تهران چگونه از چالش آب عبور کرد
مدیریت مخازن و عملیات رفع انسداد جریان آب از سد امیرکبیر 2 اقدامی بود که سبب شد تهران چالش دشوار زمینلغزش جاده چالوس و ریزش دیواره رودخانه کرج را پشت سر بگذارد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ زمینلغزش ارتفاعات جاده چالوس به انسداد رودخانه کرج ختم شد و منابع آب پایتخت با یک چالش اساسی مواجه شد.
بر این مبنا، زمین لغزش یاد شده در کمتر از چند دقیقه اتصال سد امیرکبیر را که هم اکنون 37 درصد ذخایر آب استان تهران در آن ذخیره شده را به سامانههای انتقال آب تهران قطع کرد.
در این راستا، حسین مرادی، کارشناس زمینشناسی در تشریح ابعاد این زمین لغزش بیان کرد: با توجه به ابعاد گسترده این زمین لغزش، برداشت توده های سنگلاخی با یک فعالیت مرسوم حداقل به 2 تا 3 ماه زمان نیاز داشت.
این کارشناس زمینشناسی گفت: شما با حدود 6 میلیون تن سنگ و سنگلاخ مواجه هستید که هر کدام از این صخرهها ابعادی معادل یک خودرو دارد و همین مسئله کار برداشت آن را بسیار دشوار کرد.
با توجه به نظرات کارشناسان، زمین لغزش تهران این ظرفیت را داشت که آب بیش از 3 میلیون نفر در پایتخت را به مدت حداقل 2 ماه قطع کرده و یک چالش بزرگ برای شهروندان تهرانی به وجود بیاورد.
*مدیریت مخازن پس از خارج شدن سد امیرکبیر از مدار
بر اساس اطلاعات نیروهای عملیاتی شرکت آب منطقهای و آبفای استان تهران، بلافاصله پس از این حادثه، دو راهبرد برای مواجه با آن در دستور کار قرار گرفت.
راهبرد اول، جبران منابع آبی کاهش یافته از سد امیرکبیر از سایر سامانههای تهران و برنامه مدیریت مخازن بود. بر اساس اطلاعات شرکت آب و فاضلاب تهران، در لحظه پس از ریزش انجام شده حدود 9 هزار لیتر در ثانیه از ظرفیت شبکه آب از مدار خارج شد.
در این راستا برای جلوگیری از این مسئله، تامین آب از سایر منابع در دستور کار قرار گرفت و 5 هزار لیتر در ثانیه آب از منابع شرق جایگزین منابع سد امیرکبیر شد. از طرفی کمبود 2 هزار لیتر در ثانیه ای ایجاد شده نیز با برنامه مدیریت مصرف به صورت افت فشار دوره ای به مناطقی از شهر تهران اعمال شد تا شرایط پایدار شود.
محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای تهران در بیان اثر این راهکار گفت: مدیریت منابع آب سبب شد فقط 4 درصد از مناطق تهران تحت تاثیر کمبود آب قرار گیرند.
*عبور از باتلاق و رفع انسداد رودخانه کرج
راهبرد دوم، حرکت به سوی توده ریزشی و رفع انسداد رودخانه با برداشت مصالح بود. بر اساس اطلاعات ثبت شده از تیم عملیاتی حاضر در صحنه، رفع مسدودیت رودخانه با برداشت سنگلاخهای گسترده، یک چالش اساسی داشت. بر این اساس، گلولای ایجاد شده از این زمین لغزش و همچنین آب موجود در پایین دست سد زمینه باتلاقی شدن مسیر دسترسی به توده سنگلاخ را ایجاد کرد.
همین مسئله سبب شده است که انتقال تجهیزات و ماشینآلات سنگین به محل ریزش به امری ناممکن بدل شود. در این راستا، یکی از متخصصین حفر فضاهای زیرزمینی حاضر در صحنه در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: سختترین بخش کار برای رفع انسداد رودخانه کرج، مسئله انتقال تجهیزات در یک زمین تمام باتلاقی بود.
وی افزود: راهکارهای متعددی را دنبال کردیم و به واسطه روشهای مختلف تحکیم، توانستیم، بستر عبوری برای ماشینآلات سنگین مهیا کنیم.
عملیات رفع انسداد بستر رودخانه کرج در شب
با عبور تجهیزات و ماشین آلات سنگین از باتلاق، بلافاصله عملیات حفر کانال برای رفع انسداد آغاز شد. مطابق آخرین گزارشات رسیده از محل سد امیرکبیر با عبور ماشین آلات سنگین از ناحیه باتلاقی، فرآیند رفع انسداد به سرعت انجام شده و هم اکنون جریان آب پایداری معادل 4.5 متر مکعب در ثانیه از سوی سد امیرکبیر به سمت سامانههای آبرسانی شهر تهران در حال انجام است.
منبع: فارس
ارسال دیدگاه