اخبار داغ

گزارش دانا از برندگان ۷۶ امین جشنواره کن؛

معرفی برندگان و فیلم هایی که جایزه طلایی کن را به خانه بردند

معرفی برندگان و فیلم هایی که جایزه طلایی کن را به خانه بردند
هفتاد و ششمین جشنواره فیلم کن دیشب در حالی به ایستگاه پایانی خود رسید که در بخش مسابقه اصلی در نهایت فیلم فرانسوی «آناتومی یک سقوط» ساخته «جاستین تریه» موفق به کسب نخل طلای بهترین فیلم شد.

به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ هفتاد و ششمین جشنواره فیلم کن دیشب در حالی به ایستگاه پایانی خود رسید که در بخش مسابقه اصلی شاهد رقابت ۲۱ فیلم بود و در نهایت فیلم فرانسوی «آناتومی یک سقوط» ساخته «جاستین تریه» موفق به کسب  نخل طلای بهترین فیلم شد و جایزه بزرگ هیات داوران نیز به «منطقه مورد علاقه» ساخته «جاناتان گلیزر» رسید. 

امسال «روبن اوستلوند» فیلمساز مطرح سوئدی که خودش از جمله معدود کارگردانان برنده دو جایزه اصلی کن است (برای فیلم مربع-۲۰۱۷ و فیلم مثلث غم- ۲۰۲۲) ریاست هیات داوران بخش مسابقه اصلی را بر عهده داشت و «جولیا دوکورنو» کارگردان و فیلمنامه نویس فرانسوی برنده نخل طلای ۲۰۲۱، «مریم توزانی» کارگردان و فیلمنامه نویس مراکشی، «دنیس منوچه» بازیگر فرانسوی، «رونگانو نیونی» نویسنده و کارگردان زامبیایی-انگلیسی، «بری لارسون» بازیگر، کارگردان و تهیه کننده آمریکایی، پل دانو بازیگر، نویسنده و کارگردان آمریکایی، «عتیق رحیمی» نویسنده و فیلمساز افغانستانی و «دامین شیفرون» نویسنده و کارگردان آرژانتینی دیگر اعضای هیات داوران هفتاد و ششمین جشنواره فیلم کن بودند که مسئولیت دشوار انتخاب برنده نخل طلای بهترین فیلم و دیگر جوایز از جمله جایزه بزرگ هیات داوران، جایزه هیات داوران، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر مرد و زن و... را برعهده داشتند.

اساسا «نخل طلا» ارزشمندترین جایزه این جشنواره است که به بهترین فیلم تعلق می گیرد و تاکنون ۹ کارگردان موفق شده اند در طول عمر جشنواره، دو بار برنده این جایزه شوند؛ «کن لوچ» کارگردان مطرح انگلیسی با ۱۴ بار نامزدی نخل طلا و برنده دو بار این جایزه برای فیلم های «بادی که کشتزار جو را تکان می دهد» در ۲۰۰۶ و فیلم «اینجانب دانیل بلیک» در ۲۰۱۶ از پرافتخارترین کارگردان های این جشنواره فرانسوی به شمار می آید.

اما اصغر فرهادی کارگردان نامدار ایرانی نیز در این جشنواره موفق شده برای چهار فیلم گذشته در ۲۰۱۳، فروشنده در ۲۰۱۶، همه می دانند در ۲۰۱۸ و قهرمان در ۲۰۲۱ نامزد نخل طلای این جشنواره شود که برای فیلم «فروشنده» جایزه بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر مرد و برای «قهرمان» جایزه بزرگ جشنواره را نصیب خود کرده است.

فیلمساز زن فرانسوی برنده نخل طلا

امسال نخل طلای بهترین فیلم جشنواره به ژاستین تریه فیلمساز زن فرانسوی برای فیلم «آناتومی یک سقوط» رسید؛ ژاستین تریه کارگردان، فیلمنامه نویس و تدوینگر اهل فرانسه از سال ۲۰۰۷ فعالیت جدی خود را در سینما آغاز کرده که با فیلم «ویکتوریا» که یک عاشقانه و کمدی درام است برای نخستین بار در سال ۲۰۱۶ در هفته بین المللی منتقدان کن شرکت کرده بود. تریه در سال ۲۰۱۹ و با فیلم «پیشگو» برای اولین بار در بخش رقابتی کن حاضر شده بود و حالا با (آناتومی یک سقوط) در کمال شگفتی توانسته مهمترین جایزه این جشنواره را از آن خود کند. ژوستین تریه هنگام دریافت نخل طلا با انتقاد از دولت امانوئل مکرون، نحوه مواجهه دولت او با اعتراضات اخیر در فرانسه در واکنش به افزایش سن بازنشستگی را «سرکوبگرانه» خواند.

داستان فیلم «آناتومی یک سقوط» درباره‌ی یک زوج به نام‌های ساموئل (با بازی اسوان آرلو) و ساندرا (با بازی زاندرا هوله) است. هم زن و هم شوهر نویسنده هستند اما ساندرا نویسنده‌ی موفقی است و در مقابل چشمه‌ی خلاقیت ساموئل خشک شده و با کار پاره‌وقت تدریس گذر عمر می‌کند. این دو پسر ۱۱ ساله‌ای به نام دنیل دارند که طی تصادفی، بینایی خود را از دست داده و سبب شده است که زندگی زناشویی این زوج با تنشی جدی روبه‌رو ‌شود. ماجرا از جایی شروع می‌شود که پسر خانواده هنگام بازگشت به خانه پدر خود را غرق در خون و دراز روی زمین پیدا می‌کند مرگی مشکوک که در ابتدا تصور می‌شود یک خودکشی بوده اما بعدا انگشت اتهام به سمت ساندرا نشانه می‌رود و او را برای ارتکاب این قتل مرموز به دادگاه می‌کشاند گرچه تا آخرین لحظه واقعا معلوم نیست که دقیقا چه اتفاقی افتاده و طی سال‌ها چه بر سر اعضای این خانواده آمده است.

جایزه بزگ جشنواره به فیلمی دارک از گلیزر رسید

بعد از جایزه نخل طلا، «جایزه بزرگ جشنواره» کن که از اعتبار بیشتری برخوردار است، امسال به جاناتان گلیزر برای فیلم «منطقه مورد علاقه» رسید؛ جدیدترین اثر گلیزر که اقتباسی است آزاد از رمانی به همین نام نوشته‌ی مارتین آمیس، داستان یک فرمانده‌ی آشویتس (با بازی کریستیان فریدل) و همسرش (ساندرا هولر) را به تصویر می‌کشد که سعی دارند زندگی رویایی خود را در خانه و باغی در کنار اردوگاه کار اجباری بنا کنند.

داستان این فیلم در سال‌های اولیه جنگ جهانی دوم اتفاق می‌افتد، و منحصراً در خانه فرمانده آشویتس، رودولف هس، می‌گذرد. خانواده‌اش را دنبال می‌کند که به‌طور باورنکردنی درست در کنار یک اردوگاه کار اجباری زندگی می‌کنند. صحنه‌ای را در نظر بگیرید که آنها در استخر بیرونی‌شان شنا می‌کنند در حالی که فریادهای وحشت در پس زمینه شنیده می‌شود. هس‌ها حتی تکان نمی‌خورند، آنها بیش از حد مشغول آب‌بازی خود هستند.

در تمام طول فیلم، خانواده هس، همسر و ۵ فرزندش را تماشا می‌کنید، ولی در پس‌زمینه‌ای دور بیرون از خانه، صدای گریه و شلیک گلوله به گوش می‌رسد. جالب‌تر اینکه آنها هیچ‌گونه واکنشی در برابر این صداها نشان نمی‌دهند.

این درام تاریخی که نخستین فیلم بلند جاناتان گلیزر بعد از ۱۰ سال از زمان اکران «زیر پوست» به شمار می‌آید همچنین اولین اثر غیرانگلیسی‌زبان این فیلمساز ۵۸ ساله است که به زبان آلمانی و لهستانی ساخته شده. با آنکه هنوز تاریخ اکران سراسری فیلم پس از پایان فستیوال کن مشخص نیست اما حق پخش این اثر در سینماهای آمریکا برای سال میلادی جاری به عهده کمپانی A۲۴ قرار دارد.

 ترن آن هونگ بهترین کارگردان جشنواره

اما جایزه بهترین کارگردانی ۷۶ امین جشنواره فیلم کن به «ترن آن هونگ» ۶۰ ساله برای فیلم «اشتیاق دودن بوفان» رسید؛ هونگ یک کارگردان و فیلمنامه نویس ویتنامی تبار اهل فرانسه است که از فیلم های مهم او می توان به «سایکلو» اشاره کرد که در سال ۱۹۹۶ برنده شیر طلایی جشنواره ونیز شده است.

فیلم «اشتیاق دودن بوفان» یک فیلم درام تاریخی رمانتیک فرانسوی با بازی ژولیت بینوش و بونوآ ماژیمل است. داستان فیلم در سال ۱۸۸۵ اتفاق می‌افتد و داستان عاشقانه‌ای بین یک سرآشپز و گورمه‌ای که برای او کار می‌کند را به تصویر می‌کشد. شخصیت گورمه بر پایهٔ «دودن بوفان» اثر مارسل روف از رمان «حماسه پرشور دودن بوفان» ساخته شده‌است.

هیولای ژاپنی بهترین فیلمنامه را به چنگ آورد

امسال جایزه بهترین فیلمنامه کن به «یوجی ساکاموتو» برای فیلم «هیولا» به کارگردانی هیروکازو کوئیدای ژاپنی رسید.

کورئیدا از سرشناس‌ترین کارگردان‌های حال حاضر سینمای ژاپن است و در سال ۲۰۱۸ با فیلم «دزدان فروشگاه» برنده جایزه نخل طلای کن شده است. این کارگردان ژاپنی بیشتر برای فیلم‌های درام خانوادگی خود مانند «هیچ‌کس نمی‌داند»، « پسر کو ندارد نشان از پدر»، «خواهر کوچک ما»، «همچنان قدم زنان» و «زندگی پس از مرگ» شناخته می‌شود.

فیلم سینمایی «هیولا» یک درام ژاپنی است که ساکورا آندو در این فیلم نقش مادری را بازی می‌کند که پس از مشاهدهٔ تغییرات آزاردهنده در رفتار پسرش با یک معلم روبرو می‌شود؛ سائوری وقتی رفتارهای عجیب‌وغریب پسر کوچکش میناتو را می‌بیند، احساس می‌کند که مشکلی وجود دارد؛ او متوجه می‌شود که یک معلم مسئول این امر است، و به مدرسه پسرش می‌رود تا بداند چه خبر است. با اینحال همان‌طور که داستان از چشم مادر، معلم و کودک نمایش داده می‌شود، حقیقت به تدریج آشکار می‌شود.

کوجی یاکوشا با فیلم ویم وندرس جایزه برد

جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره کن به «کوجی یاکوشا» برای بازی در فیلم «روزهای عالی» ویم وندرس رسید؛ از فیلم‌های مهمی که یاکوشا تا به حال در آن نقش داشته‌ می‌توان به «جذبه، خاطرات یک گیشا، سیزده آدمکش، بابل، ابریشم، هاراکیری: مرگ یک سامورایی، جنگلبان و باران، اونیماسا و مارماهی» اشاره کرد.

ویم وندرس کارگردان مطرح آلمانی است که در سال ۱۹۸۴ نخل طلای جشنوارهٔ فیلم کن را به خاطر فیلم «پاریس تگزاس» به دست آورده است. همچنین او در سال ۱۹۸۷با فیلم «بال های اشتیاق» (زیر آسمان برلین) جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فیلم کن را از آن خود کرده است.

مروه دیزدار ترک تبار بهترین بازیگر زن جشنواره

اما جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره به «مروه دیزدار» برای بازی در فیلم «علف های خشک» به کارگردانی نوری بیگله جیلان اهدا شد؛ دیزدار مجری و بازیگر ترک تباری که با بازی در سریال های ترکیه و بعد در سینمای این کشور به شهرت رسیده است و حالا با فیلم بیگله جیلان، مهمترین جایزه کارنامه هنری خود را به دست آورده است.

فیلم‌های سه میمون (۲۰۰۸)، روزی روزگاری در آناتولی (۲۰۱۱) و خواب زمستانی (۲۰۱۴) موفق‌ترین آثار جیلان به‌شمار می‌روند که اولی جایزه بهترین کارگردان جشنواره فیلم کن ۲۰۰۸، دومی جایزه گرندپری جشنواره فیلم کن ۲۰۱۱ و سومی جایزه بهترین فیلم جشنواره فیلم کن ۲۰۱۴ را نصیب او کرده است. فیلم «روزی روزگاری در آناتولی» به عنوان نماینده سینمای ترکیه در جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی‌زبان ۲۰۱۱ نیز معرفی شده بود.

لطف هیات داوران به آکی کوریسماکی

اما جایزه هیات داوران جشنواره ۲۰۲۳ فیلم کن به فیلم «برگ های افتاده» به کارگردانی آکی کوریسماکی رسید؛ این فیلم بیستمین اثر این فیلمساز مطرح فنلاندی است که برای نخستین بار در جشنواره فیلم کن به نمایش درآمده است.

«برگ های افتاده» درباره آنسا، زن مجردی است که در هلسینکی زندگی می‌کند. او در یک سوپرمارکت کار می‌کند و در آنجا قفسه‌ها، و بعداً پلاستیک قابل بازیافت را مرتب می‌کند. یک شب او به‌طور تصادفی با کارگری الکلی به نام هولاپا آشنا می‌شود، که به همان اندازه تنها است. در برابر تمام شانس‌ها و سوء تفاهم‌ها، آنها سعی می‌کنند رابطه‌ای را ایجاد کنند. در نتیجه، هولاپا موفق می‌شود اعتیاد خود را به الکل کنترل کند. این فیلم به عنوان یک اثر تراژیکمدی توصیف می‌شود.

بیشتر بخوانید

نخل طلای کن به فیلم فرانسوی رسید/ آسیایی ها دیده شدند

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه