اخبار داغ
  1. گرد و خاک و گرما در راه تهران
  2. عارضه شنوایی در ۲.۵ درصد کودکان سنین مدرسه / مشکلات شنوایی دردهک‌های پایین جامعه
  3. نخستین نشست خبری ستاد بزرگداشت شهید جمهور و شهدای خدمت برگزار شد
  4. وام‌های دولتی تبدیل به تله حمایتی شدند/ قطار بحران مسکن به سمت پرتگاه در حرکت است
  5. پرهیز از شتاب زدگی در مذاکرات مانع از شیطنت رسانه ای غرب خواهد شد/دولت مسائل کشور را به مذاکرات گره نزده است
  6. گام های هوشمندانه در مذاکرات غیر مستقیم/شتاب زده نیستیم!
  7. مرگ تدریجی درختان بلوط زاگرس بدون پاسخ روشن از مسئولان/ حفاظت‌شده‌ای بدون محافظ!
  8. سعدی شیرازی؛ شاعری که هنوز حرف‌هایش در گوش تاریخ طنین‌انداز است/ از بوستان سعدی تا گلستان انسانیت
  9. بررسی گزینه‌های جانشینی درویش؛ نسخۀ مالک برای پرسپولیس چیست؟!
  10. جلسه ستاد اقتصادی دولت برگزار شد/گزارش آخرین وضعیت تسهیلات بخش تولید، ازدواج و فرزندآوری
  11. وزارت بهداشت باید مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی را اجرا کند/ با چالش‌های گسترده‌ای در حوزه سلامت مواجه هستیم
  12. چرا مصوبات شورای عالی مسکن مشکل مستاجران را برطرف نخواهد کرد؟/ ودیعه سنگین، جیب خالی؛ دردهای بی‌پایان مستاجران
  13. آژانس به سیاسی کاری خود ادامه دهد در پذیرش NPT تجدیدنظر می کنیم
  14. بازگشت یک سایه خاموش؛ سرخک دوباره در کشور جان گرفت
  15. کرایه حمل و نقل عمومی در تهران از فردا گران می‌شود
  16. هدف اصلی مذاکرات، تامین منافع ملی ایران است
  17. هوادار متمول، مدیر اشتباهی و بازیکنان پیر؛ مثلث برمودای پرسپولیس!
  18. تنها مانع تحقق خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای، رژیم صهیونیستی است
  19. آغاز دور دوم گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا در رم
  20. گزارشی که فقط باید فنی باشد/راستی آزمایی آژانس در کشاکش مذاکرات غیر مستقیم!

«شب یلدا/چله» به نام ایران و افغانستان ثبت جهانی شد

«شب یلدا/چله» به نام ایران و افغانستان ثبت جهانی شد
«شب یلدا/چله» به عنوان نوزدهمین میراث ناملموس ایران مشترک با افغانستان در یونسکو ثبت جهانی شد.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پرونده شب چله یا یلدا که ایران در همکاری با افغانستان آن را تهیه کرده است، با وجود ایرادها و نقطه نظرات نمایندگان بسیاری از کشورها، سرانجام موفق شد در هفدهمین نشست کمیته بین‌دولت‌ها برای پاسداری از میراث‌ فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت شود.

نمایندگان برخی کشورها از جمله بنگلادش، ازبکستان، ‌ سوئیس، کره جنوبی، عربستان، اسلواکی، چک نسبت به حفاظت از این میراث ناملموس در افغانستان با توجه به وضعیت این کشور و ناامنی‌هایی که به آن اشاره شد، نگرانی‌ها و نقطه نظراتی را وارد کردند، درحالی‌که کشورهای دیگری همچون مالزی و هندوستان از ثبت این پرونده به نام دو کشور ایران و افغانستان اعلام حمایت کردند.

ایران پرونده یلدا را از سال ۱۳۹۳ در یونسکو به اشتراک گذاشته بود تا به عنوان میراث ناملموس چندملیتی ثبت شد، اما تا حدود شش سال بعد از آن، هیچ کشوری مشارکت در این پرونده را نپذیرفت. ایران سرانجام این پرونده را در مشترک با افعانستان به یونسکو ارائه کرد.

آیین شب یلدا ۲۹ آذرماه ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

در پرونده یلدا، این عنصر چنین تعریف شده است: «یلدا، سال‌جشن کهنی است که در آن فزونی روشنایی خورشید، نور و حرارت زندگی مورد توجه برگزارکنندگانش قرار می‌گیرد. انقلاب زمستانی در نیمکره شمالی برابر با یکم دی‌ماه در تقویم ایرای است و این تاریخ مصادف با آغاز روند بلندتر شدن روزها در این منطقه است.

در آخرین شب پاییز خانواده‌ها در منزل بزرگتر فامیل دورهم بر سر سفره شب یلدا جمع می‌شوند و یلدا را جشن می‌گیرند. در برگزاری یلدا، کودکان به عنوان مجریان آینده و زنان محور زندگی و خانواده و بسترساز، گردهم آمدن اقوام و دوستان مطرح هستند. بزرگترهای فامیل به عنوان حاملان فعلی و ناقلان این جشن آیینی شناخته می‌شوند.

در جریان برگزاری بخش های مختلف یلدا، ارزش‌هایی چون هویت فرهنگی، توجه به طبیعت و گاهشماری سنتی، ارج نهادن به جایگاه مهم زنان و کودکان در خانواده، آشتی، دوستی، ‌مهمان‌نوازی و آشنایی با محترم شمردن بیان‌های گوناگون فرهنگی مورد توجه قرار می‌گیرند و به نسل آینده منتقل می‌شوند.

یلدا به سبب شاخصه‌های اقلیم زیستی مردمان این سرزمین و ارتباط آن با طبیعت و کیهان، از روزگار کهن تا به امروز استمرار داشته است و متناسب با گذر زمان تغییراتی ظاهری در نحوه برگزاری آن دیده می‌شود اما ساختار و ماهیت آن تغییری نکرده است و همچنان اقوام گوناگون این سرزمین‌ها «یلدا» را برگزار می‌کنند.»

ایران علاوه‌بر یلدا، پنج پرونده دیگر «هنر ساختن و نواختن رباب» (مشترک با تاجیکستان و ازبکستان)، «جشن مهرگان» (مشترک با تاجیکستان)، «سوزن‌دوزی ترکمن/ ترکمن‌دوزی» (مشترک با ترکمنستان)   و «پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی» (مشترک با افغانستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان) را در هفدهمین کمیته بین‌دولت‌ها برای پاسداری از میراث‌ فرهنگی ناملموس یونسکو که هم‌اکنون در مراکش درحال برگزاری است، در نوبت بررسی دارد.

پیش از ثبت این عنصر ناملموس در یونسکو، در همین کمیته که هم‌اکنون در شهر رباط مراکش با حضور معاون میراث فرهنگی کشورمان درحال برگزاری است، «مهارت ساختن و نواختن ساز عود» مشترک بین ایران و سوریه ثبت شد.

پیش از آن نیز، مهارت سنتی قالی‌بافی در کاشان، ردیف‌ موسیقی ایرانی، تعزیه، موسیقی بخشی‌های خراسان، نقالی و داستان‌سرایی نمایشی در ایران، نوروز، هنر ساختن و نواختن کمانچه، آیین‌های پهلوانی یا زورخانه‌ای، مهارت ساخت و نواختن دوتار، دانش ساخت لنج، فرهنگ پخت و تقسیم نان لواش، قالی‌شویان، مهارت‌های سنتی قالی بافی در فارس، چوگان، نگارگری ایرانی، آیین زیارت کلیسای تادئوس و برنامه ملی پاسداری از هنر خوشنویسی، به نام ایران و یا مشترک با کشورهای دیگر در یونسکو ثبت شده است.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه