اخبار داغ

شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری

شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری
شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری موضوعی است که در این مقاله از جنبه های مختلف اختصاراً بدان خواهیم پرداخت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری موضوعی است که در این مقاله از جنبه های مختلف اختصاراً بدان خواهیم پرداخت.

نخست باید در نظر گرفت که شهرداری به استناد بند یک ماده واحده قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیر دولتی، جزو سازمانها و نهادهای عمومی غیر دولتی است.

از طرفی بر اساس اصل یکصد و هفتاد و سوم قانون اساسی، دیوان عدالت اداری جهت رسیدگی به شکایات، تظلمات و اعتراضات مردم نسبت به مامورین یا واحد ها یا آیین نامه های دولتی و احقاق حقوق آنها تاسیس گردیده است با این حال بر اساس بند دوم طبق ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، رسیدگی به شکایت از تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمان ها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها در صلاحیت دیوان عدالت اداری قرار گرفته است فلذا بر اساس قانون اخیر شکایات مطروحه علیه شهرداری در محدوده پیش گفته در صلاحیت دیوان عدالت اداری است.

می توان گفت با توجه به ماده ۱۰ قانون آیین دادرسی مدنی، اصل بر صلاحیت دادگاههای عمومی و انقلاب می باشد ولیکن در انتهای همین ماده تصریح شده است مواردی که قانون مرجع دیگری را برای رسیدگی معین می کند همان مرجع صالح به رسیدگی است و بر اساس ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری به شکایات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی و حقوقی از تصمیمات و اقدامات شهرداری ها و ماموران آنها در دیوان عدالت اداری رسیدگی می شود مضافاً که به استناد بند دو همان ماده، رسیدگی به شکایات مطروحه از آرای کمیسیون های شهرداری مانند کمیسیون ماده صد و کمیسیون ماده ۷۷ نیز در صلاحیت دیوان عدالت اداری است.

روشن است که رسیدگی به دعاوی و مسائل کیفری در صلاحیت ذاتی دادسراها و دادگاه های کیفری است.

اصل ۱۵۹ قانون اساسی نیز به عنوان معیار می تواند بیانگر این قاعده باشد که دعاوی حقوقی اصولاً در دادگاه های عمومی رسیدگی می شود و لذا دیوان عدالت اداری به دعاوی که جنبه قراردادی و ترافعی دارند رسیدگی نمی نماید و رسیدگی دیوان صرفاً در حدود نص می باشد.

باید توجه داشت که دعاوی که متوجه شهرداری می باشند قاعدتاً متفاوت از دعاوی هستند که می توان از آنها با عنوان دعاوی مرتبط با شهرداری ها یاد نمود ولی مسامحتاً دعاوی مانند شکایت از مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، شورای اسلامی شهر، کمیسیون موضوع ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران را جزو دعاوی شهرداری به حساب می آوریم.

 

نکات شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری

 

الف) شکایت از آرای کمیسیون های شهرداری: در این باره باید توجه داشت که به استناد ماده ۱۶ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رسیدگی به شکایت از آرای کمیسیون های شهرداری مانند کمیسیون موضوع ماده ۱۰۰ قانون شهرداری، کمیسیون موضوع ماده ۷۷ قانون شهرداری و کمیسیون مشاغل مزاحم مقید به مهلت های سه و شش ماه است یعنی اگر شاکی مقیم ایران باشد ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ، حق شکایت به رای کمیسیون های یاد شده را در دیوان عدالت اداری دارا می باشد و اگر شاکی مقیم خارج از کشور باشد مهلت اعتراض، شش ماه از تاریخ ابلاغ است.

 

ب) دیوان عدالت اداری، آرای کمیسیون ها را منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها مورد رسیدگی قرار می‌دهد و در صورتی که رای صادره را دارای ایراد و نقص تشخیص دهد به استناد ماده ۶۳ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، موارد نقص و ایراد را ذکر و پرونده را به کمیسیون صادرکننده رای جهت رسیدگی مجدد ارسال می دارد کمیسیون صادرکننده رای بایستی نسبت به رفع نقایص یا ایراد های اعلامی دیوان اقدام و سپس مبادرت به صدور رای نماید در این مرحله اگر رای صادره مورد اعتراض شاکی باشد شاکی مجدداً حق شکایت به رای مورد نظر را داراست و در این فرض، پرونده جهت رسیدگی مجدد به همان شعبه رسیدگی کننده سابق ارجاع می شود شعبه مذکور این بار در ماهیت اظهار نظر می نماید و با این ترتیب از دور و تسلسل حاکم بر پرونده های اعتراضی به آرای کمیسیون ها و هیات های اداری جلوگیری به عمل می آید.

 

ج) برای ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری از جمله شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری، متن دادخواست و یا شکواییه به صورت آماده به دفاتر خدمات قضایی ارائه می گردد و یا از طریق سامانه خودکاربری ، ضمن ضمیمه نمودن مدارک و مستندات به صورت الکترونیک ارسال می شود . صلاح بر این است که لوایح ابرازی شهرداری و سایر متشاکیان مانند کمیسیون ماده پنج و شورای اسلامی شهر مربوطه، اخذ و یا حداقل مطالعه شود و در قبال آن لایحه تکمیلی در پرونده ارائه گردد.

 

 به هر روی استفاده از وکلای با تجربه در مسائل شهرداری می‌تواند کمک موثری به اشخاصی نماید که قصد دارند مبادرت به طرح هر یک از دعای علیه شهرداری یا مرتبط با شهرداری نمایند.

اگر نیاز به وکیل برای دعاوی شهرداری، دیوان عدالت اداری و ملکی دارید می توانید از خدمات مسعود فریدنی (وکیل پایه یک دادگستری) استفاده نمایید. شماره تماس: 09123978117

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه