دانا گزارش میدهد؛
داستان ادامه دار گرانی و کمبود دارو/ آیا پرونده کمبود دارو در کشور بسته می شود؟
پیش بینی می شود در سال جدید با توجه به کمبود منابع مالی و همچنین نوسانات ارزی مجددا با داستان ادامه دار کمبود و گرانی دارو مواجه خواهیم شد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ معضل گرانی و کمبود دارو یکی از مسائل مهم در حوزه سلامت است که هرگونه تغییر در میزان دسترسی بیماران و تغییر قیمت آن میتواند اثرات جبران ناپذیری بر جامعه و نظام سلامت بگذارد.
در سال گذشته بارها شاهد موضوع کمبود دارو، نایابی و گرانی بودیم که تأثیر بسیار زیادی را روی بیماران به ویژه بیماران خاص گذاشت به طوری که بیماران برای پیدا کردن داروهای مورد نیاز خود و اطرافیانشان ساعت ها سرگردان بودند که با تلاش مسئولان این موضوع به صورت مقطعی برطرف شد اما گویا این داستان پایان ندارد و در سال جدید با توجه به کمبود منابع مالی و همچنین نوسانات ارزی مجددا با داستان ادامه دار کمبود و گرانی دارو مواجه خواهیم شد.
در بودجه امسال ۶۹ هزار میلیارد تومان به یارانه دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص داده شده است که این مبلغ نگران کننده است و می توان پیش بینی کرد با توجه به طرح دارویار و افزایش هزینه های دارو و قیمت آن و مسائل ارزی به طور قطع جوابگو نخواهد بود.
سقف بودجه یارانه دارو و تجهیزات پزشکی با نیازها همخوانی ندارد
در این باره حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفته بود: سقف بودجه لحاظ شده برای اجرای طرح دارویار با نیازها همخوانی ندارد، شاید بتوان با منابع پیش بینی شده برای دارو برخی نیازها را در چهار یا ۵ ماهه نخست سال پوشش داد اما برای ۱۲ ماه به هیچ وجه جوابگو نیست ضمن اینکه هنوز مشخص نیست که بسیاری از تجهیزات پزشکی با چه ارزی قرار است وارد و منابع آن از چه مسیری تامین شود.
نماینده مردم زاهدان در مجلس یازدهم با بیان اینکه وضعیت دارو یکی از دغدغههای اصلی مردم است، ادامه داد: اگر تدابیر لازم اتخاذ نشود به دلیل نبود ارز ترجیحی و افزایش قیمت ارز با بحران جدی در حوزه کمبود یا نبود دارو و تجهیزات پزشکی مواجه خواهیم بود.
بدون شک با کمبود و گرانی دارو روبرو خواهیم بود
از سوی دیگر مسعود پزشکیان دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز پیش بینی کرد که گرانی و کمبود دارو همچنان وجود خواهد داشت.
وی در این باره اظهار داشت: مردم در حوزه تامین دارو با مشکلات قابل توجهی روبرو خواهند بود. حذف ارز دارو باعث شد تولیدکنندگان دارو با منابع مالی که در دسترس داشتند قادر نباشند مواد اولیه مهیا کرده و دارو تولید کنند. دولت منابع مالی کافی برای واردات دارو تخصیص نداد و از طرفی تورم نجومی حاکم بر کشور باعث میشود مردم برای تهیه دارو از جیب هزینه کنند. با این شرایطی که مواجه هستیم، بدون شک با کمبود و گرانی دارو روبرو خواهیم بود.
افزایش صد درصدی ذخایر دارویی کشور به زودی
این در حالیست که با وجود هشدارهایی که دست اندرکاران صنعت داروسازی و حوزه سلامت در زمان بررسی بودجه نسبت به پیامدهای کمبود بودجه دارو داده اند، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا به افزایش ذخایر دارویی کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر میزان ذخایر دارویی کشور به ۶۰ درصد رسیده است که امیدواریم به زودی ذخایرمان به صد درصد برسد.
وی تاکید کرد: برای اینکه کمبود دارویی نداشته باشیم باید ذخایر دارویی و میزان تولیدمان را افزایش دهیم که خوشبختانه این کار طی سه الی چهار ماه اخیر محقق شده است.
عین اللهی در ادامه بیان کرد: افزایش ذخایر دارویی یک کار استراتژیک برای وزارت بهداشت است تا اگر جایی کمبود احساس شد از ذخایر برایشان ارسال شود.
وزیر بهداشت با بیان اینکه درباره مصرف دارو باید راهنماهای بالینی جدی گرفته شود، اظهار داشت: بیمه باید براساس راهنمای بالینی به دانشگاه ها بودجه تخصیص دهد و دانشگاه ها هم باید مصرف را بر اساس راهنمایی بالینی ارائه دهند.
کمیسیون مربوطه باید مجوز افزایش قیمت دارو را صادر کند
وی درخصوص افزایش قیمت دارو در سال جاری گفت: دارو جزو کالاهای اساسی است که قیمت آن تحت کنترل سامانه تیتک قرار دارد، در این سامانه قیمت ها مشخص شده است در واقع در سازمان غذاو دارو کمیسیون قیمت گذاری داریم که این کمیسیون با توجه به اطلاعات موجود درباره قیمت ها تصمیم گیری می کند و وقتی قیمتی را مشخص می کند در کل کشور قیمت همان است و دیگر تغییری نخواهد کرد.
به گزارش دانا؛ معضل کمبود دارو در ایران همانند کشورهای دیگر جهان از جمله مسائل مهم در حوزه سلامت است که به دلیل عوامل مختلفی رخ می دهد این معضل میتواند تأثیرات شدیدی بر سلامتی بیماران داشته باشد و در برخی موارد حتی میتواند منجر به فوت آنها شود. علاوه بر این، کمبود دارو میتواند منجر به افزایش هزینههای درمانی شود و باعث ایجاد بارهای مالی سنگین برای بیماران و سیستم بهداشتی میشود.
حال انتظار میرود وعده وزیر بهداشت در مورد افزایش صددرصدی ذخایر دارویی کشور عملی شود و از همه مهمتر برای پیشگیری از کمبود و گرانی دارو تدابیر ویژه تری اندیشیده شود تا بیماران از این سرگردانی رهایی یافته و با بحران کمبود و گرانی در سال جاری مواجه نشوند.
ارسال دیدگاه