پیشنهاد دانا به سازندگان «پوست شیر»/ فرصتی طلایی برای ساخت فیلم «خاتون و قوماندان»
به تازگی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «خاتون و قوماندان» رونمایی شده است؛ پایگاه اطلاع رسانی راه دانا به برادران محمودی که اصالتا افغانستانی هستند، پیشنهاد می دهد که از این فرصت طلایی بیشترین استفاده را برده و فیلم و یا سریالی با اقتباس از این کتاب تولید کنند.
به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به تازگی از تقریظ مقام معظم رهبری بر کتاب «خاتون و قوماندان» رونمایی شده است؛ این کتاب به قلم مریم قربان زاده مجموعه روایتهایی از زندگی امالبنین حسینی، همسر شهید علیرضا توسلی معروف به «ابو حامد» فرمانده برجسته و پرافتخار لشکر فاطمیون است که در تاریخ ۹ اسفند ۱۳۹۳ در شهر «درعا» در جنگ با داعشی ها به شهادت رسیده است. «قوماندان» در زبان مردم افغانستان به معنای فرمانده است و نویسنده با تکیه بر همین نام، کتاب «خاتون و قوماندان» را بر اساس خاطرات همسر شهید به نگارش درآورده است.
در متن تقریظ مقام معظم رهبری بر این کتاب آمده است: «بسمه تعالی، سلام خدا بر شهید عزیز، علیرضا توسّلی، مجاهد مخلصِ فداکار و بر همسر پرگذشت و صبور و فرزانهی او خانم امّ البنین. حوادث مربوط به مهاجران افغان را که در این کتاب آمده است از هیچ منبع دیگری که به این اندازه بتوان به آن اطمینان داشت دریافت نکردهام. برخی از آن ها جداً تاثرانگیز است، ولی از سوی دیگر، حرکت جهادی فاطمیون افتخاری برای آن ها و همه افغان ها است.»
همسر شهید توسلی درباره انتشار تقریظ رهبر انقلاب می گوید: اسفند سال گذشته و همزمان با ایام شهادت ابوحامد بود که از تقریظ مقام معظم رهبری خبردار شدم. همزمان با ایام سالگرد شهادت از دفتر مقام معظم رهبری تماس گرفتند و اعلام کردند که آقا کتاب را مطالعه کردند. گفتند چه کار خوبی کردید که خاطرات تان را روایت کردید. این جملات، تسلای بزرگی بر همه غم هایم بود و خیلی خوشحال شدم.
رهبری پیش تر در بخشی از متن تقریظ خود بر کتاب «مهاجر سرزمین آفتاب» که روایتی از خاطرات زندگی کونیکو یامامورا (سبا بابایی)، یگانه مادر شهید ژاپنی بود، نوشته بود:« ساخت فیلم براساس زندگی خانم بابایی، حرکت مهم و موثری در جهت معرفی و آبرو بخشیدن به خانواده اسلامی و مردم مسلمان است و نباید از آن غفلت شود. »
رهبری بارها در جمع هنرمندان و اهالی ذوق و هنر از تاثیر بالای فیلم بر جامعه سخن گفته اند و تا به حال کتاب های دفاع مقدسی بسیاری را خوانده و تقریظ بر آنها نوشته اند که می توانند منبع مناسبی برای اقتباس های سینمایی و حتی سریال باشند؛ اما با وجود تلاش هایی هرچند اندک، تاکنون کمتر فیلم و سریالی از این کتاب های تقریظی به تولید رسیده است.
در ادامه این گزارش مروری داریم بر آثاری که محور اصلی آنها بانوان و زنان دلاوری بوده اند که خاطرات زندگی آنها به کتاب های ماندگاری تبدیل شده و رهبری نیز بر آنها متن تقریظ نوشته اند و بسیاری از هنرمندان در این سال ها تلاش کرده اند تا با اقتباس از آنها فیلم و یا سریالی تولید کنند که اکثر آنها تاکنون بی نتیجه مانده است.
گلستان یازدهم
این کتاب خاطرات زهرا پناهیروا، همسر سردار شهید علی چیتسازیان، به قلم بهناز ضرابیزاده است. کتاب با زبانی صادقانه به شرح زندگی یک سال و هشت ماهه مشترک شهید چیتسازیان و همسرشان پرداخته است. فرماندهای که در جبهه به دلیل مهارتهای رزمی و شجاعتش به عقرب زرد معروف بود، در خانه با مادر و همسرش به اندازهای با مهر و محبت رفتار میکرد که گویی این قلب رئوف هیچگاه سابقه حضور در حرب و قتال را نداشت. «گلستان یازدهم» به زیباترین شکل توانسته است قسمت مهمی از نیمه پنهان زندگی شهید چیتسازیان را به مخاطبان معرفی کند.
محمد حمزه زاده، رئیس وقت سازمان سینمایی حوزه هنری در سال 96 در گفتوگویی از تولید فیلم براساس آثار شاخص ادبیات دفاع مقدس خبر داده و گفته بود: از حدود پنج سال پیش سازمان سینمایی بخشی را به نام مرکز متن تأسیس کرده که به اقتباس از آثار ادبی تاریخ شفاهی انقلاب و دفاع مقدس میپردازد که تاکنون برای آثاری همچون «نورالدین پسر ایران»، «پایی که جاماند»، «مهمان صخرهها»، «دا» و «حرمان هور» فیلم نامه نوشته شده و نوشتن فیلمنامه ای بر اساس کتاب «گلستان یازدهم» نیز در دست بررسی است. هرچند تبدیل این فیلمنامه ها به آثار سینمایی و یا سریال به بودجه زیادی نیازمند است که تاکنون میسر نشده است.
من زنده ام
این کتاب در حوزه اسارت و بخشی از خاطرات نانوشته 4 بانوی اسیر ایرانی به نگارش در آمده تا پاسخگویی بسیاری از سوالات بدون پاسخ در حوزه اسارت بانوان ایرانی در زندان های رژیم بعثی در دوران هشت سال دفاع مقدس باشد. عنوان کتاب که بر روی جلد چاپ شده، دستخط معصومه آباد است. آن روز که برای فرار از بی خبری مفقودالاثری برای خانواده اش یا هر کسی که می توانست فارسی بخواند نوشته بود: «من زنده ام. معصومه آباد.»
شخص معصومه آباد در سال 98 از تمایل ابراهیم حاتمی کیا برای ساخت اثری سینمایی بر مبنای این کتاب خبر داده بود و پیش تر از آن نیز مدیر اجرایی نشر «بروج» که اتشارات این کتاب را برعهده دارد، از ساخت سریال و فیلم سینمایی با اقتباس از این کتاب پرفروش خبر داده بود؛ حتی در مقطعی رضا توکلی بازیگر و کارگردان از نوشتن فیلمنامه ای با اقتباس از این کتاب گفته بود که هیچ کدام تاکنون به نتیجه نرسیده است.
دا
این کتاب خاطرات راوی آن از روزهای آغازین جنگ و روزهای حمله ارتش بعثی عراق به خرمشهر و مقاومتهای مردمی در این شهر را روایت میکند. در این کتاب سیده زهرا حسینی خاطرات خود از روزهای مقاومت و بعد از آن را با جزئیترین موارد روایت میکند تا آنجا که این گونه جزئی نگری و بیان لحظه لحظه وقایع باعث شده تا بسیاری آن را رمان بنامند ، حال آنکه این کتاب سراسر خاطرات واقعی و حقیقی سیده زهرا از آن روزها است.
با انتشار این کتاب در سال 87 و استقبال بی نظیر علاقه مندان حوزه کتاب، «دا» در دو سال پیاپی عنوان پرفروش ترین کتاب را از آن خود کرد تاجاییکه سینماگران بسیاری از جمله تهمینه میلانی و داریوش مهرجویی علاقه خود را برای ساخت اثری سینمایی و یا سریال با اقتباس از این کتاب اعلام کردند؛ در ادامه تهمینه میلانی حتی فیلمنامه «تنهایی پرهیاهو» را بر مبنای این کتاب نوشت و قرار بود اثری سینمایی با مشارکت حوزه هنری و انجمن سینمای دفاع مقدس به کارگردانی میلانی نیز ساخته شود.
اما جدی ترین تلاش ها در این حوزه را منوچهر محمدی و همایون اسعدیان انجام دادند که این تلاش ها نیز بی نتیجه مانده است؛ سال 94 بود که همایون اسعدیان از موافقت اولیه صداو سیما با 20 قسمت فیلمنامه این سریال خبر داد. سریالی که قرار بود در 32 قسمت ساخته شود. اسعدیان در ابن باره در گفت و گویی عنوان کرده بود که قصه فیلمنامه ما همانند کتاب «دا» با ورود خانم حسینی به خرمشهر شروع می شود و دوران کودکی او را به تصویر می کشد و همزمان با نشان دادن و معرفی خانواده او داستان جلو می رود، سپس به تدریج وارد ماجرای جنگ می شویم و از چگونگی از هم پاشیدگی این خانواده روایت می کنیم.
فرنگیس
خاطرات فرنگیس حیدرپور اثر برگزیده جایزه کتاب سال دفاع مقدس به قلم مهناز فتاحی است که به روایت خاطرات زنی شجاع که در مقام دفاع توانست سرباز دشمن را اسیر کند و نیروی دشمن را به خاک و خون بکشاند، میپردازد. رهبر انقلاب در سفرشان به کرمانشاه به این بانوی بزرگ اشاره کرده بودند و بر ثبت خاطراتش تاکید داشتند.
اما آبان ماه سال 97 بود که سازمان سینمایی حوزه هنری خبر از آغاز نگارش فیلمنامه ای بر اساس این کتاب داد و اعلام کرد که قصد دارد تا با اقتباس از این کتاب که جایزه سال کتاب دفاع مقدس را دارد، اثری سینمایی تولید کند. اثری که در حد و اندازه همان خبر باقی ماند.
دختر شینا
کتاب «دختر شینا» با قلمی روان به روایت زندگی قدم خیر محمدی کنعان، همسر سردار شهید حاج ستار ابراهیمی میپردازد.
بهناز ضرابی زاده نویسنده این کتاب در این باره می گوید: درباره زندگی این شهید فعالیتهای فرهنگی مختلفی صورت گرفته بود. با توجه به آثار به عمل آمده، متوجه شدم قدم خیر در سن 22 سالگی، همسرش به شهادت رسیده و با وجود 5 فرزند، ازدواج نکرده و به تنهایی فرزندانش را بزرگ کرد. این موضوع برای من بسیار تامل برانگیز بود، زنی که در روستا زندگی می کرد به فضای شهر آمده و به تنهایی در اوج جوانی، تمام هم و غمش بزرگ کردن فرزندانش شده بود. بنابراین تصمیم گرفتم درباره فراز و نشیب های زندگی این زن با او مصاحبه کنم.
نرگس آبیار قصد داشت تا پس از موفقیت های دو فیلم «شیار 143» و «شبی که ماه کامل شد» نخستین سریال خود را برای تلویزیون با اقتباس از این کتاب تولید کند که محمد خزاعی، تهیه کننده این سریال با اعلام اینکه تلویزیون مخالف ساخت این کار است همه را شوکه کرد؛ خزاعی در گفت و گویی اعلام کرده بود که تلویزیون معتقد است فیلمنامه نباید براساس خود رمان نوشته شود، چون رمان تلخ است و فیلمنامه این سریال باید براساس ذائقه مخاطب تلویزیون تغییراتی داشته باشد. خانم آبیار هم بیان کرده که قرار نیست تغییراتی در فیلمنامه ارائه بدهد و تنها با همین شرایط و فیلمنامه فعلی حاضر است سریال را به تولید برساند. طبیعتا بعد از این نظر، با سیمافیلم به این نتیجه رسیدیم که این فیلمنامه امکان ساخت ندارد.
پیشنهاد دانا به سازندگان «پوست شیر»
حالا کتاب «خاتون و قوماندان» که بر پایه خاطرات زندگی همسر شهید ابوحامد نوشته شده، با تقریظ رهبری بدون شک بیشتر دیده خواهد شد؛ پایگاه اطلاع رسانی راه دانا به برادران محمودی که اصالتا افغانستانی هستند، پیشنهاد می دهد که از این فرصت طلایی بیشترین استفاده را برده و فیلم و یا سریالی با اقتباس از این کتاب تولید کنند؛ برادرانی که ثابت کرده اند توانایی بالایی در جذب مخاطب در حوزه فیلم و سریال دارند و اخیرا سریال پر طرفدار «پوست شیر» را از شبکه نمایش خانگی عرضه کرده بودند.
علاوه بر این پیشنهاد این سایت خبری این آمادگی را دارد که کارهای مقدماتی برای جذب سرمایه این فیلم و سریال را نیز فراهم کند.
ارسال دیدگاه