دانا گزارش میدهد؛
افزایش تخلف نانواییها زیر سایه خواب خرگوشی نهادهای نظارتی
تخلفات حوزه نان هر روز در حال افزایش است و رسیدگی به شکایات این حوزه آنقدر زمانبر است و یا بازدارنده نیست که این روند همچنان ادامه دار است و متوقف هم نمی شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ نارضایتی از وضعیت نان سالهاست که همچنان در صدر شکایات مردم قرار دارد که مهمترین و پرتعدادترین این شکایتها به گرانفروشی، کمفروشی، آب رفتن وزن چانههای نان، کیفیت پایین، آردفروشی به واحدهای صنف و صنعت، ترش بودن نان و غیرقابلمصرف شدن زودهنگام نان است.
همه این تخلفات در حالی اتفاق میافتد که خبازان و نانوایان وقتی میبینند سایر قیمتها افزایش میابد، قبل از اینکه قیمتهای مصوب جدید اعلام شود، برخی از فعالان این اصناف خود نسبت به افزایش قیمت کالاهای اساسی همچون نان اقدام میکنند و متأسفانه معمولاً یا شکایتی از آنها صورت نمیگیرد یا مبادی ذیربط همچون اصناف پیگیری جدی را باتوجه به اوضاع تأسفبار اقتصادی کشور انجام نمیدهند.
عدم رسیدگی به تخلفات نانوایان به بازرسان وزارت جهاد کشاورزی برمیگردد
در برخی موارد هم دیده شده که با وجود چندین بار شکایت، تخلف همچنان ادامه دارد و پیگیری شکایتکننده از ۱۲۴ به این نتیجه میرسد که ۱۲۴ فقط انتقالدهنده شکایت است و کمکاری را به گردن بازرسان وزارت کشاورزی میاندازند و هیچ درگاهی هم برای پیگیری شکایتها از وزارت کشاورزی وجود ندارد.
بیشتر بخوانید:
شکایت مردم از نانواییها در سایه ضعف نهادهای نظارتی
به گفته خود مسئولین، نان در اولویت بازرسیها قرار دارد و در حال حاضر بازرسان دائماً به نانواییهای سطح کشور مراجعه نموده و نانواییهای متخلف را به سازمان تعزیرات حکومتی معرفی مینمایند؛ ولی جرایم بازدارنده نیست و پرداخت جریمه، جزء کوچکی از سود یک روز یک نانوای متخلف است.
همچنان برخی نانواییها نان را فراتر از نرخ درج شده در کارتخوانهای ویژه فروش نان عرضه میکنند
در سیاستگذاریهای اقتصادی بنا بر این بود که با اجراییشدن گام اول مرحله دوم طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، تخلفات کاهش یابد، ولی همچنان برخی نانواییها نان را فراتر از نرخ درج شده در کارتخوانهای ویژه فروش نان عرضه میکنند؛ این در حالی است که دولت سالانه حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان یارانه آرد پرداخت میکند تا نان با قیمت مصوب عرضه شود؛ ولی هنوز این اتفاق در نانواییها نمیافتد و بهنوعی با وجود اینکه از بیتالمال و دارایی همه مردم کشور یارانه نان پرداخت میشود، ولی سود آن به جیب برخی خبازان سودجو میرود.
مشاهدات میدانی حکایت از آن دارند که نان با نرخ مصوب کمتر به دست مردم میرسد، به طور مثال سنگک کنجدی دو رو مصوبش ۵ هزار تومان و نان ساده سنگک ۳۰۰۰ تومان است و متأسفانه در برخی نانواییها علاوه بر گرانفروشی کمفروشی هم صورت میپذیرد و نان ساده را ۵ هزار تومان و نان کنجدی را ۱۰ هزار تومان میفروشند.
آخرین جدول قیمت نان
در یک سال گذشته خبرنگار دانا بارها از محلات گوناگون تهران گزارش نوشت که نانواییها مثلاً در محله شهرک رضویه و مشیریه نان ساده پخت نمیکنند و کد رهگیری شکایات هم به پیوست گزارش وجود داشت که هنوز همان تخلفات جاری است و در سایر محلات هم فروش اجباری برخی نانواییها ادامه دارد و بهاجبار به مردم نان کنجدی میفروشند و درصورتیکه مشتری نان ساده بخواهد میگویند که پخت نان ساده ندارند.
بیشتر بخوانید:
بیشترین شکایتهای مردم مربوط به گرانفروشی و تقلب در انواع نان است
محمد جلال، مشاور وزیر اقتصاد درباره این موضوع اظهار کرد: در چارچوب مرحله دوم طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان تخلف گرانفروشی موجب کاهش سهمیه آرد نانوایان و در مقابل رعایت وزن و قیمت مصوب نان، موجب افزایش سهمیه آرد نانوایان میشود.
وی ادامه داد: انتظار عمومی مبنی بر این است که آرد یارانهای در اختیار نانوایان قرار گیرد و نان به نرخ مصوب به دست مردم برسد.
نان فقط برای محلیها پخت میشود
همه این موضوعات در برخی استانها نمود بیشتری دارد و یکی دیگر از شکایات مردم این است که در شهرستانها بهخصوص در روستاها و شهرهای کوچک شمال کشور از جمله گیلان نانوایان به کسانی که نمیشناسند نان ارائه نمیکنند و میگویند نان فقط برای محلیها پخت میشود و آرد تخصیصی به ما کم است و فقط بهاندازه محلیها نان پخت میکنیم.
ادامه این روند خارج از عرف و انصاف و عدل انسانی و اسلامی است، سؤالی که برای مردم پیش میآید این است، مسافری که به قسمتی از کشورش سفرکرده حق تهیه نان ندارد؟ این شکایت را یکی از مخاطبان دانا از یکی از شهرهای استان سمنان داشت و دیگر مخاطبان هم از تکرار این عدم عرضه نان در دیگر شهرها شکایت داشتند و درخواست کردند این موضوع مطرح شود.
در نهایت مسافران مجبور به تهیه نانهای حجیم و آزادپز به قیمت بالاتر میشوند و این در شرایطی اتفاق میافتد که نانوایان در روستاها بارها دیده شده به مسافری که ساعتها در صف ایستاده بهجای ۵ قرص نان با منت ۳ قرص نان ارائه میکنند؛ ولی شخصی به اسم مدرسه، کارخانه و... صدها نان را یکجا دریافت میکند و بعد مشخص میشود نامبرده دامدار است و این نان را بهواسطه اینکه از علوفه ارزانتر تمام میشود به دامهای خود میدهد.
جایگاه گمشده نهادهای نظارت بر نانواییها
سؤال اینجاست که جایگاه نهادهای نظارتی بر این روند چگونه تدوین شده که هنوز پس از چند سال و اعمال چندین سیاست اقتصادی باز هم این تخلفات، پرتکرارترین تخلفات سطح جامعه است و چرا باید یک نانوا از تخلف خود و با ظلم به اکثر مردم، روزانه ۳ تا ۵ میلیون تومان سود نادرست را به جیب بزند؟ و تازه این بهجز آردی است که به شیرینی و آزاد پزان میفروشند.
به گزارش راه دانا، امروز جلوگیری از این تخلفات بهعنوان یک مطالبه عمومی مطرح است و شهروندان از سامانه ۱۳۵ سازمان تعزیرات حکومتی یا سامانه ١٢۴ سازمان صنعت، معدن و تجارت انتظار دارند تا با فوریت با این افراد برخورد کنند و ادامه راه با این روند بهنوعی غیرممکن است و پیامد آن چیزی جز ظلم به بیتالمال و بدتر شدن شرایط و عدم رسیدن به شعار کاهش تورم و افزایش تولید نیست.
ارسال دیدگاه