اخبار داغ

دانا گزارش می‌دهد؛

واردکنندگان در انتظار تمدید لایحه کاهش مالیات بر کالاهای اساسی/ دلایل گرانی شکر چیست؟

واردکنندگان در انتظار تمدید لایحه کاهش مالیات بر کالاهای اساسی/  دلایل گرانی شکر چیست؟
مدتی است که شکر با قیمت‌های متعدد و بالاتر از نرخ مصوب به فروش می‌رسد که در گزارشی به علل آن از جمله تمدید لایحه کاهش مالیات بر کالاهای اساسی پرداخته‌ایم.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ نرخ شکر از پایان سال ۱۳۹۹ که ارز ۴۲۰۰ تومانی مربوط به واردات شکر حذف شد، بر اساس هزینه تمام‌شده و با استفاده از سازوکار نظام عرضه و تقاضا، تعیین می‌شود. با تصمیم ستاد تنظیم بازار و به‌منظور حذف رانت و فساد در بازار، قیمت شکر، یکسان‌سازی شده و قیمت ۱۸ هزار تومان به‌ازای هر کیلوگرم (درب کارخانه) تعیین شد و این قیمت‌گذاری برای سال جاری باید حداکثر با قیمت ۲۱ هزار تومان به دست مردم می‌رسید.

این در حالی است که قیمت جهانی شکر خام در هفته جاری میلادی به بالاترین رقم دلاری خود در طول ۱۱ سال گذشته رسیده است و تحلیلگران جهانی علت تغییر قیمت این محصول را کاهش تولید بر اثر آب‌وهوای نامساعد می‌دانند.

واگذاری‌های نامعقول به نام خصوصی‌سازی، آفت صنعت شکر

این اتفاق در حالی رخ داد که شکر یکی از کالاهای راهبردی است که بارها تولید کشور به میزانی رسیده است که از واردات آن بی‌نیاز بودیم و در مقاطعی وزارت کشاورزی اعلام کرده بود در حال حاضر ۶۰ ‌ درصد شکر موردنیاز کشور از طریق چغندر و ۴۰ ‌ درصد از طریق نیشکر تأمین می‌شود. اما در سال‌های اخیر و به‌خصوص در دوره ۸ساله دولت تدبیر و امید و در پی واگذاری‌های نامعقول به نام خصوصی‌سازی و خصولتی کردن برخی شرکت‌های تخصصی تولید این محصول کار به جایی رسید که کشور ما دوباره واردکننده شکر شد.

۲ برابر شدن واردات شکر از برزیل و هندوستان

بهروز آقایی مدیرکل بنادر و دریانوردی خوزستان در این زمینه با اشاره به واردات شکر به بندر امام خمینی (ره) اظهار کرد: در نیمه نخست امسال ۷۰۰ هزار تن شکر خام از طریق بندر امام خمینی (ره) وارد کشور شده است تا نیاز به این کالای استراتژیک تأمین شود.

وی ادامه داد: روند واردات شکر ادامه دارد و واردات شکر در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۰ در سال گذشته ۲ برابر شده است و این واردات از کشورهای برزیل و هندوستان انجام می‌شود.

مدیرکل بنادر و دریانوردی خوزستان با اشاره به اینکه سالانه حدود ۱.۵میلیون تن شکر در داخل کشور تولید می‌شود، گفت: شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران به‌عنوان متولی انحصاری واردات شکر خام است که مابه‌التفاوت نیاز کشور به این محصول استراتژیک را از طریق کشورهای موردنظر وارد می‌کند.

سؤال اینجاست کشوری که توان و ظرفیت تولید شکر و حتی صادرات آن را دارد چرا باید واردت کننده شکر شود؟

واردات بی‌رویه شکر؛ مانع اصلی نرسیدن به خودکفایی

پیمان حصادی مجری طرح چغندرقند وزارت جهاد کشاورزی درباره این موضوع گفت: واردات بی‌رویه شکر یکی از موانع اصلی در نرسیدن به خودکفایی است.

وی ادامه داد: سال‌های ۸۶ و ۸۵ بیش از نیاز کشور شکر وارد شد که باعث ضربه‌زدن به تولید شد، اما بعدها باتوجه‌به خسارتی که وارد کرد، واردات بی‌رویه آن مدیریت شد.

مجری طرح چغندرقند وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: واردات شکر در سال‌ جاری بر مبنای میزان کسری در کشور و ذخیره احتیاطی انجام شده است. دولت میزان واردات شکر را مدیریت شده انجام می‌دهد تا تولیدکنندگان از این موضوع لطمه نبینند.

وی با تأکید بر لزوم حمایت از تولیدکنندگان گفت: باتوجه‌به اختلاف قیمت شکر وارداتی با تولید داخل باید تعرفه مناسبی برای واردات شکر وضع شود، یا واردات شکر با محدودیت و تنها توسط تولیدکنندگان آن انجام بگیرد.

سال ۱۳۹۶ به خودکفایی در تولید شکر رسیدیم

اباذر رجبی معاون پژوهش و فناوری مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند وزارت جهاد کشاورزی درباره موضوع خودکفایی در تولید شکر گفت: تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند یکی از سیاست‌های اصلی وزارت جهاد کشاورزی را رسیدن به خودکفایی در تولید محصول شکر عنوان کرد.

وی ادامه داد: نخستین‌بار در سال ۱۳۹۶  با تولید ۲ میلیون و ۵۰ هزار تن شکر به خودکفایی رسیدیم که امیدوار بودیم این روند ادامه یابد؛ ولی با وقوع سیل در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ در خوزستان، بسیاری از مزارع نیشکر از بین رفت.

وی افزود: در سال زراعی پس از آن نیز با خشکسالی مواجه شدیم که این ۲ عامل اصلی کاهش تولید نیشکر در ۲ سال اخیر است.

وی خاطرنشان کرد که سعی بر این است با توسعه کشت پاییزه چغندرقند در مناطقی همچون استان‌های کرمانشاه، گلستان، فارس، خراسان و اردبیل، تولید این محصول افزایش یابد، ضمن اینکه با انجام فعالیت‌های آموزشی و ترویجی در تلاش برای خودکفایی در تولید شکر هستیم.

رجبی بیان داشت: بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده، سطح زیر کشت چغندرقند پاییزه در سال زراعی جاری (۱۴۰۱-۱۴۰۰) بایستی به عدد ۳۶ هزار هکتار می‌رسید؛ ولی به دلیل خشکسالی و عدم اعلام سهمیه آب برای کشت پاییزه به‌ویژه در استان خوزستان، این هدف محقق نشد. وی پیش‌بینی کرد که به‌احتمال زیاد سطح زیر کشت پاییزه این محصول کاهش زیادی خواهد داشت.

علت گرانی شکر کاهش میزان ترخیص شکر از گمرک است

بررسی‌های بازار شکر نشان از این موضوع دارند که علت گرانی شکر در هفته‌های اخیر به کاهش میزان ترخیص شکر از گمرک، برمی‌گردد و واردکنندگان منتظر تمدید لایحه کاهش مالیات بر واردات کالاهای اساسی در سال جدید هستند تا براین‌اساس میزان مالیات آنها از ۹ درصد به یک درصد کاهش یابد.

به گزارش راه دانا، قیمت مصوب هر کیلوگرم شکر به‌صورت فله ۲۱ هزار تومان است؛ اما این محصول هم اکنون در بازار با قیمت‌های متفاوتی به فروش می‌رسد به‌طوری‌که بر اساس مشاهدات میدانی ارزان‌ترین قیمتی که برای این محصول می‌توان یافت ۲۶ هزار تومان است که این نرخ ۵ هزار تومان بالای نرخ مصوب است البته این محصول در برخی فروشگاه‌ها تا ۳۳ هزار تومان نیز قیمت‌گذاری شده که این هم‌نشان از عدم نظارت صحیح بر این بازار است.

بیشتر بخوانید:

آخرین وضعیت بازار گوشت و کالاهای اساسی/ قیمت گوشت کاهشی می‌شود

مولف : امیر طاهری

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه