سیزده بدر روز آشتی با طبیعت و بهانه‌ای برای با هم بودن

سیزده بدر روز آشتی با طبیعت و بهانه‌ای برای با هم بودن
سیزده بدر روز آشتی با طبیعت و بهانه‌ی برای با هم بودن و جشن بدرقه نوروز از مهم‌ترین رسوم مشترک در میان اقوام ایرانی است که طی سال‌های اخیر روز آشتی با طبیعت نیز تلقی می‌شود.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از بلاغ، سیزده بدر روز آشتی با طبیعت و بهانه ای برای با هم بودن سیزده بدر یا جشن بدرقه نوروز از مهمترین رسوم مشترک در میان اقوام ایرانی است که طی سال‌های اخیر روز آشتی با طبیعت نیز تلقی می‌شود.

ایرانیان از گذشته‌های دور، با آغاز بهار و ورود به سال جدید و پس از چند روز دید و بازدید و تبریک سال نو، گویا برای تکمیل شادی خود و دور کردن غم و غصه و خمودگی، در روز سیزدهم فروردین ماه، با بیرون آمدن از خانه و پناه گرفتن در طبیعت، مراسم سیزده بدر را اجرا می ‌کنند؛ در همه شهرها و روستاها و عشیره‌های ایران، خانواده‌‌ها به صورت گروهی، گاه چند خانواده با هم غذای ظهر را آماده کرده و آجیل و خوردنی‌‌های سفره هفت سین را با خود برداشته و به دامان صحرا و طبیعت می‌‌روند و سبزه هفت سین را با خود برده و به آب روان می ‌سپارند.
به دامن صحرا و طبیعت رفتن، شوخی و بازی کردن، دویدن، تاب خوردن و در هر حال شاد بودن، از ویژگی‌‌های روز سیزده بدر است؛ گره زدن سبزه به نیت باز شدن گره دشواری‌‌ها و برآورده شدن آرزوها، از دیگر رسوم این روز است؛ این باور همگانی چنان است که اگر خانواده‌ای نتواند به علتی تمام روز را به باغ و صحرا برود، به ویژه با دگرگونی‌های جامعه شهری امروز، در بعد از ظهر روز سیزدهم، حتی برای زمان کوتاهی هم که شده از خانه به باغ یا گردش گاهی عمومی می ‌رود.

در این عصر جدید که همه جا را آلودگی های مختلف پر کرده، و ماشین و دود و سر و صدا همه جا هست، مردمان به دنبال لحظه‌ای برای آرامش و بهانه‌ای برای دیدن همدیگر و با هم بودن هستند؛ شاید سیزدهم نوروز، تنها یک بهانه است؛ بهانه‌ای برای آشتی با طبیعت و به یاد زلالی آب، استواری کوه و چشم نوازی درخت، افتادن؛ از صبح زود، هر چند خانواده را می بینی که به خارج شهر می‌روند. در آن جا، خانواده‌ها با شور و نشاط و دسته دسته، در کنار آب و سبزه یا زیر درختان بساط خود را می گسترانند؛ بچه‌ها بازی می‌کنند، مادران مشغول پخت و پز می شوند و پدرها هم از همه جا صحبت می‌کنند و در یک کلام، همگی روز خوشی را پشت سر می‌گذارند.

فرهنگ احترام به طبیعت را باید از کودکی آموخت و در بزرگسالی به کوچک ترها آموزش داد. «روز طبیعت»، فرصت بسیار مناسبی است تا این درس بزرگ را به فرزندان دلبندمان بیاموزیم؛ آن‌ها باید بدانند که طبیعت زیبای سرزمینمان ایران، خانه بزرگ تر همه ما به شمار می‌آید و ضرر آسیب رساندن به درختان و سبزه زارها، ابتدا به خودمان برمی گردد؛ اگر کودکان یاد بگیرند که درختان، ریه‌های تنفسی زمین هستند و بدون آن‌ها، حیات روی زمین رو به نابودی می‌رود، هیچ گاه به از بین رفتن طبیعت شگفت انگیز کشورمان راضی نخواهند شد؛ کودکان امروز، پدران و مادران فردای این سرزمین اند و با این فرهنگ سازی درست، می‌توان عشق به طبیعت را در دل آن‌ها کاشت.

انسان‌ها با محیط زیست و محیط زیست با انسان‌ها در تعامل هستند

وحید مولایی کارشناس مسایل زیست محیطی در گفت‌وگو با خبرنگار ما، گفت: چهار عامل احساس مسئولیت، قانون مدون علم، آموزش و اعتقاد به ضرورت حفظ محیط زیست برای حفظ منافع ملی و آیندگان می ‌توانند در حفظ محیط زیست مؤثر واقع شوند.

وی افزود: برای حفظ محیط زیست در درجه اول باید اندیشید که محیط پیرامون ما از چه ساخته شده است؟ چه کارکردهای درونی و بیرونی دارد؟ علت وجودی آن چیست؟ چرا محیط زیست به انسان آرامش می دهد؟ چرا تنوع زیست محیطی داریم؟ چگونه با محیط زیست رفتار کنیم که عواید آن نصیب ما شود؟

این کارشناس محیط زیست به نقش فرهنگ‌سازی در جامعه برای حفظ محیط زیست اشاره کرده و اظهار کرد: فرهنگ محیط زیست یعنی نحوه برخورد انسان‌ها با محیط زیست و محیط زیست با انسان‌ها با در تعامل هستند، هم انسان‌ها بر محیط زیست تأثیر می‌‌گذارند و هم محیط زیست بر انسانها؛ اما مشکل اساسی در این است که محیط زیست یک طرفه تنها بخشنده است و انسان یک طرفه تنها آسیب‌رسان و مضر.

مولایی تصریح کرد: فرهنگ محیط زیست می‌‌خواهد بگوید که تعادل باید در رفتار دو طرف حفظ شود یعنی اگر منفعتی و سودی هست هر دو طرف باید از آن بهره مند شوند؛ انسان نباید خودخواهانه، هر جور که دوست دارد با محیط زیست رفتار کند بلکه باید محیط زیست خود را بشناسد و رفتار خود را متناسب با آن هماهنگ کند.

وی بیان کرد: عدم توجه به ارزش‌‌های زیست محیطی و تنوع زیستی، افزایش جمعیت و پیامدهای شهرنشینی و صنتعی شدن بدون برنامه، مصرف بیش از حد مواد شیمیایی، ضعف قوانین و عدم هماهنگی و نظارت کافی در مدیریت و بهره‌برداری خارج از ضوابط زیست محیطی از جمله تهدیدهای مهم تنوع زیستی در جهان است که ایران نیز از آن جدا نیست.حریم حرمت طبیعت نسبت به سال‌های گذشته بیشتر باید حفظ شود.

امیر بروجردی کارشناس محیط زیست نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما، گفت: در روز طبیعت امسال حریم حرمت طبیعت و محیط زیست نسبت به سال‌های گذشته بیشترحفظ شود، چون این طبیعت همان گونه که از نسل‌های پیشین برای نسل امروز به میراث گذاشته شده همگان نیز وظیفه دارند آن را به نسل‌های بعد با تمام شکوه و زیبایی‌اش به ارث بگذارند.

وی افزود: نگهداری و حراست از عرصه‌های طبیعی به عنوان موهبت خدادادی وظیفه‌ای ملی و همگانی برای داشتن محیط زیست سالم، پاکیزه و ماندگار است و روز طبیعت فرصتی مناسب برای آشتی با طبیعت و حفظ و حراست از منابع طبیعی و محیط زیست است.

بروجردی اظهار کرد: روز انس با طبیعت یا سیزده به در، یکی از آیین‌های ملی برای بهره‌مندی بیشتر مردم از دامان طبیعت است و در این روز خانواده‌ها سعی می کنند آخرین روز تعطیلات نوروزی را در کنار یکدیگر با پناه بردن به دل طبیعت، خود را برای یک سال کار و تلاش و آغازی دوباره آماده کنند.

کارشناس محیط زیست با بیان اینکه شهروندان از رهاسازی ماهی‌های قرمز در رودخانه‌ها جدا خودداری کنند، گفت: این ماهی‌ها سازگار با آب‌های رودخانه‌ای نیستند و رها سازی آنها در رودخانه‌ها موجب مرگ و میر و آلوده شدن آب رودخانه‌ها می‌شود.

وی تصریح کرد: رها سازی ماهیان قرمز زینتی در آب‌های جاری و رودخانه‌ها علاوه بر انتقال بیماری‌های احتمالی به آبزیان بومی باعث تغییرات اکولوژیک در این گونه آب‌ها می‌شود و در دراز مدت تأثیرات نامطلوبی بر آبزیان بومی منطقه وارد می‌آورد که خسارات و پیامدهای ناشی از آن غیرممکن و پرهزینه است.

بروجردی افزود: رهاسازی ماهی های قرمز و گونه های غیربومی در اکوسیستم های طبیعی مخرب و آسیب آفرین به حال طبیعت است؛ وی همچنین از هموطنان خواست تا از ریختن زباله و پسماند در طبیعت به ویژه حاشیه جاده‌ها، رودخانه‌ها و مراکز پرتجمع خودداری کرده و با جمع آوری زباله‌های خود و تحویل آن به محل‌های تعیین شده به سلامت محیط زیست کمک کنند.

روز طبیعت روز پایان دوره جشن‌های نوروزی است؛ دراین روز مردم بنا بر یک سنت قدیمی از خانه‌ها بیرون و به دشت، صحرا و باغ و کوه می روند تا آخرین روز عید را در طبیعت و در کنار کوه، گیاه، چشمه ها و رودخانه‌ها به شادی بگذرانند؛ بنابراین باید در این روز آب‌ها را با مواد شوینده آلوده نکنیم و آنقدر زباله و آشغال از خود در طبیعت به جا نگذاریم تا زنگ خطری برای محیط زیست باشد.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, بلاغ,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,

 

,

انتهای پیام/

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه