حمام تاریخی دیلمان، جاذبه ای در انتظار گردشگر

حمام تاریخی دیلمان، جاذبه ای در انتظار گردشگر
بر بلندای دیلمان در 50 کیلومتری شهر سیاهکل، حمامی قرار دارد که در آن تاریخ منطقه از غبار سالیان سر و جان می شوید.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از درسیاهکل، حمام تاریخی دیلمان که به نام حمام میربلوک نیز شهرت دارد در دوره قاجار توسط میرزا علی اکبر میربلوک از زیر خروارها خاک بیرون کشیده شده و با حمایت مالی شخصی وی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, درسیاهکل,

بنای حمام پس از مرمت برای جلب و جذب گردشگر در اختیار شهرداری دیلمان قرار گرفته تا از آن به عنوان موزه ای برای مردم شناسی و گردشگری استفاده شود.
بنا دارای یک صحن مرکزی هشت ضلعی است که چهار ضلع بزرگ و چهار ضلع کوچک آن به صورت یکی در میان قرار گرفته اند. در یکی از اضلاع بزرگ خزینه آب گرم و در سه ضلع دیگر، سه سکو به چشم می خورد.
درهایی که در هریک از اضلاع کوچک تعبیه شده اند به گرم خانه، سرد خانه، سربینه یا رختکن و تنویر خانه باز می شود.

,
,
,

 

,

در گذشته سه پله به طرف پایین حمام امتداد داشت که افراد از طریق آن به داخل حمام می رفتند و یک حوض آب سرد برای شستن پا در جلوی سربینه یا رختکن تعبیه شده بود که توسط مردم محلی قسمت سربینه درگاه ورودی تخریب شده است. تون یا آتشدان حمام در پشت بنا ساخته شده و گرم خانه در بالای تون و خزینه حمام مابین گرم و سرد خانه ساخته شده بود.
نورگیرها در بالای گنبد حمام قراردارند و به علت در دسترس نبودن شیشه شفاف، از سنگ و مرمر شفاف برای عبور نور استفاده می شده، آب حمام را به وسیله لوله هایی سفالین (تنبوشه) به مخزن انتقال می دادند.
در گذشته حمام دیلمان برای شست و شو و استحمام آزاد ساکنان دیلمان، کاروانیان و مسافران مورد استفاده قرار می گرفت.
این حمام با توجه به موقعیت کوهستانی و اقلیم سرد منطقه جزء بناهایی محسوب می شود که با شرایط خاص کوهستانی طراحی و ساخته شده است و به عبارتی بیشترین توجه به مسئله آب و هوا و سرما و مقابله با آن معطوف شده است. حمام دیلمان دارای ساختار ساده ولی بی پیرایه ای است که بیشترین سعی معمار آن به استحکام و عوامل کاربردی معطوف بوده است.
شالوده اصلی بنا از سنگ و دیوارهای آن از جنس آجر و ملات به کار رفته در آن ساروج می باشد.

,
,
,
,
,

 

,

در کاوش این حمام ۲ عدد سکه فلوس و تعداد زیادی کاشی و سفال به دست آمده که در تعیین قدمت حمام و مشخص کردن تزئینات آن نقش به سزایی داشته است.
محمد باقری رئیس نمایندگی میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان سیاهکل در مورد قدمت حمام به خبرنگار درسیاهکل گفت: براساس کاوش های انجام شده بنای حمام در دوره حکومت محلی کیایی ساخته شده است، مقر حکومت کیایی ها لاهیجان بوده که بعدها این سلسله محلی توسط صفویه سرنگون می شود و آثار به جا مانده از آنها به صفویه نسبت داده شده است.

,
,

وی افزود: حمام حدود ۵۰۰ سال قدمت دارد و سال ۱۳۸۳ در دو مرحله کاوش هایی به سرپرستی دکتر میر صالحی صورت گرفت که قسمت های غربی حمام از زیر خاک بیرون آورده شد.
رئیس نمایندگی میراث فرهنگی و گردشگری سیاهکل تصریح کرد: سطح زمین توسط میراث از مردم خریداری شده و کارهای کاوش به وسیله بیل و کلنگ صورت گرفت، اما هنوز معتقد هستیم که قسمت هایی از حمام زیر خاک مدفون است و نیاز به کاوش دارد.

,
,

 

,

باقری در مورد نیاز دوباره به مرمت این حمام نیز گفت: مرمت کلی حمام انجام شده است اما به مرمت جزئی به خصوص در سقف نیاز دارد.
وی با اشاره به این که حمام قبل از اینکه میراث سراغش برود به مخروبه ای مملو از زباله تبدیل شده بود، ابراز کرد: چندین کامیون خاک با بیل و کلنگ از داخل حمام دیلمان برداشت شد و پس از مرمت در اختیار شهرداری قرار گرفت.
به گزارش درسیاهکل، گفته می شود حدود چهار حمام تاریخی در دیلمان قرار داشته اما آنچه اکنون باقی مانده تنها بنای همین حمام تاریخی است.
امید است که با حفظ این حمام و دیگر بناهای قدیمی تاریخ و میراث فرهنگی مان را از گزند روزگار مصون بداریم.

,
,
,
,

انتهای پیام /

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه