اخبار داغ

آزادی مشروط و شرایط اعمال آن

آزادی مشروط و شرایط اعمال آن
کم نهایی برخی از پرونده های کیفری و حقوقی، مجازات تعریزی یا حبس است؛ این حکم برای اجرای عدالت و اصلاح مجرمین صادر می شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا، حکم نهایی برخی از پرونده های کیفری و حقوقی، مجازات تعریزی یا حبس است؛ این حکم برای اجرای عدالت و اصلاح مجرمین صادر می شود. حکم آزادی مشروط، یکی از احکامیست که بر رفتار صحیح، اصلاح بزهکاران و عدم تکرار جرم تاثیر بسزایی دارد، چراکه مجرمینی که حکم آزادی مشروط برایشان صادر می شود، حین اجرای حکم، پیوسته باید اعمال صحیح و مطابق قانون را انجام دهند! حال اگر شما به دنبال اخذ حکم آزادی مشروط هستید و می خواهید از شرایط تایید یا رد آن مطلع شوید، با یک وکیل خوب و خبره که به طور تخصصی در زمینه کیفری کار می کند مشورت کنید. وکیل می تواند با استناد به قوانین، شرایط را به گونه ای رقم بزند که آزادی مشروط برای شما اعمال شود.

آزادی مشروط و شرایط اعمال آن

آزادی مشروط چیست؟

به حکم آزادی مجرم پیش از اتمام مدت زمان حکم مجازاتش، حکم آزادی مشروط می گویند؛ البته لازم به ذکر است که این حکم برای هر مجرمی صادر نشده و محدوده شرایط دریافت این حکم ضمن قوانین کشور، مشخص شده است. در ماده 58 قانون مجازات اسلامی، تعریف حقوقی حکم آزادی مشروط توسط قانونگذار، بدین شکل شرح شده است:

«آزادی مشروط، آزادی است که قبل از تمام شدن دوره محکومیت به برخی از محکومان داده می شود

شرایط صدور حکم آزادی مشروط مجرم

همانطور که در بخش‌ پیش به آن اشاره شد، حکم آزادی مشروط تحت شرایط خاصی برای بعضی از مجرمین صادر می شود؛ به این شرایط در ادامه ماده 58 قانون مجازات اسلامی پرداخته شده است:

  • محکوم در مدت اجرای مجازات همواره از خود حسن اخلاق و رفتار نشان دهد.

  • حالات و رفتار محکوم نشان دهد که پس از آزادی، دیگر مرتکب جرمی نمی‌ شود.

  • به تشخیص دادگاه محکوم تا آنجا که استطاعت دارد ضرر و زیان مورد حکم یا مورد موافقت مدعی خصوصی را بپردازد یا قراری برای پرداخت آن ترتیب دهد.

  • محکوم پیش از آن از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد.

همچنین شرایطی درباره مدت زمان حکم تعریزی مجرمین مشمول آزادی مشروط وجود دارد که این شرایط عبارتند از:

  1. این حکم تنها شامل حال مجرمینی می شود که حکم نهایی مجازات تعریزی آنها، بیش از 10 سال است.

  2. مجرم حداقل باید نیمی از مجازات حبسش را بگذراند تا دادستان یا قاضی اجرای احکام، پیشنهاد صدور حکم آزادی مشروط را به مراجع حقوقی ابراز کنند؛ در برخی از موارد به تشخیص مامورین ذی صلاح، پس از گذراندن یک سوم مجازات تعریزی، امکان صدور حکم آزادی مشروط برای مجرم، وجود دارد.

چگونه وجود شرایط حکم آزادی مشروط اثبات می شود؟

تایید رفتار صحیح و نیکوی مجرمین در طول مجازات تعریزی (حبس) و تشخیص عدم تکرار جرم توسط مجرم پس از آزادی مشروط بر عهده رئیس زندان است. رئیس زندان با بررسی اخلاق و رفتار مجرم در زندان، در صورت صلاح دانستن، گزارشی ضمن بازگو کردن شرایط مجرم نوشته و آن را به دادگاه برای بررسی قاضی می فرستند؛ قاضی پس از دریافت گزارش، مجددا باید مواعد مقرر و وضعیت زندانی را مورد تحقیق و بررسی قرار دهد. در صورت احراز این موارد، پیشنهاد صدور حکم آزادی مشروط به مراجع قانونی داده می شود.

مدت زمان حکم آزادی مشروط چقدر است؟

قانون گذار طی ماده 59 قانون مجازات اسلامی به مدت زمان برقراری حکم آزادی مشروط اشاره می کند:

«مدت آزادی مشروط شامل بقیه مدت مجازات می شود، لکن دادگاه می تواند مدت آن را تغییر دهد و در هر حال آزادی مشروط نمی تواند کمتر از یکسال و بیشتر از پنج سال باشد، جز در مواردی که مدت باقی مانده کمتر از یک سال باشد که در این صورت مدت آزادی مشروط معادل بقیه مدت حبس است

این ماده قانونی با مثالی شرح می شود:

مجرمی را فرض کنید که به ده سال مجازات حبس محکوم شده است؛ اگر این مجرم 9 سال و نیم در زندان باشد (کمتر از یکسال باقی مانده باشد.) و حکم آزادی مشروط شامل حالش شود، مدت زمان این حکم، نیم سال (مدت باقی مانده از مجازات) است. باید متذکر شد که تنها در این شرایط مدت زمان کمتر از یکسال برای حکم آزادی مشروط در نظر گرفته می شود؛ در غیر این صورت مجرم نمی تواند برای یکسال آزاد شود و دوباره حبس شود. بر اساس بند مذکور، حداکثر آزادی مشروط پنج سال است و این حکم برای مدت طولانی تری صادر نمی شود.

مراحل اخذ آزادی مشروط چگونه است؟

مراحل اخذ آزادی مشروط چگونه است؟

متاسفانه مقاله یا کتابی موثق از سمت سازمان های قضایی کشور برای شرح مراحل اخذ آزادی مشروط، ارائه نشده و در صورت تمایل برای اخذ این حکم، درخواست کمک از وکیل پیشنهاد می شود. ما در سایت وکیل از ما بهترین وکلا را به شما معرفی خواهیم کرد تا شما بتوانید بررسی های لازم را انجام دهید و سوابق وکیل موردنظر را بسنجید. در ادامه توضیحی سطحی نسبت به این موضوع داده می شود:

می توان گفت که شروع کننده فرآیند اخذ آزادی مشروط، خود مجرم است که باید با نشان دادن بهترین اخلاق و اعمال در زمان حبسش، امکان صدور این حکم را فراهم کند؛ بر اساس شواهد، ابتدا مجرم باید درخواست خودش را مطرح کند.

این درخواست مورد تحقیق و بررسی شورای طبقه بندی زندانیان قرار می گیرد؛ سپس حسن اخلاق و رفتار مجرم توسط رئیس زندان و این شورا باید تایید شود. پس از اخذ تاییدیه، نام مجرم در لیست زندانیان واجد شرایط حکم آزادی مشروط نوشته شده و قاضی به ترتیب این لیست، به پرونده این مجرمین پرداخته و حسن رفتار آن ها دوباره بررسی می شود؛ در صورت تایید و تشخیص مراجع قانونی و افراد ذی صلاح، حکم صادر و اجرا می شود.

شرایط لغو حکم آزادی مشروط چیست؟

اگر مجرم حین آزادی مشروط مرتکب به

الف) جرمی عمدی مورد قصاص

ب) جرمی با مجازات حد تا درجه هفت (دریافت شلاق از یازده تا سی ضربه)

ج) جرمی با مجازات تعریزی درجه هفت(تا سه ماه حبس)

شود، بلافاصله بر حکم آزادی مشروط مهر ابطال می خورد؛ در این شرایط، سال های باقی مانده از مجازات قبلی مجرم و مجازات جدید وی با هم جمع و اعمال می شود و هیچگونه امکان تجدید نظر وجود ندارد.

کلام آخر

حکم آزادی مشروط برای برخی از مجرمینی که به بیش از ده سال مجازات تعریزی (حبس) محکوم شده اند، صادر می شود؛ ضمن صدور این حکم، پیش از اتمام مدت زمان حبس مجرم، وی تحت شرایطی آزاد می شود. این شرایط شامل حسن اخلاق و رفتار، تشخیص مامور ذی صلاح نسبت به عدم تکرار جرم، پرداخت جریمه و عدم صدور این حکم برای مجرم در گذشته می باشد؛ لازم به ذکر است که این حکم برای حداقل یکسال (مگر در شرایط خاص) و حداکثر پنج سال صادر می شود. در صورت ارتکاب به جرم حین آزادی مشروط، این حکم باطل شده و مجرم باید به اندازه سال های بخشیده شده و مجازات تعریزی جرم جدید حبس شود.

 

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه