اخبار داغ

چرا سعودی به دنبال «اتمی» شدن است؟/ تقلای سعودی‌ها برای جلوگیری از فروپاشی

چرا سعودی به دنبال «اتمی» شدن است؟/ تقلای سعودی‌ها برای جلوگیری از فروپاشی
اولین بار در سال 2007 بود که زمزمه های تمایل عربستان سعودی برای «اتمی شدن» شنیده شد. سپس دنیس راس، مشاور ارشد سابق باراک اوباما در مسایل خاورمیانه، در گفت و گو با روزنامه چپ گرای صهیونیستی «هاآرتص»، گفت: سعودی ها میل به هسته ای شدن را در سال 2009 به ما اعلام کرده اند.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا، به نقل از جوان آنلاین، اولین بار در سال 2007 بود که زمزمه های تمایل عربستان سعودی برای «اتمی شدن» شنیده شد. سپسدنیس راس، مشاور ارشد سابق باراک اوباما در مسایل خاورمیانه، در گفت و گو با روزنامه چپ گرای صهیونیستی «هاآرتص»، گفت: سعودی ها میل به هسته ای شدن را در سال 2009 به ما اعلام کرده اند.

, شبکه اطلاع رسانی دانا,

آخرین باری که مواضع سعودیسم از اتمی شدن رسانه ای شد به دیدار بندر بن سلطان، رییس سازمان اطلاعات و امنیت عربستان و ولادیمیر پوتین باز می گردد. بندر برای راضی کردن رئیس جمهور سخت گیر روسیه به مسکو سفر کرده بود تا وی را متقاعد کند دست از حمایت سوریه بردارد تا با سیل امتیازات و دست و دل بازی های ریاض مواجه شود.

,

آنچه که بین بندر و پوتین در این دیدار گذشت بسیار زیاد است که کم کم در حال درز کردن است. یکی از آن مباحث به پیشنهاد بندر به پوتین برای هسته ای کردن سعودی مربوط می شود. عربستان نمی تواند چنین خواسته ای را از آمریکا داشته باشد و با اشراف به فاصله گیری آمریکا (دست کم دولت اوباما) با عربستان به سمت روس ها رفته است.

,

مسئله دیگر این است که آمریکا معمولا برای هسته ای کردن دیگر کشورها پیشقدم نمی شوند و اگر بخواهد کشور یا رژیمی هسته ای شود تنها زمینه های لازم را فراهم می کنند اما خود به طور مستقیم سندی به جا نمی گذارند. حتی گفته می شود اسراییل که در حال حاضر حدود 400 کلاهک هسته ای دارد با کمک فرانسه آنها تهیه کرده است.

,

حال پرسش این است که عربستان چرا به دنبال هسته ای شدن است آیا به دنبال استفاده از تکنولوژی است یا صرفا به سلاح می اندیشد؟ در این باره تحلیل های مختلفی وجود دارد...

,

1. سعودی در تحولات اخیر خاورمیانه به این نتیجه تلخ رسید که نمی تواند همیشه به آمریکا و اسراییل تکیه کند و هر گاه اولویت های آنها تغییر کند عربستان نیز به مهره ای دست چندم تبدیل می شود. عقب نشینی آمریکا از حمله به سوریه بزرگ ترین ضربه را به سعودی زد و هشدار لازم را برایشان به صدا درآورد.

,

2. سعودی تنها یک قوم است که با اتحاد وهابیت در عربستان حکومت می کند. این قوم با نگاهی اندک به تاریخ گذشته پی می برد که تا همیشه نمی تواند حاکم این سرزمین باشد. در حال حاضر طیف های مختلف دینی، مذهبی، فکری، قومی‌ و ... در عربستان و خارج از آن زندگی می کنند که مخالف ادامه حکومت قبیله سعود هستند.

,

3. عربستان بدون حمایت آمریکا هیچ متحد بزرگ منطقه ای ندارد. ترکیه با نگاه شرق گرایانه که عثمانی گری را دنبال می کند بزرگ ترین تهدید ایدئولوژیک سعودی ها است. عربستان و دنیای عرب هیچ علاقه ای ندارد که بار دیگر زیر پرچم ایدئولوژیک ترک ها برود. در این گفتمان می تواند واکنش و جدال مصر کنونی و ترکیه را بهتر تحلیل کرد. تحولات مصر نشان داد عربستان نیز تمایلات خاص خودش را در این کشور دارد که لزوما خوشایند قاهره نیست. بنابراین نمی تواند به عنوان یک شریک محکم به آن نگاه کند.

,

آنچه که بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان هم می گذرد نیاز به تکرار ندارد. تهران و ریاض نمی توانند متحدی منطقه ای برای یکدیگر محسوب شوند. با فاصله گرفتن آمریکا از عربستان،‌ سعودی ها حتی به کمک های امنیتی و اطلاعاتی رژیم اسراییل نیز نمی توانند متکی باشند. افکار عمومی داخلی و منطقه ای نیز اجازه نمی دهد که عربستان روابط خود را با تل آویو عادی کرده و تا مرزهای دوستی استراتژیک نزدیک کند. حتی ترکیه نیز در دوره های پیشین (لائیک) دست به چنین کاری زد. یعنی زمانی که برای اسلام گرایان و متن اجتماعی اسلام جایگاهی قائل نبود.

,

نگاهی به این مسائل نشان می دهد که عربستان سعودی بدون آمریکا به بازیگری ریز در منطقه تبدیل می شود که ابزارهایش فقط پول و القاعده و طالبان (تروریسم) است. از این منظر بهتر روشن می شود که چرا با وجود شعارهای تند آمریکا علیه القاعده و طالبان، سعودی هنوز و برای روز مبادا از این دو حمایت می کند...

,

عربستان به لحاظ نظامی کشور بسیار ضعیفی است بویژه در تفکر و تکنولوژی نظامی. بنابراین برای گریز از فروپاشی حکومت سعودی و همچنین فرار از تجزیه کشور خود را نیازمند یک سلاح استراتژیک و بازدارنده می بیند. این همان ترسی است که هر از گاهی خود را در مقامات عربستان نمایان می کند و آنها را مجبور می سازد به اتمی شدن بیندیشند...

,

انتهای پیام

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه