اخبار داغ

گودرزی در گفتگو با دانا:

بورس ایران در شرایط جنگی می تواند هدف «کارشکنی و خرابکاری» باشد

بورس ایران در شرایط جنگی می تواند هدف «کارشکنی و خرابکاری» باشد
یک کارشناس مسائل اقتصادی، در خصوص مدیریت بازار سرمایه، اظهار داشت: «بورس ایران ظرفیت‌های بسیار بزرگی دارد که متاسفانه به بدترین شکل ممکن مدیریت می‌شوند. به نظر می‌رسد در سطح کلان بازار سرمایه، شاهد کارشکنی است، چون روندها اصلاً طبیعی نیست.»

مجید گودرزی، کارشناس مسائل اقتصادی، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا با اشاره به ظرفیت‌های بالای بورس ایران، گفت: «بورس ایران ظرفیت‌های بسیار بزرگی دارد که متاسفانه به بدترین شکل ممکن مدیریت می‌شوند. وی با بیان چند سوال اساسی، وضعیت کنونی بازار سرمایه را زیر سوال برد و افزود: «مگر می‌شود قبول کرد با وجود تورم بیش از ۶۰ درصدی عدم تجدید ارزیابی یک اتفاق عادی است؟ مگر می‌توان پذیرفت بازدهی بازار سرمایه از زمین‌های بایر کمتر باشد؟ مگر می‌توان پذیرفت بازدهی بخش بزرگی از بورس اوراق بهادار کشور منفی باشد؟ مگر می‌شود پذیرفت سود بدون ریسک بانکی ۲۳ درصد و سود با صرف ریسک در بورس به نقطه سربه‌سر نرسد؟»

جنگ سرمایه؛ هدف اصلی دشمن

این کارشناس اقتصادی با تأکید بر ابعاد پنهان جنگ اقتصادی، خاطرنشان کرد: «مهم‌ترین بخش جنگ، اقتصادی است و مهم‌ترین بخش جنگ اقتصادی، جنگ سرمایه است.»

وی با اشاره به تلاش‌های دشمن برای فلج‌سازی سرمایه‌گذاری مولد در کشور، تصریح کرد: «سال‌هاست که تلاش می‌شود با تهدید و تحریم، سرمایه‌گذاری مولد را فلج کنند و متاسفانه نقش بورس در این برنامه‌ریزی برجسته بوده. طوری که مدیریت غلط بازار بورس و سرمایه باعث بحران بزرگ فرار سرمایه از بخش مولد و سرمایه‌گذاری کلان و عظیم در بخش‌های با ارزش افزوده صفر شده است.»

گودرزی در ادامه با اشاره به وضعیت نامناسب شاخص‌های بورس حتی پیش از تعطیلی، گفت که این روندها نشانه مدیریت نادرست است و اکنون با بازگشایی پس از ۸۰ روز، با وجود رشد در روز اول، نگرانی‌ها از افت مجدد شاخص‌ها وجود دارد .

لزوم تغییر رویکرد مدیریتی در بازار سرمایه

این کارشناس اقتصادی با انتقاد از عملکرد متولیان بازار سرمایه، بر لزوم تغییر رویکردهای مدیریتی تأکید کرد و گفت: «تا زمانی که نگاه به بورس صرفاً به عنوان بازاری برای تامین مالی دولت و بنگاه‌های خاص باشد، سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی کوچک نمی‌توانند به این بازار اعتماد کنند.»

وی افزود: «بازار سرمایه نیازمند شفافیت اطلاعاتی، پیش‌بینی‌پذیری قوانین و مقررات و مهمتر از همه، نگاه بلندمدت به توسعه است. متاسفانه آنچه امروز می‌بینیم، تصمیم‌گیری‌های مقطعی و منفعت‌طلبانه است که سرمایه‌گذاران را به سمت بازارهای موازی مانند طلا، ارز و مسکن سوق داده است.»

گودرزی همچنین به محدودیت‌های سرمایه‌گذاری خارجی اشاره کرد و گفت: «بر خلاف بورس‌های بزرگ جهان که به نظام مالی بین‌الملل متصل هستند، بورس ایران به دلیل تحریم‌های طولانی‌مدت عملاً از این نظام خارج شده است . این انزوا، سرمایه‌گذاری خارجی را با محدودیت مواجه کرده و بازار را متکی به سرمایه داخلی کرده است.»

چالش‌های پیش‌روی بورس در روزهای بازگشایی

این کارشناس اقتصادی با اشاره به تجربه بازگشایی بورس پس از جنگ ۱۲ روزه در سال قبل که منجر به افت شاخص‌ها شد، هشدار داد که با توجه به طولانی‌تر بودن تعطیلی اخیر (۸۰ روز)، امکان نوسانات شدید در روزهای ابتدایی بازگشایی وجود دارد .

وی تصریح کرد: «باید منتظر ماند و دید که آیا صندوق‌های تثبیت بازار و حمایت‌های دولتی می‌توانند از افت شدید شاخص‌ها جلوگیری کنند یا خیر. تجربه جهانی نشان می‌دهد که پس از شوک‌های بزرگ، بازارها نیازمند بسته‌های حمایتی قوی و زمان برای بازیابی اعتماد هستند.»

گودرزی افزود: «نکته قابل توجه این است که بیش از ۴۰ شرکت بزرگ بورسی که عمدتاً در صنایع شیمیایی و فلزات اساسی فعال هستند، به دلیل آسیب‌های مستقیم جنگی هنوز اجازه بازگشایی ندارند . این موضوع نشان از عمق خسارت‌های وارده به بخش مولد اقتصاد دارد.»

توصیه به سرمایه‌گذاران؛ صبر و تحلیل جایگزین هیجان شود

این کارشناس در پایان به سرمایه‌گذاران توصیه کرد: «در روزهای ابتدایی بازگشایی، از تصمیمات هیجانی و فروش‌های آنی پرهیز کنند. تحلیل بنیادی شرکتها با توجه به صورت‌های مالی و تأثیر شرایط جنگ بر صنایع مختلف، می‌تواند راهگشا باشد.»

وی همچنین به فرصت‌های موجود در برخی صنایع اشاره کرد و گفت: «در بحران‌ها، برخی صنایع مانند پالایشی، پتروشیمی و فلزات اساسی که از افزایش نرخ ارز و تورم منتفع می‌شوند، می‌توانند فرصت‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری ایجاد کنند، مشروط بر اینکه خسارت مستقیمی در جنگ ندیده باشند .»

گودرزی در جمع‌بندی سخنان خود با تأکید بر اهمیت بازگشت اعتماد به بورس، خاطرنشان کرد: «اگر نتوانیم سرمایه‌ها را از بازارهای غیرمولد به سمت بازار سرمایه هدایت کنیم، نه تنها بورس، که کل اقتصاد کشور با چالش جدی مواجه خواهد شد. جنگ سرمایه را نباید دست کم گرفت.»

به گزارش راه دانا؛ بازگشایی بورس تهران پس از ۸۰ روز تعطیلی، در حالی انجام شده است که بیش از ۴۰ شرکت بزرگ بورسی همچنان به دلیل خسارت‌های جنگی اجازه معامله ندارند . مجید گودرزی به عنوان یک کارشناس اقتصادی، با نقد تند رویکردهای مدیریتی موجود، هشدار می‌دهد که بورس ایران با ظرفیت‌های بزرگش، نباید قربانی «کارشکنی و خرابکاری» شود. وی با اشاره به اینکه مهم‌ترین بخش جنگ، «جنگ سرمایه» است، از متولیان خواست تا با تغییر رویکردهای مدیریتی، زمینه بازگشت اعتماد به بازار سرمایه را فراهم کنند.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه