انواع روانشناس [ کدام را انتخاب کنیم؟ ]
انتخاب روانشناس مناسب، یکی از مهمترین عواملی است که میتواند در موفقیت درمان تأثیرگذار باشد. در این مقاله، به معرفی انواع روانشناس و نحوه انتخاب آنها میپردازیم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ روانشناسی یک رشته علمی است که به مطالعه ذهن و رفتار انسان میپردازد. روانشناسان در زمینههای مختلفی فعالیت میکنند و هر یک از آنها تخصص خاصی دارند. انتخاب روانشناس مناسب، یکی از مهمترین عواملی است که میتواند در موفقیت درمان تأثیرگذار باشد. در این مقاله، به معرفی انواع روانشناس و نحوه انتخاب آنها میپردازیم.
انواع روانشناس
روانشناسان را میتوان بر اساس زمینه فعالیتشان به دستههای مختلفی تقسیم کرد. برخی از مهمترین انواع روانشناس عبارتند از:
۱. روانشناس بالینی
روانشناسان بالینی به ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات روانی و رفتاری میپردازند. آنها معمولا در بیمارستانها، کلینیکهای سلامت روان و مطبهای خصوصی کار میکنند. این دسته از روان شناسان، ارزیابی روانشناختی انجام میدهند، اختلال روانی را تشخیص میدهند و یک درمان مناسب و خوب برای آن ارائه میدهند.
دقت کنید که درست است آن ها در در برخی مواقع میتوانند در درمانگاه کار کنند، اما نمیتوانند دارو تجویز کنند. به طور کلی روانشناس بالینی یک متخصص در زمینه درمان اختلالات روانی است. این افراد با استفاده از روشهای درمانی مختلف، به افراد کمک میکنند تا مشکل خود را حل کنند و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند. این دسته از روانشناسان برای دریافت مشاوره های مختلف مانند مشاوره ازدواج، خانواده، نوجوان و غیره میتوانند به شما کمک کنند. برای استفاده از خدمات مشاوره آنها تنها کافیست به یک کلینیک مانند کلینیک روانشناسی تهرانپارس روان رشد که کیفیت خدمات بسیار بالایی دارد مراجعه کنید و از خدمات آن ها بهره مند شوید.
۲. روانشناس تربیتی
روانشناسی تربیتی یکی از شاخههای روانشناسی است که به مطالعه نحوه یادگیری و رشد افراد میپردازد. روانشناسان تربیتی به کودکان و نوجوانان در زمینه رشد و یادگیری کمک میکنند. برخی از آن ها نیز به مطالعه و بررسی اختلالات در این زمینه می پردازند و مشکلات یادگیری و رشد را مورد بررسی قرار میدهند. آنها معمولا در مدارس، مراکز مشاوره و مطبهای خصوصی کار میکنند. روانشناسی تربیتی یک رشته پرطرفدار با بازار کار خوبی است.
۳. روانشناس قانونی
روانشناسی قانونی یکی از شاخههای روانشناسی است که به مطالعه کاربرد روانشناسی در نظام قضایی میپردازد. روانشناسان قانونی در زمینههای حقوقی و کیفری فعالیت میکنند. آنها معمولا در دادگاهها، مراکز مشاوره و مطبهای خصوصی کار میکنند. روانشناسی قانونی یک رشته مهم و کاربردی است که میتواند به بهبود فرآیندهای حقوقی و عدالت کیفری کمک کند. این رشته نقش مهمی در حفظ امنیت جامعه و حمایت از حقوق افراد ایفا میکند.
شاید شنیدن اسم روانشناس قانونی کمی عجیب به نظر بیاید. در حقیقت در زندگی واقعی برخی ممکن است آن را با اسم کارآگاه هم بشناسند. این رشته طرفداران بسیاری دارد و خیلی از افراد به فراز و نشیب های این رشته از روانشناسی علاقه مند هستند. این دسته از روان شناسان، حضانت کودکان را ارزیابی میکنند، در زمینه جنایت تحقیقات دانشگاهی انجام میدهند، با مجریان قانون مشورت می کنند و به زندانیان و بزهکاران خدمات مشاوره ارائه میدهند.
۴. روانشناسی سلامت
روانشناسی سلامت، شاخهای از روانشناسی است که به مطالعه عوامل روانشناختی و رفتاری مرتبط با سلامت و بیماری میپردازد. روانشناسان سلامت به دنبال درک این موضوع هستند که چگونه عوامل روانشناختی مانند افکار، احساسات، رفتارها و روابط اجتماعی بر سلامت جسمی و روانی افراد تأثیر میگذارند. روانشناسان سلامت معتقدند که سلامت جسمی و روانی به یکدیگر وابسته هستند. به عبارت دیگر، سلامت جسمی بر سلامت روانی و سلامت روانی بر سلامت جسمی تاثیر میگذارد. از این رو، روانشناسان سلامت معتقدند که برای حفظ سلامت کلی افراد، باید به هر دو جنبه سلامت جسمی و روانی توجه کرد. پس در تلاش هستند تا با مطالعه این دو مورد و کسب تجربه در آنها، به هر دو بخش کمک کنند و باعث رشد هر چه بیشتر افراد شوند.
۵. روانشناس نظامی
روانشناس نظامی، تخصص ویژهای در حوزه روانشناسی است که به بررسی عوامل روانی و رفتاری مرتبط با محیط نظامی میپردازد. این روانشناسان با استفاده از دانش و مهارتهای خود، به بهبود عملکرد افراد در محیط نظامی، پیشگیری از مشکلات روانی و کمک به سربازان آسیبدیده میپردازند. روانشناسی نظامی یک رشته نوپا و پویا است که در سالهای اخیر با توجه ویژهای مواجه شده است. این رشته به دلیل اهمیت سلامت روان افراد در محیط نظامی، نقش مهمی در حفظ آمادگی و کارایی نیروهای مسلح ایفا میکند.
۶. روانشناس شخصیت
روانشناس شخصیت، متخصصی است که به مطالعه و بررسی شخصیت انسان میپردازد. شخصیت مجموعهای از ویژگیها، صفات و الگوهای رفتاری است که هر فرد را منحصربهفرد میسازد. روانشناسان شخصیت به دنبال درک این الگوها و عواملی هستند که در شکلگیری آنها نقش دارند. روانشناسی شخصیت اهمیت زیادی در زندگی فردی و اجتماعی انسانها دارد. شناخت شخصیت خود و دیگران میتواند به ما کمک کند تا روابط بهتری با دیگران برقرار کنیم، انتخابهای درستتری در زندگی داشته باشیم و به موفقیتهای بیشتری دست یابیم. با استفاده از راهنمایی و کمک های روانشناسان شخصیت، می توانیم با خودمان و دیگر افراد بیشتر آشنا شویم و بتوانیم در صلح در کنار یکدیگر زندگی کنیم و همدیگر را درک کنیم.
نحوه انتخاب روانشناس
برای انتخاب روانشناس مناسب، باید به عوامل مختلفی توجه کرد. برخی از مهمترین عوامل عبارتند از:
- نوع مشکل شما: اولین و مهمترین عامل در انتخاب روانشناس، نوع مشکل شما است. اگر مشکل شما مربوط به سلامت روان است، باید به یک روانشناس بالینی مراجعه کنید. روانشناسان بالینی آموزش دیدهاند که اختلالات روانی و رفتاری را تشخیص دهند و درمان کنند. آنها معمولا در بیمارستانها، کلینیکهای سلامت روان و مطبهای خصوصی کار میکنند.
- تجربه و تخصص روانشناس: تجربه و تخصص روانشناس یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب او است. قبل از انتخاب روانشناس، حتماً درباره تجربه و تخصص او تحقیق کنید. میتوانید از دوستان، آشنایان یا افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید. همچنین میتوانید از وبسایتهای تخصصی روانشناسی یا انجمنهای روانشناسی در کشور خودتان، اطلاعات لازم را کسب کنید.
- شخصیت و سبک درمانی روانشناس: سبک درمانی روانشناس نیز عامل مهمی در انتخاب او است. سبک درمانی روانشناس باید با شما سازگار باشد. برخی از روانشناسان از روشهای درمانی روانکاوی، رفتار درمانی، شناخت درمانی یا ... استفاده میکنند. قبل از انتخاب روانشناس، حتماً درباره سبک درمانی او تحقیق کنید و با او در این زمینه صحبت کنید.
روانشناسان در زمینههای مختلفی فعالیت میکنند و هر یک از آنها تخصص خاصی دارند. برای انتخاب روانشناس مناسب، باید به عوامل مختلفی توجه کرد. برخی از مهمترین عوامل عبارتند از: نوع مشکل شما، تجربه و تخصص روانشناس، شخصیت و سبک درمانی روانشناس.
ارسال دیدگاه