زنان حماسهساز عاشورا/ 4
مادر و دختری که با بلاغت در پیشبرد نهضت عاشورا نقشآفرینی کردند
رباب دخترامرءالقیس مادر حضرت سکینه(س) است و این مادر و دختر در کربلا حضور داشتند تا جایی که در پیشبرد نهضت اباعبدالله الحسین(ع) نقشی مهم ایفا کردند.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا؛ به گزارش پایگاه خبری تحلیلی طنین یاس: از ابتدای خلقت نگاه به زن یک نگاه متفاوت و دارای ابعاد گوناگون بود. نگاه به زن به عنوان یک بشر، موجودی دارای تعقل و عاطفه، موجودی اجتماعی با تمام توانایی ها و نقش آفرینی در عرصه های مختلف زندگی را می توان از دریچه روشن آموزه های ادیان الهی دید.
,
کربلا یکی از موقعیت هایی بود که زن و مرد را به تعالی رساند، در ظاهر سخت و دلخراش بود اما در باطن شور و شیدایی و رستگاری بود، زنان هاشمی و غیرهاشمی در کربلا نقش آفرینی کردند و امروز الگویی برای زنان ولایتمدار هستند تا جایی که زنان رزمنده، جانباز، ایثارگر، اسیر، الگوی خود را زنان کربلایی خصوصا حضرت زینب(س) معرفی می کنند.
,
در جریان واقعه روزدهم عاشورای نینوا، علاوه بر حضرت زینب (س) دخت امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) و خواهرامام حسین (ع) زنان و دختران همراه این کاروان عاشورائی حضور داشتند که هر یک به نوعی راوی و گزارشگر حماسه عظیم عاشورا محسوب می شوند از جمله این زنان راوی و مبلغ، حضرت سکینه دختر امام حسین (ع) می باشد.
,
مادر و دختری که در پیشبرد نهضت عاشورا نقش اصلی را ایفا کردند
نام اصلی حضرت سکینه(س) "آمنه" هم نام مادر پیامبر(ص) است. ایشان درسال 47هجری درمدینه متولد شدند و هفتادسال زندگی کردند و سرانجام در روز پنجشنبه پنجم ربیع الاول سنه 117 هجری درمدینه وفات کردند و مزار مطهر ایشان نیز در بقیع است.
, مادر و دختری که در پیشبرد نهضت عاشورا نقش اصلی را ایفا کردند, مادر و دختری که در پیشبرد نهضت عاشورا نقش اصلی را ایفا کردند,
,
,
,
رباب دخترامرءالقیس مادر حضرت سکینه(س) است و هر دو در کربلا حضور داشتند تا جایی که در پیشبرد نهضت اباعبدالله الحسین(ع) نقش اصلی را ایفا کردند.
,
حضرت سکینه (س) دختری با استعداد، سخنوری فصیح، شاعری هنرمند، سیاستمداری دوراندیش بود و در نهضت کربلا پرچم "بلاغ" را به دست داشت و در هر فرصتی با فرازهای مناسب و اشعار پرمعنی اهداف حسین بن علی(ع) راپیش می برد تاجایی که حضرت اباعبدالله الحسین در وداع آخرسخن نهایی را با وی درمیان گذاشت و سخنان وعواطف وی را پرسوز و خود او را بهترین زنان خواند.
,
حضرت سکینه(س) هنگام آمدن ذوالجناح، نخستین شخصی بود که ازخیمه ها بیرون آمد، و با وی به سخن پرداخت... آنگاه درکنار بدن پاره پاره پدر قرارگرفت و چنان شیون و ناله سر داد که دشمنان نیز به گریه افتادند ایشان خود را به روی جسد پدر انداخت و بی هوش افتاد و در این حال شنید که آن حضرت می فرماید: دخترم سکینه! به شیعیانم سلام برسان که هنگام نوشیدن آب گوارا مرا نیز یاد کنند و با دیدن غریبان و شهیدان به یاد من باشند زیرا، اینان فرزند پیامبر رابدون جُرم کشتند، و با سُم اسبان خود بدنم را خرد کردند، به شیعیانم بگو: ای کاش شما درکربلا بودید و با چشم خودمی دیدید که من چگونه برای طفل شیر خواره ام آب خواستم ولی ندادند.
,
حضرت سکینه (س) در واقعه کربلا همراه شوهرش "عبدالله بن حسن" پسر بزرگ امام مجتبی(ع) بود و اینکه گاهی ایشان را دختر کوچک و چندساله معرفی می کنند، صحت ندارد؛ حداقل سن ایشان در تاریخ به چهارده رسیده بود و چون شوهرش در کربلا شهید شد به عقد "مصعب بن زبیر"در آمد او نیز در جنگ با "عبدالملک مروان" کشته شد، سپس "عبدالملک" از آن حضرت خواستگاری کرد. حضرت سکینه(س) درجواب او گفت: هرگز با قاتل شوهرم ازدواج نمی کنم "والله لایتزوجنی بعده قاتله ابدا".
,
وقتی زندگانی حضرت سکینه(س) را بررسی می کنیم به این نکته می رسیم که دستگاه خلافت اموی تا آنجا که در توان داشته است نسبت به خاندان علوی سختگیر و مشکل آفرین بوده است.
,
,
مرحوم نمازی در خصوص ویژگی های حضرت سکینه (س) اینگونه نقل می کند: حضرت سکینه(س) دارای سیره ای نیکو بود، او صاحب فضل، دانش، فضیلت، کرم فراوان، عقل کامل، مکارم اخلاق بزرگوارانه و مناقب عالی و افتخارآمیز بوده است؛ او سرور زنان عصر خویش و زیباترین، ظریفترین و با اخلاق ترین آنان بود.
,,
جایگاه علمی حضرت سکینه(س)
, جایگاه علمی حضرت سکینه(س), جایگاه علمی حضرت سکینه(س),
حضرت سکینه(س) در زمینه شعر و ادب توانمند بود ضمن اینکه این بانوی گرانقدر جزو راویان حدیث و ناقلان اخبار نیز بوده است با وجود اینکه اندکی از روایت های ایشان را ذکر کرده اند اما اخبار نشان می دهد که ایشان توجه زیادی به قرآن و فقه داشته اند و به عنوان راوی حدیث در کتاب های رجالی و حدیثی مطرح هستند.
جایگاه ادبی سکینه
بنا بر اخبار و گزارش های نقل شده، حضرت سکینه(س) وقایع عاشورا که در موارد متعدد همراه با شعر بوده است را نقل می کرده و این مسئله به جهت قریحه ادبی ایشان بوده است همچنین از ایشان در زمینه های مختلف اشعاری نقل شده است که بیانگر توانمندی این بانوی گرانقدر در عرصه ادبیات است.
,
,
, جایگاه ادبی سکینه, جایگاه ادبی سکینه,
,
,
موقعیت ادبی حضرت سکینه(س) به قدری رفیع بود که شاعران برای ارزش گذاری اشعار خود نزد ایشان می آمدند و این بانو را به عنوان ادیبی توانا و داوری منصف می شناختند و این موضوعی است که نمی توان آن را انکار کر چرا که آنها به عقل، هوش و آگاهی های حضرت سکینه(س) اعتماد داشتند.
,
,
بخشندگی سکینه
یکی از بارزترین ویژگیهای خاندان عصمت و طهارت(ع) "سخاوت و بخشندگی" است؛ بخشش به دیگران از ویژگی های حضرت سکینه (ع) بود، ایشان هنگام داوری درباره اشعار به شعرا هدیه می دادند و بنا بر نقلی ایشان یک میلیون به شعرا هدیه داده اند.
,
, بخشندگی سکینه, بخشندگی سکینه,
,
,
,
انتهای پیام/خ
]
ارسال دیدگاه