در اصل دولت آقای احمدینژاد در 22 خرداد دولت را با دلار 3600تومانی به آقای روحانی تحویل داده است و طبیعی است که نوسانات فعلی بازار، حاصل تدابیر دولت آقای احمدینژاد نیست. بلکه پیامدهای حضور مردم در انتخابات و برگزیدن رئیسجمهور جدید است.»
روزنامه بهار هم که متعلق به طیف تندروتر اصلاحطلبان است، در روزهای اخیر تحلیل مشابهی ارائه داده و نسبت به کاهش قیمت دلار، ابراز نگرانی کرده است.
این روزنامه در نسخه سهشنبه هفته پیش نوشته بود: «حالا که قرار است دولت بعدی بیاید، نرخ دلار را پایین کشیدهاند تا دولت را با دلار زیر سههزار تومان تحویل دهند و دو ماه بعد از مستقر شدن دولت یازدهم دوباره فتیله بالا کشیده میشود تا گفته شود دولت تدبیر هم نتوانست بازار را آرام کند.»
البته همه رسانههای اصلاحطلب چنین واکنشی به کاهش نرخ ارز نشان ندادهاند. روزنامه اعتماد کاملا بر خلاف ادعای شرق و بهار که کاهش نرخ ارز را کار دولت میدانند، در مطلبی در همان روز به نقل از موسیالرضا ثروتی، نماینده مجلس نوشته بود: «نرخ ارز وسکه در اثر انتخابات و آرامشی نسبی است که در اثر انتخاب رئیسجمهور جدیدروند روبه کاهش به خودگرفته است و مسوولان نمیتوانند این مساله را به اسم مدیریت بانک مرکزی مصادره کنند. عملکرد بانک مرکزی در طول 4 سال گذشته برای حفظ ارزش پول ملی مثبت نبوده و بانک مرکزی نتوانسته است وظایف خود را در این مدت به درستی انجام دهد که این مساله هم در اثر تاکیدات دستوری آقای رییسجمهور در کارها بوده وهم عدم مدیریت صحیحی که در بانک مرکزی حکم فرما بوده است.»
روزنامه آرمان هم چهارشنبه بدون آن که منبع خبری خود را اعلام کند، مدعی شد که «رئیسجمهوری وعده داده است دولت را با دلار 2400 تومان تحویل دولت یازدهم میدهد.... احمدینژاد پیشنهاد داده است تنها کاری که میتوان برای کاهش قیمت دلار در کوتاه مدت انجام داد تزریق ذخایر بانک مرکزی به بازار است.»
رسانه های اصلاح طلب توضیح ندادهاند که چرا تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری، به طور مطلق از افزایش نرخ دلار، انتقاد میکردند اما پس از انتخابات، تغییر موضع دادهاند.
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
انتهای پیام/
,
منبع:مشرق
]
ارسال دیدگاه