اخبار داغ

ضخامت دال بتنی سقف آسانسور چقدر باید باشد؟

ضخامت دال بتنی سقف آسانسور چقدر باید باشد؟
ضخامت دال بتنی سقف آسانسور باید به‌گونه‌ای باشد که وزن و فشار وارده از کابین آسانسور، موتور، شاسی موتور، وزنه‌های تعادل و ... را تحمل کند.

به گزارش راه دانا؛ ضخامت دال بتنی سقف آسانسور باید به‌گونه‌ای باشد که وزن و فشار وارده از کابین آسانسور، موتور، شاسی موتور، وزنه‌های تعادل و ... را تحمل کند. برای ساخت جایگاه‌های آسانسور در ساختمان‌ها باید به‌سراغ مراکز حرفه‌ای بروید که مطمئن باشید محصول‌هایی با ضخامت مناسب تولید می‌کنند. به‌عنوان مثال دال بتنی رایان پی بتن با کیفیت عالی توان تحمل وزن انواع بخش‌های مختلف آسانسورها را دارد و از این مصالح می‌توانید با خیال راحت برای ساخت جایگاه آسانسور استفاده کنید.

اگر ضخامت دال بتنی سقف آسانسور کم باشد، ایمنی آسانسور از بین می‌رود؛ در نهایت ساکنین ساختمان در حین استفاده از این وسیله هیچ امنیتی نخواهند داشت. مجری‌های ساختمان معمولا این قطعه را با کیفیت فوق‌العاده عالی با مصالح باکیفیت تولید می‌کنند تا بتوانند انواع قطعه‌های مخصوص آسانسور مثل موتور گیربکس و ... را روی آن قرار دهند.

سوال اینجاست که سازنده‌ها چطور ضخامت دال بتنی‌های سقف آسانسورها را تعیین می‌کنند؟ چطور این مصالح ساخته می‌شوند و چه مراحلی را باید برای ساخت آنها طی کرد؟

 

دال بتنی چیست؟

قبل از اینکه درباره ضخامت دال بتنی صحبت کنیم، بگذارید درباره این مصالح و ویژگی‌های آن بیشتر حرف بزنیم. دال‌های بتنی جزو کاربردی‌ترین انواع عضو‌های سازه‌ای هستند که از آنها در پروژه‌ها و موقعیت‌های مختلف مثل تونل‌سازی، ساخت بالکن، روسازی جاده یا ساخت سقف آسانسور استفاده می‌کنند.

برای ساخت دال‌های بتنی به‌منظور استفاده از آنها در پروژه‌هایی مثل سقف آسانسور باید تقریبا همه مراحل ساخت مثل قالب‌بندی، آرماتوربندی، اعمال پیش‌تنیدگی یا پس‌تنیدگی و بتن‌ریزی انجام شود. تمام این مراحل باید به‌صورت حرفه‌ای انجام شوند تا دال بتنی از ضخامت کافی و قدرت بالایی برخوردار گردد.

دال‌های بتنی نسبت به انواع دیگر مصالح کیفیت بیشتری دارند و گزینه‌ای بهتر برای ساخت سقف‌های آسانسور هستند. در ادامه چند مورد از مهمترین مزیت‌های این عضو‌های سازه‌ای را بیان می‌کنیم:

  • کنترل بهتر کیفیت بتن
  • مقاومت بالا
  • عدم نیاز به نیروی کار ماهر برای اجرا
  • کاهش هزینه‌ها برای پروژه‌های آسانسور بزرگ

انواع مختلفی از دال بتنی‌ها وجود دارد که مهندس و مجری ساختمان باید بر اساس نوع و مدل پروژه یکی از انواع این مصالح را برای ساخت‌و‌ساز استفاده کند.

ضخامت دال بتنی سقف آسانسور چقدر است؟

تولیدکننده‌ها باید انواع دال بتنی سقف آسانسور را به‌گونه‌ای تولید کنند که توان وزن تقریبا 2 تن را داشته باشند. در واقع قطعه‌های مختلف آسانسور شامل موتور و اتاقک آن می‌شوند که مجموعشان وزن زیادی دارد. از این رو ضخامت دال بتنی از اهمیت زیادی برخوردار است.

مجری‌های ساخت‌و‌ساز در ساخت جایگاه مخصوص آسانسور باید این نکته را در نظر بگیرند که ضخامت دال بتنی هیچگاه نباید بعد از اجرا کمتر از 20 سانتی‌متر باشد. آنها همچنین ضخامت آرماتورها را باید بیشتر از 18 سانتی‌متر در نظر بگیرند تا هیچ مشکلی در حین استفاده از آسانسور به‌وجود نیاید.

مهندس‌های ساخت‌و‌ساز علاوه‌بر توجه به‌ضخامت دال بتنی، باید به فاصله آرماتورها به‌یکدیگر نیز توجه کنند. مثلا آرماتورهای 18 باید با فاصله 10 سانتی‌متری و آرماتورهای 20 باید با فاصله 12 سانتی‌متری از یکدیگر اجرا شوند.

دال بتنی‌هایی با ضخامت بیشتر از 20 سانتی‌متر را معمولا بین تیرآهن‌های 22 تا 24 قرار می‌دهند. بارهای دینامیکی امکان جا‌به‌جایی دال‌ها را دارند، به‌همین‌منظور آنها را بین تیرآهن‌های مناسبی قرار می‌دهند تا از این اتفاق جلوگیری شود.

این نکته را در نظر بگیرید که تنها ضخامت دال بتنی سقف آسانسور تضمین‌کننده ایمنی نخواهد بود. بسیاری از افراد ناآگاهانه از سنگ‌های پلاک یا موزاییک زیر دال بتنی‌ها استفاده می‌کنند. این مصالح به‌هیچ‌عنوان قدرت و استحکام کافی را ندارد و در طی زمان دچار ترک‌خوردگی می‌شوند. در واقع دال بتن در طول مدت استفاده از آسانسور به‌دلیل بارهای دینامیکی کمی تغییر شکل پیدا خواهد کرد؛ بر اثر همین تغییر شکل به موزاییک یا سنگ زیر دال آسیب وارد خواهد شد.

 

نکته های مهم درباره ضخامت دال بتنی سقف آسانسور

در ادامه برخی نکته‌های مهم و کاربردی را درباره ضخامت انواع دال بتنی شرح می‌دهیم که تولیدکننده و مجری ساخت‌و‌ساز باید به آنها حین ساخت سقف آسانسور توجه داشته باشد:

بتن‌ریزی

معمولا برای آسانسورهایی با ظرفیت‌های مختلف، میزان بتن‌ریزی کم یا زیاد می‌شود. در ادامه برخی از انواع حجم‌های مناسب بتن‌ریزی برای آسانسورهای مختلف را لیست می‌کنیم:

  • آسانسورهای 4 نفره: 3.000 کیلوگرم
  • آسانسیورهای 6 نفره: 3.200 تا 3.400 کیلوگرم
  • آسانسورهای 8 نفره: 3.850 کیلوگرم
  • آسانسورهای 15 نفره: 6.200 تا 6.500 کیلوگرم

مجری‌های ساخت‌و‌ساز برای انواع آسانسورها باید بتن‌ریزی را به‌گونه‌ای انجام دهند که توان تحمل وزن زیاد را داشته باشند. همچنین بعد از فرآیند بتن‌ریزی مجری‌ها باید یک بازه زمانی تقریبا 2 هفته‌ای را منتظر بمانند تا بتن‌ها خشک شوند و دال بتنی با ضخامت مناسب ساخته شود.

بعد از فرآیند بتن‌ریزی حتما باید اقدام به آب‌دادن و سیرآب‌کردن بتن‌ها طی روزهای مختلف کنید، در‌غیر‌این‌صورت هر چند بتن با ضخامت کافی و مناسب تولید می‌شود، اما آسیب‌پذیر است و کیفیت لازم را نخواهد داشت.

 

مراحل ساخت دال بتنی سقف آسانسور

تولیدکننده‌ها معمولا مراحلی را که در ادامه ذکر می‌کنیم طی می‌کنند تا دال بتنی را بسازند و ضخامت سقف آسانسور را تعیین کنند:

  • تهیه کلاف اصلی سقف چاه آسانسور
  • مشخص‌کردن مسیر عبور سیم بکسل‌ها از بین قاب وزنه، موتور و کابین
  • مشخص‌کردن مسیر سیم بکسل گاورنر آسانسور
  • مشخص‌کردن مسیر عبور سیم‌های سیستم الکتریکی آسانسور
  • تهیه قالب مناسب
  • آرماتوربندی مناسب در سقف آسانسور
  • کفراژبندی مناسب سقف آسانسور

پس از این مراحل فرآیند بتن‌ریزی انجام می‌شود و مجری ساخت‌و‌ساز دال بتنی با ضخامت مورد نیاز را تهیه خواهد کرد.

 

ارتفاع قالب ها

قالب‌هایی که برای جایگاه آسانسور استفاده می‌شود، معمولا 3 یا 4 سانت نسبت به ضخامت بتن ارتفاع بیشتری دارند.

ضخامت دال بتنی، تضمین مقاومت و ایمنی

ضخامت دال بتنی سقف آسانسور باید مناسب و استاندارد باشد تا بیشترین میزان امنیت را برای ساکنین حین استفاده از آسانسور به‌ارمغان بیاورد. در‌صورتی‌که فرآیند ساخت بتن و بتن‌ریزی به‌شیوه درستی انجام نشود، سازه بتنی کیفیت لازم را ندارد و در نهایت بتن نیز ضخامت مناسبی نخواهد داشت. عدم ضخامت مناسب بتن در سقف آسانسور خطرها و مشکل‌های زیادی را در پی دارد.

بنابراین حتما در حین اجرای پروژه‌های آسانسور ساختمان‌ها، به ضخامت دال بتنی سقف آسانسور توجه داشته باشید و این قطعه را مطابق با استانداردهای ساختمان‌سازی و نکته‌ها و مقررات ساخت‌و‌ساز بسازید.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه