اخبار داغ

دغدغه اهالی شاه‌جهان از حفاری در منطقه شکارممنوع؛

زخم حفاری معدنی بر قلمرو پلنگ شاه جهان

زخم حفاری معدنی بر قلمرو پلنگ شاه جهان
اهالی روستاهای جهان، زالی، بانیدر، نوده، آغش، بیش‌آباد و تبیان با تشکیل کارزاری مجازی نسبت به انجام حفاری‌های معدنی در منطقه شکار ممنوع شاه جهان معترض شده‌اند و خواستار رسیدگی دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط به موضوع هستند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، اخیراً در فضای مجازی خراسان شمالی ویدئویی از گلایه و دغدغه‌های اهالی روستاهای منطقه ضلع جنوبی شاه جهان خراسان شمالی منتشر شد و به دنبال آن کارزاری فعال شد تا با دریافت امضاهای الکترونیکی دوستداران طبیعت از وقوع زخمی دیگر بر تن زیستگاه پلنگ ایرانی در خطه شمال شرق ایران جلوگیری شود.

ماجرا از آنجا شروع شد که در سال ۱۴۰۲ اهالی روستاهای مستقر در ضلع جنوبی کوهپایه شاه جهان، حفاری‌های معدنی را در منطقه شکار ممنوع کوهپایه شاه جهان مشاهده می‌کنند که حفاری‌ها تا به ضلع شرق کوهپایه شاه جهان نیز انجام شده بود.

اهالی روستاهای این پهنه اشاره شده که کشاورز و دامدار هستند با دیدن حفاری‌های معدنی در این منطقه پیگیر مسئله می‌شوند و مطلع می‌شوند که این حفاری‌ها بابت کشف ماده سرب و روی توسط دو عامل یک شرکت غیربومی در حال انجام است.

اهالی روستاهای جهان، زالی، بانیدر، نوده، آغش، بیش‌آباد و تبیان به انجام حفاری معدنی در منطقه شکار ممنوع شاه جهان معترض می‌شوند و اعتراض خود را به نهادهای بالادست اطلاع می‌دهند و اعلام می‌کنند که جلوی حفاری‌های معدنی در این منطقه‌ای که زیستگاه پلنگ ایرانی، قوچ، میش، کل، بز همچنین زیستگاه گونه‌های گیاهی ارزشمندی از جمله گون و درختان اُرس است، علاوه‌برآن، این منطقه، مراتع تعلیف دام‌هایشان نیز هست، گرفته شود.

اما رسیدگی به این اعتراض محلی به نتیجه نمی‌رسد.

با این‌ وجود، دوباره از پنج ماه قبل اهالی تصمیم می‌گیرند که کارزاری مجازی را تشکیل دهند و توجه مردم را برای اعتراض به حفاری‌های معدنی در این منطقه را جلب کنند تا این‌گونه با اعمال فشار بر دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط از ادامه حفاری‌ها که هنوز در مرحله برداشت اولیه است، جلوگیری شود.

این کارزار تشکیل شده برای اخذ امضاهای مردمی طی هفته‌های اخیر عمومیت بیشتری پیدا می‌کند و طبق گفته یک فرد فعال در این کارزار تا ۱۰ روز قبل بیش از دو هزار و ۵۰۰ علاقه‌مند محیط زیستی آن را امضا کردند تا این‌گونه بتوانند با اخذ امضاها تا حدود پنج هزار نفر، پای سازمان‌های محیط‌زیست و منابع طبیعی کشور را به‌پای این دغدغه بکشانند تا این سازمان‌ها مانع ادامه حفاری‌ها شوند.

اهالی این منطقه علاوه بر تشکیل این کارزار همچنین موضوع را با برخی از دفاتر رسانه‌ای استان در میان گذاشتند تا رسانه پیگیر موضوع شود.

در همین راستا، دفتر پایگاه خبری عصر اترک در زمینه پیگیری موضوع، با کارشناسانی گفتگو کرد که آنان نیز نسبت به انجام حفاری در این منطقه شکار ممنوع دغدغه‌مند بودند.

مبتنی بر اخبار منتشر شده در اواخر دهه ۹۰ زمانی که ماجرا و چالش معدن‌کاوی‌های غیرمجاز در منطقه حفاظت شده ساریگل در شهرستان اسفراین برای برداشت مواد معدنی سرب و روی (که البته ماده معدنی استراتژیک هم نیست) اتفاق افتاد که سرانجام پس از کش‌وقوس‌های فراوان در نهایت طی توافقات درون‌استانی و اخذ موافقت از سازمان محیط‌زیست کشور تصمیم گرفته شد که گواهی کشف معدنی برای منطقه حفاظت شده ساریگل صادر شود و در مقابل برای کاهش فشار بر حیات‌وحش این منطقه، منطقه شکار ممنوع شاه جهان ارتقا داده شود و مدیریت و حفاظت از آن به اداره کل محیط‌زیست استان واگذار شود.

باوجود گذشت چند سال از این توافق، اما در ماجرای کارزار اخیری که در ضلع جنوبی کوهپایه شاه جهان به راه افتاد، متوجه شدیم آنچه که درباره منطقه شکار ممنوع شاه جهان در قبال صدور گواهی کشف معدنی در منطقه آلبلاغ توافق شد، توافقی شفاهی و بدون مستندنگاری بوده است.

بااین‌وجود، هرچند که این توافق، مستندنگاری نشده، اما اخبار این توافق رسانه‌ای شده است.

حال اهالی رسانه خراسان شمالی همچنین دوستداران طبیعت و بهره‌برداران منتفع از مراتع کوهپایه شاه جهان یک‌صدا به سازمان‌های منابع طبیعی و محیط‌زیست و وزارت صمت کشور اعلام می‌کنند که بسم‌الله، الوعده وفا.

در حال حاضر نیز خراسان شمالی به طور جد خواستار رسیدگی به بررسی انجام حفاری‌های معدنی در منطقه شاه جهان که البته زون مهم گردشگری استان نیز هست همچنین عمل به وعده ارتقای منطقه شکار ممنوع شاه جهان هستند. 

 

زخم حفاری معدنی بر قلمرو پلنگ شاه جهان

 

اعتراض اهالی کوهپایه شاه جهان به حفاری‌های معدنی

رئیس شورای روستای نوده بام در ضلع جنوبی کوهپایه شاه جهان در این باره گفت: از اردیبهشت‌ماه سال گذشته اهالی روستاهای واقع در ضلع جنوبی کوهپایه شاه جهان شاهد حفاری‌های معدنی که از روستای جهان آغاز و تا به روستای تبیان می‌رسد، بوده‌اند.

امینی اظهارکرد: این حفاری‌های معدنی در فاصله ۱۰۰ متری از چشمه بید دوم در مسیر صعود به قله شاه جهان در بالادست روستای نوده همچنین در منطقه‌ای به نام دیمه‌زار در بالادست روستای نوده بام انجام شده‌اند.

وی گفت: این حفاری‌ها توسط دو شخصی که خود را پیمانکار یک شرکت شیرازی معرفی کردند، انجام شده‌اند.

رئیس شورای روستای نوده بام در ضلع جنوبی کوهپایه شاه جهان عنوان کرد: اهالی روستاهای این منطقه اشاره شده، کشاورز و دامدار و دارای مجوز حق چرای دام در این کوهپایه هستند.

وی همچنین افزود: علاوه‌برآن، این کوهپایه منطقه ییلاقی شماری از عشایر استان است و افزون بر آن نیز بخشی از این منطقه دارای پوشش گیاهی اُرس و گون (درخت و گیاه ممنوع القطع) است.

امینی خاطرنشان کرد: محدوده‌ای از این کوهپایه، محدوده باستانی است که نباید در آن معدن‌کاوی انجام شود.

وی گفت: در سال گذشته مبتنی بر شرایط یاد شده، اهالی روستاهای جهان، زالی، بانیدر، نوده، آغیش، بیش آباد و تبیان نسبت به انجام حفاری‌های معدنی برای برداشت مواد معدنی سرب و روی اعتراض خود را به نهادهای ذی‌ربط اعلام کردند تا مانع این حفاری‌ها شوند.

رئیس شورای روستای نوده بام در ضلع جنوبی کوهپایه شاه جهان افزود: با توجه ‌به اینکه پیگیری‌ها نتیجه‌بخش نبود، در سال جاری این روستائیان معترض کارزاری را برای توقف ادامه حفاری‌ها فعال کردند تا شاید این‌گونه دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط به موضوع رسیدگی کنند.


شاه‌جهان زیستگاه گونه‌های جتنوری و گیاهی ارزشمند

در همین باره، یک عکاس حیات‌وحش نیز عنوان کرد: کوهپایه شاه جهان زیستگاه گونه‌های گیاهی و جانوری بسیار ارزشمندی است.

پورمحمود تصریح کرد: حفاری‌های معدنی انجام شده در این کوهپایه، در منطقه شکار ممنوع صورت‌گرفته که درگذشته توافق شده بود تا این منطقه شکار ممنوع ارتقا پیدا کند و به منطقه حفاظت شده تبدیل شود.

وی خاطرنشان کرد: اقدام حفاری‌های معدنی در این کوهپایه امنیت زیستی گیاهان و جانوران آن را به خطر می‌اندازد.

این عکاس حیات‌وحش گفت: روستاهای واقع در این منطقه نسبت به این مسئله نگران و معترض هستند.

 

زخم حفاری معدنی بر قلمرو پلنگ شاه جهان

 

معدن‌کاوی در منطقه شکارممنوع متوقف شود

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان شمالی نیز اظهار کرد: در سال ۹۶ قانونی اصلاح و مصوب شد مبنی بر اینکه برای استعلام معادن، دیگر نیازی به اخذ استعلام از ادارات کل محیط‌زیست استان‌ها نیست مگر اینکه منطقه هدف برای عملیات معدن‌کاوی واقع در مناطق چهارگانه (حفاظت شده، پناهگاه حیات‌وحش، پارک ملی و اثر طبیعی و ملی) مورد تقاضا باشد تا محیط‌زیست برای معدن‌کاوی در این مناطق چهارگانه به استعلام پاسخ دهد.

رضا شکاریان با اشاره به مناطق شکار ممنوع، بیان کرد: باتوجه‌به اینکه مناطق شکار ممنوع جزو مناطق چهارگانه نیست و مدیریت آن با ادارات کل منابع طبیعی استان‌ها است، استعلام معادن برای مناطق شکار ممنوع باید از ادارات کل منابع طبیعی استان‌ها اخذ شود و ادارات کل محیط‌زیست استان‌ها در این زمینه نمی‌توانند اعلام نظر کنند.

وی اشاره کرد: در سال ۱۴۰۱ درخواست یک شرکت غیربومی برای انجام معدن‌کاوی واقع در بخشی از منطقه پارک ملی و منطقه حفاظت شده ساریگل و منطقه شکار ممنوع شاه جهان برای این اداره کل ارسال شد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان شمالی افزود: این اداره کل نسبت به انجام معدن‌کاوی در بخشی از منطقه پارک ملی و منطقه حفاظت شده ساریگل مخالفت کرد و به استعلام پاسخ منفی داد.

وی در ادامه یادآور شد: در اواخر دهه ۹۰ که در منطقه حفاظت شده ساریگل، مسئله معدن‌کاوی آلبلاغ و به دنبال آن تنش‌های اجتماعی بابت آن رخ داد، در آن زمان مسئولان وقت دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط استان موافقت کردند تا در این منطقه حفاظت شده، عملیات معدن‌کاوی و برداشت معدنی سرب و روی انجام شود و در مقابل منطقه شکار ممنوع شاه جهان به منطقه حفاظت شده ارتقا داده شود.

 

توافق شفاهی

شکاریان خاطرنشان کرد: متأسفانه این توافق در آن زمان، شفاهی بوده و مستند نشده است.

وی بیان کرد: اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی به‌شدت مخالف انجام هرگونه عملیات معدن‌کاوی و برداشت معدنی در منطقه شکار ممنوع کوهپایه شاه جهان است و تا به کنون پیگیر تحقق توافق اشاره شده، بوده است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان شمالی یادآور شد: در همین راستا، اخیراً این دغدغه را با سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور مطرح کرده و خواستار شده‌ایم که جلوی هرگونه عملیات معدنی کاوی در این منطقه شکار ممنوع گرفته شود.

وی عنوان کرد: در این راستا، سازمان محیط‌زیست کشور نیز با کمیسیون معادن کشور نامه‌نگاری کرده و با انجام هرگونه عملیات معدن‌کاوی در این منطقه شکار ممنوع اعلام مخالفت کرده است.

شکاریان همچنین خاطرنشان کرد: استاندار فعلی خراسان شمالی نیز خواستار ارتقای منطقه شکار ممنوع شاه جهان به منطقه حفاظت شده بوده که متأسفانه هنوز سازمان منابع طبیعی کشور به این درخواست استان پاسخ نداده است.

 

زخم حفاری معدنی بر قلمرو پلنگ شاه جهان

 

 

حفظ غنای ژنتیکی گیاهی و جانوری یا کسب منفعت معدنی! 

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی نیز با تأکید بر اینکه که وجود معادن و بهره‌برداری از این ظرفیت مهم اقتصادی و تولیدی بر کسی پوشیده نیست، اظهار کرد: اما با توجه برسند آمایش سرزمینی می‌بایست مبتنی بر توان و استعداد هر منطقه، بهره‌برداری‌ها انجام شود.

روح اله لایق معاون گفت: معتقد هستم که اگر برخی از عرصه‌ها به حالت اصلی و بِکر خود حفظ شوند، اثرات و سود آن بسیار بیشتر از آن است که فعالیت‌هایی از جمله عملیات معدنی در آن انجام شوند.

وی با اشاره به منطقه ساریگل شهرستان اسفراین عنوان کرد: این منطقه ۲۸ هزار هکتار مساحت دارد که ۲۱ هزار هکتار آن منطقه حفاظت شده و هفت هزار آن پارک ملی است.

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی گفت: در شرق پارک ملی و منطقه حفاظت شده ساریگل که تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان است، منطقه شکار ممنوع شاه جهان واقع است که ۳۳ هزار هکتار مساحت دارد.

وی بیان کرد: منطقه اشاره شده ساریگل، زیستگاه پلنگ ایرانی است که در این عرصه ۲۸ هزارهکتاری ۱۰ تا ۱۵ قلاده پلنگ زیست می‌کنند.

لایق گفت: ساریگل دارای غنای گیاهی بسیار خوبی است که متأثر از آن جمعیت قوچ، میش، کل و بز که طعمه‌های پلنگ هستند، رشد خوبی دارند.

وی تصریح کرد: این جمعیت جانوری در عرصه منطقه حفاظت شده و پارک ملی ساریگل بیانگر تنوع ژنتیکی بالا در گونه‌های گیاهی و جانوری است.

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر عرصه مورد چالش معدنی در منطقه شکار ممنوع کوهپایه شاه جهان واقع است، این نکته را مطرح کرد: آیا برداشت ماده معدنی سرب و روی (که ماده معدنی غیر استراتژیک است) از منطقه شکار ممنوع کوهپایه شاه جهان که غنای گیاهی و جانوری به لحاظ وجود درختان اُرس، گون، کل و بز، قوچ و میش، پلنگ را دارا است، به‌صرفه‌تر است و یا اینکه این عملیات معدنی در آن انجام شود؟

لایق گفت: استعداد مهم منطقه ساریگل و منطقه شکار ممنوع کوهپایه شاه جهان، گردشگری به‌ویژه گردشگری ورزشی و طبیعت‌گردی است.

وی یادآور شد: کوهنوردان به طور مستمر به قله شاه جهان در تردد هستند که این رشته ورزشی برای نوجوانان و جوانان ساکن در این کوهپایه اشتغال‌زایی و درآمدزایی به همراه داشته است.

افزون بر این، این مسئول با یادآوری این مطلب که مناطق شکار ممنوع، یک سپر حفاظتی برای مناطق چهارگانه (منطقه حفاظت شده، پناهگاه حیات‌وحش، پارک ملی و آثار طبیعی و ملی) هستند، خاطرنشان کرد: در اواخر دهه ۹۰ توافق شده بود که در قبال صدور مجوز برای بهره‌برداری معدنی در منطقه حفاظت شده ساریگل، منطقه شکار ممنوع شاه جهان به منطقه حفاظت شده، ارتقا داده شود تا به حیات‌وحش ساریگل فشار وارد نشود.

وی گفت: باوجود پیگیری‌های انجام شده، هنوز این توافق، عملی نشده است که سازمان منابع طبیعی کشور باید به اهمیت آن توجه ویژه‌ای داشته باشد.

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط‌زیست خراسان شمالی تصریح کرد: به عقیده بنده سند آمایش سرزمین استان باید بازنگری و مطالعات آن به‌روز شود.

 

زخم حفاری معدنی بر قلمرو پلنگ شاه جهان

 

موافقت با حفاری معدنی به روش تونلی

معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی با اشاره به ماده ۲۴ قانون معادن اظهار کرد: در این ماده‌قانونی اعلام شده است که برای تسریع در امر اکتشاف و بهره‌برداری از معادن، دستگاه‌های اجرایی و متولیان مربوطه مکلف‌اند ظرف حداکثر مدت دو ماه نسبت به استعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت برای صدور پروانه اکتشاف در موارد ذیل اعلام نظر کنند.

حسن  حسن‌زاده گفت: این موارد ذیل، شامل حریم قانونی راه‌ها و راه‌آهن، داخل شهرها و حریم قانونی آنها، حریم قانونی سدها و شبکه توزیع آب و حوضچه‌ها، داخل جنگل‌ها و مراتع، حریم اماکن مقدسه و ابنیه تاریخی، حریم پادگان‌ها و محل استقرار نیروهای مسلح، پارک‌های ملی، آثار ملی طبیعی، پناهگاه حیات‌وحش، مناطق حفاظت شده و حوزه‌های دارای مناطق پرتوزا هستند.

وی عنوان کرد: تک‌تک این محدوده‌ها متولی دارند که متولی بخش جنگل‌ها و مراتع با ادارات کل منابع طبیعی استان‌ها است و سازمان صنعت، معدن و تجارت باید در زمینه صدور پروانه اکتشاف معدنی در حریم مراتع و جنگل‌ها از اداره کل منابع طبیعی استعلام اخذ کند.

معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی در ادامه با اشاره به قانون حفاظت و حمایت از جنگل‌ها و مراتع که مصوبه سال ۱۳۴۶ است، بیان کرد: مبتنی بر این ماده‌قانونی به‌صراحت اعلام شده است که مناطق دارای گونه‌های گیاهی شامل درختان اُرس، گون، بادام‌کوهی و دیگرگونه‌های جنگلی ممنوع القطع هستند و این مناطق نباید واگذار شوند.

وی در ادامه اظهار کرد: سازمان صمت استان درخواست شرکت غیربومی متقاضی انجام حفاری معدنی در منطقه شکار ممنوع کوهپایه شاه جهان در تاریخ بیست و چهارم خردادماه سال ۱۴۰۱ را به اداره کل منابع طبیعی استان ارسال کرد.

حسن‌زاده گفت: مساحت مورد تقاضای این شرکت برای انجام حفاری معدنی ۱۱ هزار و ۱۹۸ هکتار عرصه ملی واقع در شهرستان‌های اسفراین و فاروج بود.

وی افزود: پلاک‌های مورد تقاضای این شرکت در شهرستان فاروج واقع در پلاک‌های دیم‌زار، می‌لهند خَرق، علی میاندر خَرق، دیم‌زار قریه خَرق، دیمزار آرماد آغاجی، چُرَک خانه مَگنجی بودند که مساحت این پلاک‌ها سه هزار و ۹۷۸ هکتار بوده است.

معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی عنوان کرد: این اداره کل از کل مساحت سه هزار و ۹۷۸ هکتار مورد تقاضا در شهرستان فاروج فقط با حفاری معدنی ۷۷۴ هکتار آن موافقت کرد که مابقی عرصه مورد تقاضا دارای گونه‌های ممنوع القطع همچنین وجود زمین‌های زراعی کشاورزان بودند.

وی در ادامه بیان کرد: در شهرستان اسفراین نیز مساحت مورد تقاضای این شرکت برای حفاری معدنی هفت هزار و ۲۰۷ هکتار بود که پلاک‌های آغِج، مزرعه نوده، بانیدر و جهان در آن واقع هستند.

حسن‌زاده اعلام کرد: این اداره کل به دلیل اینکه این پهنه مورد تقاضا در شهرستان اسفراین دارای گونه‌های باارزش گیاهی ممنوع القطع است با واگذاری آن به این شرکت مخالفت کرد و به استعلام پاسخ منفی داد.

وی گفت: با این وجود، به درخواست سازمان صمت استان این تقاضا برای بررسی دوباره به کارگروه تعامل استان، ارسال و بابت آن دو جلسه برگزار شد و شرکت متقاضی اعلام کرد که حفاری معدنی در این منطقه را به روش تونلی انجام خواهد داد.

 

زخم حفاری معدنی بر قلمرو پلنگ شاه جهان

 

کسب تکلیف از کشور

معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی بیان کرد: در این راستا، مقرر شد تا اداره کل منابع طبیعی استان از سازمان منابع طبیعی کشور کسب تکلیف کند.

وی عنوان کرد: در این زمینه، سازمان منابع طبیعی کشور در پاسخ به استعلام این شرکت متقاضی اعلام کرد چنانچه برداشت زیرزمینی مواد معدنی مورد تقاضا که به زیست‌بوم منابع طبیعی و گونه‌های مستقر آسیب نرساند و مشمول سایر ممنوعیت‌های قانونی و محدودیت‌های فنی نشود با تأیید کمیته نظارت بر طرح عمرانی معادن، برداشت به‌صورت زیرزمینی امکان‌پذیر است.

حسن‌زاده گفت: این اداره کل نیز به دنبال دریافت این پاسخ از سازمان منابع طبیعی کشور در نهایت با حفاری معدنی در مساحت یک هزار و ۸۷۹ هکتار واقع در پلاک‌های بانیدر، آغِج، مزرعه نوده و جهان در شهرستان اسفراین به‌شرط اینکه هرگونه عملیات معدنی اعم از اکتشاف و بهره‌برداری صرفاً به‌صورت عملیات زیرزمینی و حفاری‌های اکتشافی در قالب پنج دهنه باشد با رعایت تعهد محضری موافقت کرد.

وی عنوان کرد: این شرکت پس از این اعلام موافقت با پیکور دستی، کمتر از ۵۰ چاهک را حفر کرد که این اقدام با رصد اداره کل منابع طبیعی استان انجام شد.

معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی با تصریح بر این مطلب که پروانه اکتشاف توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت صادر می‌شود، اعلام کرد: در حال حاضر معترضان به انجام حفاری‌های معدنی در مناطق اشاره شده باید به سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی مراجعه کنند.

 

تیغ حفاران غیرمجاز بر تن شاه جهان

یک کارشناس در سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی اظهار کرد: پس از آنکه درخواست اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه اخذ پروانه اکتشاف در هر محدوده‌ای در درگاه ثبت مجوزهای کسب‌وکار ثبت شود، پس از آن از دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط شامل ادارات کل منابع طبیعی و محیط‌زیست استعلام گرفته می‌شود.

وی گفت: درصورتی‌که پاسخ این دستگاه‌ها به استعلام مثبت باشد، پس از آن، سازمان صمت باید به استعلام پاسخ دهد.

این کارشناس عنوان کرد: صدور پروانه اکتشاف معدنی برای مناطق شکار ممنوع منوط به انجام حفاری تونلی در نقطه‌ای خاص از محدوده مورد تقاضا صادر می‌شود.

صدور پروانه اکنشاف برای متقاضیان دارای صلاحیت فنی و مالی

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی نیز اظهار کرد: طی سال‌های اخیر در زمینه صدور پروانه اکتشاف معدنی، مصوب و مقرر شد که صدور این پروانه برای متقاضیانی انجام شود که دارای صلاحیت فنی و مالی باشند.

حسین حاجی بگلو در ادامه با یادآوری این مطلب که به طور کلی بدون اخذ استعلام از ادارات کل منابع طبیعی و یا محیط‌زیست هیچ پروانه اکتشاف معدنی برای متقاضیان صادر نمی‌شود، عنوان کرد: در سال ۱۴۰۱ مجوز پروانه اکتشاف برای شرکت متقاضی به‌منظور نمونه‌برداری از مواد معدنی سرب و روی در محدوده به ثبت رسیده در شهرستان‌های اسفراین و فاروج صادر شد.

وی گفت: با وجود اینکه این پروانه اکتشاف صادر شد، اما این شرکت نسبت به حفر تونل برای نمونه‌برداری معدنی در محدوده معدنی به ثبت رسیده‌اش اقدامی نکرد و این شرکت دوباره امسال از این سازمان صدور پروانه اکتشاف معدنی را در این محدوده تقاضا کرده است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در ادامه اعلام کرد: حفر تونل‌ها در محدوده معدنی به ثبت رسیده در شهرستان اسفراین توسط سودجویان به‌صورت غیرمجاز انجام شد که گزارش این مسئله به قوه قضائیه ارائه شده است.

حاجی بگلو افزود: قوه قضائیه استان نیز نسبت به این اقدام غیرمجاز سودجویان، ورود و حکم توقیف برای سودجویان را صادر کرد.

وی با تصریح بر این مطلب که سودجویی معدنی در سطح استان اتفاق می‌افتد، خواستار شد: مردم، دهیاران و بخشداران در صورت مشاهده حفاری‌های غیرمجاز موضوع را به شماره ۱۲۴ گزارش دهند.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه