اخبار داغ

دانا گزارش می دهد؛

ماجرای کشف مجسمه سنگی سرباز ساسانی در فرودگاه انگلیس/ سرباز ساسانی چه زمانی به ایران بازمی‌گردد؟!

ماجرای کشف مجسمه سنگی سرباز ساسانی در فرودگاه انگلیس/ سرباز ساسانی چه زمانی به ایران بازمی‌گردد؟!
مجسمه سنگی سرباز ساسانی سال ۹۴ در فرودگاه لندن کشف و ضبط شده و پس از سکوت ۸ ساله وزارت میراث فرهنگی ابتدا سه ماه در موزه بریتانا به نمایش گذاشته خواهد شد و بعد به ایران بازمی‌گردد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا، ۲۶ دی ماه سال ۱۳۹۴ مجسمه سنگی سرباز ساسانی به ارزش۳۰  میلیون پوند در فرودگاه لندن توسط ماموران نیروی کشف و ضبط شد، در واقع این اثر مربوط به دوره ساسانی است و بیش از دو هزار سال قدمت دارد. باستان شناسان بین المللی و داخلی معتقدند که این اثر بعنوان سرباز ساسانی شناخته شده و به نقش رستم و تخت جمشید شباهت‌ بسیار زیادی دارد.

متاسفانه این اثر تاریخی به طور قاچاق از ایران خارج و وارد انگلیس شده بود و تاکنون مشخص نشده که چه کسانی دست به این اقدام زده‌اند اما شواهد نشان دهنده آن است که این اثر به صورت حفاری غیرقانونی از منطقه‌ای از استان فارس و اطراف شیراز به خارج از کشور قاچاق شده است، چرا که این اثر در موزه ملی کشور ثبت نشده است.

احتمالا این نقش برجسته، بخشی از یک ترکیب بزرگتر است

جان سیمپسون باستان شناس معتقد است که این قطعه متعلق به دوره‌ای است که ایران در مرکز امپراتوری قدرتمندی قرار داشت که از سوریه تا قفقاز و آسیای مرکزی امتداد پیدا می‌کرد و پایتخت آن تیسفون در جنوب بغداد کنونی بود. ساسانیان رقبای قدرتمند روم باستان بودند و امروزه به‌خاطر ظروف نقره و شیشه تراش‌ها مشهورند.

این کارشناس، با اشاره به شکل و شمایل این قطعه می‌گوید حالت ایستادن مرد در سنگ‌نگاره و اینکه انگشت اشاره‌اش را بلند کرده، نشان دهنده حضور او مقابل شاه یا خاندان سلطنتی است و همین موضوع باعث می‌شود احتمالا این نقش برجسته، بخشی از یک ترکیب بزرگتر است که  شاه در سمت راست آن قرار داشته باشد. ضمن اینکه لباس و سرپوش مرد نشان می‌دهد که او فردی بلندرتبه است.

اثبات مالکیت و تعلق این اثر باستانی به ایران بعد از ۶ سال

سفارت ایران در انگلیس بعد از ۶ سال پیگیری حقوقی توانست ضمن اثبات مالکیت و تعلق این اثر باستانی به ایران، مقدمات بازگشت آن را به کشور فراهم کند که مسئولان مدعی شدند دلیل تاخیر اثبات مالکیت این اثر طولانی شدن مراحل حقوقی و اداری آن در بخش پلیس جنایی انگلیس و موزه بریتانیا  و همچنین شیوع کرونا بوده است.

به تصویر کشیدن مجسمه سرباز ساسانی در موزه بریتانیا

جالب است بدانید در جریان قاچاق و انتقال سرباز ساسانی به انگلستان شکستگی‌هایی در مجسمه ایجاد شده بود که ترمیم و تعمیر آن توسط متخصصان و باستان شناسان مستقر در موزه بریتاتیا صورت گرفت. در عوض موزه بریتانیا از ایران درخواست کرد این اثر به مدت سه ماه در این موزه به نمایش گذاشته شود که با نظر مقامات ذی‌صلاح در داخل کشور با این درخواست موافقت شد و قرار است در موزه در معرض دید عموم گذاشته شود.

بدیهی است که پس از سه ماه این اثر توسط موزه بریتانیا به این سفارت تحویل داده خواهد شد و به داخل کشور منتقل خواهد کرد.

سکوت وزارت میراث فرهنگی

پس از شنیدن خبر استرداد مجسمه سرباز ساسانی به کشور، کارشناسان و باستان شناسان  میراث فرهنگی در صفحات مجازی انتقاد کردند که چرا در این باره هنوز وزارت میراث فرهنگی سکوت کرده و اعلام نمی‌کند که این اثر تاریخی چگونه و از کدام محوطه تاریخی به خارج از کشور ارسال شده است؟ مهمتر اینکه چطور کسی متوجه جای خالی این سنگ نگاره در همه این سال‌ها نشده است و از همه مهمتر طی این سال ها چرا این موضوع را زسانه ای نکردند و دلیل این همه سکوت چیست؟!

امیدواریم موزه بریتانیا به قرارداد خود پایبند بوده و پس از ۳ ماه به کشور بازگردد و نتیجه این اثر باستانی همچون ۱۷ هزار الواح هخامنشی نشود که پایان آن ماجرا پیچیده‌ شده و تاکنون اجازه خروج الواح از آمریکا صادر نشده است و نمی‌توان زمان دقیقی برای استرداد الواح اعلام کرد. حال باید دید سرنوشت  مجسمه سرباز ساسانی چه خواهد بود.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه