اخبار داغ

دانا گزارش می دهد؛

هنوز نام خرمشهر بر پرده سینما می درخشد

هنوز نام خرمشهر بر پرده سینما می درخشد
با وجود چهار دهه از زمان آزادسازی خرمشهر، هنوز این سوژه جذاب، تراژدیک و درام فیلم هایی را بر پرده نقره ای سینما نمایان می کند تا مخاطب نسل امروز با این حادثه ملی همراه و همدل شوند.

به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در ابتدای جنگ ایران و عراق که با غافلگیری و برخی دلایل دیگر نظامی، شهر خرمشهر سقوط کرد و به دست نیروهای عراقی افتاد، تا زمانی که این شهر دوباره رنگ آزادی را به خود دید را می شود جزء وقایع تراژیک و دراماتیک این جنگ ۸ ساله عنوان کرد و بسیاری از کارگردانان و هنرمندان حوزه های مختلف با الهام از این واقعه به ساخت فیلم، سریال تلویزیونی، مستند، نوشتن کتاب و کشیدن نقاشی پرداخته اند تا به مرور زمان این ماجرای دردناک و غم انگیز که با آزادی خرمشهر به شادی ملی تبدیل شد، هیچ وقت از یاد نسل های آینده نرود تا آنها نیز بدانند که چه غیورمردان و شیر زنانی با جانفشانی و آبیاری این زمین با خونشان، نگذاشتند تا یک وجب از خاک این میهن به دست نامحرمان بیافتد.حالا به بهانه سالروز آزادسازی خرمشهر، مروری گذرا داریم بر فیلم هایی که به این بهانه بر قاب جادویی سینما نقش بسته اند.

بلمی به سوی ساحل

زنده یاد رسول ملاقلی‌پور با توجه به این که خود در روزهای محاصره خرمشهر به عنوان عکاس حضور داشته، در دومین فیلم بلند سینمایی خود شخصیت‌های اصلی فیلمش را تکاورانی انتخاب کرده که به سختی خود را به این شهر رسانده و به نبردی جانانه برابر نظامیان عراقی دست می‌زنند. اين فيلم در سال 1364 و در شرايطي ساخته شد كه جنگ تحميلي هنوز ادامه داشت. به همين دليل با اينكه دومين تجربه كارگرداني سازنده اش بود، اما فضا و موقعيت هاي فيلم بسيار طبيعي از آب درآمده اند.

فيلم، داستان يكي از گردان هاي سپاه است كه از تهران راهي خرمشهر مي شوند تا به مقاومت اين شهر كمك كنند. از آنجا كه جاده هاي منتهي به خرمشهر به تصرف بعثي ها درآمده، اين گردان مجبور مي شود تا از بندر ماهشهر به وسيله يك بالگرد خود را به آن شهر برساند، اما دولت از اين كمك جلوگيري مي كند و در نتيجه آنها به وسيله يك بلم تلاش مي كنند تا خود را به صف مدافعين برسانند.
اين واقعيت تلخ كه بني صدر از ارسال جنگ افزار به جبهه هاي دفاع از كشور خودداري مي كرد، تا به حال در هيچ فيلم ديگري بازگو نشده و «بلمي به سوي ساحل» تنها فيلمي است كه اين افتخار را به نام رسول ملاقلي پور ثبت كرده است.

کیمیا

اساسا سینمای دفاع مقدس مدیون نام هایی همچون رسول ملاقلی پور، ابراهیم حاتمی کیا و احمدرضا درویش است؛ درویشی که در ساخت سه گانه جنگی خود، «کیمیا» را با بازی درخشان مرحوم شکیبایی، بیتا فرهی و رضا کیانیان به قدری هنرمندانه ساخته که تا امروز بارها و بارها می شود آن را به تماشا نشست.

«كيميا» كه در سال 1373 ساخته شد روايتگر داستاني از روزهاي اشغال خرمشهر است. مرد جواني به نام رضا در تلاش است تا همسر باردار خود را به بيمارستان برساند تا فارغ شود. در ادامه به اسارت دشمن در مي آيد و در ضمن، همسرش نيز در حين زايمان از دنيا مي رود. رضا پس از 10 سال، از اسارت بر مي گردد و متوجه مي شود كه فرزندش توسط يكي از پزشك هاي بيمارستاني كه همسرش در آن بود نگهد اري مي شود و به دنبال او به شهر مشهد مي رود، اما اگر بخواهد بچه را پس بگيرد، هم زندگي خانواده اي از هم مي پاشد و هم آينده درخشان دخترش را از او مي گيرد. به همين دليل از اين خواسته خود صرف نظر مي كند.

دوئل

بعد از «کیمیا و سرزمین خورشید»، درویش سه گانه خود را با فیلمی درام با استفاده از گروهی از ستاره های سینما جلوی دوربین برد؛ هدیه تهرانی، سعید راد، پرویز پرستویی، پریوش نظریه، پژمان بازغی همه دست به دست هم دادند تا بازی درخشانی از خود در این فیلم به یادگار بگذارند و نتیجه این شد که سیمرغ کارگردانی فجر برای درویش به ثبت رسید. اين فيلم در سال 1381 و در شرايطي ساخته شد كه در آن زمان به پر خرج ترين و عظيم ترين پروژه سينمايي تاريخ ايران لقب يافت. 

هرچند زمین بازی این فیلم در خرمشهر طراحی شده، اما وقایع فیلم خیلی به این ماجرا اشاره ندارد و داستان دیگری را جلو می برد و آنقدری که در دوئل با جلوه های ویژه جنگی سر و کار داریم، خبری از فیلمنامه چفت و بست داری نیست!

روز سوم

در کارنامه محمدحسین لطیفی انواع فیلم ها در ژانرهای مختلف وجود دارد؛ از کمدی توفیق اجباری تا فیلم دلهره آور خوابگاه دختران اما «روز سوم» لطیفی برای او همه چیز داشت؛ از سیمرغ های بهترین فیلم و بهترین کارگردانی فجر تا مطرح شدن به عنوان کارگردانی که در این ژانر هم حرفی برای گفتن دارد؛ بدون شک بازی های درخشان حامد بهداد، باران کوثری، پوریا پورسرخ و دیگران باعث شهرت این فیلم می شوند و تا به حال بارها و بارها این فیلم به بهانه های مختلف از تلویزیون پخش شده است.

داستان این فیلم در آخرین روزهای مقاومت در خرمشهر را نشان می‌دهد و روایت خواهر و برادر خرمشهری است که در کنار دیگر مردم در شهر باق مانده‌اند تا از خاک خود دفاع کنند، در این میان پاهای خواهر شکسته و با تنگ شدن حلقه محاصره، امکان فرار ندارد. برادر تصمیم می‌گیرد تا برای اینکه خواهرش به دست عراقی‌ها نیوفتد، او را در شرایطی خاص خاک کرده تا شبانه برای نجات او بازگردد.

کودک و فرشته

ديگر فيلمي كه تمام روايت آن در متن اشغال خرمشهر مي گذرد «كودك و فرشته» به كارگرداني مسعود نقاش زاده است؛ فيلمي كه توانسته تصويري متفاوت و تازه درباره سقوط اين بخش از خاك كشورمان و همچنين وضعيت مردم آن ارائه دهد. ويژگي متمايز اين فيلم و محور اصلي آن حضور كودكان و نوجوانان و به خصوص دختران نوجوان در مقاومت خرمشهر است.

فيلم تصويري واقعي و باورپذير از خرمشهر جنگ زده و در حال اشغال ارائه كرده است و در زمينه جلوه هاي ويژه نيز كم نياورده است. شاخصه تأمل برانگيز «كودك و فرشته» مقاومت همه جانبه مردم اين شهر با دستاني تقريباً خالي است.

دسته دختران

اما سال گذشته منیر قیدی کارگردان زن سینمای ایران که پیش از این تجربه ساخت فیلم‌هایی با موضوع دفاع مقدس داشته است، به سراغ قهرمانان زن در روزهای دفاع از خرمشهر می‌رود. این کارگردان سال گذشته «دسته دختران» را به جلوی دوربین برد و تمام تلاش خود را کرد تا نقش کلیدی زنان قهرمان خرمشهر را در دفاع از این شهر در کنار مردان به تصویر کشد.

زنانی که هر کدام با اهداف و البته مشکلاتی که دارند با هم همراه شده تا به نوعی سهم خود را در دفاع از خرمشهر ایفا کنند. در این فیلم بازیگرانی نیکی کریمی، پانته‌آ پناهی، فرشته حسینی، هدی زین‌العابدین، صدف عسکری، یاسین مسعودی، حسین سلیمانی و مهدی حسینی نیا بازی کرده‌اند.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه