اخبار داغ

فایننشال تایمز:

تصویب تحریم‌ جدید اشتباهی بزرگ است

تصویب تحریم‌ جدید اشتباهی بزرگ است
نشریه «فایننشال تایمز» در سرمقاله خود به موضوع پرونده هسته‌ای ایران پرداخته و دور جدید مذاکرات هسته‌ای را نقطه عطفی دانسته که باید به آن مهلت داد.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا، به نقل از فارس، با گذشت حدود یک هفته از پایان دور جدید مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ژنو، نشریه «فایننشال تایمز» سرمقاله روز یکشنبه خود را با عنوان «به ایران مجوز غنی‌سازی محدود بدهید»، به برنامه هسته‌ای ایران اختصاص داده و در آن به اسرائیل و جمهوری‌خواهان کنگره توصیه کرده است به مذاکرات هسته‌ای فرصت دهند.

, شبکه اطلاع رسانی دانا, فایننشال تایمز,

در سرمقاله فایننشال تایمز آمده است: آیا ایران و غرب می‌توانند به توافقی دست یابند که در عین محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران، به تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران هم پایان دهد؟ برای اولین بار در چندین سال گذشته، ناظران تحولات ایران این سوال را بیشتر از آنکه با ناامیدی بپرسند، با امید مطرح می‌کنند. ماه گذشته، «حسن روحانی» رئیس‌جمهور ایران در سفر خود به نیویورک و حضور در سازمان ملل، امیدها برای دستیابی به راهکار را افزایش داد. هفته گذشته هم در نشست دیپلمات‌های ارشد ایران و 6 قدرت جهانی، بحث‌ها به شکل بی‌سابقه‌ای دقیق بود و همین امر به پیشرفت بیشتر منجر شد.

,

جزئیات آنچه که میان ایران، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه مورد بحث قرار گرفت، محرمانه باقی مانده است. همین موضوع نشانه‌ای است مبنی بر اینکه مذاکرات جدی‌ای آغاز شده است. نشانه مثبت دیگر آن است که طرف‌ها تصمیم گرفتند به فاصله یک ماه، بار دیگر با هم ملاقات کنند.

,

یک شاخص دیگر نشان‌دهنده بروز پیشرفت است. در سال‌های اخیر، مذاکرات ایران و 6 قدرت جهانی عموما با هدف دستیابی به توافقی فوری برای اعتمادسازی انجام شده است. در مذاکرات قبلی، آمریکا تعطیلی برخی از تاسیسات هسته‌ای ایران در مقابل کاهش اندکی از تحریم‌ها را طلب می‌کرد. اما، این رویکرد شکست خورد. بخشی از این شکست حاصل آن است که برای ایران مشخص نشد که نهایتا می‌تواند چه میزان از برنامه هسته‌ای خود را در بلندمدت حفظ کند.

,

اما هفته گذشته در ژنو، رویکرد جدیدی اتخاذ شد. ایران و غرب برای اولین بار شروع کردند به بحث در مورد «وضعیت پایانی» برنامه هسته‌ای ایران و البته گام‌های اعتمادسازی که باید برداشته شود. این موضوع از این منظر مهم است که ایران تنها در صورتی شروع به محدود کردن برنامه هسته‌ای خود می‌کند که بداند در پایان می‌تواند بخشی از حق غنی‌سازی اورانیوم برای مصارف انرژی داخلی را برای خود محفوظ نگه می‌دارد.

,

هر طرحی که حق غنی‌سازی ایران را برای این کشور محفوظ بدارد، به شدت از جانب جمهوری‌خواهان ایالات متحده و اسرائیل با مخالفت روبروست. آن‌ها از این بیمناکند که چنین طرحی ایران را در موقعیتی قرار دهد که این کشور بتواند به صورت مخفیانه بمب هسته‌ای بسازد.

,

اما، دو نکته در این مورد قابل ذکر است. اولا، ایران به دنبال امضای موافقتنامه‌ای نیست که حق غنی‌سازی نامحدود را به این کشور بدهد، بلکه آن‌ها فقط می‌خواهند در بدترین حالت هم حداقل ظاهر را حفظ کنند. «جان کری» وزیر خارجه آمریکا هم در سال 2009 زمانی که یک سناتور بود، به «فایننشال تایمز» گفته بود که هر طرحی که توقف کامل غنی‌سازی در ایران را خواستار شود، «مضحک» است.

,

ثانیا، دستیابی به توافقی که حق دائم غنی‌سازی را به ایران بدهد و در عین حال نگرانی‌های بین‌المللی را نیز برطرف کند، امکان‌پذیر است. ایران بر این اساس به نهادهای ناظر بین‌المللی اجازه خواهد داد تا در هر زمانی از برنامه هسته‌ای این کشور بازرسی‌های سرزده داشته باشند. ایران همچنین ملزم می‌شود تا برای ذخایر اورانیوم با غنای پایین خود نیز محدودیتی تعیین کند.

,

دستیابی به چنین توافقی دشوار است. اما بدبین‌ها (خواه جمهوری‌خواهان کنگره، خواه حکومت اسرائیل) باید به مذاکرات ژنو زمان و فضای لازم را برای دستیابی به فرمولی عملی، بدهند. مشخصا کنگره هم اگر بخواهد پیش از آنکه مذاکرات ژنو مهلتی برای پیشرفت داشته باشند، تحریم‌های جدیدی وضع کند، مرتکب اشتباهی بزرگ شده است.

,

انتهای پیام/

]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه