اخبار داغ

دانا گزارش می دهد؛

حماسه 13 آبان؛ شلیک مرگبار رژیم شاهنشاهی به دانش آموزان

حماسه 13 آبان؛ شلیک مرگبار رژیم شاهنشاهی به دانش آموزان
به دنبال کشتار دانش آموزارن در 13 آبان به دست ارتش رژیم شاهنشاهی و اوج گیری اعتراضات ملت ایران، کابینه جعفر شریف امامی سقوط کرد و این روز «روز دانش‌آموز» نامیده شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ 13 آبان 57 در حالی که رسانه های خارجی، اوضاع ایران را به هم ریخته و نابسان گزارش می کردند، دانش آموزان معترض به جنایات رژیم شاهنشاهی، حماسه ای ماندگار در تاریخ ایران خلق کرد.

نخستین روزهای آبان 57 بود، روزهایی که به پایان عمر سلطنت در ایران منتهی می شد. رژیم شاهنشاهی در سراشیبی مرگباری قرار داشت بی خبر از آنکه تنها 6 ماه از ادامه حیاتش باقی مانده است.

جرقه اولیه اعتراضات دانش آموزی

دانش آموزان از مدارس مختلف شهر با تظاهرات و سر دادن شعارهای ضد رژیم به محوطه دانشگاه تهران وارد شدند و با صلوات بر اهل بیت عصمت و طهارت، تظاهرات بزرگی را علیه رژیم سر دادند.

تظاهر کنندگان که شمار آنها بیش از 10 هزار نفر بود، در ساعت ۱۱:۳۰ از محوطه دانشگاه خارج شدند و در خیابان‌های اطراف دانشگاه به تظاهرات پرداختند و هزاران دختر و پسر دانش آموز در اعتراض به سیستم شاهنشاهی نماز ظهر و عصر خود را بر روی چمن های دانشگاه و خیابان های اطراف آن خواندند.

اعتراض های دانش آموزی به یک روز منتهی نشد و روند اعتراضات دنباله دار بود. به طوری که از فرداری آغاز تظاهرات، دانش آموزان از حضور در کلاس های درس خودداری کرده و به جای مدرسه در خیابان ها حاضر شدند.

شعارهایی مانند درود بر خمینی، نصرمن‌الله و فتح‌قریب و شعار در حمایت از زندانیان سیاسی ‌سرتاسر خیابان انقلاب و خیابان های منتهی به دانشگاه تهران را پر کرد. تظاهرات از دانشگاه تهران به سمت دانشگاه صنعتی شریف (آریامهر) دنباله دار شد و تا ساعت 10 شب ادامه پیدا کرد.

اعلام حکومت نظامی در تهران

تظاهرات دانش آموزان در حالی در روزهای بعدی هم دنباله دار شد که ارتش شاهنشاهی، 4 آبان را حکومت نظامی اعلام کرد و اجازه ورود هیچ دانشجو و استادی را به دانشگاه تهران و سایر دانشگاه ها نداد.

این آغازی بود برای درگیری تظاهر کنندگان با ماموران گارد شاهنشاهی.

همین درگیری باعث اوج گیری دامنه اعتراضات شد و از فردای آن روز مدارس تعطیل شد، تهدادی دانش آموز در جریان حضور در تظاهرات ضد شاهنشاهی مجروح شدند.

عبدالله شیبانی، رئیس دانشگاه تهران اعلام کرده بود که دانشگاه باید برای اعتراض دانشجویان آزاد باشد، با این حال اما شهربانی اعلام کرد که در دو روز متوالی یعنی ششم و هفتم آبان، دانشگاه ها تعطیل هستند.

اوج گیری اعتراضات، اما رئیس دانشگاه تهران را دست به کار کرد تا در اظهارنظر دیگری بگوید: «تجربه‌ پنج روز آزادی عبور و مرور دانشگاه تهران نشان داد که کنترل باید انجام شود. شنیده‌ام گروه‌های بسیاری قصد داشتند به دانشگاه بیایند و تحصن اختیار کنند. اینها نشانگر این می‌تواند باشد که ممکن است از آزادی‌ها سوء استفاده شود.»

این سخنان کافی بود که ۲۱۰۰ نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه تهران اعلام کنند به مدت یک هفته دست به تحصن می‌زنند.

فردای آن روز یعنی در هفتم آبان ماه، نیروهای ارتش در اطراف دانشگاه تهران مستقر شدند و از رفتن مردم به دانشگاه جلوگیری کردند.

دانش‌آموزان در اطراف دانشگاه تهران تجمع کردند و برخی از آنان هر طور بود خود را به داخل دانشگاه رساندند. آنان با شکستن قفل‌ها، درهای دانشگاه را به روی دانشجویان بیرون مانده از دانشگاه باز کردند و با ورود آنان به داخل دانشگاه تجمع ۵۰۰۰ نفری در محوطه دانشگاه تهران ایجاد شد و نیروهای نظامی هم فقط نظارت‌گر جمعیت بودند.

دانشجویان در زمین چمن دانشگاه اجتماع کردند و بعد از ساعت ۱۲ نماز جماعت برگزار کردند و بعد از نماز با سر دادن شعارهایی چون «حکومت اسلامی ایجاد باید گردد، زندانی سیاسی آزاد باید گردد» و «درود بر طالقانی مجاهد نستوه» و «ایران کربلا شده هر روز عاشورا شده» شروع به راهپیمایی کردند.

تظاهرات آرام در روزهای منتهی به شلیک های مرگبار

در فاصله بین روزهای هشتم تا دوازدهم آبان، هر روز تظاهرات دانش آموزان و دانشجویان برگزار می شد و شعارهایی ضد رژیم شاهنشاهی سر داده می شد.

نیروهای شهربانی از اطراف دانشگاه تخلیه شده بودند و دو کامیون نظامی ارتش جلوی در اصلی دانشگاه مستقر شد. عده‌ای از دانشجویان و مردم در محوطه‌ دانشگاه دست به تظاهرات زدند و با انداختن زنجیر به دور مجسمه‌ شاه سعی کردند آن را پایین بکشند که به دلیل استحکام مسجمه داخل دانشگاه موفق به این کار نشدند.

ساواک در این باره اعلام کرد: حدود ساعت ۱۰:۰۰ عده زیادی از دانشجویان و افراد متفرقه وارد دانشگاه تهران شده و در داخل محوطه دانشگاه مبادرت به تظاهرات و دادن شعارهای ملی و میهنی نمودند. ضمنا با انداختن زنجیر به دور پیکره شاهنشاه آریامهر قصد پایین آوردن پیکره را داشتند که موفق نشده‌اند.

روز دهم مدارس تعطیل شد و دانش‌آموزان به دانشگاه تهران آمدند. ساعت ۹ صبح اجتماع بزرگ دانشگاه تهران به مناسبت هفته همبستگی با پیام آیت‌الله سید محمود طالقانی آغاز شد و چند نفر به سخنرانی پرداختند سپس ده‌ها هزار دانشجو و دانش‌آموز در محوطه‌ دانشگاه دست به تظاهرات زدند.

سر لوله مسلسل‌های شاهنشاهی به سمت دانش آموزان

شنبه ۱۳ آبان گروه‌های دانش‌آموزی به دنبال تعطیل شدن مدارس به دانشگاه تهران رفتند. هر لحظه بر تعداد تجمع‌کنندگان افزوده می‌شد. نیروهای نظامی از ساعت ۱۱ صبح محاصره‌ دانشگاه را آغاز کردند. حدود ساعت ۱۲ ظهر نیروهای ارتش جلوی در جنوبی دانشگاه مستقر شدند و به داخل محوطه دانشگاه گاز اشک‌آور شلیک کردند و تظاهرکنندگان با روشن کردن آتش اقدام به خنثی‌سازی اثر گازهای اشک‌آور کردند.

به دنبال شلیک گاز اشک‌آور، نیروهای ارتشی سر لوله مسلسل‌های خودکار خود را از میله‌های اطراف دانشگاه به سمت دانش‌آموزان و دانشجویان تجمع‌کننده داخل دانشگاه گرفتند و به آنان شلیک کردند و تعداد زیادی از دانش‌آموزان به خاک و خون غلطیدند و صدها نفر مجروح شدند. دانش‌آموزان و دانشجویان زخمی از در شمالی دانشگاه به بیمارستان‌های اطراف منتقل شدند.

این تظاهرات خونین شش ساعت ادامه داشت.

خبرگزاری‌ها تعداد شهدا را ۱۰ نفر اما دانشجویان حاضر در دانشگاه این تعداد را ۶۵ نفر اعلام کردند. با شدت گرفتن تظاهرات دانش‌آموزان و دانشجویان به بیرون دانشگاه رفتند و خیابان‌های اطراف دانشگاه به محل زد و خورد تظاهرکنندگان و گارد ارتش تبدیل شد و بر اساس گزارش‌ها ۳۰ نقطه تهران به آتش کشیده شد.

آتش اعتراضات ملت ایران اوج گرفت

14 آبان در اعتراض به کشتار دانش آموزان در مقابل دانشگاه تهران، تظاهرات وسیع تری شکل گرفت. تظاهرات ملت ایران به اوج خود رسید، سفارت انگلستان نیز در جریان آتش‌سوزی‌ها دستخوش حریق شد و به دنبال آن کارخانه پپسی‌کولا واقع در خیابان آیزنهاور هم آتش زده شد و ساعت‌ها در میان آتش سوخت.

ابعاد حادثه خونین قتل‌عام دانش‌آموزان و دانشجویان در ۱۳ آبان ۱۳۵۷ به حدی بود که فردای روز واقعه روزنامه اطلاعات نوشت: «وزیر علوم و آموزش عالی، دکتر ابوالفضل قاضی طی نامه‌ای به آقای نخست‌وزیر استعفای خود را در اعتراض به وقایع دیروز دانشگاه تهران اعلام کرد. وی اظهار داشت که «با این وضع نمی‌توان به خدمت ادامه داد.»

به دنبال این استعفا، کابینه جعفر شریف امامی نیز سقوط کرد و این روز «روز دانش‌آموز» نامیده شد.

خبرگزاری‌ها تعداد شهدا را ۱۰ نفر اما دانشجویان حاضر در دانشگاه این تعداد را ۶۵ نفر اعلام کردند.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه