روانشناس و مدرس دانشگاه در گفتگو با دانا عنوان کرد؛
نقش والدین در کاهش اضطراب دوران امتحانات/تشدید اضطراب درونی دانش آموز با سخت گیری والدین
فاطمه اتحادی گفت: استرس و نگرانی همیشه مربوط به تنبلی یا درس نخواندن و نفهمیدن محتوای درس ها نیست بلکه این مهم نتیجه تاثیرات و تبعات دلهره و به هم ریختن روح و سلامت روان دانش آموزان است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با فرا رسیدن ایام امتحانات، استرس و دلهره دانش آموزان هم شروع می شود. آنان در هر سن و سالی که باشند باز هم چون نگرانیهای مربوط به درس خواندن در ذهن شان شکل می گیرد دچار اضطراب و ترس از امتحان میشوند.
اضطراب امتحان یک شرایط روانشناختی است که باعث می شود فرد در موقعیت های امتحانی بسیار پریشان و مضطرب شود، اگرچه بسیاری از افراد قبل و در طی یک امتحان تاحدی دچار استرس و اضطراب می شوند اما اضطراب امتحان می تواند در یادگیری اختلال ایجاد کند و به عملکرد فرد در امتحان آسیب برساند.
روانشناسان معتقد هستند که نباید استرس و اضطراب را یک حالت عادی و معمولی تلقی کرد و باید با ریشهیابی آن در زمان کودکی و نوجوانی و در محیط مدرسه مانع از گسترش آن به جامعه و در نهایت بیمارکردن اجتماع شویم.
فاطمه اتحادی روانشناس و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا اظهار داشت: داشتن کمی اضطراب و دلهره در این ایام اگرچه امری طبیعی و معقـول است ولی دلهره و استرس بیش از حد به دلیل تاثیرات نامطلوب روحی و روانی بر آنان و در نهایت بر جامعه نیازمند بررسی و پیگیری جدی است.
وی در ادامه با بیان اینکه دلیل اصلی استرس و نگرانی همیشه مربوط به تنبلی یا درس نخواندن و نفهمیدن محتوای درس ها نیست بلکه این مهم نتیجه تاثیرات و تبعات دلهره و به هم ریختن روح و روان دانش آموزان است، تصریح کرد: در واقع حتی در دانش آموزان فعال و درس خوان نیز بروز و آنها را در زمان امتحانات و حتی پس از آن افسرده، پریشان و مضطرب می کند که این حالات در آینده تحصیلی و شغلی آنها نیز بسیار تاثیرگذار است.
اضطراب و دلهره سبب پرت شدن حواس و تمرکز دانش آموز در زمان امتحان
این مدرس دانشگاه خاطر نشان کرد: برخی دانش آموزان والدین سخت گیری ندارند اما خودشان شخصیت مضطرب و حساسی دارند، چراکه راهنمایی نشدهاند که چگونه باید از توانایی های خود استفاده کنند و خود را برای امتحان آماده کنند تا نتیجه بهتری بگیرند، یکی از تاثیرات اضطراب و دلهره امتحانات فراموشی و پرت شدن حواس و تمرکز دانش آموز در زمان امتحان و حتی پس از آن است.
وی ادامه داد: علاوه بر دلایل زیستی زیربنایی اضطراب، بسیاری از عوامل روانی نیز در بروز اضطراب امتحان نقش دارند، انتظارات دانش آموز نیز یکی از عوامل روانی اصلی به شمار می آید مثلا،اگر دانش آموزی عقیده داشته باشد که در امتحانی عملکرد ضعیفی خواهد داشت، احتمال مضطرب شدنش در قبل و حین امتحان خیلی بیشتر می شود.
اتحادی گفت: اضطراب امتحان ممکن است به یک چرخه معیوب تبدیل شود، به عبارت دیگر، اگر دانش آموزی یک بار اضطراب امتحان را تجربه کند ممکن است بسیار نگران شود که مبادا باز هم این حالت برایش تکرار شود، اگر در امتحان بعدی نیز مجددا مضطرب شود، احتمالا از توانایی اش برای تغییر دادن این حالت ناامید می شود.
وی درباره تغذیه در ایام امتحانات پایان ترم،مهمترین توصیههای ما پرهیز از پرخوری و درهمخوری، رعایت فاصله میان وعده غذایی و خواب، عدم مصرف مواد غذایی تند و تیز و محرک، پرهیز از مصرف انواع فستفودها و استفاده از وعدههای غذایی سبک و مغذی است، خاطرنشان کرد: همچنین استفاده روزانه ۵ تا ۱۰ عدد بادام درختی خام در جهت تقویت قوه حافظه و افزایش آرامش توصیه میشود.
نقش والدین در ایجاد یا کاهش استرس دانش آموزان موثر است
وی با بیان اینکه والدین و خانواده موظف هستند که به دانش آموزان یاد بدهند که هر چه درباره موضوعی بیشتر بدانند مهارت و اعتماد بیشتری نسبت به دانستههای خود پیدا میکنند، گفت: داشتن اعتماد به نفس در زمان گذراندن امتحانات به منزله امید برای موفقیت است و این گروه از دانش آموزان با اتکا به تلاش و کوشش خود می توانند با آرامـش و آسـودگی سـر جلسـه امتحان بروند و آزمون شان را با کمترین دلهره و تشویش بدهند.
وی به خانوادهها توصیه کرد که خواستهها و معیارهایی دور از توان و استعداد فرزندانشان برای آنها ترسیم نکننند زیرا همین امر آنها را نگران و مشوش کرده و در راه موفقیت آنها مانع ایجاد می کند.
این روانشناس تاکید کرد: هر گونه سختگیری بی مورد و تنبیه دانش آموز به دلیل نگرفتن نمره های عالی، باعث تشدید اضطراب درونی دانش آموز از درس، مدرسه و امتحان می شود پس با این اقدامات و خواسته های نامناسب آینده فرزندان خود را نباید به تباهی بکشانیم.
وی با بیان اینکه والدین باید برای حفظ سلامت فرزندان، آنها را تحت فشار قرار ندهند، افزود: فرزندی که تحصیلات چندان بالایی نداشته باشد بسیار بهتر از فرزندی است که به مدارج علمی بالایی رسیده اما به دلیل همین فشارها دچار اضطراب، نگرانی و مشکلات روانی متعدد است.
بیشتر بخوانید:
راهکارهایی برای کاهش استرس دانشآموزان در شب قبل امتحان
ارسال دیدگاه