دانا گزارش می دهد؛
تاثیر فضای مجازی بر روی زندگی های حقیقی/ از بقای بلاگری تا فنای زندگی حقیقی
شبکههای اجتماعی در سالهای اخیر تحتتاثیر کامل بلاگرها و رشد قارچگونه آنها بودهاست؛ رشدی که تبعات آن تاثیر خودش را روی جامعه نشان خواهد داد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ بیتردید فضای مجازی بهعنوان یکی از اصلیترین عوامل موثر در زندگی خانوادهها و جوانان امروزی مطرح است. استفادهی گسترده از اینترنت و شبکههای اجتماعی باعث شده که افراد بدون داشتن آگاهی کافی، وارد این فضاها شوند و وقت زیادی را در آنها صرف کنند.
شبکههای مجازی در حوزههای مختلفی مانند ارتباطات اجتماعی، اطلاعات، سرگرمی و... فعالیت میکنند و به همین دلیل، تأثیرات آنها بر زندگی افراد متأهل و مجرد میتواند بسیار گسترده باشد.
از جمله مشکلات اجتماعی که در فضای مجازی ممکن است رخ دهد، دوری افراد از یکدیگر، ایجاد اعتیاد روانی به اینترنت، ایجاد روابط غیرمنطقی و خطرناک، کاهش روابط حقیقی و تعاملات اجتماعی در دنیای واقعی، بلوغ زودرس ناشی از محتواهای ناپسند، تزلزل محیط خانواده و ناهماهنگیهای خانوادگی و طلاق است.
یکی از عوامل اصلی مرتبط با شبکههای اجتماعی، این است که افراد به راحتی میتوانند با افراد دیگر ارتباط برقرار کنند و از طریق این شبکهها با دیگران مرتبط باشند. این میتواند به خودی خود از یک طرف ارتقاء اجتماعی و ارتباطات را تسهیل کند، اما از طرف دیگر، ممکن است منجر به اتفاقات غیرمنتظره و بحرانها در روابط زناشویی شود. برخی از مشکلات مرتبط با شبکههای اجتماعی ممکن است شامل انجام روابط بیرون از ازدواج (ازدواجهای مخفی)، روابط مجازی ناسالم، و یا خیانت به همسر باشد که منجر به بروز مشکلات جدی در زندگی زناشویی میشود. به علاوه، برخی از افراد ممکن است در فضای مجازی هویتهای مختلفی ایجاد کنند که با واقعیتهای زندگی زناشوییشان تفاوت دارد.
همچنین، استفاده نادرست از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی میتواند منجر به افزایش نگرانیها و اختلافات خانوادگی شود. به عنوان مثال، ممکن است اطلاعات غلط یا شایعات منفی در مورد همسر یا خانوادهها منتشر شود که باعث تضعیف روابط زناشویی و حتی طلاق شود.
بلاگرهای مجازی نابودگر زندگی های واقعی
ترویج محتواهای منفی مرتبط با طلاق توسط بلاگرها در فضای مجازی میتواند به افزایش آمار طلاق و کاهش تمایل جوانان به ازدواج منجر شود. از همین روی این موضوع نیازمند توجه جدی مسئولین و ارائهدهندگان محتوا در فضای مجازی است.
در دنیای امروز، فضای مجازی بهعنوان یکی از مهمترین منابع اطلاعات و تأثیرگذارترین رسانهها در زندگی افراد و جامعه شناخته میشود. بلاگرها و صاحبان کانالها در شبکههای اجتماعی توانایی تأثیرگذاری بسیاری را در این زمینه دارند، بهویژه برای جوانان که بیشتر از این رسانهها استفاده میکنند، همچنین تبلیغ طلاق و ترویج روابط نامتعارف در شبکههای اجتماعی ممکن است تأثیرات منفی بر روابط خانوادگی داشته باشد و باعث کاهش تعهدات خانوادگی و افزایش مشکلات زناشویی شود.
واقعیتهایی که درباره تأثیر فضای مجازی و بلاگرها بر زندگی ها وارد شده، بسیار قابل تامل است. در دنیای امروز، تأثیرات اینترنت و شبکههای اجتماعی، به خصوص اینستاگرام، بر روابط اجتماعی و خانوادگی بهصورت چشمگیری افزایش یافته است.
بلاگرها و اینفلوئنسر ها در فضای مجازی با ارائه محتواهای لاکچری، زندگی زیبا و به نظر خوشبخت، میتوانند تصویر اشتباهی از واقعیتها به جامعه ارائه دهند. این میتواند تصاویر غیر واقعی از زندگی، ازدواج و روابط عاشقانهای که مردم را به تعارض با واقعیتهای خود بکشاند و نگرانیها و تردیدها را در جامعه ایجاد کند.
عادت به دیدن این نمایشهای زندگی لاکچری و بظاهر خوشبخت بلاگرها، ممکن است تصویر از زندگی خانوادگی و روابط زناشویی ما را تحت تأثیر قرار دهد و به مشکلات روحی و روانی منجر شود. ناگفته نماند که ترویج ایدهها و سبکهای زندگی ناهماهنگ با ارزشها و قوانین اجتماعی، میتواند تضعیف روابط خانوادگی را به دنبال داشته باشد و همچنین، انتظارات غیرواقعی از زندگی و همسران به ویژه در امور مادی و ظاهری، میتواند منجر به تنشها و کاهش رضایتمندی از زندگی مشترک شود.
فاصله از واقعیت تا مجازی !
در دنیای واقعی ما آنقدر غرق در فضای مجازی شده ایم که عادت کردهایم روز را با گشتوگذار در اینستاگرام شروع کنیم؛ از دیشب تاکنون استوریهای بسیاری گذاشتهشده، از استوری صبحانه لاکچری با ظروف هزار رنگ و مواد خوراکی خارجی تا استوریهایی که سبک زندگی غربی و پوشش متناقض با قوانین اسلامی را ترویج میدهند.
در چند روز گذشته یکی از همین بلاگرهای ظاهراً خوشبخت اینستاگرام از زندگی عاشقانه و بدون مشکلش طوری تعریف و تمجید میکرد که گویا فیلم هندی تماشا میکنیم. بلاگری که بهظاهر در زمینههایی مانند سبک زندگی، نوع پوشش روز، نوع رفتار با همسر و فرزند و بسیاری از حوزهها متخصص بود، اما اکنون در استوریهایش هزاران حرف اشتباه نوشته و در انتها خبر جدایی از همسرش را داده است؛ حالا این صفحه مجازی مانده و میلیونها فالوری که پشت آن آدمهایی با زندگی واقعی هستند که تصورشان نسبت به زندگی مشترک تغییر کرده است.
یکی از نکات رفتاری جالب چنین بلاگرهایی این است که وقتی در استوریها پای روایت عاشقانه و تبلیغهایی با پشت پرده میلیونی مینشستیم عزیز دلشان بودیم اما اکنون میگویند جدایی یک موضوع شخصی است و در مورد علت آن توضیحی نخواهند داد. حتی گاهی در استوریها مینویسند برای مطلع شدن از ادامه ماجرا پیج زیر را فالو کنید تا به این بهانه چند میلیون دیگری به جیب بزنند.
البته اینکه با رونق تکنولوژی شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام، مشاغل جدیدی وارد بازار کار شدهاند، قابلانکار نیست، اما اینکه بلاگرها بدون هیچ منبع علمی، سبک زندگی غلط را ترویج میدهند برای سایر افراد جامعه مشکل ایجاد کرده است، زیرا آنان با اشتراک گذاشتن خصوصیترین اتفاقات زندگی خود سعی در جذب مخاطب دارند و با ویدئوهای غیرواقعی باعث ایجاد چشموهمچشمی، افزایش تجملگرایی، سردی در روابط خانوادگی، طلاق عاطفی و حتی طلاق حقیقی میشوند.
بانوان بلاگر لایفاستایل همسران خود را نیز از شغلهای دیگر به سمت بلاگری آوردهاند تا هر ۲ در این فضا با اشتراک گذاشتن روابط عاشقانه و لاکچری، زوجین را تحت تأثیر قرار دهند و مخاطب جذب کنند. اساسا این روزها تعداد بلاگرها و یا شاخهای مجازی در ایران روزبهروز در حال افزایش است، با این روند که به تصویر کشیدن زندگی لاکچری و ترویج مصرفگرایی نوعی کلاس کاری محسوب میشود.
روی دیگر سکّه، بانوان خانهداری هستند که تحت تأثیر تصاویر لاکچری از زندگی بلاگرها، اعتمادبهنفس خود را از دست داده و تصور میکنند ظاهر زندگی همیشه خوشبخت بلاگرها حقیقت دارد. این بانوان وقتی ظاهر زندگی بلاگرها را با باطن زندگی خود مقایسه میکنند احساس شکست و بدبختی به آنها دست میدهد و با همسران خود وارد چالش و تنش میشوند.
از سوی دیگر نیز مردانی وجود دارند که با دیدن چنین رنگ و لعابهایی از زندگی بلاگرها، خانه همیشه مرتب آنها، همسر همواره خوشتیپ و خوشچهره و خندان آنها، غذاهای آنچنانی و این قبیل موارد توقعشان از همسرانشان به طرز فزایندهای بالا میرود و درنهایت اگر همسرشان شبیه بلاگرها نشود بهمرور سردی و طلاق عاطفی و حتی حقیقی در میان آنان رخ میدهد.
نقش فضای مجازی و بلاگر ها در طلاق های امروزی
کوروش محمدی عضو انجمن آسیبشناسی اجتماعی ایران در گفتگو با خبرنگار سلامت شبکه اجتماعی راه دانا گفت: ما در آسیبشناسی طلاق به یک سری ساختارهای معیوب در جامعه میرسیم که بخش مهمی از این ساختارها در حوزهی ارتباطی تعریف میشوند.
محمدی اظهار داشت: ما به لحاظ زمینههای تربیتی و ارتباطی مستعد پذیرش شرایط نابسامان در بین خانواده و نهاد خانواده هستیم.
وی گفت: در سال های قبل زمانی که آسیب های نهاد خانواده را بررسی و مطالعه میکردیم، از همان زمان قابل پیشبینی بود که به سمت سونامی فروپاشی خانواده در حال حرکت هستیم و نهاد خانواده امروز راه طولانی که به فروپاشی ختم میشود را طی کرده است.
محمدی با تاکید بر این موضوع که ما امروز در استان ها شاهد آمار 50% طلاق بین افرادی هستیم که در پنچ سال اول زندگیشان قرار دارند گفت: این عوامل سلسله مراتبی دارد که از آموزش و پرورش ما تا کارکرد رسانه ای و روابط اجتماعی و تعاملات را در برمیگیرد و در کنار همه این موارد شرایط مکملی همچون وضعیت اقتصادی، فقر و بیکاری نیز تاثیر چشم گیری دارد.
وی در ادامه گفت: امروز باید به فضا و رسانه های مجازی به عنوان یک عاملی که متناسب با تکنولوژی روز دنیا به زندگی اضافه شده و تاثیرگذار است نگاه کنیم.
این کارشناس حوزه آسیب در خصوص اثر بخشی بلاگرها و تاثیر آنها در زندگی افراد جامعه بخصوص موضوع طلاق گفت: فضای مجازی ما یک فضای افسار گسیخته است، در فضای مجازی ما هیچ زمینهای برای یادگیری یا برنامه منظمی برای ارتقای دانش جامعه وجود ندارد و ما در مقابل فضای مجازی جامعهای خلعسلاح و منفعل هستیم.
وی افزود: ما فضای مجازی را به عنوان یک عامل تاثیرگذار ولی بدون هدف گذاری پذیرفته ایم، بنابراین تاثیراتی که ما از فضای مجازی دریافت میکنیم بدون هدف گذاری است و در واقع فضای مجازی دارد بر روی جامعه ما اثر می گذارد. امروزه بازار شایعات در جامعه از طریق فضای مجازی تقویت میشود و اخلاق در فضای مجازی به سمت ذبح شدن رفته است و روابط اجتماعی در فضای مجازی به انحراف کشیده شده است.
وی در ادامه به اختلال فابینگ اشاره کرد و گفت: این اختلال از سال دوهزار و پانزده شناسایی شده است و در آن گفته میشود که افراد زمان زیادی را صرف فضای مجازی و تلفن همراه خود میکنند به طوری که در آن بازه زمانی از خانواده و ارتباطات خانوادگی خود غفلت می کنند و امروزه خیلی از ارتباطات ما به شدت تحت تاثیر فضای مجازی قرار گرفته است.
محمدی اظهار داشت: ما فضای مجازی را به عنوان یک فضای تاثیر گذار پذیرفته ایم و در این میان نبود برنامه و هدفگذاری درفضای مجازی باعث شده است تا یک سری افراد تحت عناوین مختلف مثل بلاگرها، سلیبریتی ها یا اینفلوئنسر ها در فضای مجازی با هدف کسب درآمد و سوداگری ورود پیدا کنند و از این فضای آشفتهی بدون هدف و در عین حال اثرگذار فضای مجازی استفاده ببرند و طبیعی است که جامعهای که در آن برنامهریزی وجود ندارد و سواد رسانه ای نیز در دستور کارش نیست تحت تاثیر این افراد با این نگاه ها قرار خواهد گرفت.
به باور کوروش محمدی، آسیب شناس نمایش این حجم از مصرفگرایی در نهایت باعث سرخوردگی دنبالکنندگان است؛ سرخوردگیای که سبک زندگی شهروندان را بیشک تغییر خواهد داد و ادامه این رویه تزریق ناامیدی است بهخصوص در میان جوانان.
محمدی با توضیح درباره ضرورت اهمیت حریم خصوصی در فضای مجازی بیان می کند: از دست رفتنِ هویتِ واقعی، یکی از خطرناکترین آسیبهای فضای مجازی است. نمایشهای مقطعی و غیر واقعیِ بلاگرها باعث میشود آنها، حتی در خلوت با خودشان نیز نتوانند تصویرِ واقعیِ خودشان را پیدا کنند. آنها خودشان را همیشه در ملغمهای از لایک و کامنتهای دیگران میبینند. خودشان را بر اساسِ قضاوت و نگاه دیگران ارزیابی میکنند و از این منظر، حتی حریم حقیقیِ خودشان را نیز در این مسیر از دست میدهند.
در نهایت، باید گفت که شبکههای اجتماعی و فضای مجازی به خودی خود علت اصلی طلاق نیستند، اما با توجه به تأثیرات قوی آنها در زندگی روزمره افراد، میتوانند در تشدید مشکلات و مسائل موجود در زوجین دخیل باشند. به همین دلیل، نیاز است که افراد با آگاهی و هوشیاری، از این فضاها استفاده کنند تا روابط زناشوییشان را تقویت کرده و از مشکلات پیشگیری کنند.
با توجه به تغییر سبک زندگی و تمایل بیش از پیش افراد برای استفاده بیشتر از فضای مجازی به منظور در امان ماندن افراد به خصوص کودکان و نوجوانان از آسیب های متعدد فضای مجازی، نهادها و سازمان های مسئول به خصوص شورای عالی فضای مجازی، وزارت آموزش پرورش، وزارت ارتباطات، سازمان تبلیغات اسلامی و سایر نهادهای مرتبط وظیفه دارند برنامه های کوتاه، میان و دراز مدت برای مقابله با این آسیب ها تدوین نموده و آنها را اجرا نمایند.
فضای مجازی همانند یک شمشیر دو لبه عمل میکنه! هم میتونه به زندگی ها در ابعاد مختلف رونق ببخشه و هم میتونه آدم ها را از حیض انتفاع ساقط کنه.
چه اصراری دارید هی به همه هقنه کنید فضای مجازی بده فضای مجازی بده؟؟ مریضید؟
جدی جدی باورتون اینه که مثلا اینستاگرام و تلگرام و اینها زندگی ها رو از هم میپاشه؟ چقدر ساده لوح هستید. بنظرم زندگی که با اینستاگرام قراره از هم بپاشه اصلا زندگی نیست بیشتر فان ه
دمتون گرم دقیقا لعنت بر فضای مجازی. تا کسی زخم نخوره همین حرفهای دوستان رو میزنه ولی وقتی ی بار از این اینستاگرام براش اتفاقی افتاد اونوقت میفهمه که چقدر تفکر اشتباهی داشته
ارسال دیدگاه