دانا گزارش می دهد؛
شفافیت؛ خیلی دور خیلی نزدیک/ اتاق شیشه ای در بهارستان چه زمانی شکل می گیرد؟
طرح شفافیت آراء از اصلی ترین شعار مجلس یازدهم بوده که تأثیر بسزایی در اعتمادسازی و نقش مردم در حاکمیت دارد که تاکنون زمان اجرای این طرح مشخص نشده است.
به گزارش خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مطالبات برای شفافیت آرای نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ایران از سالهای گذشته مطرح شده است. در مجلس دهم، برخی از نمایندگان خواستار اعلام آرای خود با نام و نشان شدند و مطالبات برای شفافیت آرا به شدت افزایش یافت اما در نهایت نمایندگان بعد از کش و قوسهای زیاد به اتفاق نظر نرسیدند و این طرح تصویب نشد.
مجلس یازدهم با روی کار آمدن خود مجدد موضوع «شفافیت» را مطرح کرد و با علم به دشواری و پیچیدگی شفافیت آرای نمایندگان را در دستور کار قرار داد اما روز ۱۵ بهمن سال ۱۳۹۹ وکلای ملت در نهایت پس از بررسی نظرات موافقان و مخالفان این طرح، با ۱۵۳ رای موافق، ۶۳ رای مخالف و ۱۲رای ممتنع از مجموع ۲۳۴ نماینده حاضر در جلسه با کلیات آن مخالفت کردند و از آنجا که این طرح نیاز به دوسوم آرا داشت، تنها با اختلاف ۳ رای با کلیات این طرح مخالفت شد.
در مهرماه سال گذشته نیز قالیباف با اشاره به در دستور کار قرار گرفتن طرح شفافیت اظهار داشت: مراحل اصلاح این طرح با اعمال نظر نمایندگان محترم در کمیسیون آییننامه داخلی به پایان رسیده و به رأی نمایندگان گذاشته خواهد شد.
وی با بیان اینکه اگر این طرح تصویب شود مجلس در مقایسه با تمام دستگاههای اداری کشور در عرصه شفافیت روندها و فرآیندها فاصله غیرقابل مقایسهای پیدا خواهد کرد، گفت: هدف ار این طرح این است که علاوه بر شفافیت آرای نمایندگان، در حوزههای بسیار مهم، فرآیندهای تصمیمسازی مجلس را نیز شفاف کند، در صورت تصویب نهایی این طرح، جلسات کمیسیونها به صورت علنی برگزار میشود و برای پخش این جلسات از طریق صداوسیما بستر قانونی فراهم خواهد شد.
دو ماه بعد از آن رئیس مجلس مجددا در دانشگاه شهید بهشتی بر وعده شفافیت تاکید کرد و گفت: مطمئن باشید طرح شفافیت را دنبال کرده و به نتیجه میرسانیم.
حال که مجلس یازدهم در آستانه به پایان رسیدن دومین سال فعالیت خود قرار دارد قالیباف بار دیگر از قرار گرفتن طرح شفافیت در دستور کار مجلس خبر داد تا شاید وعده نمایندگان امسال تحقق یابد و تصویب آن یک دستاورد برجسته برای بهارستان نشینان به حساب آید.
آغاز فعالیت سامانه مدیریت شفافیت آرای نمایندگان
چهارشنبه نهم فروردین ماه مالک شریعتی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در صفحه شخصی خود در توئیتر از آغاز به کار «سامانه شفافیت آرای نمایندگان به آدرس اینترنتی www.trvotes.parliran.ir» خبر داد و گفت: «به تدریج آرای نمایندگان بیشتری اضافه خواهد شد و انشاءالله پس از ابلاغ قانون شفافیت قوای سه گانه، رسماً فعالیت خواهد کرد و آرای مهمی همچون برنامه هفتم، اصلاح قانون انتخابات، مالیات سوداگری و… شفاف میشود.»
طرح شفافیت سختترین اقدام مجلس یازدهم در حوزه قانونگذاری بود
در این باره محسن پیرهادی نایب رئیس فراکسیون انقلاب مجلس یازدهم نیز با بیان اینکه در سه سال گذشته تصویب طرح شفافیت سختترین اقدام مجلس یازدهم در حوزه قانونگذاری بود که خوشبختانه به سرانجام رسید، گفت: مجلس دهم در تحقق مطالبه شفافیت مردم ناکام بود و به رغم نگارش ۳ طرح متفاوت با موضوع شفافیت آرای نمایندگان نتوانست مسیر شفافیت در کشور را قانونمند کند، با وجود راه ناهمواری که برسر تصویب طرح شفافیت آرای نمایندگان وجود داشت، مجلس یازدهم بخاطر وعدهای که به مردم داده بود شفافیت را نه تنها در آرای نمایندگان بلکه به قوای سه گانه و سایر دستگاههای اجرایی تسری داد و توانست یکی از وعدههایش را محقق کند.
وی افزود: حال شاکله طرح شفافیت آرای نمایندگان، قوای سهگانه و سایر دستگاههای اجرایی تصویب شده و به تایید شورای محترم نگهبان قانون اساسی رسیده است و قانونی شدن این مهم گامهای پایانی روند قانون گذاری طی میکند و با اظهار نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام در دو بند اختلافی، قانون شفافیت از سوی مجلس به دولت ارجاع داده به مرحله اجرا گذاشته خواهد شد.
اجرای طرح شفافیت آرا طی دو الی سه هفته آینده
اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس در گفتگو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا درباره آخرین وضعیت قانون شفافیت گفت: اصلاحات طرح شفافیت در حال انجام است. ایرادات شورای نگهبان به طرح شفافیت بررسی و اصلاح شد و منتظر نتیجه آن هستیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: تاکنون تعداد قابل توجه ای از نمایندگان از جمله بنده بصورت داوطلبانه اعلام کردیم که رای ما را منتشر کنند.
شاکری گفت: طرح شفافیت آرا ظرف دو سه هفته آینده اجرا خواهد شد.
طرح شفافیت آرا تا پایان مجلس به نتیجه نمی رسد
این در حالی است که جبار کوچکی نژاد نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا در این باره گفت: بعید است این طرح تا پایان این دوره از مجلس شورای اسلامی به نتیجه برسد.
وی افزود: تاکنون حدود ۵۰ نماینده از جمله بنده بصورت داوطلبانه اعلام کردیم که رای ما را منتشر کنند.
تعداد ورود نمایندگان مجلس در سامانه شفافیت در حال افزایش است
علی حدادی سخنگوی کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس نیز در گفتگویی در این باره بیان کرد: در ارتباط با شفافیت، جمعبندی مصوباتی که مربوط به کمیسیون بود را انجام دادهایم که یکبار از طریق شورای نگهبان به کمیسیون بازگشت داده شد و بعد رفع کردن ایرادات، مجدد برای تایید به شورا ارسال کردیم. هیئت عالی نظارت یعنی مجمع تشخیص مصلحت به این قانون یک سری ایراداتی دارد که در حال حاضر آنجا بررسی میشود و برای اینکه مدیریت زمان شود، خودمان نیز وارد این عرصه شدیم.
وی با اشاره به اینکه فعالیت سامانه شفافیت تقریبا در حال انجام است، افزود: تعدادی از نمایندگان از جمله بنده بصورت داوطلبانه اعلام کردیم سامانه شفافیت فعال شود و مسائل مرتبط با شفافیت این تعداد نماینده انجام شود. در حال حاضر نیز تعداد ورود نمایندگان مجلس به این سامانه در حال افزایش است.
به گزارش دانا؛ شفافیت آراء از اصلیترین شعار مجلس یازدهم بوده که می تواند تأثیر بسزایی در اعتمادسازی و نقش مردم در حاکمیت و تصمیم گیری و تصمیم سازی داشته باشد و همچنین می تواند اعتماد مردم به نظام و سرمایههای اجتماعی را افزایش داده و منجر به ارتقای سرمایه اجتماعی برای نظام شود. بنابراین نمایندگان مجلس به عنوان موکل مردم نباید ابایی از شفافیت داشته باشند و همچنین شفافیت قوای سهگانه نیز باید در اولویت باشد و نباید اینگونه باشد که دوباره برای قوه قضائیه و قوه مجریه قانونی جدا تصویب شود.
ارسال دیدگاه