آمریکا تنها کوپن گوترش برای مقابله با نسل کشی در فلسطین را باطل کرد
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد در خصوص کشتار رژیم صهیونیستی در غزه با ارجاع ماده ۹۹ منشور سازمان ملل متحد از فرصت نادر خود جهت آتش بس و حفظ امنیت در منطقه غرب آسیا استفاده کرد اما امریکا مانع او شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ رژیم صهیونیستی از 15 مهرماه تا به امروز که بیش از دو ماه از عملیات طوفان الاقصی جبههی مقاومت آغاز شده، ۱۸ هزار نفر را در غزه به شهادت رسانده و چندین برابر نیز مجروح ساخته که با توجه به محاصره و جلوگیری از ورود اقلام دارویی و بهداشتی به نوار غزه توسط اسراییل، احتمالاً به شهدا در روزهای آینده افزوده خواهد شد. سازمان بهداشت جهانی در گزارش آورده است که از ۲ تا ۷ آگوست ۲۰۲۲ بیت حانون که مرز عبور بیماران است، مسدود بوده و در این مدت ۲۲۴ بیمار حتی با داشتن مجوز عبور نتوانسته اند به مراکز درمانی برسند.
مدیر اجرایی سازمان یونیسف با هشدار نسبت به شرایط زندگی در نوار غزه تاکید کرد که این باریکه خطرناک ترین مکان در جهان برای زندگی کودکان به شمار می رود. سازمان جهانی بهداشت در بیانه ای اعلام کرده است: ۱.۳ میلیون تن از اهالی باریکه غزه از خانه و محل زندگی خود آواره شده و در مراکز موقت و پناهگاهها زندگی میکنند و کمکهایی که وارد غزه میشوند مانند قطرهای در اقیانوس است. در اظهار نظری گوترش گفت: طبق گزارشها، بیش از ۶۰ درصد از مسکنهای غزه تخریب شده یا آسیب دیده است.
دبیرکل سازمان ملل ۱۵ آذر ما در نامه ای به رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره احتمال شیوع بیماریهای همهگیر، فروپاشی امکانات بهداشتی در غزه و آواره شدن بیش از ۸۰ درصد جمعیت غزه هشدار داد و از وضعیت وخیم غزه را پرده برداشت و بر پیامدهای منطقهای بالقوه غیرقابل برگشت درگیری اسرائیل و حماس و نیاز مبرم برای جلوگیری از یک فاجعه انسانی گستردهتر تأکید کرد. در چنین شرایطی که یک بحران انسانی در پیش است. گوترش خواستار اعمال ماده منشور سازمان ملل متحد درباره غزه شد. ماده ۹۹ غالباً پیشگیرانه تلقی میشود و نقشی در افزایش آگاهی جهانی از بحرانهای فزاینده ایفا میکند.
طبق ماده ۹۹ فصل پانزدهم منشور سازمان ملل متحد دبیر کل میتواند نظر شورای امنیت را به هر موضوعی که به عقیده او ممکن است حفظ صلح و امنیت بینالمللی را تهدید نماید جلب کند. ارجاع موضوع آتش بس به شورای امنیت سازمان ملل توسط دبیر کل میتواند به اتمام جنایتهای اسراییل منجر شود. وی از جامعه جهانی خواست از نفوذ خود برای کاهش تنش استفاده کند.
اعمال ماده ۹۹ منشور سازمان ملل متحد از موارد نادر است و جالب تر اینکه تا کنون دو مرتبه برای تجاوزهای اسراییل، توسط دبیر کل سازمان ملل متحد اعمال شده است. هامارسکیولد دومین دبیر کل سازمان ملل متحد در واکنش به تشدید خشونتها در کنگو خواستار اعمال ماده ۹۹ شد که منجر به اعزام ۲۰۰۰۰ نفر از نیروهای حافظ صلح سازمان ملل شد. این مداخله برای حفظ نظم لازم بود زیرا جنگ سرد منطقه را فرا گرفت. در نمونهای دیگر خاویر پرز دکوئیار، دبیر کل سازمان ملل، در سال ۱۹۸۹، در طول تهاجم و اشغال جنوب لبنان توسط اسرائیل، خواستار اعمال ماده ۹۹ منشور سازمان ملل متحد شد.
سران اسرائیل بهشدت با این اقدام گوترش مخالفت کرده اند. از همین سوی الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل، گوترش را به حمایت از حماس متهم کرد و دوران تصدی وی را خطری برای صلح جهانی توصیف کرد. گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، خواستار استعفای گوترش شد و از درخواست اعمال ماده ۹۹ توسط دبیر کل سازمان ملل را بهعنوان مواضع مغرضانه علیه اسرائیل و حمایت از حماس انتقاد کردند.
امروز ۱۸ آذر ماه امارات متحده عربی پیش نویس قطعنامهای را با کمک کشورهای کنفرانس اسلامی بر اساس نامه گوترش به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرد. پیش نویس قطعنامه مذکور خواستار «آتش بس فوری بشردوستانه» در غزه شده بود. اما با توجه به حمایت آشکار ایالات متحده از اعمال جنایت کارانه اسراییل که خود در آن شریک است؛ روشن بود این قطعنامه با وتو آمریکا مواجه خواهد شد و حتی بریتانیا که از حامیان اصلی رژیم صهیونیستی است در این قطعنامه رای ممتنع داد. با این عمل چراغ سبز آمریکا بهعنوان شریک جنایات رژیم صهیونیستی برای کشتار بیشتر در غزه بار دیگر روشن شد. که به نوبهی خود با اعتراضهای فراوانی از کشورهای مختلف نسبت به این عمل فریبکارانه آمریکا مواجه شد. لازم به ذکر است در این قطعنامه حمایت 100 کشور ناظر به همراه 13 عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد را به همراه داشت.
از همین سوی اظهار نظر های متعددی در محکومیت آمریکا در وتو قطعنامه آتش بس صورت گرفت. دیمیتری پولیانسکی، معاون سفیر روسیه در سازمان ملل، این رای گیری را یکی از سیاه ترین روزهای تاریخ خاورمیانه خواند. وی افزود آمریکا با این وتو حکم اعدام برای هزاران، بلکه ده ها هزار غیرنظامی دیگر در فلسطین و اسرائیل، از جمله زنان و کودکان را صادر کرده است و تاریخ درباره اقدامات واشنگتن در حمایت از حمام خون بیرحمانه اسرائیل قضاوت خواهد کرد. در اظهار نظری دیگر نیکلاس دی ریوری، نماینده فرانسه گفت که بار دیگر شورا امنیت سازمان ملل شکست خورده است. در همین رابطه اگنس کالامارد دبیرکل عفو بینالملل بامداد شنبه در بیانیهای در تارنمای این سازمان گفت: آمریکا بیاعتنایی سنگدلانه خود در قبال رنج غیرنظامیان را نشان داد. شایان به ذکر است که همچنان مواضع اعتراضی نسبت به وتوی آمریکا در خصوص قطعنامه پیشنهادی از سوی سران کشورهای مختلف در جریان است.
کارشناسان سیاسی بر این اعتقاد هستند که با توجه اسیر بودن چند دهه تن از صهیونیستها که در اختیار جبههی مقاومت هستند، رژیم صهیونیستی تمام توان را انجام میدهد که با کشتار و جنایت در غزه و افزایش ربایش مردم غزه به جبههی مقاومت فشار سیاسی و نظامی جهت عقب نشینی از مواضع خود وارد کند و در ادامه بتواند با کمترین هزینه افراد خود را آزاد کند و خود را پیروز این نبرد اعلام کند. بر اساس اضهار نظر های کارشناس های سیاسی، امنیتی و نظامی، رژیم صهیونیستی با ادامه دادن به نبرد هر روز با شکست جدید مواجه خواهد شد که میدان غزه به مانند باتلاق برای اسراییل عمل خواهد کرد.
ارسال دیدگاه