صبح قزوین گزارش میدهد؛
اختصاص بیشترین بیکاری قزوین به فارغالتحصیلان دانشگاهی
نرخ بیکاری در فارغالتحصیلان دانشگاهی استان به نسبت بالاتر از نرخ بیکاری کل است، معمولا نرخ بیکاری فارغالتحصیلان حدود ۳ تا ۴ درصد بالاتر از میانگین نرخ بیکاری کل است که احتمال میرود بخشی از فارغالتحصیلان تمایل به اشتغال در مشاغل ایجاد شده را نداشته باشند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»؛ استان قزوین به دلیل موقعیت قرارگیری در نزدیکی پایتخت و وجود ۳ هزار و ۷۵۰ مرکز تولیدی و صنعتی از ظرفیت خوبی برای اشتغالزایی بهرهمند است.
استان قزوین پنجمین استان صنعتی کشور محسوب میشود؛ در همین راستا براساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ بیکار استان قزوین در فصل زمستان سال گذشته کمترین نرخ بیکاری در هشت سال گذشته بود که انجام این مسئله یکی از دستاوردهای مهم در حوزه تولید محسوب میشود اما این در حالی است که امروز این میزان به ۷/۴ دهم درصد رسیده که نیاز به بررسی کارشناسی دارد.
از طرفی استان قزوین با توجه به آبوهوای مساعد و خاک حاصلخیز از نظر کشاورزی وضعیت بسیار مناسبی دارد؛ اما با توجه به مهاجرتها از روستا به شهر و سکونت عمده جمعیت در شهر قزوین؛ اغلب آمار استخدام مربوط به بخشهای صنعت و خدمات است، بخش کشاورزی در این زمینه درصد، بسیار پایینی دارد.
برای بررسی بیشتر به گفتگو با چندین نفر از مسئولین زیربط در این رابطه پرداختیم؛
محسن رستمی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»؛ با اشاره به فعالیت 16 شهرک و ناحیه صنعتی، 3 شهرک صنعتی خصوصی، یک شهر صنعتی خصوصی در استان قزوین؛ اظهار کرد: در حال حاضر ۲ هزار و ۱۳۳ واحد صنعتی در استان قزوین با سرمایهگذاری ۲۳۸ هزار و ۲۱۵ میلیارد ریال فعال هستند و برای ۸۹ هزار و ۹۰۱ نفر اشتغال ایجاد کردهاند.
وی با اشاره به 850 میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی در استان افزود: بیشترین حجم سرمایهگذاری به ترتیب در بخشهای مواد شوینده، مواد غذایی، قطعات خودرو و ظروف پلاستیکی صورت گرفته است.
ثبت بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ شغل در ۶ ماهه ابتدای سال
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت قزوین بیان کرد: در سال جاری تعهد استان قزوین برای اشتغالزایی در بخش صنعت ۳ هزار و ۸۲۵ مورد بوده که تاکنون با ثبت ۲ هزار و ۲۳۴ شغل معادل ۵۷/۳۹ درصد از تعهدات عملیاتی شده است.
رستمی در خصوص میزان تسهیلات ارائه شده در بخش مشاغل خانگی ابراز کرد: میزان تسهیلات مشاغل خانگی در حوزه صنعت، معدن و تجارت 7 میلیارد تومان بوده که متقاضیان به بانکهای عامل معرفی شدهاند.
وی با اشاره به فعالیت 47 هزار واحد صنفی در استان بیان کرد: تقریبا 50 درصد در شهرستان قزوین و 50 درصد دیگر در سایر شهرستانهای استان فعالیت دارند.
مدیر کل صمت استان قزوین با اشاره به ۱۸۳ پروانه اکتشاف معدنی در استان گفت: ۲۸۱ فقره پروانه بهرهبرداری معدنی در استان وجود دارد که ۲۰ درصد از مشاغل استان یعنی نزدیک به ۳۰ هزار نفر درون واحدهای معدنی مشغول به کار هستند و میتوان گفت که ظرفیت اشتغال در این حوزه بسیار بالا است.
رستمی اضافه کرد: همچنین صدور 123 پروانه بهرهبرداری شرکتهای دانش بنیان در حوزه صنعت، معدن و تجارت،۲۴ فقره
پروانههای فنی مهندسی، ۱۴۱ فقره پروانه طراحی و مونتاژ آسانسور در سال جاری صورت گرفته است.
وی در رابطه با مجوز طرحهای صنعتی «جواز تاسیس و طرح توسعه» گفت: طی سال جاری تاکنون 177 فقره طرح صنعتی با سرمایه گذاری ۳۵۵ هزار و ۵۵۰ میلیارد ریال صادر شده که توانسته برای ۱۲ هزار و ۵۸۱ نفر اشتغالزایی داشته باشد.
مدیرکل سمت استان قزوین اضافه کرد: به طور کل ۲ هزار و ۲۴۱ فقره مجوز طرح صنعتی با سرمایهگذاری ۲ میلیون و ۹۲ هزار و ۵۶۹ میلیارد برای ۹۸ هزار و ۷۹ نفر ایجاد اشتغال کرده است.
وی در پایان با اشاره به ۳ هزار و ۶۸۲ فقره پروانه بهرهبرداری واحدهای تولیدی گفت: در این بخشها ۳۸۰ هزار و ۳۶۲ میلیارد ریال سرمایهگذاری شده که توانسته برای ۱۵۳ هزار و ۵۰۵ نفر اشتغالزایی داشته باشد.
در ادامه به گفتگو با مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی قزوین پرداختیم؛
عینالله کشاورز ترک در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»؛ با اشاره به برنامه اشتغال در سال جاری اظهار کرد: میزان تعهد استان قزوین برای سال جاری ۲۱ هزار و ۳۲۸ نفر بوده که تاکنون ۷ هزار و ۴۱۰ شغل در سامانه رصد ثبت شده و این نشان میدهد که تاکنون ۷۹/۳۴ درصد از تعهدات محقق شده است.
نرخ بیکاری در قزوین به ۷ و نیم درصد رسید
وی افزود: نرخ بیکاری در استان قزوین در زمستان سال گذشته ۴/۷ درصد رسید که این کمترین نرخ بیکاری در سطح کشور بود که این میزان در بهار امسال به ۷/۵ دهم درصد رسید.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی قزوین بیان کرد: به طور کل ۲۷۵ هزار نفر بیمه شده تامین اجتماعی و حدود ۱۷۵ هزار نفر بیمه شده اجباری (کارگری) داریم.
کشاورز ترک با اشاره به اینکه بخش صنعت بالاترین نرخ اشتغال را در سطح استان دارد، ابراز کرد: بیشترین سهم تعهدات در زمینه اشتغالزایی مربوط به اداره صمت بوده که توانسته برای ۳ هزار و ۸۲۵ نفر اشغال ایجاد کند.
وی با اشاره به بیشترین سهم تعهد اشتغال در بخش صنعت و خدمات ادامه داد: در حال حاضر میزان اشتغال در بخش کشاورزی ۱۳/۹ درصد، در بخش صنعت ۳۹/۳ درصد و در بخش خدمات ۴۶/۷ درصد است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی قزوین در رابطه با ارائه تسهیلات در زمینه اشتغال عنوان کرد: بر اساس تسهیلات تبصره 18 قانون بودجه 1401، به 17 طرح به مبلغ ۲۰۸ میلیارد ریال تسهیلات از سوی این اداره کل پرداخت شده است.
کشاورز ترک با بیان اینکه بانک توسعه تعاون بیشترین میزان پرداخت تسهیلات به متقاضیان را داشته، گفت: همچنین از محل اعتبارات نیز به 352 طرح در زمینه مشاغل خانگی به مبلغ ۴۳۷/۹۰۰ میلیون ریال به بانکهای عامل معرفی شده است .
وی ابراز کرد: در شش ماهه ابتدای سال جاری ۴ هزار و ۵۸۶ نفر از بیمه بیکاری استفاده کردند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی قزوین اذعان کرد: استان قزوین دارای 27 کاریابی غیر دولتی است که در 5 ماهه ابتدای سال جاری ۲ هزار و ۴۷۱ نفر از طریق کاریابیهای غیردولتی در سطح استان ، مشغول به کار شدهاند.
کشاورز ترک در پایان گفت: 998 تعاونی فعال در استان داریم که ۲۱ هزار و ۶۲۰ نفر در آن عضو هستند.
در ادامه برای بررسی بیشتر به گفتگو با معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استانداری قزوین پرداختیم؛
علی رحمانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»؛ اظهار کرد: یکی از مهمترین اولویتهای دولت سیزدهم موضوع اشتغال بود که تلاش کردیم از تمام ظرفیتهای ممکن برای ایجاد اشتغال استفاده شود.
وی افزود: میزان تعهد اشتغال استان در سال جاری ۱۶ هزار و ۲۵۵ نفر در سطح ملی است که تاکنون ۷ هزار و ۶۳۱ مورد در سامانه رصد اشتغال ثبت شده که این نشان میدهد حدود ۵۰ درصد از تعهدات تحقق یافته است.
معاون امور اقتصادی استاندار قزوین بیان کرد: گرچه مراحل راستی آزمایی این آمار در حال بررسی است و بخشی از دستگاههایی که تاکنون در انتظار دریافت تسهیلات به منظور ثبت ایجاد اشتغال بودند نیز در حال انجام است اما پیشبینی میشود که تا پیش از پایان سال، میزان تعهدات اشتغال در سطح ملی محقق شود.
رحمانی ادامه داد: همچنین میزان ۲۲ هزار و ۳۷۵ نفر به صورت تعهد استانی هدفگذاری شده که بالاتر از میزان تعهد اشتغال در سطح ملی است تا زمینه برای ثبت اشتغال دستگاههایی که توانایی ایجاد اشتغال بالاتر را دارند، نیز فراهم شود که
امیدواریم که بتوانیم بیشتر از تعهد ملی ثبت اشتغال داشته باشیم.
وی تصریح کرد: عمده مشاغل به ثبت رسیده در بخش خصوصی ایجاد شده و تنها بخش بسیار کوچکی از اشتغال در بخش دولتی رقم خورده است.
معاون امور اقتصادی استاندار قزوین عنوان کرد: بیشترین سهم اشتغال استان با ۳ هزار و ۸۲۵ نفر مربوط به سازمان صنعت، معدن و تجارت است که تاکنون ۲ هزار و ۲۶۹ نفر معادل ۷۰ درصد به ثبت رسیده بعد از آن به میزان یک هزار و ۶۸۶ نفر در بخش کشاورزی است.
رحمانی اضافه کرد: در حال حاضر ۳ هزار و ۶۸۲ واحد صنعتی فعال در سطح استان داریم که ۱۵۳ هزار نیروی کار دارند و. در نیمه نخست امسال ۲ هزار و ۲۶۹ نفر نیروی جدید مشغول به کار شدند.
وی افزود: بیشتر زمینه اشتغال در دستگاه میراث فرهنگی در گردشگری و بعد به صنایع دستی بازمیگردد که در این زمینه ایجاد اشتغال برای ۵۱۰ نفر هدفگذاری شده که تاکنون ۲۴۷ نفر به ثبت رسیده است گرچه ظرفیتهای بیشتری در این بخش داریم اما فعالیت غالب استان قزوین در بخشهای صنعت و کشاورزی است.
تاکستان و آوج بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص دادند
معاون امور اقتصادی استاندار قزوین عنوان کرد: بیشترین هدفگذاری سهم اشتغال در قزوین با ۷ هزار و ۳۳۸ نفر، تاکستان ۳ هزار و ۶۷۷ نفر، آبیک ۲ هزار و ۴۸۷ نفر، البرز ۳ هزار ۵۰۸ نفر، بوئینزهرا ۳ هزار و ۲۲۸ نفر و آوج یک هزار و ۱۳۷ نفر است که تاکنون بیشترین ثبت اشتغال را در شهرستان تاکستان و آوج داشتیم.
نرخ بیکاری در فارغالتحصیلان دانشگاهی بیش از نرخ بیکاری کل است
رحمانی در خصوص میزان بیکاری در استان ادامه داد: زمستان سال گذشته با ۴/۷ دهم درصد کمترین میزان بیکاری را در سطح کشور داشتیم که متأسفانه امسال به طور میانگین به حدود ۷/۴ دهم درصد رسیده است که نیاز به بررسی دارد اما در مجموع خوشبختانه قزوین جزو استانهایی است که بیکاری به نسبت پایینتری دارد.
وی با بیان اینکه نرخ بیکاری در فارغالتحصیلان دانشگاهی به نسبت بالاتر از نرخ بیکاری کل است، گفت: معمولا نرخ بیکاری فارغالتحصیلان حدود ۳ تا ۴ درصد بالاتر از میانگین نرخ بیکاری کل است که احتمال میرود که بخشی از فارغالتحصیلان تمایل به اشتغال در مشاغل ایجاد شده را نداشته باشند.
معاون امور اقتصادی استاندار قزوین با اشاره به تصویب یک میلیون و ۷۶۶ هزار دلار طرح مصوب سرمایهگذاری خارجی در بخش صنعت گفت: طرح مصوب سرمایهگذاری با سرمایه وارده متفاوت است چون برخی از شرکتها به دلایل مشکلات تحریمی تمایلی به اعلام رقم سرمایهگذاری خود به صورت رسمی ندارند و معمولا این اعداد کم شماری میشوند بنابراین معمولا رقم سرمایهگذاری بیش از اعدادی است که اعلام میشود.
رحمانی بیان کرد: مبلغ تسهیلات اشتغالزایی در سال گذشته در بخشهای مختلف مانند مشاغل خانگی، بند الف و ب تبصره ۱۸، تبصره ۲ قانون بودجه است که از بند الف تبصره ۱۸، ۹۹۷ میلیارد تسهیلاتی پرداخت شده کخ ۳۰۰ میلیارد در ۶ ماهه اول سال به بخش تولید اختصاص یافته است.
وی عنوان کرد: از منابع جز ۳ و ۴ تبصره ۱۸ نیز تاکنون یکهزار و ۲۸۵ میلیارد تسهیلات کمبهره در جهت طرحهای اشتغالزا که عمدتا دستگاههای کمیته امداد، بهزیستی، بنیاد برکت و بنیاد علوی و دستگاههای حمایتی دیگر است که پرداخت است.
معاون امور اقتصادی استاندار قزوین اذعان کرد: سال ۱۴۰۲ بیش از ۲۵ هزار شغل در سامانه رصد به ثبت رسید که بخشی از این مشاغل توسط دستگاههای سازما های حمایتی صورت گرفته که در این رابطه یک هزار و ۲۸۵ میلیارد تومان تسهیلاتی که ارئه شده است که بیش از میزان تعهد بود.
رحمانی تصریح کرد: یکی از مسائلی که در حوزه اشتغال وجود دارد، اشتغالهای موقت است که بعضاً در سامانه رصد ثبت نمیشوند برای مثال امروز حدود ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار عمرانی به استان تخصیص یافته که در استان هزینه میشود که بیشتر مشاغل ایجاد شده در این زمینه به صورت پیمانکاری و کوتاه مدت است که ثبت نمیشوند.
وی اضافه کرد: همچنین اشتغالهای فصلی بخش کشاورزی؛ که برآورد میشود که در فصل برداشت محصول و پیک فصل کشاورزی حدود ۶۹ هزار نیروی کار از استان های همجوار و اتباع وارد استان میشوند که در واقع در سامانه رصد ثبت نمیشوند.
معاون امور اقتصادی استاندار قزوین تصریح کرد: هدف ما ایجاد شغلهای با ثبات با بیمه دائم است که در این رابطه تامین اجتماعی موظف شده که لیست بیمه اولیها و افرادی که وارد یا خارج میشوند را بررسی کند تا امسال نیز مانند سال گذشته به آن میزان شغل با ثبات برسیم.
رحمانی در پایان گفت: قزوین پتانسیل و ظرفیت خوبی برای ایجاد شغل دارد و امیدواریم که علاوه بر تحقق میزان تعهد، مازاد اشتغال هم در این استان محقق شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»؛ علیرغم اینکه قزوین پتانسیلهای بسیاری برای اشتغال دارد اما سالهاست که بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی در استان وجود دارد که به نظر میرسد که باید به این مسئله به صورت فرهنگی نگاه شود.
متأسفانه فارغالتحصیلان دانشگاهی عمدتا با نگاه پشت میزنشینی همواره در انتظار منصبهای دولتی هستند؛ در حالیکه شاید اگر تمام صندلیهای دولتی را نیز در نظر بگیریم بازهم پاسخگوی میزان فارغالتحصیلان نباشد؛ همین موضوع موجب شد که دولت سن استخدامی را به چهل سال برساند اما همچنان میزان بیکاری در این قشر بالاست.
با نگاه اقتصادی باید گفت که بسیار از مشاغل بخش خصوصی و آزاد درآمد بسیار بالاتری از بخشهای دولتی دارند که اگر فارغالتحصیلان بتوانند به این بخشها وارد شوند قطعا از نظر مالی تامین خواهند شد؛ از طرفی باید این موضوع را در نظر گرفت که با توجه به افزایش تحصیلات دانشگاهی نسبت به سالهای گذشته؛ اگر بنا باشد که تمام جوامع دانشگاهی در منصبهای دولتی استخدام شوند؛ تکلیف مشاغل دیگر چه خواهد شد؟!
ارسال دیدگاه